Οι Ρώσοι διακηρύττουν ότι θα απαντήσουν στην ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας

83Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η επέκταση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στα δύο Σκανδιναβικά κράτη αλλάζει την διακρατική αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη, ενώ η Βαλτική μετατρέπεται σε ΝΑΤΟϊκή Θάλασσα. Η Μόσχα διακηρύττει ότι δεν θα ανεχθεί την ένταξή τους και προειδοποιεί για εκτεταμένες επιπτώσεις. Να ενωθούν κατά της Δύσης, καλεί ο λευκορώσος πρόεδρος τα μέλη του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας. Όριο στη στόχευση των Δυτικών, θέτει ο γερμανός καγκελάριος. Αποχώρησαν οι τελευταίοι μαχητές από το Αζοφστάλ.

Παρ’ ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας δεν αποτελεί απειλή, η Ρωσία θα αντιδράσει σε επέκταση των στρατιωτικών υποδομών στις δύο αυτές χώρες, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ρωσίας απαντώντας στην πορεία ένταξης στο ΝΑΤΟ που έχουν δρομολογήσει τα δύο Σκανδιναβικά κράτη. Μια τέτοια «διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν αποτελεί άμεση απειλή… αλλά η ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη αυτών των χωρών θα οδηγήσει φυσικά σε απάντηση», είπε συγκεκριμένα ο ρώσος πρόεδρος στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO).

Το Κρεμλίνο γνωστοποιούσε ότι η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Ο εκπρόσωπός του δήλωσε πεπεισμένος ότι η ένταξη των δύο χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία σε καμία περίπτωση δεν θα ενίσχυε την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης. Ενώ επισήμανε επίσης ότι σε σύγκριση με την Ουκρανία, η Ρωσία δεν έχει εδαφικές διαφορές με τη Φινλανδία ή τη Σουηδία.

Από την πλευρά του ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η απόφαση των δύο χωρών είναι ένα λάθος το οποίο θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις.  «Για εμάς είναι απολύτως ξεκάθαρο το γεγονός ότι η ασφάλεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν θα ενισχυθεί μετά την απόφαση αυτή», πρόσθεσε ο Ριαμπκόφ, ενώ τόνισε ότι οι δύο χώρες «δεν θα πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι απλώς θα το ανεχθούμε». «Γενικά το επίπεδο της στρατιωτικής έντασης θα αυξηθεί, η προβλεψιμότητα θα μειωθεί. Είναι κρίμα που η κοινή λογική θυσιάζεται στο βωμό κάποιων φανταστικών ιδεών για το τι θα πρέπει να συμβεί σε αυτή την κατάσταση».

Κάλεσμα στα μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας του ΟΣΣΑ (Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας) να ενωθούν κατά της Δύσης, απηύθυνε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, κατηγορώντας τις δυτικές χώρες ότι ευελπιστούν να παρατείνουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία επιδιώκοντας να αποδυναμώσουν τη Μόσχα όσο το δυνατόν περισσότερο. Μιλώντας στην σύνοδο κορυφής των ηγετών του Οργανισμού στη Μόσχα, ο Λουκασένκο δήλωσε ότι: «Χωρίς ένα ενωμένο μέτωπο, η συλλογική Δύση θα εντείνει την πίεση στον μετασοβιετικό χώρο», ανέφερε ο Λουκασένκο σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, απευθυνόμενος στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και στους ηγέτες της Αρμενίας, του Καζακστάν, του Κιργιστάν και του Τατζικιστάν.

Να σημειωθεί ότι με την ένταξη της Σουηδίας, η Βαλτική Θάλασσα θα μετατραπεί σε «Νατοϊκή Θάλασσα» – εκτός από τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας στον θύλακα του Καλίνινγκραντ και στην Αγία Πετρούπολη. Η κυβέρνηση της Σουηδίας αποφάσισε χθες επισήμως να υποβάλει αίτημα για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, μετά το αντίστοιχο βήμα που έκανε η γειτονική Φινλανδία μια μέρα πριν – μια κίνηση που επαναχαράζει τον γεωπολιτικό χάρτη της βόρειας Ευρώπης. «Η κυβέρνηση αποφάσισε να ενημερώσει το ΝΑΤΟ για την πρόθεση της Σουηδίας να γίνει μέλος της Συμμαχίας. Βγαίνουμε από μια εποχή για να μπούμε σε μια νέα», είπε η πρωθυπουργός Μαγκανταλένα Άντερσον στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου όπου συζητήθηκε η πολιτική ασφαλείας της χώρας.

Η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία, με κοινή ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι είναι έτοιμες να στηρίξουν τη Φινλανδία και τη Σουηδία στην περίπτωση που δεχτούν επίθεση. «Μαζί με τη Δανία και την Ισλανδία, η Νορβηγία είναι έτοιμη να βοηθήσει τους σκανδιναβούς γείτονές της με όλα τα αναγκαία μέσα, εάν δεχτούν επίθεση στο έδαφός τους προτού να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε. Την ίδια διαβεβαίωση έδωσε και η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν λέγοντας ότι αν οι δύο χώρες δεχτούν επίθεση «θα βοηθήσουμε τη Φινλανδία και τη Σουηδία με όλα τα αναγκαία μέσα». «Ξεκινούμε αμέσως προετοιμασίες για να υλοποιήσουμε αυτές τις εγγυήσεις ασφαλείας».

