Διαδήλωση ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη και την αντι-λαϊκή πολιτική της ακρίβειας, της φτώχειας, της πολεμικής εμπλοκής, Πέμπτη 16/6 στις 19:00 στον πεζόδρομο της Κοραή

Τις επόμενες μέρες προετοιμάζουμε την Εργατική Συγκέντρωση / Διαδήλωση ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη (ένα χρόνο μετά την ψήφισή του), που οργανώνεται από Κλαδικά & Επιχειρησιακά Σωματεία Ιδιωτικού & Δημόσιου Τομέα

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΌΤΗΤΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ, ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ, ΝΑΕνσωματωμένη εικόνα ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗΣ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,Ο αγώνας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική της φτώχειας, της ακρίβειας και των αντεργατικών νόμων συνεχίζεται! Η κυβέρνηση με επιμονή και με πυγμή προσπαθεί να εφαρμόσει τον νόμο Χατζηδάκη με τις αντεργατικές (χτύπημα 8ωρου και ευέλικτα ωράρια, καταστρατήγηση της Κυριακάτικης αργίας, διατάξεις σχετικά με τις απολύσεις, σχετικά με το ανώτατο όριο των υπερωριών που έχει αυξηθεί και το κόστος των υπερωριών που έχει μειωθεί…) και τις αντι-συνδικαλιστικές του διατάξεις (παρεμβάσεις στη λειτουργία των σωματείων, υπονόμευση του δικαιώματος στην απεργία, παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους εργασίας κ.λπ.).Η ολομέτωπη επίθεση που έχει εξαπολυθεί στον κόσμο της εργασίας με την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, τους εξευτελιστικούς μισθούς (και την «αύξηση» κοροϊδία), την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την επισφάλεια, την εξάπλωση της μαύρης / ανασφάλιστης εργασίας, τις απολύσεις, τη μεταφορά στις πλάτες του λαού του κόστους από την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο, όλα αυτά γεννούν αγανάκτηση και διάθεση αντίστασης. Τις εργατικές – λαϊκές αντιδράσεις θέλουν να αποτρέψουν. Γι’ αυτό εντείνουν την κρατική καταστολή, γι’ αυτό θωρακίζουν το αντι-δημοκρατικό τους οπλοστάσιο.Ο νόμος Χατζηδάκη στοχεύει να βάλει στον γύψο τους εργατικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες, ώστε να εξασφαλιστεί η υποταγή στις εργοδοτικές και κυβερνητικές επιλογές. Ο αγώνας για να ανατραπεί ο νόμος 4808/21 είναι μονόδρομος για τους εργαζομένους και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Για να υπάρξουν διεκδικήσεις και εργατικές νίκες πρέπει να συγκρουστούμε με τον νόμο έκτρωμα, το νόμο Χατζηδάκη.Δεν υποτασσόμαστε στην «πραγματικότητα» πως έχει ψηφιστεί και είναι νόμος του κράτους… Παλεύουμε για την κατάργησή του. Τα ταξικά σωματεία καλούν σε απειθαρχία και παρατεταμένο αγώνα. Η Διαδήλωση στις 16 Ιούνη, ένα χρόνο μετά την ψήφιση στη Βουλή του νόμου Χατζηδάκη, θα είναι μια ακόμη στιγμή σε αυτόν τον παρατεταμένο αγώνα.

Πέμπτη 16 Ιούνη βγαίνουμε και πάλι στο δρόμο. Διαδηλώνουμε! Κάτω ο νόμος Χατζηδάκη!

Κλαδικά και Επιχειρησιακά Σωματεία Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα


Τα σωματεία και οι εργαζόμενοι αντιμέτωποι με τον ν.4808/21 – Η απάντηση του κινήματος

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022, 7μμ, αίθουσα ΣΕΛΜΑ, Αθηνάς 67, Ομόνοια

Εργατική Εκδήλωση-συζήτηση: “Τα σωματεία και οι εργαζόμενοι αντιμέτωποι με τον ν.4808/21 – Η απάντηση του κινήματος”

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022, 7μμ
Συγκέντρωση στον πεζόδρομο Κοραή και πορεία στη Βουλή

Για το νόμο 4808/2021 – ο δρόμος προς τον οποίο άνοιξε επί θητείας Βρούτση στο υπουργείο Εργασίας το 2020, αλλά με το όνομα του διαβόητου Χατζηδάκη τελικά να καταγράφεται στις πιο σκοτεινές σελίδες της συνδικαλιστικής ιστορίας – είναι λίγοι πλέον αυτοί που θα μπορούσαν να πουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί έστω και στοιχειωδώς.

