«ΗΠΑ και Βρετανία ωθούν την Ρωσία κατά της Ευρώπης»

147Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Μετά την αποστολή πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς από τους Δυτικούς στην Ουκρανία, για να το αντιμετωπίσουμε θα στοχεύσουμε πλέον και πέραν των υφιστάμενων γραμμών του μετώπου, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας. Ενώ ο πρόεδρος Πούτιν καταφέρεται κατά του μονοπολικού δυτικού κόσμου ως ξεπερασμένο και αποτυχημένο. Το Κίεβο απάντησε ζητώντας περισσότερα όπλα για την Ουκρανία και περισσότερες κυρώσεις για την Ρωσίας. ΗΠΑ και ΕΕ έσπευσαν…

«Η Δύση δεν μπορεί να προσφέρει στον κόσμο το μοντέλο του μέλλοντος», είπε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απευθυνόμενος του Φόρουμ των Νέων Καιρών. «Αυτό διαιρεί τους ανθρώπους σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας και ως εκ τούτου είναι ρατσιστικό και νεοαποικιοκρατικό. Οι της παγκοσμιοποίησης ενώ επικαλούνται τη φιλελεύθερη ιδεολογία, όλο και περισσότερο προσομοιάζουν στον ολοκληρωτισμό», τόνισε. «Αλλά η χρυσή ελίτ σήμερα βρίσκεται σε πανικό, φοβούμενη ότι άλλα κέντρα στον κόσμο μπορούν να συμμετάσχουν στην παγκόσμια ανάπτυξη».

Ως προ τα τεκταινόμενα επί του εδάφους της Ουκρανίας και τις ρωσικές επιδιώξεις, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέϊ Λαβρόφ δήλωσε ότι: «Τώρα η γεωγραφία είναι διαφορετική. Δεν είναι μόνο το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, αλλά και η Χερσώνα, η Ζαπορίζια και αριθμός άλλων περιοχών. Κι αυτό είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη». «Η Δύση επιδιώκει να οξύνει την κατάσταση που έχει στείλει στην Ουκρανία με όλο και περισσότερα όπλα μεγάλου βεληνεκούς. Αυτό σημαίνει ότι στόχος μας θα είναι να τους ωθήσουμε ακόμη μακρύτερα από την τρέχουσα γραμμή του μετώπου».

Σε άλλη συνέντευξή του σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση ότι δεν επέτρεψε στην κυβέρνηση του Κιέβου να κάνει «εποικοδομητικά βήματα προς την ειρήνη». “Οι Αμερικανοί συνάδελφοί μας, οι Βρετανοί συνάδελφοί μας, με την ενεργό υποστήριξη των Γερμανών, των Πολωνών και των εκπροσώπων των χωρών της Βαλτικής, θέλουν πραγματικά να μετατρέψουν αυτή τη σύγκρουση σε πραγματικό πόλεμο και να στρέψουν τη Ρωσία εναντίον ευρωπαϊκών χωρών“, είπε ο Λαβρόφ, αναφερόμενος σε « αγγλοσαξονική πρωτοβουλία».

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα απάντησε στα παραπάνω και ζήτησε περισσότερα όπλα για την Ουκρανία και περισσότερες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. « Οι Ρώσοι θέλουν αίμα, όχι διαπραγματεύσεις. Καλώ όλους τους εταίρους να ενισχύσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να επιταχύνουν τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία », έγραψε στο Twitter.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπυ είπε ότι οι Ρώσοι ετοιμάζουν το έδαφος για την ενσωμάτωση των ουκρανικών περιοχών που ελέγχουν και εγκαθιστούν παράνομες διοικήσεις, επιβάλουν το ρούβλι ως το νόμισμα των συναλλαγών και πιέζουν τους κατοίκους να ζητήσουν την ρωσική υπηκοότητα. Ίδια τακτική με αυτή στην Κριμαία το 2014.

Η δε Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε… νέες κυρώσεις, περιλαμβάνοντας εμπάργκο στις εξαγωγές χρυσού από τη Ρωσία καθώς και μια σειρά μέτρων για την ολοκλήρωση των έξι πακέτων κυρώσεων που υιοθετήθηκαν από την έναρξη του πολέμου. Η συμφωνία που επετεύχθη από τους πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες πρέπει ωστόσο να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις Τα νέα μέτρα θα ευθυγραμμίσουν την ΕΕ με τους εταίρους της G7, «θα βελτιώσουν την επιβολή και θα καλύψουν τα κενά όπου χρειάζεται», εξήγησε η τσεχική ροεδρία στο Twitter.

Η ΕΕ θα απαγορεύσει τις εισαγωγές χρυσού ρωσικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων κοσμημάτων και θα παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής τράπεζας Sberbank. Επιπλέον, και αυτό είναι το ενδιαφέρον (αλλά πως πέραν της χαλάρωσης αυτών) ότι οι κυρώσεις «δεν θέτουν σε κίνδυνο την επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια στον κόσμο». Επίσης, οι Βρυξέλλες προτείνουν σχέδιο μείωσης της ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15%, προκειμένου να… περάσει ο χειμώνας. Ενώ θα παράσχει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια ύψους 500 εκατ. Ευρώ. Όπως και οι ΗΠΑ που ανακοίνωσαν την αποστολή στο Κίεβο 4 επιπλέον πυραυλικών συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτήρων HIMARS.

Μοιραστείτε το άρθρο