Κίεβο: Καμία παραχώρηση εδαφών στην Ρωσία για μία ειρηνευτική συμφωνία

140Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Στόχος μας είναι να απελευθερώσουμε τα εδάφη μας, είπε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών. Ενώ στο πλαίσιο της ένταξης του ουκρανικού στην γενικότερη αντιπαράθεση της Δύσης με την Ρωσία, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ διακήρυξε ότι: η Ρωσία αποτελεί τον πιο άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια μας. Την ίδια ώρα στην Τουρκία, η οποία μεσολάβησε με τον ΟΗΕ και έφεραν τις αντιπροσωπείες Ουκρανίας και Ρωσίας στο τραπέζι, επιτεύχθηκε βήμα προς συμφωνία για τη διέλευση των ουκρανικών σιτηρών από την Μαύρη Θάλασσα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα απέκλεισε το ενδεχόμενο να δεχθεί το Κίεβο παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία στο πλαίσιο οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας. Όπως είπε σε δημοσιογράφους: «Ο στόχος της Ουκρανίας σε αυτόν τον πόλεμο είναι να απελευθερώσει τα εδάφη μας, να αποκαταστήσει την εδαφική μας ακεραιότητα και την πλήρη κυριαρχία στην ανατολική και νότια Ουκρανία». «Αυτό είναι το τελικό σημείο της διαπραγματευτικής μας θέσης». Ενώ για τις (μη) διαπραγματεύσεις, ο ουκρανός υπουργός είπε ότι: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας λόγω της θέσης της Ρωσίας και της συνεχιζόμενης επιθετικότητάς της εναντίον της χώρας μας».

Στο πλαίσιο της ένταξης του ουκρανικού στην γενικότερη αντιπαράθεση της Δύσης με την Ρωσία, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε χθες ότι σύμφωνα με το νέο στρατηγικό δόγμα της Βορειοατλαντικής συμμαχίας η Ρωσία αποτελεί τον πιο άμεσο κίνδυνο για την ασφάλειά μας. Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο είπε ότι: «Το σημαντικό με το στρατηγικό δόγμα είναι ότι συμφωνήσαμε ως ΝΑΤΟ για τη στρατηγική αυτής της Συμμαχίας σε έναν πιο επικίνδυνο, πιο ανταγωνιστικό και πιο απρόβλεπτο κόσμο». «Ήμουν παρών στη Λισαβόνα όταν συμφωνήσαμε το προηγούμενο Στρατηγικό Δόγμα. Τότε, ο πρόεδρος Μεντβέντεφ ήταν παρών από τη Ρωσία, που συμμετείχε σε συνάντηση του ΝΑΤΟ. Στο Δόγμα συμφωνήσαμε ότι η Ρωσία ήταν στρατηγικός εταίρος. Δεν είναι αυτή η περίπτωση σε αυτό το στρατηγικό δόγμα. Είπαμε ξεκάθαρα ότι η Ρωσία αποτελεί τον πιο άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια μας και επίσης γίνεται αναφορά στην Κίνα».

Επίσης, επισήμανε ότι: «Μέχρι τον Δεκέμβριο, ο πρόεδρος Πούτιν πρότεινε στο ΝΑΤΟ την αποκαλούμενη Συνθήκη Ασφαλείας, την οποία έπρεπε να υπογράψουμε λέγοντας μεταξύ άλλων “όχι άλλα νέα μέλη στο ΝΑΤΟ. Υπογράψτε”. «Δεύτερον ότι πρέπει να μετακινήσουμε όλα τα στρατεύματα και την υποδομή από μέλη του ΝΑΤΟ τα οποία προσχώρησαν μετά το 1997, που σημαίνει ότι όλα τα μέλη στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας δεν θα έπρεπε να έχουν στρατεύματα ούτε υποδομές του ΝΑΤΟ». «Φυσικά δεν το δεχτήκαμε αυτό, εισέβαλε στην Ουκρανία γιατί ήθελε λιγότερο ΝΑΤΟ στα σύνορά του. Αυτό που παίρνει ο πρόεδρος Πούτιν είναι περισσότερο ΝΑΤΟ, ακριβώς το αντίθετο. Περισσότερο ΝΑΤΟ, στρατιωτική παρουσία στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας και δύο νέα μέλη στο ΝΑΤΟ».

Πάντως, για τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς: Πρέπει να καταλάβουμε ότι βρισκόμαστε εν μέσω ενός παγκόσμιου πολέμου. Όλες οι συζητήσεις για τοπικό ή περιφερειακό πόλεμο πρέπει να σταματήσουν. Όλος ο Δυτικός κόσμος πολεμάει κατά της Ρωσίας μέσω των Ουκρανών. Κι αυτό είναι ένας καθολικός πόλεμος».

Σαράντα χώρες καλούν τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο, ασιατικά κράτη κ.α.. Σε κοινή δήλωση καλούν τη Ρωσία «να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία» και υποστήριξαν την απεύθυνση του Κιέβου στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης. Σε αυτή τη δήλωση που εκδόθηκε στη Νέα Υόρκη, οι χώρες αυτές δίνουν την «στήριξή» τους στη δράση της Ουκρανίας «κατά της Ρωσίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Δικαιοσύνης, βάσει της Σύμβασης για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας του 1948, με σκοπό να διαπιστωθεί ότι η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας δεν έχει νομική βάση και βασίζεται σε αβάσιμους ισχυρισμούς γενοκτονία.

