Η κερδοσκοπία στην ενέργεια και η απάντηση της κοινωνίας – Συζήτηση στο Δεκαήμερο Αγώνα και Ελευθερίας

Το κερδοσκοπικό παιχνίδι με τη φρενήρη άνοδο των χονδρεμπορικών τιμών ενέργειας, με τις αυξήσεις που οι εταιρίες και κράτος έχουν μετακυλήσει στην κοινωνία, φτωχοποιώντας τους πολίτες, αποκάλυψε ο Τάσος Κεφαλάς, μέλος του Πανελλαδικού Δικτύου συλλογικοτήτων για την ενέργεια, μιλώντας σε εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Πέμπτης 21/7 στο δάσος των Σκουριών, στο 9ο Δεκαήμερο Αγώνα και Ελευθερίας, στο οποίο καλεί η Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας.

Το θέμα της ενέργειας, ιδιαίτερα επίκαιρο, παρουσιάστηκε στην εκδήλωση, αρχικά μέσα από τη διαχρονική ενεργειακή σχέση της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία που σχετίζονται και με τον ανταγωνισμό για την άντληση υδρογονανθράκων από τον Εύξεινο Πόντο. Στη συνέχεια αναδείχθηκαν οι βαθύτερες αιτίες που έχουν σχέση με τις κερδοσκοπικές, αδιαφανείς, νεοφιλελεύθερες πολιτικές υφαρπαγής των φυσικών πόρων από το κοινωνικό σύνολο προς όφελος μιας επιχειρηματικής και οικονομικής ελίτ, που οικειοποιείται τις φιλοπεριβαλλοντικές τεχνολογίες και τις διαστρέφει με σκοπό το κέρδος. Πάνω σε αυτό, όπως τονίστηκε, η κοινωνία για να απαντήσει, καλείται να συζητήσει και να αποφασίσει αδιαμεσολάβητα τις πραγματικές ανάγκες της.

Στη συζήτηση, υπήρξε παρέμβαση από μέλος της Επιτροπής Αγώνα Μεγάλης Παναγίας που ανέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς το αφήγημα της πράσινης ενέργειας, όπως επιβάλλεται από κράτος και εταιρίες, ενισχύει και επιταχύνει την καταστροφή τόπων και κοινωνιών. Η κατασκευή όλο και περισσότερων ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, σημείωσε, επιβάλλει την εξόρυξη μεγαλύτερων ποσοτήτων λιθίου, χαλκού και άλλων μετάλλων, με αποτέλεσμα να γιγαντώνεται η εξορυκτική βιομηχανία.

 

Μοιραστείτε το άρθρο