Ένταση στη δίκη Κορκονέα, Πέμπτη 9/6 η συνέχεια

Της Σοφίας Σπυριδωνίδου

Αύριο Πέμπτη θα συνεχιστεί η δίκη του δολοφόνου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, μετά την σημερινή διακοπή που αποφάσισε το Εφετείο της Λαμίας, μετά από μία δικάσιμη με ιδιαίτερη ένταση και τον δολοφόνο παρόντα στην αίθουσα.

Το δικαστήριο καλείται να κρίνει εάν τελικά θα δεχτεί ή θα απορρίψει το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου στον Κορκονέα, απόφαση η οποία θα είναι το στοιχείο που θα κρίνει την παραμονή του στη φυλακή ή την αποφυλάκισή του.

Η σημερινή δικάσιμος ξεκίνησε με ένταση από την πλευρά των δικηγόρων του Επ.Κορκονέα, καθώς υποστηρίζουν ότι οι συνήγοροι της οικογένεια του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου (Νίκος και Ζωή Κωνσταντοπούλου) δεν έχουν δικαίωμα να παρίστανται στη διαδικασία. Ο Νίκος και η Ζωή Κωνσταντοπούλου απέρριψαν τις αιτιάσεις και ζήτησαν από το δικαστήριο να συνεχίσει τη διαδικασία με τους ίδιους στην αίθουσα.

Το δικαστήριο αναγκάστηκε να διακόψει αρκετές φορές για να συνεδριάσει, αποφασίζοντας τελικά πως οι συνήγοροι της οικογένειας δεν νομιμοποιούνται να παρίστανται στη διαδικασία. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και η Ζωή Κωνσταντοπούλου καταγγέλλουν πως η απόφαση της έδρας δεν είναι νόμιμη: «Δεν μπορεί το δικαστήριο να αποφασίσει πριν ακόμα συσταθεί και πριν βρεθεί σε πλήρη σύνθεση με τους ενόρκους». Παράλληλα, υπέβαλαν αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου για αντιδικονομική συμπεριφορά, καταγγέλλοντας ότι έχουν δημιουργηθεί προϋποθέσεις υπέρ του κατηγορουμένου. Η κ. Κωνσταντοπούλου αρχικά ζήτησε την εξαίρεση του εισαγγελέα και στη συνέχεια και της τριμελούς σύνθεσης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας εκ των δικαστών. Οι δικαστές, μετά από διάσκεψη απέρριψαν το αίτημα της εξαίρεσης, τόσο του εισαγγελέα όσο και των τριών τακτικών δικαστών.

Υπενθυμίζεται πως η δίκη είχε προσδιοριστεί αρχικά για τις 11 Μαΐου 2022, αλλά εκεί διαπιστώθηκε ότι δεν είχε κληθεί η πλευρά της οικογένειας και το δικαστήριο ανέβαλε την εκδίκαση.

Η παρουσία αλληλέγγυων και φίλων του Αλέξανδρου και της οικογένειας, έξω από το δικαστήριο ήταν δυναμική, ενώ ιδιαίτερα ισχυρές και οι αστυνομικές δυνάμεις.

Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας είχε αποφυλακιστεί το 2019, έχοντας εκτίσει  11 χρόνια από την ποινή που του είχε επιβληθεί. Αποφυλακίστηκε λόγω της αναγνώρισης του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου. Τον Μάρτιο του 2022 επέστρεψε στη φυλακή καθώς με ομόφωνη απόφαση της Ποινικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου έγινε δεκτή η απόφαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα να αναιρεθεί η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας.

Μοιραστείτε το άρθρο