Δυόμιση μήνες πολέμου… δι’ αντιπροσώπων

74Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Περιμένοντας… τον Πούτιν και τις διακηρύξεις του στην αυριανή Ημέρα της Νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας, η ρωσική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια την έχει μετατρέψει όχημα αντιπαράθεσης της Δύσης, με πρωτοστατούσες τις ΗΠΑ, έναντι της Ρωσίας, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που απειλούν όλον τον πλανήτη. Η “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”, όπως ονομάζει η Μόσχα την εισβολή που έχει εξαπολύσει η Ρωσία από τις 24/2 στην Ουκρανία ολοκληρώνεται με τον έλεγχο της νοτιοανατολικής ουκρανικής επικράτειας –από νότια του Χαρκόβου, την περιφέρεια του Ντονμπάς (Λουγκάνσκ και Ντονιέτσκ, οι οποίες διόρισαν πρεσβευτές στην Μόσχα), έως την Χερσώνα και βεβαίως την Κριμαία. Την ίδια ώρα, η Μόσχα έστελνε ένα ακόμη μήνυμα στους Δυτικούς, με βομβαρδισμό μεγάλης αποστολής όπλων που έστειλαν στην Ουκρανία. Ενώ στην Μαριούπολη έφυγαν και οι τελευταίοι άμαχοι από το χαλυβουργικό συγκρότημα του Αζοφστάλ. Τα μεγάλα θύματα οι λαοί, προς δόξα των μεγάλων συμφερόντων…

Διάφορα σενάρια για τις διακηρύξεις που θα κάνει ο ρώσος πρόεδρος κατά τους αυριανούς εορτασμούς στην Κόκκινη Πλατεία για την 77η επέτειο από την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ΠΠ, κυκλοφορούν στα δυτικά συστημικά μέσα, που μεταξύ πολλών άλλων αναφέρουν ακόμη και τη… συντέλεια του κόσμου (Reuters)! Σε αντίθεση, τα ρωσικά μέσα αναφέρονται στη μάχη επιβίωσης της Ρωσίας έναντι των επιθετικών σχεδίων της Δύσης, θυμίζοντας την σοβιετική συμβολή στη νίκη κατά τον Β’ΠΠ, αλλά και τις σημερινές γεωπολιτικές ανησυχίες της Ρωσίας.

Χθες η Μόσχα φρόντισε να στείλει ένα ακόμη μήνυμα στοχεύοντας έναν μεγάλο αποθηκευτικό χώρο όπλων και στρατιωτικού υλικού που στάλθηκαν στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ και δυτικά κράτη, αλλά και στρατεύματα της 58ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας πεζικού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων χτυπήθηκαν και καταστράφηκαν με το τακτικό πυραυλικό σύστημα Ισκαντέρ κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό του Κρασνογκράντ και Κάρλοβκα στην περιφέρεια του Χάρκοβου», όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Ο ίδιος είπε ότι στόχος πυραυλικών επιθέσεων έγιναν πολλές άλλες περιοχές, όπως στις περιοχές Αρτσίζ, Οδησσού και Βοζνεσένσκ. Το τελευταίο 24ωρο οι Ρώσοι πέτυχαν εδαφικά κέρδη γύρω από το Σεβεροντονέτσκ, μια από τις κυριότερες πόλεις του Ντονμπάς. Καταρρίφθηκαν ένα βομβαρδιστικό και ένα μαχητικό αεροσκάφος, καθώς τρία ελικόπτερα και δύο μη επανδρωμένα Μπαϊρακτάρ. Οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις χρησιμοποιώντας πυραύλους ακριβείας χτύπησαν 42 στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ενώ το πυροβολικό στόχευσε σε 276 στόχους των ουκρανικών δυνάμεων το τελευταίο 24ωρο. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας είπε επίσης ότι από την έναρξη των ρωσικών επιχειρήσεων, οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν 154 αεροσκάφη, 115 ελικόπτερα, 764 απροσδιόριστα εναέρια μέσα, 296 πυραυλικά συστήματα αέρος-εδάφους, 2902 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, 333 συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων, 1378 πυραυλικά όπλα και 1728 ειδικά στρατιωτικά οχήματα.

