Μόσχα: Αν η Ουκρανία θέλει ειρηνευτική συμφωνία να αποδεχθεί τις εδαφικές πραγματικότητες της κατάστασης

141Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η ρωσική ηγεσία ζητάει από την Ουκρανία καθεστώς ουδέτερης, αδέσμευτης και χωρίς πυρηνικά χώρας, αναγνώριση του καθεστώτος της Κριμαίας αλλά και των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Ενώ επισημαίνει προς την ΕΕ ότι το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από τη ζήτηση φυσικού αερίου και τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας. Πάντως στις Βρυξέλες αναζητούν σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ενέργεια, με δελτίο στο φυσικό αέριο και πλαφόν σε θέρμανση – ψύξη.

Η Μόσχα θα ανταποκριθεί θετικά αν το Κίεβο είναι έτοιμο να επαναλάβει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά για να γίνει αυτό η Ουκρανία πρέπει να δεχθεί τις «εδαφικές πραγματικότητες» της κατάστασης, φέρεται να δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Ρουντένκο σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax. Όπως είπε: «Η προσέγγιση της Ρωσίας παραμένει η ίδια. Μια μελλοντική συμφωνία θα πρέπει να καθορίζει το καθεστώς της Ουκρανίας ως μιας ουδέτερης, αδέσμευτης και χωρίς πυρηνικά χώρας η οποία θα πρέπει να αναγνωρίσει τις υπάρχουσες εδαφικές πραγματικότητες, συμπεριλαμβανομένου του υφιστάμενου καθεστώτος της Κριμαίας, όπως επίσης και των Λαϊκών Δημοκρατιών του Νοτνέτσκ και Λουγκάνσκ». Ο Ρουντένκο επέρριψε την ευθύνη για την κατάρρευση των συνομιλιών στην Ουκρανία και δήλωσε ότι η Δύση «έχει απαγορεύσει στο Κίεβο να διαπραγματευθεί». Δηλώσεις που έγιναν μια ημέρα αφότου το Κίεβο απέκλεισε το ενδεχόμενο να προβεί σε εδαφικές παραχωρήσεις.

Την ίδια ώρα οι ρώσοι προχωρούν σε σχέδια ενσωμάτωσης των περιοχών που έχουν καταφέρει να ελέγξουν μετά την εισβολή της 24/2. Ο επικεφαλής της ρωσικής διοίκησης στην περιοχή της Ζαπορίζια, Γιεβγκένι Μπαλίτσκι, ανακοίνωσε ότι στις αρχές του φθινοπώρου ενδέχεται να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ένωση της περιοχής με την Ρωσία. «Οι μηχανισμοί βρίσκονται υπό διαμόρφωση. Το δημοψήφισμα θα καθορίσει τι θέλουν οι κάτοικοι της περιοχής Ζαπορίζια και πώς θέλουν να ζήσουν». Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν την περιοχή (αλλά όχι την πόλη) της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία και δυτικά του Ντονέτσκ.

Στον ενεργειακό πόλεμο που βρίσκεται δραματικά πλέον σε εξέλιξη… Το τι θα γίνει στο μέλλον, εξαρτάται από τη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με την εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Όπως είπε: «το μέλλον του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 προς την Γερμανία θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσία. Ο αγωγός συνδέει απευθείας τη Σιβηρία με τη Γερμανία και εγγυάται 60 από τα 200 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού μεθανίου που διοχετεύεται στην Ευρώπη κάθε χρόνο. Όμως σταμάτησε από τη Δευτέρα να λειτουργεί για επισκευές έως τις 21/7. Τότε υπολογίζει η Gazprom πως θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες συντήρησης του αγωγού. Όλη η Ευρώπη περιμένει αγωνιωδώς να δει αν η ροή του ρωσικού αερίου θα συνεχιστεί ή η Μόσχα θα βρει κάποια άλλη δικαιολογία για να αυξήσει την πίεση στην ΕΕ για να χαλαρώσουν οι κυρώσεις.