Για το βάθος και την έκταση των αντιδραστικών επιπτώσεων που επιφέρει στη συνδικαλισμένη δράση και οργάνωση των εργαζόμενων, αλλά και στους πυλώνες της ρυθμισμένης εργασίας, προεξάρχουσας της καταστρατήγησης-κατάργησης της 8ωρης εργασίας, εδώ και δύο χρόνια έχουν γραφτεί και συνεχίζουν να γράφονται αμέτρητες σελίδες πολεμικής και αναλύσεων. Όπως έχουν ξεσηκωθεί και αρκετοί εργατικοί αγώνες, η σημασία των οποίων -κι αν ακόμα επιδέχεται κριτικής- δεν μπορεί να αγνοηθεί ή να υποτιμηθεί.

Οι εξελίξεις στο εργατικό κίνημα μετά την ψήφιση του νόμου, ιδιαίτερα στο μέτωπο των απεργιακών αγώνων, εδώ και ένα χρόνο, επιβεβαιώνουν στο ακέραιο τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε πριν και μετά την ψήφισή του, το νομοθετικό τερατούργημα. Τα κρούσματα ενεργοποίησής του ενάντια σε εργατικούς αγώνες, απεργίες και αγωνιστές εργαζόμενους είναι απανωτά.

Είναι αναγκαίο, μετά από αυτό το χρόνο μέσα στον οποίο οι κρατικοί και εργοδοτικοί μηχανισμοί έσπευσαν με όλους τους τρόπους να εδραιώσουν και να επιβάλουν το νόμο ως το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διεξάγει από χειρότερη θέση η εργατική τάξη την πάλη της, να καταγράψουμε τη συλλογική εμπειρία, να την αναλύσουμε, να τη συζητήσουμε και να εκφράσουμε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μας για το πώς θα σπάσει η εκκωφαντική σιωπή γύρω από το νόμο που θέλουν να επιβάλουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, πώς θα υπερασπιστούμε τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τον ταξικό συνδικαλισμό, πώς θα συμβάλουμε στον αγώνα για την ανατροπή του νόμου, πώς θα προχωρήσουν οι εργατικοί αγώνες.

Αυτή τη συζήτηση θα κάνουμε τη Δευτέρα 6 Ιουνίου, στις 7μμ, στην αίθουσα του ΣΕΛΜΑ.

Παράλληλα, η Πρωτοβουλία καλεί και στην εργατική διαδήλωση που διοργανώνεται την Πέμπτη 16 Ιουνίου, στις 7:00 το απόγευμα στον πεζόδρομο της Κοραή και στη διαδήλωση που θα ακολουθήσει.



Αντεπίθεση των Εργαζομένων: Όλοι στην συγκέντρωση – διαδήλωση Πέμπτη 16/6, 19:00, πλ. Κοραή

ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

ΓΙΑ ΝΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Το καλοκαίρι του 2021 η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη. Με το νόμο αυτό επιχειρείται η διάλυση όποιων εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων είχαν απομείνει, μετά από 10 χρόνια μνημονίων. Ο νόμος Χατζηδάκη αποτελεί τομή σε ότι κατακτήσεις είχαν απομείνει, επιβάλλοντας:

