Η Ρωσία βλέπει το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ ως νέο «σιδηρούν παραπέτασμα» στην Ευρώπη

128Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Άμεσες αντιδράσεις της Ρωσίας και της Κίνας για το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, που θέτει στο στόχαστρο την Ρωσία θεωρώντας την άμεση απειλή για τη Δύση. Παράλληλα θέτει και στο κάδρο της επιθετικότητας της Βορειοατλαντικής συμμαχίας την Κίνα που την θεωρεί σοβαρή πρόκληση στα συμφέροντα των Δυτικών… παγκοσμίως. Το Πεκίνο αναφέρθηκε σε ψυχροπολεμική σκέψη…

Το 2022

Ένα νέο «σιδηρούν παραπέτασμα» υψώνεται μεταξύ της, Ρωσίας και της Δύσης, και η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, είπε από το Μινσκ που επισκέπτεται ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέϊ Λαβρόφ. Είναι η νέα αντίδραση της Μόσχας που δείχνει την οπτική της στη διακήρυξη των ηγετών των 30 κρατών μελών του ΝΑΤΟ, στην οποία η Ρωσία θεωρείται άμεση απειλή για τη Δύση και τίθεται στο στόχαστρο της Βορειοατλαντικής συμμαχίας. Άμεσες ενέργειες των ΝΑΤΟϊκών είναι: η μεγάλη ενίσχυση και προώθηση ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην ανατολικοευρωπαϊκή πτέρυγα του ΝΑΤΟ, καθώς και η αποστολή νέων οπλικών συστημάτων στο Κίεβο για να συνεχίσει να αμύνεται. Αλλά αυτό να χάνει εδάφη, με τις συγκρούσεις να μαίνονται και την απουσία οποιασδήποτε διαδικασίας για μία ειρηνευτική διευθέτηση, ο πόλεμος συνεχίζεται…

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ περιγράφοντας το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ και την αντίληψη των Δυτικών σε αυτήν την σύγκρουση,  δήλωσε ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να στηρίξουν την Ουκρανία «για να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει ως ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος στην Ευρώπη». Αναφέρθηκε σε ένα «βίαιο» και «απολύτως απαράδεκτο» πόλεμο του Πούτιν κατά της Ουκρανίας με επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Όπως τόνισε: Ζούμε σε έναν πιο «επικίνδυνο» και «απρόβλεπτο» κόσμο με μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις που δεν έχουμε δει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε επίσης ότι αυτό μπορεί να επιδεινωθεί. Διότι αν αυτό γίνει, ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, τότε θα δούμε βάσανα, ζημιές, θάνατο και καταστροφή σε κλίμακα που είναι πολύ, πολύ χειρότερη από ό,τι βλέπουμε στην Ουκρανία σήμερα».  Και κατέληξε με μία ακόμη αντιφατική τοποθέτηση, λέγοντας ότι: το ΝΑΤΟ έχει δύο καθήκοντα: το ένα είναι να παρέχει υποστήριξη στην Ουκρανία και το άλλο να αποτρέψει την κλιμάκωση πέρα ​​από την Ουκρανία. «Αυτός είναι ο λόγος που το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης επί τόπου».

Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση και της Κίνας που είδε να μπαίνει στο κάδρο της επιθετικότητας των Δυτικών που την θεωρούν ως σοβαρή πρόκληση για την ασφάλειά τους, δηλαδή… τα συμφέροντά τους. «Γεμάτο με ψυχροπολεμική σκέψη», χαρακτηρίζει το Πεκίνο το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ. Η κινεζική αποστολή στην ΕΕ γνωστοποίησε ότι η Κίνα «θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή και θα απαντήσει με συντονισμένο τρόπο. Όταν πρόκειται για πράξεις που υπονομεύουν τα συμφέροντα της Κίνας, θα λάβουμε σταθερές και ισχυρές απαντήσεις». «Η λεγόμενη στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ, γεμάτη με ψυχροπολεμική σκέψη και ιδεολογική προκατάληψη, επιτίθεται κακόβουλα και σπιλώνει την Κίνα. Είμαστε σθεναρά αντίθετοι». Το ΝΑΤΟ «δεν έχει ακόμη εγκαταλείψει τη σκέψη και την πρακτική του να δημιουργεί ”εχθρούς” και να εμπλέκεται σε αντιπαραθέσεις», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η Μόσχα είναι «ανοικτή» σε διάλογο για τη στρατηγική σταθερότητα, τον έλεγχο των όπλων και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε νομικό φόρουμ στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Αγία Πετρούπολη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, οι προσπάθειες αυτές απαιτούν «επίπονη κοινή δουλειά» και θα κατευθυνθούν προς την αποτροπή επανάληψης «αυτό που συμβαίνει σήμερα στο Ντονμπάς». Ο Πούτιν υποστήριξε για άλλη μια φορά ότι η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία για να προστατεύσει τους Ρώσους και τους Ρωσόφωνους στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς από τη δίωξη που είχε εξαπολύσει το Κίεβο και κατηγόρησε την Ουκρανία για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην πρόεδρος της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι υπό ορισμένες συνθήκες οι δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως επιθετική πράξη και ως αιτία πολέμου. «Υπό ορισμένες συνθήκες, τέτοια εχθρικά μέτρα μπορούν να χαρακτηριστούν τόσο ως πράξη διεθνούς επιθετικότητας όσο και ως casus belli», υποστήριξε ο Μεντβέντεφ, μιλώντας στο Διεθνές Νομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης και πρόσθεσε: «Σε απάντηση τους το κράτος έχει δικαίωμα ατομικής και συλλογικής αυτοάμυνας».

