Μεγαπρογράμματα – ο χάρτης της λεηλασίας και της αντίστασης στο Μεξικό, από τον Ραούλ Ρομέρο Γκαγιάρδο στο Δεκαήμερο Αγώνα και Ελευθερίας στις Σκουριές.

Χαρτογραφία της λεηλασίας και της αντίστασης – κοινωνίες σε μια εποχή κρατικο-εταιρικού παροξυσμού, ήταν η θεματική που αναπτύχθηκε στο διήμερο Παρασκευής-Σαββάτου 22-23/7 στο 9ο Δεκαήμερο Αγώνα και Ελευθερίας στο δάσος των Σκουριών. Συμμετείχαν μέλη διαφόρων κινημάτων και συλλογικοτήτων από όλη την ελληνική γεωγραφία (δείτε αναλυτικά στη σχετική ανάρτηση του προγράμματος).

Τοποθετήθηκαν σχετικά με τις πολλαπλές κρίσεις, την ενέργεια, την υγεία, τη διατροφή, το νερό, τις εξορύξεις, τον καπιταλισμό, όπως είπε από τους οργανωτές της Επιτροπής Αγώνα Μεγάλης Παναγίας και την Αυτοοργανωμένη συλλογικότητα Paliacate Zapatista. Από τον Αιγίλοπα δόθηκε έμφαση στο αγροτοδιατροφικό, προτείνοντας την αυτάρκεια, τους μικρούς παραγωγούς και τους σπόρους.

Aπό την Κίνηση για την Αποανάπτυξη και την Άμεση Δημοκρατία τονίστηκε ιδιαίτερα το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και η απάντηση με τα μικρά αγροτοπαραγωγικά συστήματα και τις αγροτοκοινότητες.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Ραούλ Ρομέρο Γκαγιάρδο, που ήρθε από το Μεξικό και είναι μέλος του Αντικαπιταλιστικού Πανεπιστημιακού Δικτύου, της Συλλογικότητας Στήριξης του EZLN και του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου-Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης, «Ήρθε η Ώρα των Λαών». Αναφέρθηκε στον ακήρυχτο πόλεμο του μεξικανικού κράτους με τις παραστρατιωτικές ομάδες και το οργανωμένο έγκλημα κατά των ιθαγενικών και ζαπατιστικών κοινοτήτων. Όπως στον αγώνα τους ενάντια στα μεγαπρογράμματα εξορυκτισμού και τεράστιων υποδομών που καταστρέφουν φύση και λαούς. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην οργάνωση της ζωής και τις αντιστάσεις των Ζαπατίστας στις κοινότητές τους στα νότια του Μεξικού. Με τον EZLN να αποτελεί την καρδιά της αντίστασης και παράδειγμα για ένα άλλο τρόπο ζωής, πέρα από τα τετραγωνάκια που θέλουν να μας κλείσουν μέσα στο σύστημα. Γι αυτό λένε συνεχώς να δημιουργήσουμε μιά άλλη έξοδο για τη ζωή πέραν του καπιταλισμού.

Ακολουθεί βίντεο με την παρουσίαση του χάρτη της λεηλασίας και της αντίστασης στο Μεξικό από τον Ραούλ Ρομέρο Γκαγιάρδο.

 

Μοιραστείτε το άρθρο