Ο Ζελένσκι δυναμιτίζει την επίσκεψη των τριών ευρωπαίων

112Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αύριο ετοιμάζονται να μεταβούν στο Κίεβο ο γάλλος πρόεδρος, ο γερμανός καγκελάριος και ο ιταλός πρωθυπουργός. Αλλά ο ουκρανός πρόεδρος βγήκε λίγες ώρες πριν την επίσκεψη και επιτέθηκε στον Όλαφ Σολτς, καλώντας τον… να μην σχοινοβατεί μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Η ουκρανική ηγεσία παραδέχεται οδυνηρές απώλειες και ζητάει επειγόντως γρηγορότερα και περισσότερα προηγμένα όπλα, ιδιαίτερα μεγάλου βεληνεκούς. Στο Σεβεροντένσκ λήγει το ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση των μαχητών στο εργοστάσιο χημικών Αζότ. Ενισχυμένο ΝΑΤΟ ζητάει ο γενικός γραμματέας του. Νέα τοποθέτηση του πάπα Φραγκίσκου ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να προκλήθηκε με κάποιο τρόπο.

Ο ουκρανός πρόεδρος, μιλώντας επίσης στο δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης ZDF από το Κίεβο, άφησε αιχμές κατά του γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, λέγοντας ότι θα πρέπει να πάρει σαφή θέση και να μην αναζητεί τι θα πονέσει λιγότερο την Γερμανία στις σχέσεις της με την Ουκρανία και την Ρωσία. Αυτό που χρειαζόμαστε από την Γερμανία είναι να διασφαλίσει ότι στηρίζει την Ουκρανία, τόνισε ο πρόεδρος Ζελένσκι: «Εκείνος και η κυβέρνησή του θα πρέπει να αποφασίσουν. Δεν μπορεί να σχοινοβατεί μεταξύ Ουκρανίας και των σχέσεων με την Ρωσία. Ο Όλαφ Σολτς θα πρέπει να είναι πιο βέβαιος για την σχέση με την Ουκρανία». Επίσκεψη στο Κίεβο αναμένεται να πραγματοποιήσει αύριο Πέμπτη ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με την εφημερίδα Tagesspiegel. Επικαλούμενη αξιόπιστη πηγή στην καγκελαρία, τονίζει ότι ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς θα παραμείνει στην Ουκρανική πρωτεύουσα έξι ώρες. Ενώ στην ουκρανική πρωτεύουσα αναμένεται να μεταβούν επίσης ο ιταλός πρωθυπουργός Μαριο Ντράγκι και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν (ο οποίος χθες ήταν στην Ρουμανία και σήμερα πηγαίνει στην Μολδαβία), αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Η Ουκρανία έχει παραλάβει «περίπου το 10% των όπλων» που ζητάει από τους Δυτικούς εταίρους της ώστε να αντιμετωπίσει επί του πεδίου τον ρωσικό στρατό, γνωστοποίησε η υφυπουργός Άμυνας Άννα Μαλιάρ μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση. «Καμία σημασία δεν έχουν οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ουκρανία, ο επαγγελματισμός του στρατού μας, χωρίς τη βοήθεια των Δυτικών εταίρων μας δεν θα μπορέσουμε να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο». «Δεν μπορούμε να περιμένουμε για μεγάλο διάστημα επειδή η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», ιδίως στο Ντονμπάς, όπου οι Ρώσοι εδώ και πολλές εβδομάδες προωθούνται και έχουν θέσει σχεδόν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την περιοχή του Λουγκάνσκ, συνέχισε. Ζήτησε επίσης ένα «συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα» για τις παραδόσεις αλλά και να συνεχίσουν οι Δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου να στηρίζουν οικονομικά και στρατιωτικά την Ουκρανία. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε και πάλι τις χώρες της Δύσης να στείλουν «γρηγορότερα περισσότερα όπλα» επειδή «οι Ρώσοι έχουν δεκαπλάσια, εκατονταπλάσια». Ο ουκρανικός στρατός «δεν διαθέτει αρκετά όπλα μεγάλου βεληνεκούς», ούτε άρματα, είπε μιλώντας σε δανούς δημοσιογράφους μέσω βιντεοκλήσης.

Ο εκ των πλέον υποστηρικτών του Κιέβου, γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε χθες, σε συνάντησή του με του ηγέτες επτά νατοϊκών κρατών (εν όψει της επικείμενης συνόδου κορυφής), ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία πρέπει να βρεθεί σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας, με ενισχυμένες τις οπλικές της δυνατότητες.

Ο ουκρανικός στρατός υφίσταται οδυνηρές απώλειες στις μάχες με τους ρώσους εισβολείς τόσο στο Σεβεροντονέτσκ όσο και στο Χάρκοβο, παραδέχθηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του αργά χθες το βράδυ, ο Ζελένσκι τόνισε επίσης ότι η χώρα του χρειάζεται επειγόντως σύγχρονα αντιπυραυλικά συστήματα, συμπληρώνοντας πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να καθυστερούν οι εταίροι την παράδοση των συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων.

Τελεσίγραφο απηύθυνε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στους ουκρανούς μαχητές, που έχουν καταφύγει στο χημικό εργοστάσιο Αζότ στην ελεγχόμενη κατά το μεγαλύτερο μέρος της πόλη του Σεβεροντονέτσκ. Τους δίνει τη δυνατότητα να παραδοθούν μέχρι σήμερα Τετάρτη, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax. Γι αυτό το σκοπό θα ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο από τις 08:00 για την απομάκρυνση των άμαχων και προειδοποίησε τους ουκρανούς μαχητές «τα σταματήσουν την παράλογη αντίστασή τους και να παραδώσουν τα όπλα» την ίδια ώρα. Το ρωσικό υπουργείο κατηγορεί τους Ουκρανούς ότι χρησιμοποιούν τους αμάχους στο εργοστάσιο Αζότ ως ανθρώπινη ασπίδα. Η Μόσχα, από τότε που έχει στείλει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τους Ουκρανούς προβάλλοντας παρόμοιους ισχυρισμούς, τους οποίους το Κίεβο έχει απορρίψει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, η οποία δημοσίευσε το κείμενο μιας συζήτησης που είχε ο πάπας Φραγκίσκος τον περασμένο μήνα με δημοσιογράφους ιησουιτικών ευρωπαϊκών πολιτιστικών περιοδικών, η κατάσταση δεν είναι μαύρη και άσπρη και ο πόλεμος «πιθανόν να προκλήθηκε κατά κάποιο τρόπο». «Δεν βλέπουμε ολόκληρο το δράμα που εκτυλίσσεται πίσω από αυτόν τον πόλεμο, το οποίο ίσως να ήταν κάτι που είτε προκλήθηκε είτε δεν αποτράπηκε», φέρεται να λέει ο πάπας.

Μοιραστείτε το άρθρο