Διεκδίκηση δημόσιου χώρου. Όχι στους αποκλεισμούς και στους περιορισμούς στη σίτιση

Στις 07/06 μέλη του Ελευθεριακού Σχήματος ΔΙ.ΠΑ.Ε πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στον κεντρικό διάδρομο καθώς και στη λέσχη του ιδρύματος, που στεγάζονται στο ίδιο κτήριο. Στο πλαίσιο της παρέμβασης διεκδικήσαμε τον χώρο μας μέσα στο πανεπιστήμιο, έναν δημόσιο χώρο, σημείο πολιτικής έκφρασης και εστία αγώνα. Στη συνέχεια απαιτήσαμε τη δωρεάν διανομή φαγητού στη λέσχη, αγαθό που απαιτούμε να παρέχεται χωρίς αντάλλαγμα σε όλα.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ
Με την παρουσία μας ως Ελευθεριακό Σχήμα αντιστεκόμαστε συλλογικά στους χώρους μας και απαιτούμε ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό και ενεργό για να συναντιόμαστε, εκφραζόμαστε και να αγωνιζόμαστε. Εντούτοις, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που διεκδικούμε τον χώρο μας στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. Κατά το τέλος του χειμερινού εξαμήνου, όταν παρεμβήκαμε ξανά με την τοποθέτηση τραπεζιού στο κεντρικό φουαγιέ, ήρθαμε αντιμέτωπες με συμπεριφορές υποκόσμου, απειλές και σχηματισμένα στοχάδια με την υπογραφή της ΔΑΠ- ΝΔΦΚ. Αντίστοιχα, η παρουσία τεχνικού προσωπικού του ιδρύματος, που επιβλέπει την τήρηση της ομαλότητας, δίνει άδεια κατά το δοκούν για το ποιες πολιτικές δυνάμεις έχουν το δικαίωμα να βρίσκονται εκεί, κάνοντας ξεκάθαρες πολιτικές διακρίσεις.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΙΤΙΣΗ
Σε αυτά έρχεται να προστεθεί ο περιορισμός που δεχόμαστε στην ελεύθερη πρόσβαση στη σίτιση. Τα ελάχιστα άτομα που κρίνονται δικαιούχα δωρεάν σίτισης από το ίδιο το πανεπιστήμιο είναι τα μόνα που με την υπόδειξη κάρτας μπορούν να γευματίσουν δωρεάν. Όλα τα υπόλοιπα υποχρεώνονται να πληρώσουν χρηματικό αντίτιμο για ένα γεύμα. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως η Χούτος catering και η Βικος Α.Ε., έχουν αναλάβει με εργολαβεία τη σίτιση και την τροφοδοσία στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. Πρόκειται για εταιρείες που εκμεταλλεύονται την εργασία των υπαλλήλων τους και έχουν ως μόνο στόχο την κερδοφορία των αφεντικών. Όλα αυτά μας κάνουν να αναρωτιόμαστε τι δουλειά έχουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο και πόσο θεμιτό είναι να αναγκάζονται οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να συμβάλλουν στα κέδρη των αφεντικών. Τελικά η παιδεία δεν φαίνεται να είναι ούτε τόσο δημόσια, ούτε τόσο δωρεάν και με την παρουσία μας εκεί δεν θα πάψουμε στιγμή να αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα.
Περιγραφή εικόνων:
Μπορεί να είναι εικόνα εσωτερικός χώρος
Διεκδίκηση χώρου πολιτικής έκφρασης στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. και τοποθέτηση αφισών με αντικατασταλτικό περιεχόμενο στον ευρύτερο χώρο του ιδρύματος.
Εικόνα με το τραπέζι από την προηγούμενη παρέμβαση σπασμένο, γραμμένο με στοχάδια και τις φράσεις “σφαίρα σε κάθε κομμούνι” και “μόνο ΔΑΠ”.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Ελευθεριακό Σχήμα Φοιτητών-Φοιτητριών Σίνδου ΔΙΠΑΕ/ΑΤΕΙΘ
Μοιραστείτε το άρθρο