Οι Ρώσοι κερδίζουν και οι Ουκρανοί ζητάνε περισσότερα όπλα από τους Δυτικούς

111Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η κατάσταση για τους Ουκρανούς είναι απελπιστική, ενώ η ουκρανική επικράτεια έχει περιοριστεί κατά 25% από την προώθηση των ρωσικών δυνάμεων στην νοτιοανατολική Ουκρανία. Η ουκρανική ηγεσία ζητάει ενεργότερη υποστήριξη από Παρίσι, Βερολίνο και Ρώμη. Αλλά ακόμη και από την Ουάσιγκτον ακούγεται ότι αλλάζει το μομέντουμ υπέρ της Ρωσίας και η υποστήριξη της Δύσης στην Ουκρανία δείχνει να έχει φτάσει στα όριά της εν μέσω εκρηκτικών τιμών ενέργειας και πληθωρισμού. Η δε Ρωσία τις 100 μέρες του πολέμου αποκόμισε 93 δισ. ευρώ από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων.

Για να αποκρουστεί η συνέχιση της ρωσικής εισβολής στην ουκρανική επικράτεια απαιτείται η προμήθεια περισσότερων όπλων από τους Δυτικούς, λέει το Κίεβο ενόψει της επικείμενης επίσκεψης στην ουκρανική πρωτεύουσα του γάλλου προέδρου, του γερμανού καγκελάριου και του ιταλού πρωθυπουργού, την οποίαν πληροφορίες των μέσων αυτών των χωρών φέρουν να πραγματοποιείται τις αμέσως προσεχείς μέρες. «Χρειαζόμαστε ισχυρή υποστήριξη, κυρώσεις και όπλα από τους τρεις ηγέτες των σημαντικότερων χωρών το συντομότερο δυνατό», είπε ο δήμαρχος του Κιέβου Βίκτορ Κλίτσκο στη γερμανική εφημερίδα Bild, επαναλαμβάνοντας το αίτημα της ουκρανικής κυβέρνησης να της σταλούν περισσότερα πυρομαχικά και προηγμένα όπλα. Το Κίεβο διαμαρτύρεται πως το Βερολίνο αργεί να ανταποκριθεί στα αιτήματά του να του προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη. Ο Κλίτσκο είπε πως ο ουκρανικός στρατός τον ενημέρωσε πως το υλικό που είχε υποσχεθεί η Γερμανία έχει αρχίσει να φθάνει, αλλά οι ποσότητες δεν είναι αυτές που αναμένονταν.

Εκτίμησε ακόμη πως η επίσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών στην Ουκρανία θα κάνει την κατάσταση πιο καθαρή σε αυτούς. Αν και οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία, ο δήμαρχος του Κιέβου είπε πως η πόλη του δεν είναι ασφαλής. «Το Κίεβο ήταν στόχος και παραμένει στόχος» της Ρωσίας, επέμεινε. Ο ίδιος είπε πως ο ρώσος πρόεδρος έχει σκοπό να ανακτήσει όλα τα εδάφη που ανήκαν άλλοτε στη Ρωσία. «Δεν θα σταματήσει στο Κίεβο, ούτε στα σύνορα της Πολωνίας. Θα φθάσει ως εκεί που θα του επιτρέψουμε», δήλωσε. «Ο πόλεμος θα φθάσει στην πόρτα της Γερμανίας».

Ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Μιχαίλο Ποντόλιακ ζήτησε την αποστολή 300 εκτοξευτήρων ρουκετών, 500 τανκς, 1.000 οβιδοβόλα Howitzer, 2.000 τεθωρακισμένα οχήματα, γνωστοποιώντας ότι αυτό θα συζητηθεί στην αυριανή σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες.

Η κατάσταση για τους Ουκρανούς είναι απελπιστική, με τους αμάχους να σκοτώνονται ή να βρίσκονται εκτοπισμένοι και πρόσφυγες, τους στρατιώτες να εξοντώνονται κατά εκατοντάδες καθημερινά και η ουκρανική επικράτεια έχει περιοριστεί κατά 25% από την προώθηση των ρωσικών δυνάμεων στην νοτιοανατολική Ουκρανία, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας Τάρας Βίσοτσκιβ. Την ίδια ώρα, το Φινλανδικό Κέντρο για την Έρευνα στην Ενέργεια γνωστοποιούσε ότι η Ρωσία κατά τις 100 μέρες του πολέμου στην Ουκρανία αποκόμισε 93 δισ. ευρώ από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων, εκ των οποίων τα 56 από τις χώρες της ΕΕ.

