Στη μέγγενη πολέμαρχων και ολιγαρχών, προς αντιδραστικοποίηση του συστήματος

5 ΜΗΝΕΣ – 150 ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Διακρατικές συγκρούσεις, ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, αντιπαράθεση των καπιταλιστικών πόλων ισχύος, προς διαμόρφωση των σφαιρών επιρροής, των ζωνών συμφερόντων, για τον επανακαθορισμό του παγκόσμιου συσχετισμού δυνάμεων. Πόλεμοι για την ενέργεια, τον εφοδιασμό, τον επισιτισμό, την ενημέρωση-προπαγάνδα Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος και βιοπολιτική της εξουσίας, μια δυστοπική πλανητική κατάσταση πολιορκίας κατά λαών και κοινωνιών.

Η ενημέρωση είναι δημόσιο αγαθό και κοινωνικό δικαίωμα, και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας.

Σε κάθε πόλεμο το πρώτο μέτωπο είναι η ενημέρωση και το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, γιατί αυτό είναι η ρωσική εισβολή και οι στρατιωτικές συγκρούσεις, συμπληρώνει 5 μήνες τώρα, 150 μέρες. Δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά ακολουθεί τον κανόνα της αξιοποίησης της συστημικής προπαγάνδας προς διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Προς απόκρυψη της πραγματικής βάσης αυτού του πολέμου, των πραγματικών αντιτιθέμενων και των πραγματικών αιτιών του. Εστιάζουν στις πολεμικές συγκρούσεις μέσα στην Ουκρανία, αποσιωπώντας το ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο εντάσσεται.

Δηλαδή των διακρατικών συγκρούσεων, των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, της αντιπαράθεσης των καπιταλιστικών πόλων ισχύος, προς διαμόρφωση των σφαιρών επιρροής, των ζωνών συμφερόντων, για τον επανακαθορισμό του παγκόσμιου συσχετισμού δυνάμεων.

Από τη μια έχουμε τις ΗΠΑ με φθίνουσα την ισχύ τους και σε αγωνιώδη προσπάθεια αποτροπής της. Από την άλλη την ανάδυση νέων οικονομιών, των αναπτυσσόμενων, που διεκδικούν το δικό τους μερτικό στον παγκόσμιο καταμερισμό εξουσίας. Το σημείο τομής είναι η στρατιωτική αντιπαράθεση.

Γι αυτό οι Δυτικοί, με πρωτοστατούσες τις ΗΠΑ και αιχμή του δόρατος το ΝΑΤΟ, επιδίωξαν και πέτυχαν την επέκταση της Βορειοατλαντικής συμμαχίας έως τα 1.000 χλμ εγγύτερα στην Ρωσία. Αυτόν τον μήνα θα είχαν εγκατασταθεί στην Ουκρανία και στη μεθόριο με την Ρωσία τα αμερικανοΝΑΤΟϊκά αντιπυραυλικά συστήματα προς αναχαίτιση των ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων SARMAT.

Η Ουκρανία είναι το πρόσχημα και το όχημα της σύγκρουσης δι’ αντιπροσώπων – proxy war. Ένα τέλειο προτεκτοράτο της Δύσης.

Αυτό που ζητούσε η Ρωσία ήταν η μη ένταξή της στο ΝΑΤΟ, με ένα καθεστώς ουδετερότητας. Κάτι το οποίο το Κίεβο αρνήθηκε και τώρα βλέπει: το 25% της ουκρανικής επικράτειας να ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας να έχει καταστραφεί και οι πολίτες συρμένοι στα πεδία των μαχών και τους αναρίθμητους τάφους – με άγνωστο τον αριθμό των θυμάτων αμφοτέρων των πλευρών.

Οι Ρώσοι διακηρύττουν ότι δεν μπορούν να ανεχθούν πλέον τις ΗΠΑ στο ρόλο του παγκόσμιου σερίφη. Ο κόσμος πλέον δεν είναι μονοπολικός αλλά πολυπολικός. Προς αποτροπή μιάς τέτοιας εξέλιξης, ΗΠΑ, Βρετανία, κάποιοι Ευρωπαίοι, η G7 και το ΝΑΤΟ ανέλαβαν ρόλο, βλέποντας τις αναδυόμενες οικονομίες να επιχειρούν την απεξάρτησή τους από το αμερικανικό δολάριο και τα παιχνίδια κυβερνήσεων και πολυεθνικών στα χρηματιστήρια.

