ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης: Συνθήκες ασφάλειας απαιτούν οι εργαζόμενοι και συνεχίζουν τον αγώνα

ΜΕΤΡΟ

Με βασικό αίτημα την τήρηση συνθηκών εργασιακής ασφάλειας στους χώρους των εργοταξίων, καθολική υπήρξε η ανταπόκριση των εργαζομένων στην 4ωρη στάση εργασίας στο Μετρό Θεσσαλονίκης που πραγματοποίησαν την Πέμπτη 12 Μαΐου από τις 14.00 έως τις 18.00.

Σε αυτή συμμετείχαν οι εργαζόμενοι τόσο στις αρχαιολογικές ανασκαφές όσο και στον τεχνικό τομέα. Όπως καταγγέλλουν παρότι έχουν υπάρξει συμβάντα σοβαρών τραυματισμών η ανάδοχος εταιρεία δεν δείχνει καμία πρόθεση να προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα για τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα που “κάποιοι εκ των εργαζομένων εργάζονται στην απόσπαση, δίπλα ακριβώς συνεχίζονται τεχνικά έργα και ανασκαφές, με όλους τους κινδύνους σιδεροδοκοί τόνων να βρεθούν στα κεφάλια των εργαζομένων. Είναι θαύμα που δεν έχουμε ακόμη θρηνήσει ανθρώπινες ζωές”, τονίζουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι οργανώνονται και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους το επόμενο διάστημα.

 

 

Στα αιτήματα των εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης εκτός του σημαντικότατου που προαναφέρθηκε, αυτού της ασφάλειας στην εργασία συμπεριλαμβάνονται:

  • εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης εργασίας, η οποία αν και έχει υπογραφεί από τον ΑΚΤΩΡΑ δεν εφαρμόζεται
  • αναδρομική ισχύ της, τουλάχιστον από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο του 2021
  • εφαρμογή της 5νθημερης εργασίας
  • θέματα εργασιακής αξιοπρέπειας και ρύθμιση εργασιακής σχέσεων βάση των αρχών εργασιακής δεοντολογίας

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η εφαρμογή της νυχτερινής βάρδιας από τις αρχές Μαΐου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εργασιακή εξουθένωση των εργαζομένων και την ασφάλεια τους κατά την εργασία τους.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τον εκβιασμό από την Εφορία Αρχαιοτήτων και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους και να μην ικανοποιηθούν με ημίμετρα, όπως έγινε πρόσφατα μετά τις επισημάνσεις από την Επιθεώρηση Εργασίας, οπότε και αναγκάστηκε η εργοδοσία να λάβει πρόχειρα μέτρα, τα οποία ωστόσο δεν είχαν διάρκεια.

Μοιραστείτε το άρθρο