Πούτιν κατά της επιθετικότητας ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ, Ουάσιγκτον κατά Πεκίνου

76Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Άνθρακες ο θησαυρός για τους Δυτικούς από την ομιλία Πούτιν την Ημέρα της Νίκης, που προδίκαζαν… προθέσεις και επιδιώξεις της Μόσχας. Ο ρώσος πρόεδρος έδωσε το στίγμα της ρωσικής οπτικής στις αιτίες που προκάλεσαν την εισβολή στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι: Η αντιπαράθεση με τη Δύση ήταν αναπόφευκτη, αφού το ΝΑΤΟ απειλούσε και η Δύση ετοιμαζόταν για εισβολή στη γη μας, γι αυτό η Ρωσία έκανε προληπτική απόκρουση του εισβολέα. Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ συνεχίζουν να απειλούν την Κίνα, η οποία προειδοποιεί τους Ευρωπαίους ότι η κατάσταση στην Ουκρανία μπορεί να γίνει μη διαχειρίσιμη.

Η Ημέρα Νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας που σηματοδότησε το τέλος του Β’ΠΠ γιορτάστηκε στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, αλλά τα όσα είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν… απογοήτευσαν τους Δυτικούς που όλο το προηγούμενο διάστημα προέβλεπαν τι θα έλεγε. Ακούστηκαν τα πιο αντιφατικά πράγματα, προδικάζοντας προθέσεις και επιδιώξεις της Μόσχας: από το ότι θα κήρυττε τον πόλεμο στην Ουκρανία έως την κήρυξη της νίκης, αλλά ακόμη και για συντέλεια του κόσμου! Τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε και έτσι… άνθρακες ο θησαυρός για τα δυτικά κέντρα προπαγάνδας.

Ο Πούτιν από την αρχή ήταν ξεκάθαρος ότι οι ρώσοι σήμερα μάχονται για την ασφάλεια της Ρωσίας και στο Ντονμπάς εστιάζουν πλέον οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Κατηγόρησε το ΝΑΤΟ αποκαλώντας το «προφανή απειλή για τη Ρωσία» που επιδίωκε να δημιουργήσει απειλές στα σύνορα της Ρωσίας. «Προσπάθησαν να κάνουν μια απαράδεκτη ανάπτυξη δυνάμεων δίπλα μας, αλλά εμείς το αποτρέψαμε αυτό και ήταν το μοναδικό σωστό πράγμα που μπορούσαμε να κάνουμε». «Στο Κίεβο έλεγαν ότι μπορεί να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα και το ΝΑΤΟ άρχισε να εξερευνά τα εδάφη που ήταν κοντά μας και αυτό έγινε προφανής απειλή για τη χώρα μας και για τα σύνορά μας. Όλα μας έλεγαν ότι υπάρχει ανάγκη να πολεμήσουμε».

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν απαραίτητο και «επίκαιρο» μέτρο, επειδή η Δύση «προετοιμαζόταν για την εισβολή στη γη μας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας». Αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ότι «η Ρωσία έκανε προληπτική απόκρουση στον εισβολέα», προσθέτοντας πως όλα τα στοιχεία αποδείκνυαν ότι είναι αναπόφευκτη η αντιπαράθεση. «Καλέσαμε τη Δύση για διάλογο, αλλά δεν ανταποκρίθηκε». Όπως είπε, τον περασμένο χρόνο υπήρξαν εντάσεις με άλλα ευρωπαϊκά έθνη και το ΝΑΤΟ και υποστήριξε ότι  η Ρωσία «προέτρεψε την Ευρώπη να βρει έναν δίκαιο συμβιβασμό, αλλά δεν ήθελαν να μας ακούσουν».

«Θυμόμαστε πως ο εχθρός της Ρωσίας προσπάθησε να χρησιμοποιήσει εναντίον μας τις συμμορίες της διεθνούς τρομοκρατίας. Προσπάθησαν να σπείρουν διεθνή και θρησκευτική έχθρα για να μας σπάσουν, να μας αποδυναμώσουν εκ των έσω, αλλά δεν τα κατάφεραν. Σήμερα οι πολεμιστές μας διαφορετικών εθνοτήτων πολεμούν μαζί στη μάχη. Προστατεύουν ο ένας τον άλλον από σφαίρες και θραύσματα και σκάγια, πραγματικά σαν αδέρφια, και αυτή είναι η δύναμη της Ρωσίας. Η ασυναγώνιστη δύναμη του πολυεθνικού μας έθνους». «Εμείς ποτέ δε θα εγκαταλείψουμε την παράδοσή μας και την πατρίδα μας, εν μέσω ρωσοφοβίας, επαίνου των προδοτών και γενικής παρακμής ηθών σε άλλες χώρες».