Σε ένα βήμα προς συμφωνία για τη διέλευση των ουκρανικών σιτηρών από την Μαύρη Θάλασσα, προχώρησαν οι αντιπροσωπείες της Ουκρανίας, Ρωσίας, ΟΗΕ και της μεσολαβούσας Τουρκίας, που συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Όπως έγινε γνωστό συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί ένα κέντρο παρακολούθησης και συντονισμού στην Κωνσταντινούπολη. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, επιτεύχθηκε συμφωνία για τη δημιουργία «ασφαλών διαδρόμων» στη Μαύρη Θάλασσα για τη μεταφορά των σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας, καθώς και για τη δημιουργία ενός κέντρου συντονισμού των επιχειρήσεων αυτών. Ενώ οι δύο πλευρές από κοινού θα ελέγχουν τα φορτία των πλοίων. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα καθοριστούν την ερχόμενη εβδομάδα, όταν θα υπογραφεί το τελικό κείμενο, ανέφερε ο ίδιος.

Κατά τον επικεφαλής του ουκρανικού προεδρικού γραφείου Αντρίι Γέρμακ: Αυτό θα διασφαλίσει την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών και θα εγγυηθεί την επισιτιστική ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο». Ενώ ο πρόεδρος Ζελένσκι ευχαρίστησε τα Ηνωμένη Έθνη και την Τουρκία για προσπάθειες που κατέβαλαν. Πάντως, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε σε δημοσιογρ4άφους στην Νέα Υόρκη ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά πριν την υπογραφή συμφωνίας.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass μετέδωσε ότι η Ρωσία διατύπωσε ένα πακέτο προτάσεων. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, αντιστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ, «οι εκπρόσωποι του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που συμμετείχαν στις τετραμερείς διαπραγματεύσεις, υπέβαλαν προς εξέταση ένα πακέτο προτάσεων για την ταχύτερη δυνατή πρακτική λύση σε αυτό το ζήτημα». Η Μόσχα αξιώνει να υπάρχει «έλεγχος και έρευνα των πλοίων για να αποφευχθεί το λαθρεμπόριο όπλων», αλλά και δέσμευση από το Κίεβο «να μην οργανώσει προκλήσεις».

Σύμφωνα με πηγή του τηλεοπτικού καναλιού Haberturk, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών η Τουρκία  πρότεινε να ενεργήσει ως εγγυητής της διαδικασίας αποναρκοθέτησης στη Μαύρη Θάλασσα, ελπίζοντας ότι έτσι θα επιτευχθεί ο κύριος στόχος των συνομιλιών, δηλαδή ο σχηματισμός ασφαλών διαδρόμων για την εξαγωγή σιτηρών και τη δημιουργία κατάλληλου συντονιστικού κέντρου στην Κωνσταντινούπολη. Διπλωμάτες εξηγούσαν ότι το σχέδιο υπό συζήτηση προβλέπει ότι ουκρανικά πλοία θα οδηγούν φορτηγά εντός και εκτός των λιμένων που έχουν ναρκοθετηθεί, η Ρωσία θα κηρύσσει κατάπαυση του πυρός για τη μετακίνηση των πλοίων και ότι η Τουρκία με την υποστήριξη του ΟΗΕ θα επιθεωρεί τα φορτηγά, ώστε να καθησυχαστούν οι ρωσικές ανησυχίες για τη λαθραία μεταφορά όπλων.

Την ίδια ώρα… Η Βόρεια Κορέα αναγνώρισε τις δύο αποσχισθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητα κράτη, όπως ανέφεραν οι αυτονομιστές της περιοχής. Η πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στη Μόσχα επιβεβαίωσε ότι αναγνώρισε την ανεξαρτησία και των δύο περιοχών, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass. Έτσι, η Βόρειος Κορέα έγινε η τρίτη χώρα, μετά τη Ρωσία και τη Συρία που αναγνωρίζει αυτές τις δύο «Λαϊκές Δημοκρατίες» της ανατολικής Ουκρανίας. Αμέσως το Κίεβο ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις του με την Πιονγιάνγκ.

Δικαστήριο της Μόσχας προφυλάκισε έναν από εναπομείναντες επικριτές του Κρεμλίνου στη Ρωσία, τον πολιτικό Ιλία Γιάσιν, ο οποίος διώκεται, μαζί με άλλους με την κατηγορία «της σκόπιμης διάδοσης δημοσίως ψευδών πληροφοριών για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας», σύμφωνα με την εφημερίδα novayagazeta.europe. «Μη φοβάστε αυτά τα καθάρματα, η Ρωσία θα γίνει ελεύθερη!», φώναξε ο ρώσος πολιτικός στην αίθουσα του δικαστηρίου μετά την ανακοίνωση της προφυλάκισής του. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο λόγος της παραπομπής του ήταν η εκπομπή που έκανε ο Γιάσιν στο YouTube στις 7 Απριλίου, στην οποία μίλησε για τις μαζικές δολοφονίες στην Μπούτσα. Κατηγόρησε τους ρώσους στρατιώτες και έδειξε ένα βίντεο του BBC που γυρίστηκε στην πόλη. Η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες.

Οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στην περιφέρεια της πόλης Σιβέρσκ, στην επαρχία του Ντονέτσκ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Tass. Ο δε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών του Λουγκάνσκ, Βιτάλι Κισελιόφ είπε ότι η πόλη θα καταληφθεί μέσα στις επόμενες δύο μέρες.

Μοιραστείτε το άρθρο