Ακόμη και η εφημερίδα New York Times αναφέρει πλέον ότι αλλάζει το μομέντουμ υπέρ της Ρωσίας. Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει ότι ο ρωσικός στρατός επιτυγχάνει πλέον περισσότερους στόχους. Και την ίδια ώρα η Ουκρανία αποδεικνύεται ότι «στερείται του αναγκαίου στρατιωτικού εξοπλισμού» ενώ ταυτόχρονα η υποστήριξη της Δύσης «δείχνει να έχει φτάσει στα όριά της εν μέσω υψηλών τιμών ενέργειας και εκρηκτικού πληθωρισμού». Τα ρωσικά στρατεύματα φαίνεται να επιτυγχάνουν «αργή, μεθοδική και αιματηρή» πρόοδο στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν τον έλεγχο της ανατολικής Ουκρανίας. Προσθέτουν δε ότι είναι πλέον φανερό πως έχουν αρχίσει να ξεθωριάζουν οι «μεθυστικές πρώτες ημέρες του πολέμου» όταν ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σαν άλλος Δαβίδ απέκρουσε την επίθεση του «αυταπατώμενου και αδέξιου» Πούτιν και κατάφερε να ενώσει την Δύση στην κατακραυγή της ρωσικής επίθεσης.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές στον πόλεμο της Ουκρανίας χρησιμοποιούν βαρέα όπλα, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης θερμοβαρικών βομβών από τη Ρωσία. «Υποστηρίζουμε την Ουκρανία σταδιακά, με όλο και πιο βαρέα όπλα. Από την άλλη μεριά, η Ρωσία έχει αρχίσει ήδη να χρησιμοποιεί πανίσχυρα όπλα, όπως οι θερμοβαρικές βόμβες, οι οποίες είναι στην ουσία, όπλα μαζικής καταστροφής». Η Φινλανδία, όπως και η γειτονική της Σουηδία έχουν καταθέσει αιτήσεις για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, στο οποίο αντιδρά η Τουρκία επικαλούμενη την υποστήριξη των δύο Σκανδιναβικών κρατών στο κουρδικό στοιχείο.

Η Σουηδία έχει κάνει σημαντικά βήματα για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Τουρκίας, προκειμένου να εγκριθεί η αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ που έχει υποβάλει, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, στη διάρκεια μιας επίσκεψης του στη Σουηδία. «Χαιρετίζω το γεγονός ότι η Σουηδία άρχισε ήδη να αλλάζει την νομοθεσία της κατά της τρομοκρατίας και ότι θα διασφαλίσει ότι το νομικό πλαίσιο για τις εξαγωγές όπλων θα αντανακλά την μελλοντική κατάστασή της ως μέλος του ΝΑΤΟ με νέες δεσμεύσεις προς τους συμμάχους της», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον. «Αυτά είναι δύο σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση των ανησυχιών που έχει θέσει η Τουρκία» πρόσθεσε ο γγ του ΝΑΤΟ, που έχει αναλάβει την εργολαβική υποστήριξη της Άγκυρας.

Ως προς την φημολογούμενη ομιλία του Πούτιν (την Παρασκευή) στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη που αρχίζει αύριο, οι πληροφορίες λένε ότι αυτή θα αναφέρει πως οι αντιρωσικές κυρώσεις είναι αυτές που έχουν προκαλέσει την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και την επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ: Βλέπουμε ότι όλοι αυτοί οι περιορισμοί και οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία έχουν υποδαυλίσει τις τιμές στην ενέργεια, τα τρόφιμα και άλλους τομείς. «Οι οικονομίες έχουν πιαστεί όμηροι της πολιτικής, με τους πολιτικούς σε πολλές χώρες να κάνουν κολοσσιαία λάθη εν μέσω του κορονοϊού», χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «ιδανική συστημική καταιγίδα». Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Ουκρανίας αποφάσισε την αναστολή των εξαγωγών ουκρανικού φυσικού αερίου, άνθρακα και καύσιμου πετρελαίου., εξαιτίας της ρωσικής εισβολής.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν μία μεγάλη ποσότητα όπλων και στρατιωτικού υλικού στην περιοχή του Ντονμπάς, μεταξύ των οποίων πολλά οπλικά συστήματα που είχαν αποσταλεί από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, πύραυλοι με στόχευση ακριβείας έπληξαν περιοχή κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Ουντάτσνι, καταστρέφοντας εξοπλισμό που είχε παραδοθεί στις ουκρανικές δυνάμεις.

Ρωσικά στρατεύματα εξεδίωξαν τον ουκρανικό στρατό από το κέντρο του Σεβεροντονέτσκ, όπως ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανία, γνωστοποιώντας πως οι εχθροπραξίες συνεχίζονται. Ενώ έχουν καταστραφεί όλες οι γέφυρες ανάμεσα στο Σεβεροντονέτσκ και την πόλη της άλλης όχθης του ποταμού, Λισιτσάνσκ..

Η κατάληψη του Σεβεροντονέτσκ ανοίγει για τις ρωσικές δυνάμεις τον δρόμο προς ακόμη μια μεγάλη πόλη του Ντονμπάς, την Κραματόρσκ, σημαντικό βήμα για να κυριαρχήσει σε όλη αυτή την περιοχή στα σύνορα με τη Ρωσία.

Μοιραστείτε το άρθρο