Ρωσία και άλλες δυνάμεις, όπως τα κράτη των BRICS, διατυπώνουν πλέον τη θέλησή τους για μια άλλη νομισματική πολιτική πέραν του δολαρίου, με τις τιμές των αγαθών συνδεδεμένες σε πραγματικές αξίες και όχι πλασματικές. Με πολλές άλλες χώρες να συστρατεύονται: από την Ασία και την Αφρική έως την Λατινική Αμερική.

Η Ρωσία μιλάει για την αδιαίρετη ασφάλεια – η Κίνα για την παγκόσμια ασφάλεια. Δηλαδή, ασφάλεια για όλους.

Οι σκληροί Δυτικοί διατυμπανίζουν πλέον ότι στόχος τους είναι η αποδυνάμωση της Ρωσίας, ο περιορισμός και αποκλεισμός της. Αυτό διακηρύσσεται και στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ – καθαρά ψυχροπολεμικό, με την τελευταία σύνοδο κορυφής των ηγετών των 30 κρατών της ΒΑ συμμαχίας. Βάζοντας πλέον στο κάδρο και την Κίνα, με τις ΗΠΑ να τη στοχεύουν ευδιάκριτα – με αφορμή και τη συμπόρευσή της με την Ρωσία.

Οι ΝΑΤΟϊκοί έχουν προωθηθεί και ενισχύσει τις δυνάμεις τους σε όλο το ανατολικοευρωπαϊκό μέτωπο + Φινλανδία και Σουηδία πλέον. Ενώ δημιουργείται Δύναμη ταχείας αντίδρασης με 300.000 στρατεύματα ΝΑΤΟϊκά στα σύνορα με την Ρωσίας. Έτσι βλέπουμε να εκστρατεύουν προς ενίσχυση της Ουκρανίας, με τη συνεχή αποστολή νέων οπλικών συστημάτων.

Οι Αμερικανοί είναι και οι πλέον κερδισμένοι:

-χτυπάνε την Ρωσία,
-ετοιμάζονται για την Κίνα
-εγκλωβίζουν τους Ευρωπαίους στο αμερικανοΝΑΤΟϊκό άρμα – οι Αμερικανοί επέστρεψαν στην Ευρώπη,
-πουλάνε και το υγροποιημένο αέριο LNG – το οποίο προκύπτον από τις σχιστολιθικές εξορύξεις ήταν ακριβό, όταν το βαρέλι το πετρέλαιο ήταν 50 $ – τώρα όμως που είναι υπερδιπλάσια η τιμή του;

Γι αυτό και βλέπουμε αυτήν την αντιρωσική υστερία, στοχεύοντας στη μουσική, τη λογοτεχνία, την ιστορία και το μυαλό των ανθρώπων. «Ξεριζώνουν την ψυχή μας», μας είχε πεί ένας ιρακινός στη Βαγδάτη όταν την κατέλαβαν οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις. Όπως οι ΝΑΤΟϊκοί είχαν εκστρατεύσει και βομβαρδίσει την Γιουγκοσλαβία –κι αυτή μέσα στην Ευρώπη είναι.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν τεθεί σε κατάσταση ενεργειακού συναγερμού, με τις μισές χώρες της ΕΕ να αντιμετωπίζουν ολική ή μερική μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου. Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσφεύγουν στους πολίτες και τους ζητούν περιορισμό της κατανάλωσης. Ενώ κάποια κράτη έχουν ήδη στραφεί εκ νέου στον άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και άλλα σε εγκαταστάσεις υγροποιημένου αερίου… αμερικανικού, με το αζημίωτο φυσικά. Έτσι οι Ευρωπαίοι εκπονούν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την ενέργεια.

Αυτοί που εμφανώς αντιμετωπίζουν πρόβλημα είναι οι Ευρωπαίοι, στις τάξεις των οποίων ήδη καταγράφονται διαφορετικές φωνές και ζητούν επανεξέταση της πολιτικής των κυρώσεων, οι οποίες παρεμπιπτόντως δεν έχουν πλήξει όσο ανέμεναν την ρωσική οικονομία, το αντίθετο μάλιστα με την εκτίναξη των εσόδων της από την μεγάλη άνοδο των τιμών τόσο στο πετρέλαιο όσο στο φυσικό αέριο. Καθόλου τυχαίο ότι οι 27 της αποφάσισαν να χορηγήσουν στην Ουκρανία οικονομική βοήθεια ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και όχι 9 που είχε υποσχεθεί προ διμήνου πομπωδώς η επικεφαλής της Κομισιόν.

