«Η Δύση κήρυξε έναν ολοκληρωτικό υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας»

81Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Τα επτά ισχυρότερα οικονομικά κράτη της G7 διακηρύττουν τη στόχευσή τους για οικονομική και πολιτική απομόνωση της Ρωσίας. Οι ευρωατλαντικοί καλωσορίζουν τις προθέσεις της Φινλανδίας (και της Σουηδίας που ακολουθεί) να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Με την εξαίρεση της Τουρκίας που επιδιώκει να μετατρέψει σε… ανατολίτικο παζάρι την ένταξη των Σκανδιναβικών χωρών προβάλλοντας την παρουσία σε αυτές του κουρδικού στοιχείου. Την ίδια ώρα η ΕΕ πελαγοδρομεί για τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η οποία… κερδίζει από τον ενεργειακό πόλεμο, παρά την ευρύτερη σύγκρουση με τη Δύση.

Στην χρησιμοποίηση της ουκρανικής κρίσης και την επεκτατική πολιτική του ΝΑΤΟ, με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ, οι Ρώσοι σπεύδουν να τονίσουν ότι αυτά είναι απόρροια της αντιπαράθεσης της Δύσης κατά της Ρωσίας. Παράλληλα, παραπέμπουν στο νέο πολυπολικό κόσμο, όπου οι αναδυόμενες καπιταλιστικές οικονομίες αναζητούν το ειδικό βάρος τους στο γεωπολιτικό καταμερισμό εξουσίας και σε αντιστοίχιση με τη φθίνουσα αμερικανική ισχύ. Ένεκα της οποίας η Ουάσιγκτον έχει οδηγήσει στη σύγκρουση με την Ρωσία και τον εγκλωβισμό της Ευρώπης στην ουκρανική κρίση.

Τελευταίο επεισόδιο αποτελεί η διακήρυξη προθέσεων από την Φινλανδία (με την Σουηδία να ακολουθεί) να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Δύση έχει εξαπολύσει σε έναν «ολοκληρωτικό υβριδικό πόλεμο» εναντίον της Ρωσίας που είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσο θα διαρκέσει. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η Δύση μάς κήρυξε έναν ολοκληρωτικό υβριδικό πόλεμο και είναι δύσκολο να προβλέψουμε πόσο θα διαρκέσει αυτό, αλλά είναι σαφές ότι οι συνέπειες θα γίνουν αισθητές σε όλους, χωρίς εξαίρεση». «Κάναμε τα πάντα για να αποφύγουμε μια άμεση σύγκρουση – αλλά τώρα που η πρόκληση τελείωσε, φυσικά και την αποδεχόμαστε. Δεν είμαστε ξένοι στις κυρώσεις: υπήρχαν σχεδόν πάντα με τη μια ή την άλλη μορφή». Όπως τόνισε εμφατικά: Οι δυτικές προσπάθειες να απομονώσει την Ρωσία είναι καταδικασμένες, ενώ τόνισε με νόημα τη σημασία των σχέσεων της Ρωσίας με την Κίνα, την Ινδία, την Αλγερία και τις χώρες του Κόλπου.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο, επικοινώνησε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να τον ενημερώσει ότι η χώρα του σχεδιάζει να ζητήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η συζήτηση ήταν άμεση, ευθεία και  χωρίς εντάσεις, δήλωσε ο Νιινίστο. Πως απάντησε ο Πούτιν; Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο ρώσος ηγέτης δήλωσε στον φινλανδό πρόεδρο ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν απειλές για την ασφάλεια της Φινλανδίας και χαρακτήρισε «λάθος» την επιθυμία της Φινλανδίας να εγκαταλείψει το μακροχρόνιο ουδέτερο καθεστώς της. Αυτή η αλλαγή θα έβλαπτε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών «που εδώ και πολλά χρόνια οικοδομήθηκαν στο πνεύμα της καλής γειτονίας και της εταιρικής συνεργασίας και ήταν αμοιβαία επωφελείς», φέρεται να είπε ο Πούτιν.

Από την πλευρά τους οι ΝΑΤΟϊκοί έσπευσαν να καλωσορίσουν την πρόθεση της Φινλανδίας, όλα τα κράτη… εκτός της Τουρκίας. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σε άτυπη συνάντησή τους χθες στο Βερολίνο έσπευσαν να εκδηλώσουν την στήριξή τους στην προοπτική ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, πλειοδοτώντας σε εύσημα προς τις δύο Σκανδιναβικές χώρες και βολές κατά της Ρωσίας.

Αξιοσημείωτη πάντως είναι η στάση της Άγκυρας που έσπευσε να αντιδράσει αμέσως διατυπώνοντας ενστάσεις και επικαλούμενη τις σχέσεις των δύο Σκανδιναβικών χωρών με το κουρδικό στοιχείο. «Εξωφρενικό και απαράδεκτο οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας να στηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο τούρκος υπουργός δήλωσε επίσης ότι «λόγω του αγώνα της Τουρκίας εναντίον αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης, έχουν επιβληθεί περιορισμοί εξαγωγών στα προϊόντα αμυντικής βιομηχανίας που εισάγουμε από συμμάχους μας και κάποιες χώρες που σχεδιάζουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ», για να υπογραμμίσει ότι «για αυτό η μεγάλη πλειοψηφία του τουρκικού λαού είναι κατά της ένταξης αυτών των χωρών και μας ζητά να εμποδίσουμε αυτή την ένταξη». Σημείωσε πάντως ότι όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να συζητηθούν με τους συμμάχους και τις δύο ενδιαφερόμενες χώρες, παραπέμποντας σε… ανατολίτικο παζάρι. Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο μίλησε με τον τούρκο ομόλογό του προκειμένου «να χαμηλώσει η ένταση», δηλώνοντας: «Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε λύση».

Ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχήμ Καλίν, φρόντισε να διευκρινίσει τις τουρκικές προθέσεις, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν έχει κλείσει την πόρτα για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όμως θέλει διαπραγματεύσεις μ’ αυτές τις δύο Σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες θα αφορούν και την πάταξη δραστηριοτήτων τις οποίες χαρακτηρίζει τρομοκρατικές, ιδιαίτερα στη Στοκχόλμη. «Δεν κλείνουμε την πόρτα. Όμως θέτουμε βασικά αυτό το θέμα ως ζήτημα εθνικής ασφαλείας για την Τουρκία», τόνισε. Ο Καλίν υποστήριξε πως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν PKK, που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, συγκεντρώνει κεφάλαια και στρατολογεί στην Ευρώπη και πως η παρουσία του είναι «ισχυρή και ανοικτή και αναγνωρισμένη», ιδιαίτερα στη Σουηδία. «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι σαφές: πρέπει να σταματήσουν να επιτρέπουν να υφίστανται σ’ αυτές τις χώρες δραστηριότητες, οργανώσεις, άτομα και άλλου είδους παρουσία του PKK». Αυτό είναι το πρώτο σημείο στο οποίο θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή όλων των συμμάχων καθώς και των σουηδικών αρχών». «Φυσικά θέλουμε να κάνουμε μια συζήτηση, μια διαπραγμάτευση με σουηδούς ομολόγους». «Το 100% του πληθυσμού μας είναι πολύ ανήσυχο για την παρουσία του PKK και του FETO (Γκιουλενιστές) στην Ευρώπη». «Αν η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν ένα κοινό που ανησυχεί για τη δική τους εθνική ασφάλεια, έχουμε κι εμείς ένα κοινό που ανησυχεί εξίσου για τη δική του ασφάλεια». Πρέπει να το δούμε αμοιβαία».

Τα κράτη των 7 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη G7, δήλωσαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τα σύνορα που η Ρωσία θέλει να επιβάλει δια της ισχύος με τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία. «Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τα σύνορα που η Ρωσία προσπάθησε να αλλάξει μέσω στρατιωτικής επίθεσης και θα στηρίξουμε τη δέσμευσή μας για την υποστήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, και όλων των κρατών», ανέφερε η G7 μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών. Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 σημειώνουν πως θα ενισχύσουν την οικονομική και πολιτική απομόνωση της Ρωσίας, θα συνεχίσουν να προμηθεύουν με όπλα την Ουκρανία και θα εργαστούν για να περιορίσουν τις παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων που οφείλονται στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ καλούν την Κίνα «να μην υπονομεύσει» αυτά τα μέτρα.

Την ίδια ώρα, η ΕΕ πελαγοδρομεί στην εξεύρεση και άλλων κυρώσεων, το 6ο πακέτο που έχει εξαγγείλει η Κομισιόν αλλά μπλοκάρει στις διαφωνίες πολλών χωρών. Τόσο για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, όσο στην επιβολή ανώτατου ύψους στις τιμές του φυσικού αερίου, που διατυπώνεται από μεσογειακές χώρες αλλά βρίσκει την αντίθεση βορειοευρωπαϊκών χωρών. Ενώ ήδη 20 ευρωπαικές εταιρείες έχουν ήδη υιοθετήσει το σύστημα πληρωμής που ζήτησε το Κρεμλίνο σε ρούβλια, η ισοτιμία του οποίου είναι ενισχυμένη.

Προς το παρόν η Ρωσία εμφανίζεται κερδισμένη από τον ενεργειακό πόλεμο που έχει ξεσπάσει με την Ευρώπη. Χάρη στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου, έχει εισπράξει 50% περισσότερα απ’ ότι την προηγούμενη χρονιά. Το ίδιο και με το φυσικό αέριο, του οποίου οι τιμές έχουν τετραπλασιαστεί. Αυτή τη στιγμή, περίπου 50 χώρες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο και προϊόντα διύλισης, πληρώνοντας πάνω από 120 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, με πρώτους πελάτες την Κίνα (33 δισ. δολάρια), την Ολλανδία (21 δισ.),την Γερμανία (8,5 δισ.), την Πολωνία (6,4 δισ.), την Ιταλία (6 δισ.).

Όλα αυτά παρά το λυσσαλέο οικονομικό πόλεμο Δύσης – Ρωσίας, της καπιταλιστικής Δύσης και της καπιταλιστικής Ρωσίας. Στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και στην κατεύθυνση του επανακαθορισμού των γεωπολιτικών σφαιρών επιρροής. Και όλα σε βάρος λαών και κοινωνιών που υφίστανται ένα ακόμη ταξικό πόλεμο εναντίον τους.

Μοιραστείτε το άρθρο