Ρωσία κατά ΗΠΑ, Βρετανία, ΝΑΤΟ

72Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ρώσοι αξιωματούχοι καθημερινά κατηγορούν και απειλούν τους Δυτικούς και δη τους ΝΑΤΟϊκούς για τη βοήθεια που προσφέρουν στρατιωτικά και οικονομικά στην Ουκρανία, συμμετέχοντας έτσι στον πόλεμο δι΄ αντιπροσώπων εναντίον της Ρωσίας. Η Μόσχα προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε αποστολή όπλων αποτελεί στόχο των ρωσικών επιχειρήσεων. Μήνυμα από τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, σε άσκηση προσομοίωσης… πυρηνικών επιθέσεων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε συγκεκριμένα ότι: «Ο στρατός μας γνωρίζει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και το ΝΑΤΟ συνολικά διαβιβάζουν συνεχώς πληροφορίες των υπηρεσιών πληροφοριών και άλλες παραμέτρους στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Αυτό και η προμήθεια δυτικών όπλων δεν συμβάλλουν στη γρήγορη ολοκλήρωση της επιχείρησης, αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορούν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί». Απαντώντας σε ερώτηση τι μέτρα μπορεί να λάβει σε αντίδραση η Ρωσία, είπε: «Βέβαια, ο ρωσικός στρατός κάνει ό,τι χρειάζεται σε αυτή την κατάσταση».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απάντησε σε δημοσίευμα των New York Times σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ έδωσαν κρίσιμες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών που βοήθησαν τις ουκρανικές δυνάμεις να σκοτώσουν ρώσους στρατηγούς,  εντοπίζοντας την τοποθεσία όπου βρίσκονταν τα κινητά στρατιωτικά επιτελεία των ρωσικών δυνάμεων.

Η Μόσχα έστελνε μήνυμα από τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ (ανάμεσα σε Πολωνία και Λιθουανία στις Βαλτικές ακτές), με ρωσικές δυνάμεις να συμμετέχουν σε άσκηση προσομοίωσης πυρηνικών επιθέσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας. Η άσκηση αφορούσε προσομοιωμένες «ηλεκτρονικές εκτοξεύσεις» κινητών συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων Iskander με δυνατότητα πυρηνικής ενέργειας. Οι ρωσικές δυνάμεις εξασκήθηκαν με μεμονωμένα και πολλαπλά πλήγματα σε στόχους που απεικονίζουν εκτοξευτές πυραυλικών συστημάτων, αεροδρόμια, προστατευμένες υποδομές, στρατιωτικό εξοπλισμό και θέσεις διοίκησης ενός εικονικού εχθρού.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε ότι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στο συγκρότημα χαλυβουργίας Αζοφστάλ στην Μαριούπολη, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι οι τελευταίοι ουκρανοί μαχητές αλλά και άμαχοι, σύμφωνα με τους Ουκρανούς. Ο δε ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε μαζί του, ότι η Ρωσία είναι ακόμη έτοιμη να εγγυηθεί μια ασφαλή διέλευση στους αμάχους από το Αζοφστάλ, καλώντας το Κίεβο πρέπει να δώσει εντολή στους μαχητές που έχουν καταφύγει στο εργοστάσιο να παραδώσουν τα όπλα τους. Σε αυτήν την επικοινωνία, όπως ανέφερε ο Μπένετ, ο Πούτιν απολογήθηκε για τις δηλώσεις του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ ότι ο Χίτλερ είχε εβραϊκές ρίζες, στην προσπάθεια να απαντήσει στις αιτιάσεις γιατί οι Ρώσοι καλούν σε αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας της οποίας πρόεδρος είναι ένας εβραίος. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός έκανε δεκτή τη συγγνώμη και ζήτησε από τον ρώσο πρόεδρο να επιτρέψει την εκκένωση του Αζοφστάλ.

Οι Ουκρανοί κατηγορούν τους Ρώσους ότι: «δεν τηρούν την υπόσχεσή τους για εκεχειρία και δεν επιτρέπουν την απομάκρυνση των αμάχων» (200 ακόμη αναφέρει ο δήμαρχος της Μαριούπολης), που κατέφυγαν στα υπόγεια αυτού του πελώριου εργοστασίου όπου και παραμένουν μαζί με τους μαχητές, δήλωσε ο υποδιοικητής του τάγματος Αζόφ Σβιάτοσλαβ Παλαμάρ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο Telegram. Ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ολέκσιι Αρεστόβιτς δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ότι οι «ρωσικές δυνάμεις μπήκαν την Τετάρτη» στο εργοστάσιο. «Έχουμε πολλές πληροφορίες, συχνά αντιφατικές» για την υφιστάμενη κατάσταση, πρόσθεσε, αρνούμενος να δώσει ακριβή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στις εγκαταστάσεις αυτές. Πάντως, τελευταίες πληροφορίες το βράδυ ανέφεραν ότι ετοιμάζεται σήμερα ένας νέος ανθρωπιστικός διάδρομος υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ και του Ερυθρού Σταυρού.

Την Μαριούπολη που έχει καταληφθεί από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, επισκέφθηκε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Κρεμλίνου Σεργκέι Κιριένκο, όπως ανακοίνωσε ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών Ντένις Πουσίλιν μέσω Telegram. Σύμφωνα με αυτόν, επισκέφθηκε τη χαλυβουργία Ίλιτς και το λιμάνι της Μαριούπολης.  Ο Κιριένκο και ο γενικός γραμματέας του κόμματος Ενωμένη Ρωσία του ρώσου προέδρου Αντρέι Τούρτσακ, επισκέφθηκαν εκτός από τη Μαριούπολη και την πόλη Βολνοβάχα. Σύμφωνα με τον Πουσίλιν, η επίσκεψη των απεσταλμένων του Κρεμλίνου σημαίνει για τους πολίτες της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ ότι «η Ρωσία επέστρεψε εδώ για πάντα».

Η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι δικαιολογημένη αλλά έχει διαρκέσει πολύ, δήλωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας και στενός σύμμαχος της Ρωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο. Σε συνέντευξή του στο Associated Press, ο Λουκασένκο είπε ότι δεν περίμενε ότι η «επιχείρηση» στην Ουκρανία θα διαρκούσε τόσο πολύ, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η Ουκρανία «προκάλεσε τη Ρωσία».

Το Κίεβο έχει ξεκινήσει μια παγκόσμια πρωτοβουλία, το «United24», που θα είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για την Ουκρανίας. «Μαζί έχουμε τη δυνατότητα να σταματήσουμε τον πόλεμο που έχει ξεκινήσει η Ρωσία και να ξαναχτίσουμε ό,τι έχει καταστρέψει», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter.

Μοιραστείτε το άρθρο