Οι Δυτικοί με πρωτοστατούντες τους αμερικανοβρετανούς συνεχίζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και επεξεργάζονται νέες. ΗΠΑ με ΕΕ αναζητούν κοινή γραμμή για την επιβολή των νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με τη Γενική Διευθύντρια Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σαμπίνε Βέγιαντ. «Η χαλαρή περίοδος των συμβάσεων πλησιάζει στο τέλος της, γι’ αυτό τώρα είναι η ώρα να είμαστε προσεκτικοί και να εξετάσουμε τις παρακάμψεις και την διαφυγή», είπε σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον του Κέντρου Στρατηγικής και Διεθνών Σπουδών. «Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι υπάρχουν παρακάμψεις, αλλά δεν είναι ακόμη ευρέως διαδεδομένες», επισήμανε.

Επί του πρακτέου στην ενεργειακή κατάσταση στην ευρωπαϊκή ήπειρο, η ΕΕ αναζητά σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ενέργεια και δελτίο – πλαφόν στο φυσικό αέριο. Σύμφωνα με προσχέδιο απόφασης ενόψει της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ, που δημοσιοποιεί το Bloomberg, στην περίπτωση διακοπής της ροής φυσικού αερίου από την Ρωσία στην Ευρώπη τότε η Επιτροπή εισηγείται δελτίο στην κατανάλωση και πλαφόν σε ψύξη και θέρμανση. Κατά το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει από τα κράτη μέλη την επόμενη εβδομάδα να περιορίσουν στα δημόσια κτίρια τη θέρμανση τον χειμώνα στους 19 βαθμούς και τον κλιματισμό το καλοκαίρι στους 25 βαθμούς, για να περιοριστεί η κατανάλωση αερίου στην Ευρώπη. «Η δράση τώρα θα μπορούσε να μειώσει κατά ένα τρίτο τις επιπτώσεις μιας ξαφνικής διακοπής», εκτιμά η Κομισιόν, σύμφωνα με το έγγραφο. Στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης στην ΕΕ κατά περίπου 25 –  60 δισ. κυβικά μέτρα. Σε περίπτωση διακοπής της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου (που έχει ήδη μειωθεί στο 1/3) από τον Ιούλιο, τα επίπεδα αποθήκευσης θα περιοριστούν σε 65-71% στις αρχές Νοεμβρίου, δηλαδή θα βρίσκονται σημαντικά κάτω από τον στόχο ασφαλείας του 80% που έχουν θέσει οι Βρυξέλες.

Κι ενώ οι μάχες συνεχίζονται στο Ντονέτσκ, τουλάχιστον 23 άμαχοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στην πόλη Βινίτσια της κεντρικής Ουκρανίας από πλήγμα ρωσικών πυραύλων Καλίμπρ που εκτοξεύθηκαν από υποβρύχιο στη Μαύρη Θάλασσα και στόχευσε την περιοχή ενός εμπορικού κέντρου και κτιρίου γραφείων, σύμφωνα με όσα δήλωσαν ουκρανοί αξιωματούχοι. Τρία παιδιά περιλαμβάνονται μεταξύ των νεκρών, ενώ τουλάχιστον 46 αγνοούνται. “Αυτή είναι πράξη ρωσικής τρομοκρατίας… “, είπε ο ουκρανός πρόεδρος σε μία ομιλία σε διεθνή διάσκεψη που αποσκοπεί στην άσκηση διώξεων για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε να συγκροτηθεί ένα «ειδικό δικαστήριο» που θα ερευνήσει τη ρωσική εισβολή στη χώρα του.

Στην Ρωσία και στο ήδη ασφυκτικό πλαίσιο, ο ρώσος πρόεδρος προώθησε διάταγμά του με το οποίο επιβάλει περαιτέρω αυστηροποίηση των ποινών και διεύρυνση των κατηγοριών για πράξεις που στρέφονται κατά της ασφάλειας της Ρωσίας. Σύμφωνα με αυτό, όποιος προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες θα τιμωρείται με 2-4 χρόνια φυλάκιση, σε 5 όταν γίνεται από τα ΜΜΕ και σε 7 από οργανωμένες ομάδες. Επιπλέον, ενισχύονται οι ποινές για όσους χαρακτηρίζονται ξένοι πράκτορες. Ενώ όσοι μάχονται σε ξένη χώρα αντίθετη στα συμφέροντα της Ρωσίας τότε προβλέπονται ποινές έως 20 χρόνια φυλάκιση.

Μοιραστείτε το άρθρο