11ο Αντιρατσιστικό Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας 2-3 Ιουλίου 2022

“Το σάπιο κόσμο αυτόν θα δεις, θα τον αλλάξουμε εμείς”

ΚΑΛΑΜΑΤΑ, Σαββατοκύριακο 2-3 Ιουλίου 2022 από τις 18:00, Περίβολος Περιφέρειας (πρώην Νομαρχίας).

Συζητήσεις, θεματικές γωνιές, παιδικά εργαστήρια, έκθεση βιβλίου & φωτογραφίας και συναυλίες με ελεύθερη είσοδο.

Το κείμενο πρόσκλησης της Αντιφασιστικής Κίνησης Καλαμάτας που διοργανώνει το Φεστιβάλ:

«ΤΟ ΣΑΠΙΟ ΚΟΣΜΟ ΑΥΤΟΝ ΘΑ ΔΕΙΣ, ΘΑ ΤΟΝ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ»

Η διαβίωση για τους πολλούς γίνεται όλο και πιο δύσκολη λόγω της ακρίβειας και της επακόλουθης φτωχοποίησης για το μεγαλύτερο κομμάτι του λαού. Απ’  τη μία μας λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την ενίσχυση των νοσοκομείων (θρηνούμε 30.000 νεκρούς από την πανδημία), τις αυξήσεις των μισθών που είναι αναγκαία για να μπορούμε να ζούμε αξιοπρεπώς, τη μείωση των ειδικών φόρων που καθιστούν το ρεύμα και τα καύσιμα είδη πολυτελείας πλέον, τη στήριξη των ανέργων, τη δασοπροστασία για να μην επαναλαμβάνεται κάθε καλοκαίρι η ίδια ιστορία. Την ίδια στιγμή τα λεφτά βρίσκονται με περίσσεια ευκολία όταν αφορούν την αποστολή όπλων και την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο (και χωρίς να έχει ερωτηθεί κανείς νωρίτερα…), τη “βοήθεια” προς τα ΜΜΕ με αντάλλαγμα συγκεκριμένη ατζέντα και θάψιμο κάθε μη βολικής είδησης (χαρακτηριστικό ότι το σκάνδαλο Novartis με όλες τις προεκτάσεις δεν έχει παίξει σε κανένα από τα συστημικά- ιδιωτικά, χρηματοδοτούμενα με δημόσιο χρήμα Μ.Μ.Ε), τη δημιουργία καινούργιων αστυνομικών σωμάτων και την ανάθεση έργων σε ημέτερους με στόχο να ευνοούνται πάντα τα ‘δικά μας παιδιά’.

Ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρνηση χτίζει στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες που ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες ενώ την ίδια στιγμή παράνομα και παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, σκοτώνει ανθρώπους στο Αιγαίο μέσω των επαναπροωθήσεων (pushbacks). Όσο και να προσπαθεί να πείσει για το αντίθετο, οι εκθέσεις ειδικών του ΟΗΕ, τα διεθνή ΜΜΕ και δεκάδες διασώστες στο Αιγαίο αναδεικνύουν αυτή την απάνθρωπη πολιτική που κυριολεκτικά πνίγει αθώους ανθρώπους. Η Ε.Ε αν και γνωρίζει καλά, τα εγκλήματα κατά της ζωής των προσφύγων και τα γεγονότα που διαδραματίζονται στα νότια σύνορά της, παρακολουθεί τα συμβαίνοντα με αναλγησία και αδιαφορία, παντελώς αμέτοχη για την κατάσταση αδιαφορώντας ουσιαστικά αν αυτή τη στιγμή στην άκρη των συνόρων της διαπράττονται εγκλήματα προς ανθρώπους που η ίδια η πολιτική της έχει φέρει σε αυτή την κατάσταση .

Στο ίδιο πλαίσιο η χώρα μας ζει τις πιο μαύρες μέρες από άποψη δημοκρατικών δικαιωμάτων και το πισωγύρισμα σε πολλά σοβαρά ζητήματα. Η μόνιμη αστυνόμευση των σχολών και η καταστολή εντός αυτών με διάφορα προσχήματα είτε αυτό λέγεται δήθεν χτίσιμο βιβλιοθήκης είτε πάταξη εγκληματικότητας εντός των σχολών, οι γυναικοκτονίες που τείνουν να γίνουν καθημερινότητα, οι διώξεις αγωνιστών (ακόμα και στην πόλη μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας), ο ρατσιστικός και σεξιστικός λόγος που προσπαθεί να γίνει κανονικότητα στο δημόσιο βίο, είναι μερικά μόνο ενδεικτικά ζητήματα.

