Το Ευρασιατικό μπλοκ ασφάλειας ΟΣΣΑ έτοιμο να αντιμετωπίσει την επέκταση του ΝΑΤΟ

89Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Το μετασοβιετικό μπλοκ του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας θεωρεί ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ αυξάνει τις εντάσεις και τις απειλές, διακηρύσσοντας ότι είναι ικανός για επαρκή απάντηση στις επιθετικές επιδιώξεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Την ίδια ώρα για τις διακοπείσες διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας, η Μόσχα δηλώνει έτοιμη να τις ξαναρχίσει, ενώ ο Ζελένσκι λέει αφότου η Ουκρανία… ανακαταλάβει τα εδάφη που έχει χάσει από τις ρωσικές δυνάμεις.

Τα αντιπαρατιθέμενα στρατιωτικά μπλοκ ισχύος Δύσης και Ανατολής οριοθετούν τις ζώνες επιρροής τους και οργανώνουν τις βάσεις αντίδρασής τους. Με αφορμή την ουκρανική κρίση, ξεδιπλώνουν την ευρύτερη σύγκρουσή τους, προς ενίσχυση της βαρύτητάς τους στο παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό ισορροπιών και καταμερισμού εξουσίας. Έτσι, στις τελευταίες κινήσεις των ΝΑΤΟϊκών, με την επιθετικότητα προς την Ρωσία, την αύξηση των εξοπλισμών και την ένταξη στην Βορειοατλαντική νέων ευρωπαϊκών κρατών, απαντάει η υπό την Ρωσία μετασοβιετική στρατιωτική συμμαχία.

Η επέκταση του ΝΑΤΟ δημιουργεί συνθήκες αύξησης των εντάσεων και ο Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (OSSA/CSTO/ODKP) είναι ικανός για επαρκή απάντηση. Αυτό δήλωσε ο Στάνισλαβ Ζας, γενικός γραμματέας του Οργανισμού (το διάδοχο σχήμα του Συμφώνου της Βαρσοβίας, με λιγότερα κράτη), ο οποίος σε συνέντευξή του στον λευκορωσικό τηλεοπτικό σταθμό Belarus-1, τόνισε ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ θα οδηγήσει σε αύξηση της έντασης και με κανέναν τρόπο δεν θα βοηθήσει στη διασφάλιση της ασφάλειας των μελών κρατών του. «Φυσιολογικά θεωρούμε αυτή την επέκταση ως τροφοδότη της επιδείνωσης της έντασης και της περαιτέρω στρατιωτικοποίησης της περιοχής. Ως αποτέλεσμα δεν θα βοηθήσει την ενίσχυση της ασφάλειας, περιλαμβανομένων των κρατών μελών του ΝΑΤΟ”.

Σύμφωνα με τον Ζας και στο ερώτημα: «Πρέπει να ενισχύσουμε τη δυναμικότητά μας σε αυτήν την κατάσταση;», απαντάει ότι: «Έχουμε αρκετές δυνάμεις να απαντήσουμε σε πιθανές απειλές που μπορούν να προκύψουν σε αυτήν την κατάσταση. Το θέμα δεν είναι στην ατζέντα τώρα. Ο ΟΣΣΑ είναι ένας ολοκληρωμένος διεθνής οργανισμός και αρκετά αποτελεσματικός. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι μόνο ένα στρατιωτικό πολιτικό μπλοκ, αλλά επίσης ένας οργανισμός πολλαπλών λειτουργιών, ο οποίος προσφέρει προστασία έναντι απειλών. Κι αυτό που είναι πολύ σημαντικό, έχουμε δημιουργήσει έναν ισχυρό μηχανισμό και μία νομική βάση, έχουμε δυνάμεις και μέσα και ένα σύστημα απάντησης σε κρίσεις. Ο ΟΣΣΑ έχει όλες τις δυνατότητες να διαδραματίσει ως εγγυητής ασφάλειας για τις χώρες μας. Και νομίζω ότι πράγματι είμαστε μια καλή ασπίδα για τις έξι χώρες μας».

Ως προς τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας που έχουν διακοπεί εδώ και δύο μήνες, οι δύο πλευρές ερίζουν για τις ευθύνες. Η Μόσχα λέει ότι η ουκρανική πλευρά έχει διακόψει τις επαφές, ενώ το Κίεβο στέλνει αντιφατικά μηνύματα και εν πολλοίς αλληλοαναιρούμενα. Τη μια ο ουκρανός πρόεδρος έλεγε ότι δεν πρόκειται να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες αν πέσει η Μαριούπολη και μετά αν δεν πληγούν οι παραδοθέντες μαχητές του τάγματος Αζόφ. Ενώ ο ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ είπε την περασμένη Τρίτη ότι οι συνομιλίες «αναστέλλονται» καθώς η Ρωσία ανασύνταξε τις δυνάμεις της και τώρα επικεντρώνει την «ειδική επιχείρησή της» στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, στην τηλεφωνική συνομιλία του με τον Μάριο Ντράγκι, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι «η χώρα του δεν είναι ακόμη έτοιμη για μια πραγματική ειρηνευτική διαδικασία». «Θα μπορέσουμε να το συζητήσουμε, μόνον όταν επανακαταλάβουμε τα εδάφη που η Ρωσία μας αφαίρεσε, από την αρχή του πολέμου». Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε από τον Μάριο Ντράγκι να βοηθήσει την χώρα του να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση «παρά τις αντιστάσεις κάποιων μελών της Ένωσης, αρχίζοντας από το Βερολίνο». Ενώ και ο προσωπάρχης του ουκρανού προέδρου, Αντρίι Γέρμακ δήλωσε χθες ότι το Κίεβο δεν θα συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός που θα περιλαμβάνει την παραχώρηση εδαφών, επισημαίνοντας ότι: “Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει με την πλήρη αποκατάσταση της ουκρανικής εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας”.

Να σημειωθεί ότι η Ρώμη έχει υποβάλει σχέδιο κατάπαυσης του πυρός με πλαίσιο ρυθμίσεων που κάθε άλλο παρά ικανοποιεί την ουκρανική πλευρά (ουδετερότητα, αποστρατιωτικοποίηση, αυτονομία Ντονμπάς και Κριμαίας, στρατηγική συμφωνία ΕΕ-Ρωσίας, άρση κυρώσεων). Ενώ να σημειώσουμε τις τοποθετήσεις του (τραπεζίτη) πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι ο οποίος κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι και να τα βρούν. Προφανώς βλέποντας την γενικότερη οικονομική αναταραχή που έχει προκληθεί και τις επιπτώσεις της παγκοσμίως.

Απαντώντας η Μόσχα, ο ρώσος διαπραγματευτής Βλαντιμίρ Μεντίνσκι δήλωσε αργά το βράδυ στη δημόσια τηλεόραση της Λευκορωσίας ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία κατηγορώντας το Κίεβο για τη διακοπή τους. «Η Ρωσία ποτέ δεν αρνήθηκε τις διαπραγματεύσεις». «Από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο». «Το πάγωμα των συνομιλιών έγινε αποκλειστικά με πρωτοβουλία της Ουκρανίας». «Τώρα η μπάλα είναι στη δική τους πλευρά».

Ως προς την ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας, ο γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον τάραξε χθες το ευρωπαϊκό κλίμα υπέρ της Ουκρανίας. Είπε ότι η διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαρκέσει 15-20 χρόνια και στο μεταξύ το Κίεβο θα μπορούσε να συμμετάσχει στην «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα), όπως έχει προτείνει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Δήλωση που σίγουρα δεν άρεσε στο Κίεβο και σε κάποιους ανατολικοευρωπαίους. «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Αν πούμε ότι η Ουκρανία θα μπει στην ΕΕ σε 6 μήνες, σε ένα ή δύο χρόνια, θα είναι ψέμα. Δεν είναι αλήθεια. Θα χρειαστούν αναμφίβολα 15-20 χρόνια, είναι πολύς καιρός», είπε ο Μπον μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio J. Το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ, με την ένταξη της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας, διχάζει την ΕΕ. Για τον λόγο αυτόν ο γάλλος πρόεδρος πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού οργανισμού στον οποίο θα μπορούσαν να μετέχουν προσωρινά οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες, μέχρι να ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαδικασίες. Κάτι σαν προθάλαμος δηλαδή.

Την ίδια ώρα, οι χώρες της Βαλτικής σταμάτησαν την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την Ρωσία. «Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην πορεία μας προς την ενεργειακή ανεξαρτησία. Αρνούμαστε να εισάγουμε ενεργειακούς πόρους, καθώς αρνούμαστε να χρηματοδοτούμε τον επιτιθέμενο», δήλωσε ο υπουργός ενέργειας της Λιθουανίας, Νταϊνίους Κρέιβις.

Μοιραστείτε το άρθρο