Την ίδια ώρα, τις αμέσως επόμενες ώρες της υπογραφής του μνημονίου συνεργασία της Τουρκίας με την Φινλανδία και την Σουηδία, άρχισαν να εκδηλώνονται οι πρώτες ρωγμές σε αυτό. Οι αποφάσεις στη Σουηδία σε ό,τι αφορά την έκδοση υπόπτων λαμβάνονται από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, απαντώντας στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι η Στοκχόλμη του υποσχέθηκε ότι θα εκδώσει «73 τρομοκράτες» (Κούρδους και Γκιουλενιστές) στο πλαίσιο της συμφωνίας τους για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. «Στη Σουηδία, η νομοθεσία εφαρμόζεται από τα ανεξάρτητα δικαστήρια», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μόργκαν Γιόχανσον, σε γραπτή δήλωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο. Άτομα που δεν έχουν τη σουηδική υπηκοότητα «μπορεί να εκδοθούν, κατόπιν αιτήματος άλλων χωρών, όμως μόνο εάν αυτό συνάδει με τη σουηδική νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Εκδόσεως», επέμεινε, υπενθυμίζοντας ότι οι Σουηδοί πολίτες δεν επιτρέπεται να εκδοθούν σε άλλες χώρες.

Άμεσα απάντησε και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας για την άρση του βέτο της Άγκυρας στις υποψηφιότητες ένταξής τους στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας, διαφορετικά η επικύρωση δεν θα σταλεί στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Αλλά και ως προς τα F-16 εγείρονται ενστάσεις για το αν και τι συμφωνήθηκε παρασκηνιακώς με τους Αμερικανούς και τους Τούρκους. Ήδη εκδηλώθηκαν αντιδράσεις στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και γίνεται γνωστό ότι θα γίνει κατάθεση τροπολογίας που θα βάζει εμπόδια στην προμήθεια της Άγκυρας με τα μαχητικά αεροσκάφη.  Ενώ, με σκληρή ανακοίνωση απαντούν οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλιωτάκης, οι οποίοι αναφέρουν ότι: «Παραμένουμε σταθερά αντίθετοι σε οποιαδήποτε πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ στην Τουρκία και θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας στους συναδέλφους μας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής». Ο δε αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι είπε στον Τούρκο ομόλογό του πως η Ουάσινγκτον «θα πρέπει να πουλήσει» μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία, αλλά για να το κάνει αυτό απαιτείται η έγκριση του Κογκρέσου.

Στο πεδίο των συγκρούσεων… Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν νωρίς σήμερα το πρωί της Παρασκευής μια πολυκατοικία εννέα ορόφων και ένα θέρετρο κοντά στο λιμάνι της Οδησσού, σκοτώνοντας τουλάχιστον 19 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες, όπως δήλωσαν οι ουκρανικές αρχές.

Η κατάσταση στο Λισιτσάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία είναι «εξαιρετικά δύσκολη» καθώς συνεχίζονται οι «πολύ ισχυροί» βομβαρδισμοί που καθιστούν αδύνατη την απομάκρυνση των πολιτών, ανακοίνωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Σέρχι Γκαϊντάι. «Γίνονται πολλοί βομβαρδισμοί, από πολλές κατευθύνσεις. Ο ρωσικός στρατός πλησιάζει στο Λισίτσανσκ από διάφορες κατευθύνσεις», ανέφερε ο σε ένα βίντεο που ανάρτησε στο Telegram.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας γνωστοποίησε ότι αποσύρθηκε από το Φιδονήσι στη Μαύρη Θάλασσα (νοτιοδυτικό άκρο της ουκρανικής επικράτειας), υποστηρίζοντας ότι είναι ένα «βήμα καλής θέλησης» για τη διευκόλυνση των αποστολών σιτηρών. Έτσι εκτιμάει ότι εκθέτει την ουκρανική πλευρά, αφού πετάει το μπαλάκι στο Κίεβο καλώντας το να αποναρκοθετήσει ακτές και ύδατα της Μαύρης θάλασσας ανοιχτά της Οδησσού. Η Μόσχα επικαλείται την κίνηση αυτή για να αποκρούσει τις κατηγορίες των Ουκρανών ότι οι Ρώσοι είναι υπεύθυνοι που δεν εξάγονται τα ουκρανικά σιτηρά και για την επισιτιστική κρίση.

Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να διαθέσει πλοία για να βοηθήσει στην εξαγωγή των σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στην  Ουκρανίας που είναι μπλοκαρισμένα από τη Ρωσία, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι αυτή τη στιγμή κρατά ως αιχμάλωτους περισσότερους από 6.000 ουκρανούς στρατιώτες.

Τέλος… Την πίστη ότι η Ουκρανία έχει τη δύναμη να κερδίσει τον πόλεμο που ξεκίνησε πριν από τέσσερις μήνες, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Μοιραστείτε το άρθρο