Αντίθετα στο Κίεβο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Πούτιν δήλωνε ότι η Ουκρανία θα νικήσει στον πόλεμο με την Ρωσία και δεν θα παραχωρήσει κανένα έδαφος. “Την Ημέρα της Νίκης επί του ναζισμού, πολεμάμε για μια νέα νίκη. Ο δρόμος γι’ αυτήν είναι δύσκολος, αλλά δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα νικήσουμε”, τονίζει ο Ζελένσκι στο μήνυμά του προς τον ουκρανικό λαό. Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, στο οποίο φαίνεται να περπατάει σε κεντρική λεωφόρο του Κιέβου, είπε: “Νικήσαμε τότε, θα νικήσουμε τώρα”. “Δεν υπάρχουν δεσμά που να μπορούν να φυλακίσουν το ελεύθερο πνεύμα μας. Δεν υπάρχει κατοχική δύναμη που να μπορεί να ριζώσει στην ελεύθερη χώρα μας. Δεν υπάρχει εισβολέας που να μπορεί να κυριαρχήσει επί του ελεύθερου λαού μας. Αργά ή γρήγορα θα νικήσουμε”, κατέληξε ο ουκρανός πρόεδρος.

Στην πρώτη επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του, συναντήθηκε με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, έχοντας στο επίκεντρο των συζητήσεών τους (πέραν των διαδικαστικών της ΕΕ) τη σύγκρουση στην Ουκρανία. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει σφυρηλατήσει και πάλι την Ευρώπη, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα θεμέλια της ύπαρξής μας, με όλες μας τις δυνάμεις», δήλωσε ο Σολτς, ενώ ο Μακρόν επαναβεβαίωσε την πρόθεση της Ευρώπης να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία στρατιωτικά, οικονομικά και ανθρωπιστικά. Οι δύο ηγέτες τόνισαν κατ΄ επανάληψη ότι χρειάζεται άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, με τον γερμανό καγκελάριο να επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια υπαγορευμένη από τη Μόσχα ειρήνη. Ενώ ο γάλλος πρόεδρος, αναφερόμενος στην ομιλία Πούτιν  σημείωσε ότι δεν έφερε κάποια κλιμάκωση, σε επίπεδο γεωγραφικό ή χρήσης όπλων, «αλλά αυτό δεν αρκεί, απαιτείται κατάπαυση του πυρός».

Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον συνεχίζει την πολιτική της συνδρομής προς το Κίεβο. Χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν ανακοίνωσε ότι η συνολική βοήθεια, στρατιωτική και οικονομική, προς την Ουκρανία θα φθάσει τα 38.9 εκατομμύρια δολάρια. Ενώ χαρακτηριστική των αμερικανικών προθέσεων είναι και η ανάλυση των Νιού Υόρκ Τάϊμς ότι: «Ο Μπάϊντεν επιταχύνει τη βοήθεια προς την Ουκρανία, οδηγώντας τις ΗΠΑ βαθύτερα στον πόλεμο».

Οι Αμερικανοί συνέχισαν τις απειλές και προειδοποιήσεις κατά της Κίνας. Σειρά είχε διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, σε συνέντευξή του στους Financial Times ανέφερε ότι από την «πικρή εμπειρία» της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει να λάβει μαθήματα και η Κίνα. «Δεν θα υποτιμούσα τη δέσμευση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη συμμαχία του με τη Ρωσία του Πούτιν. Στις 4 Φεβρουαρίου, στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, τρεις εβδομάδες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, η Κίνα και η Ρωσία εξέδωσαν ένα μανιφέστο για φιλία χωρίς όρια.  Ωστόσο ο Σι είναι ανήσυχος για το πλήγμα στη φήμη που μπορεί να προκαλέσει η σύνδεση της Κίνας με τις ρωσικές βιαιότητες κατά των Ουκρανών, σίγουρα προβληματισμός για την οικονομική αβεβαιότητα που παράγει ο πόλεμος όπως και για το γεγονός ότι ο Πούτιν έχει φέρει πιο κοντά τους Ευρωπαίους με τους Αμερικανούς». «Σίγουρα η κινεζική ηγεσία θα δει προσεχτικά τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει σχετικά με τις δικές της φιλοδοξίες για την Ταϊβάν. Δεν έχει καμφθεί η βούληση του Σι να θέσει την Ταϊβάν υπό έλεγχο. Αλλά σίγουρα επηρεάζονται οι υπολογισμοί του σχετικά με το πώς πότε και θα επιδιώξει να το πετύχει αυτό».

Από την πλευρά του Πεκίνου, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ σε επικοινωνία του με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, προειδοποίησε ότι «πρέπει να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για να αποφευχθεί η εντατικοποίηση και η επέκταση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μη διαχειρίσιμη κατάσταση». Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Σι κάλεσε το Βερολίνο να συμμετάσχει στην Πρωτοβουλία Παγκόσμιας Ασφάλειας, ένα ευρύ και ασαφές πλαίσιο που πρότεινε ο κινέζος πρόεδρος τον περασμένο μήνα που υποστηρίζει την αρχή της «αδιαίρετης ασφάλειας», μια έννοια που αποτελεί συστατικό του ρωσικού δόγματος περί ασφάλειας που επικαλέστηκε η Ρωσία για να προχωρήσει την εισβολή στην Ουκρανία.

Μοιραστείτε το άρθρο