Σήμερα που έχει περάσει πάνω από 1 χρόνος από την καταδίκη της ΧΑ ως εγκληματική, ναζιστική οργάνωση και την φυλάκιση των περισσότερων στελεχών της οι φασίστες σε κάθε ευκαιρία κάνουν εμφανή την παρουσία τους, ρίχνοντας το ρατσιστικό δηλητήριο τους όπου βρουν πρόσφορο έδαφος. Η καταδίκη αυτή που ήρθε μέσα από την πίεση του αντιφασιστικού κινήματος και μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα δε μας επιτρέπει καμία επανάπαυση μετά και την έναρξη του εφετείου στις 15/6!

Δίνουμε λοιπόν και φέτος ραντεβού στο 11ο Αντιφασιστικό – Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στην Καλαμάτα, για να δείξουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε αλλιώς, για να γιορτάσουμε αυτό το “μαζί” που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ένα πιο φωτεινό αύριο.

***

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ

Σάββατο 2/7

 

18:30 – Παιδικό εργαστήρι
“Το περίγραμμά μου” πώς συνδέομαι με τους άλλους. Μέσα από το παιχνίδι, τη ζωγραφική και την ανάγνωση τα παιδιά εξερευνούν πώς συνδέονται με τους άλλους, αλλά και πώς να διεκδικήσουν και να επικοινωνήσουν τα όρια στο σώμα τους και την αλληλεπίδρασή τους”.

 

19:30μμ Συζήτηση
“Να δεις τι σου ‘χω για μετά. Οικονομική βία, καταστολή, φτωχοποίηση”
Ομιλητές:
– Γιάννης-Ορέστης Παπαδημητρίου
(Ο Γιάννης-Ορέστης Παπαδημητρίου είναι δημοσιογράφος, συνιδρυτής της ομάδας The Manifold και συνδημιουργός της πλατφόρμας The Manifold Files. Παραγωγός και παρουσιαστής της εβδομαδιαίας εκπομπής The Archipelago στο Movement Radio. Τακτικός συνεργάτης της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph. Στο παρελθόν έχει εργαστεί για ελληνικά και ξένα μέσα, αλλά και στην παραγωγή, έρευνα και αρχισυνταξία ντοκιμαντέρ)
– Παύλος Αντωνόπουλος
(O Παύλος Αντωνόπουλος, εκπαιδευτικός και μέλος της Κ.Ε.Δ.Δ.Α. – Κίνηση για τις Ελευθερίες, τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, την Αλληλεγγύη)

21:30 – Standup comedy
Γιώργος Αλεβίζος & Σταύρος Μαργιώλος
(Ο stand-up comedian @Giorgos Alevizos, ενθουσιασμένος αλλά ταυτόχρονα προβληματισμένος από το πλαφόν 47Ε για το PCR, έχει μερικές καινοτόμες ιδέες όσον αφορά την τιμή του μοριακού τεστ. Να τον ακούσουμε! #ΜένουμεΕνεργοί
Εμείς επιμένουμε:
*Δωρεάν μοριακά τεστ για όσους έχουν συμπτώματα!
*Αύξηση των σημείων δωρεάν ελέγχων – Πρόσληψη νέου προσωπικού στις δημόσιες δομές)

22:00 – Συναυλία
dj Sets Open Mics
Montes Jura
Lyrical Punishment
Brak x dj Millman
(Brak (Χνάρια) και ο dj Millman! “Xάνω τον ύπνο μου τον KILLAH ποιοι φάγαν να ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΙΣ…” )

Κυριακή 3/7

18:30 – Παιδικό εργαστήρι
“Ταξιδεύουμε παίζοντας” Παιχνίδια από όλο τον κόσμο, ανάγνωση βιβλίου, ζωγραφική.

19:30 – Συζήτηση
“Επαναπροωθήσεις:  Ένα διαρκές κρατικό έγκλημα”
Ομιλητές:
– Ιάσονας Αποστολόπουλος (εθελοντής διασώστης στο καράβι “Μάρε Ιόνιο”)
– Ευγενία Κουνιάκη (δικηγόρος)
– Βασίλης Λιόσης (εκπαιδευτικός-συγγραφέας)

21:30 Συναυλία
F minor
Ρεβάνς
Φάκα
Σχήμα Κατατεθέν
Λυκοτσαρδά

***

Στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν καθημερινά από τις 18:30:
Έκθεση βιβλίου, έκθεση φωτογραφίας (“Εξαιρέσεις”, του Μιχάλη Καλαϊτζάκη) καθώς και παιδικά εργαστήρια.
Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του Φεστιβάλ
καθώς και στη σελίδα των διοργανωτών: Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας

***

Σχετικά άρθρα:

10ο Αντιρατσιστικό Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας 24-25 Ιουλίου, 22/7/2021

9ο Αντιρατσιστικό Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας, 24-25/7, 23/7/2020

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο