Κοινό μέτωπο ενάντια στην αντιδραστική εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και την καταστολή στο ΑΠΘ. Συζήτηση στο Δεκαήμερο Αγώνα και Ελευθερίας

Η ανάγκη μαζικού κοινού μετώπου φοιτητ(ρι)ών, εκπαιδευτικών και όλης της κοινωνίας ενάντια στην αντιδραστική εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, την πανεπιστημιακή αστυνομία και την καταστολή στο ΑΠΘ, τονίστηκε στη συζήτηση που έγινε το βράδυ της Τρίτης 19/7 στο δάσος των Σκουριών, στο πλαίσιο του 9ου Δεκαήμερου Αγώνα και Ελευθερίας, στο οποίο καλεί η Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν μέλη του Αυτοοργανωμένου Σχήματος ΦΕΡΜΑ στο Μαθηματικό στη ΣΘΕ και του Αυτόνομου Σχήματος Φυσικού στη ΣΘΕ.

Στις τοποθετήσεις αναδείχθηκε ότι νόμος Χρυσοχοϊδη-Κεραμέως φέρνει την κοινωνία και ιδιαίτερα τα φτωχότερα στρώματα, αντιμέτωπα με τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση, με τα εμπόδια από τον ελάχιστο βαθμό εισαγωγής, που οδηγεί στον αποκλεισμό περίπου του 1/5 των εισακτέων. Καταφέρθηκαν κατά του αστικού πανεπιστημίου και καταγγέλθηκε η αντιεκπαιδευτική αναδιάρθρωση, ότι στόχο έχει να μετατρέψει το πανεπιστήμιο σε χώρο παραγωγής εργατικού δυναμικού έτοιμου για τις απαιτήσεις της αγοράς και όχι για τις ανάγκες της κοινωνίας, αφού οι εταιρείες έχουν ήδη, όχι απλώς διεισδύσει στα πανεπιστήμια, αλλά επιβάλουν τα προγράμματα σπουδών και ερευνών ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Μια τέτοια προοπτική, όπως επισήμαναν συμμετέχουσες και συμμετέχοντες στο 9ο Δεκαήμερο Αγώνα και Ελευθερίας, θα δημιουργήσει στρατούς επιστημόνων, έρμαιων ή πρόθυμων να κάνουν τη βρόμικη δουλειά των εταιριών, όπως αυτών που καταστρέφουν τόπους και κοινωνίες για να εξορύξουν μέταλλα, ορυκτά καύσιμα, να στήσουν βιομηχανικά πάρκα ΑΠΕ κ.ο.κ.

Τα μέλη του Αυτοοργανωμένου Σχήματος ΦΕΡΜΑ στο Μαθηματικό στη ΣΘΕ και του Αυτόνομου Σχήματος Φυσικού στη ΣΘΕ διατύπωσαν την αποφασιστικότητα των φοιτητικών συλλόγων και όλων των φοιτητ(ρι)ών του ΑΠΘ να αντισταθούν στην εφαρμογή όσων προβλέπει ο νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη. Όπως σημείωσαν, αυτή η αποφασιστικότητα, μαζί με την αυτοοργάνωση του φοιτητικού κινήματος, μέσω των γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων, συνέβαλε στην επανοικειοποίηση του Πανεπιστημίου και την αποτροπή εγκατάστασης της πανεπιστημιακής αστυνομίας, με τις καταλήψεις του 2021 και τον αγώνα που δόθηκε στο δρόμο. Kαι τόνισαν ότι ο αγώνας συνεχίζεται μέσα στις σχολές αλλά και για να δοθεί στις κινητοποιήσεις πανεκπαιδευτικός χαρακτήρας, για ένα φοιτητικό κίνημα που μπορεί να συμβάλει στη συλλογικοποίηση των αγώνων, αλλά και να συστρατευθεί με όλους τους πληττόμενους τομείς  της κοινωνίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, απηύθυναν κάλεσμα στην κοινωνία να είναι παρούσα στην υπεράσπιση του πανεπιστημίου από την καταστολή και την παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΩΝ ΟΜΙΛΙΩΝ…

Μοιραστείτε το άρθρο