Την ίδια ώρα, η μόνη ΝΑΤΟϊκή χώρα που έχει διαφωνίες για την ένταξη των δύο Σκανδιναβικών κρατών στο ΝΑΤΟ, επικαλούμενη τις σχέσεις τους με το κουρδικό στοιχείο, είναι η Τουρκία της οποίας η ηγεσία εμφανίζεται αποφασισμένη να διαπραγματευτεί την ένταξή τους. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν πρέπει καν να μπουν στον κόπο να ταξιδέψουν στην Άγκυρα για να πείσουν την τουρκική κυβέρνηση να εγκρίνει την υποψηφιότητά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε νωρίτερα ότι διπλωμάτες από τη Σουηδία και τη Φινλανδία σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Τουρκία για συνομιλίες προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο τούρκος πρόεδρος τόνισε πως η Τουρκία δεν θα εγκρίνει την υποψηφιότητα των δύο σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας τη Σουηδία «εκκολαπτήριο» τρομοκρατικών οργανώσεων και υποστηρίζοντας ότι είχε «τρομοκράτες» στο κοινοβούλιο της. «Καμία από αυτές τις χώρες δεν έχει ξεκάθαρη θέση απέναντι σε τρομοκρατικές οργανώσεις». «Πώς μπορούμε να τις εμπιστευτούμε;» διερωτήθηκε.

Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι η Σουηδία και η Φινλανδία προσφέρουν καταφύγιο σε άτομα που συνδέονται με «τρομοκρατικές» οργανώσεις – όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και το Κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί πως ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 Η τουρκική τηλεόραση μετέδωσε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία δεν ενέκριναν την έκδοση στην Τουρκία 33 ατόμων που η Άγκυρα κατηγορεί για διασυνδέσεις με το PKK και τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Στην Γερμανία, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωνε ότι: «Είναι για μένα απολύτως σαφές ότι για τη Ρωσία υπάρχει μόνο μια διέξοδος από αυτή την κατάσταση, εφόσον καταλήξει σε συμφωνία με την Ουκρανία. Δεν είναι δυνατή μια συμφωνία με μια υπαγορευμένη ειρήνη, η οποία θα προβλέπει ότι η Ουκρανία πρέπει να υπογράψει ότι παραχωρεί εδάφη. Αυτό δεν θα λειτουργήσει». Σε συνέντευξη του στον ιδιωτικό σταθμό RTL, ανέφερε επίσης ότι στο ίδιο πλαίσιο, δεν θα λειτουργήσει και κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη με την Κριμαία. «Ξαφνικά σταματάει ο πόλεμος, υπό την έννοια ότι δεν υπάρχουν πλέον πυροβολισμοί και μετά χαράσσονται νέες γραμμές συνόρων και περιμένουν όλοι να επανέλθει η κατάσταση στο φυσιολογικό». Κατά τον Σολτς, είναι αναπόφευκτο να υπάρξει τελικά κάποια συνεννόηση με την Ουκρανία, αλλά η μεγάλη του ανησυχία είναι, προηγουμένως, ο κίνδυνος κλιμάκωσης του πολέμου. «Ο στόχος θα πρέπει να είναι να μην κερδίσει τον πόλεμο η Ρωσία, αλλά δεν θα πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από αυτό», προειδοποιεί και απαντάει στην ουσία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στην Ουκρανία, οι στρατιωτικοί που απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο χάλυβα Άζοφσταλ της Μαριούπολης έφθασαν χθες βράδυ στην παραμεθόρια πόλη Νοβοαζόφσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι γνωστοποίησε ότι 260 μαχητές μεταφέρθηκαν έξω από το βιομηχανικό συγκρότημα. Υψηλόβαθμος διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων που παραμένουν εγκλωβισμένες στο πολιορκημένο από τους Ρώσους χαλυβουργείο ανακοίνωσε ότι εκτελεί την απόφαση της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης να σώσει τις ζωές των στρατιωτών, χωρίς ωστόσο να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε παράδοσή τους. Τα ρωσικά μέσα μιλάνε για συμφωνία που επιτεύχθηκε. Το δε ουκρανικό στρατιωτικό επιτελείο αναφέρεται σε «ολοκλήρωση της μάχιμης αποστολής τους», ενώ ο υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας ότι μία «διαδικασίας ανταλλαγής θα λάβει χώρα» για να επιστρέψουν οι εκκενωθέντες. Όπως και να ‘χει, κάτι τέτοιο σηματοδοτεί τον τερματισμό του αποκλεισμού του τελευταίου ουκρανικού προπύργιου αντίστασης με τους μαχητές του τάγματος Αζόφ και τον ολοκληρωτικό πιά έλεγχο της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις.

Μοιραστείτε το άρθρο