Η στάση του ελληνικού κράτους; Γνωρίζουμε ξεκάθαρα και κυνικά ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εμπλέξει άμεσα τη χώρα στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην αντιπαράθεση των στρατιωτικών μπλοκ. Την έχει εντάξει στην εμπροσθοφυλακή των ΝΑΤΟϊκών που εκστρατεύουν κατά της Ρωσίας. Αλεξανδρούπολη…

Ήδη σε κάποιες χώρες οι κυβερνήσεις κατέρρευσαν (Βουλγαρία, Εσθονία, Ιταλία ή στη Γαλλία χωρίς προεδρική πλειοψηφία), ένεκα ακριβώς αυτών των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τη στάση έναντι της Ρωσίας και τις κυρώσεις που της έχουν επιβάλει οι Δυτικοί, με όλα όσα επακολούθησαν προκαλώντας ένα ντόμινο επιπτώσεων σε όλον τον πλανήτη πλέον. Σήμερα μιλάμε για ενεργειακό πόλεμο, εφοδιαστικό, επισιτιστικό.

Οι τριγμοί πάντως έχουν διαφανεί… Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αναθεωρήσουν την στρατηγική τους καθώς οι κυρώσεις έχουν προκαλέσει εκτεταμένη ζημιά στην ευρωπαϊκή οικονομία χωρίς να έχουν αποδυναμώσει τη Ρωσία ή να έχουν φέρει τον πολύμηνο πόλεμο πιο κοντά στη λήξη του, λέγεται.

Που βρισκόμαστε σήμερα;… Οι διαπραγματεύσεις έχουν τελματώσει, η ρωσική εισβολή συνεχίζεται πετυχαίνοντας όλους τους στόχους, η Ουκρανία ωθούμενη από τους Δυτικούς να συνεχίσει τον πόλεμο χάνει το ένα-τέταρτο των (πιο πλούσιων) εδαφών της. Οι Ευρωπαίοι διχασμένοι υφίστανται το μεγαλύτερο κόστος των συνεπειών αυτού του πολέμου. Αλλά οι Αμερικανοί ωφελούνται τα μέγιστα, έχοντας σύρει την Ευρώπη στο ΝΑΤΟϊκό άρμα, στοχεύοντας τον γεωπολιτικό περιορισμό της Ρωσίας. Όμως η οικονομία της αντέχει, με τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον της να έχουν προκαλέσει ευρύτερες επιπτώσεις παγκοσμίως, απειλώντας με επισιτιστική κρίση και έναν άλλον πόλεμο κατά λαών και κοινωνιών.

Εμείς τι κάνουμε, οι λαοί και οι κοινωνίες, τα δυναμικά κομμάτια τους; Ποιες οι διέξοδοι;…Οι αντιστάσεις μας. Ενάντια στις επιλογές των κυρίαρχων κάθε κράτους, και πολυεθνικού οργανισμού, στην πλανητική κατάσταση πολιορκίας, με την επέκταση της εκμετάλλευσης, την εργαλειοποίηση της πανδημίας, την αντιδραστικοποίηση του συστήματος, τον καθολικό ταξικό πόλεμο, την μέγγενη πολέμαρχων και ολιγαρχών.

Γιατί, είμαστε οι χαμένοι και στον πόλεμο και την ειρήνη.

Κι όπως λένε και οι Ζαπατίστας: Ενάντια σε όλους τους πολέμους, με όλες τις τέχνες, όλες τις αντιστάσεις, όλες τις εξεγέρσεις. Με αυτούς που αγωνίζονται για τη ζωή ενάντια στο σύστημα.

*Το κείμενο αυτό αποτέλεσε τη βάση της τοποθέτησής μας στο 9ο Δεκαήμερο Αγώνα και Ελευθερίας στις Σκουριές που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην βορειοανατολική Χαλκιδική, με θέμα: ΜΜΕ και Fake πραγματικότητα σε συνθήκες ολοκληρωτισμού, πολέμων, μεγαπρογραμμάτων, πανδημικής καταστολής, κοινωνικών αποκλεισμών και περιχαρακώσεων, δυστοπίας και πλανητικής κατάστασης πολιορκίας…

Μοιραστείτε το άρθρο