  • Την εγγραφή των σωματείων στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.), καταθέτοντας πρακτικά αρχαιρεσιών, πρακτικά γενικών συνελεύσεων και άλλες πληροφορίες σχετικά με τα σωματεία ώστε να μπορούν να έχουν τη δυνατότητα εκπροσώπησης σε συνάντηση με τους εργοδότες, στα δικαστήρια, για τη σύναψη ΣΣΕ κα.. Πρόκειται ουσιαστικά για ηλεκτρονικό φακέλωμα που αποδυναμώνει τα σωματεία
  • Την ηλεκτρονική ψήφο σε αρχαιρεσίες και την ηλεκτρονική συμμετοχή σε γενικές συνελεύσεις, χτυπώντας την λειτουργία και την εσωτερική δημοκρατία των σωματείων
  • Εμπόδια στην παρουσία του σωματείου στον εργασιακό χώρο και την απαγόρευση της περιφρούρησης της απεργίας, ενώ κάνει σχεδόν αδύνατη τη προκήρυξη απεργίας, ουσιαστικά απαγορεύοντάς την.
  • Το περεταίρω αδυνάτισμα των εργασιακών δικαιωμάτων (8ωρο, κυριακάτικη αργία, ελαστική εργασία κ.α.).

Η ολομέτωπη επίθεση στα όποια εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα είχαν απομείνει έρχεται για να παγιώσει την κατάσταση φτωχοποίησης που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση στηνAtE-Logo πλειοψηφία της κοινωνίας. Η ακρίβεια, η ανεργία και οι μισθοί φτώχειας έχουν οδηγήσει τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά στη στέρηση τροφίμων, ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης! Η βενζίνη έχει πλησιάσει τα 3,00 ευρώ το λίτρο και η τιμή του ρεύματος έχει διπλασιαστεί, ενώ τα βασικά είδη διατροφής έχουν γίνει είδη πολυτελείας. Ο πληθωρισμός έχει σπάσει ρεκόρ 25ετίας φτάνοντας το 11,3%, με την πραγματική αύξηση στα βασικά καταναλωτικά αγαθά να είναι πολύ μεγαλύτερη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κοροϊδεύει κατάμουτρα τους εργαζόμενους με την υποτιθέμενη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ, την οποία κάθε μέρα ξεπερνάει ο πληθωρισμός. Παράλληλα, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ρίχνουν όλη την ευθύνη πάνω μας, λέγοντας ότι είμαστε σπάταλοι και ότι καίμε πολύ ρεύμα. Η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα δεν παραλείπει να ενισχύει με δισεκατομμύρια ευρώ την αστυνομία, τον στρατό και τους διάφορους ημέτερους και να στέλνει οπλισμό στην Ουκρανία, εμπλέκοντας τη χώρα στον πόλεμο.

ΩΣ ΕΔΩ!

Κάθε μέρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραμένει στην εξουσία, η κοινωνία πλησιάζει όλο και πιο κοντά στη καταστροφή, Να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας με την οργάνωση μας στους χώρους δουλειάς σε σωματεία, και σε επιτροπές αγώνα. Να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας μέσα από την πραγματική ενότητα των αγώνων, αγώνων μαχητικών και ανυποχώρητων. Να προωθήσουμε και να υπερασπίσουμε την εργατική δημοκρατία ενάντια στην επίσημη συνδικαλιστική (ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ- ΜΕΤΑ) και την σταλινική (ΠΑΜΕ) γραφειοκρατία. Είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε πραγματικά να ρίξουμε το νόμο Χατζηδάκη, να αντισταθούμε σε παλιά και νέα αντεργατικά νομοσχέδια, να σταματήσουμε τον πόλεμο, να ανατρέψουμε αυτούς που μας θέλουν σύγχρονους δούλους.

  • Κατάργηση του αντεργατικού εκτρώματος Χατζηδάκη
  • Σταθερή και πλήρη απασχόληση, κατάργηση κάθε είδους ελαστικής, μερικής απασχόλησης.
  • Πλαφόν σε είδη πρώτης ανάγκης, ρεύμα και καύσιμα.
  • Αυξήσεις στους μισθούς πάνω από τον πληθωρισμό. Συλλογικές συμβάσεις για όλους.
  • Να φύγει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη – να καταργηθούν όλα τα μνημονιακά νομοσχέδια

Αντεπίθεση των Εργαζομένων

Μοιραστείτε το άρθρο