Έξι πύραυλοι έπληξαν την Οδησσό, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της νότιας Ουκρανίας, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση. Ενώ το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό κοινοποιούσε ότι κατέστρεψε κοντά στο Φιδονήσι ένα ρωσικό αποβατικό, χρησιμοποιώντας ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB2, τουρκικής κατασκευής. Η Μόσχα δεν έχει επιβεβαιώσει αυτήν την πληροφορία.

Την ίδια ώρα στην Μαριούπολη, απομακρυνόταν όλοι οι άμαχοι από το χαλυβουργείο Αζοφστάλ. Οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν όλοι τους από τον τελευταίο θύλακα αντίστασης των Ουκρανών. Σε ανάρτηση στο διαδίκτυο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι συνολικά 51 άνθρωποι διασώθηκαν κατά την τριήμερη επιχείρηση που ξεκίνησε την Πέμπτη. Σήμερα απομακρύνθηκε μόνο ένας. Ενώ και η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεντσουκ ανέφερε ότι αυτό το μέρος της ανθρωπιστικής αποστολής στη Μαριούπολη ολοκληρώθηκε.

Περισσότεροι από 300 άμαχοι διασώθηκαν από το Αζοφστάλ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμιρ Ζελένσκι. Στο διάγγελμά του αργά το βράδυ, είπε ότι οι αρχές τώρα επικεντρώνονται στη «δεύτερη φάση» της εκκένωσης, δηλαδή την απομάκρυνση των τραυματιών και του ιατρικού προσωπικού. Θα εργαστούν επίσης για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για όλους τους κατοίκους της Μαριούπολης και των γύρω οικισμών. Η ουκρανική κυβέρνηση ζήτησε από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF) να οργανώσουν μια αποστολή για την απομάκρυνση και την περίθαλψη των στρατιωτών που έχουν εγκλωβιστεί στο Αζοφστάλ.

Πάντως και παρά τα όσα εκπέμπονται από δυικά κέντρα περί ρωσικών σχεδιασμών ακόμη και για πυρηνικά όπλα, η  CIA δεν βλέπει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στον πόλεμο με την Ουκρανία, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας Μπιλ Μπερνς. «Δεν βλέπουμε σε αυτό το στάδιο, ως υπηρεσία πληροφοριών, συγκεκριμένες αποδείξεις που να δείχνουν ότι η Ρωσία ετοιμάζει την ανάπτυξή ή ακόμη και την πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων», ανέφερε.

Ο επικεφαλής της CIA δεν παρέλειψε να στείλει τις προειδοποιήσεις που στέλνει η Ουάσιγκτον στο Πεκίνο. Όπως είπε ο Μπερνς, η Κίνα παρακολουθεί προσεκτικά την ουκρανική κρίση και πιθανότατα με βάση τις πληροφορίες που θα πάρει θα προσαρμόσει αναλόγως τα σχέδιά που κάνει για να θέσει υπό τον έλεγχό της την Ταϊβάν. «Οι Κινέζοι ηγέτες παρακολουθούν προσεκτικά τα μαθήματα που μπορεί να πάρουν από την Ουκρανία σε ό,τι αφορά τις δικές τους φιλοδοξίες στην Ταϊβάν». «Πιστεύω ότι εξεπλάγησαν ιδίως από τον τρόπο με τον οποίο ενώθηκε το ΝΑΤΟ για να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, σε απάντηση για την επίθεσή της». Η Κίνα «προβληματίστηκε από το γεγονός ότι ο Πούτιν οδήγησε σε προσέγγιση τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς».

Την ίδια ώρα, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η σύγκρουση Δύσης – Ρωσίας, προκαλεί… παρενέργειες σε διάφορες χώρες και πέραν όλων των άλλων επιπτώσεων. Η αστυνομία στο Βερολίνο απαγόρευσε, με το αιτιολογικό της ευαίσθητης κατάστασης κινδύνου, την επίδειξη όχι μόνο ρωσικών αλλά και ουκρανικών σημαιών σε μνημεία κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου  και την συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας. Περισσότεροι από 3400 αστυνομικοί θα βρίσκονται στα σημεία όπου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχει κίνδυνος εντάσεων. Η απόφαση των αρχών προκάλεσε την οργή του πρέσβη της Ουκρανίας στο Βερολίνο ‘Αντριι Μέλνικ, ο οποίος έχει κατ’ επανάληψη επικρίνει γερμανούς πολιτικούς και χθες έκανε λόγο για «χαστούκι στην Ουκρανία και στον Ουκρανικό λαό».

Μοιραστείτε το άρθρο