ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΜΕΞΙΚΟ Υπεράσπιση της Μάνας ΓΗΣ, εκκενώσεις καταλήψεων, εξαφανίσεις αγωνιστών

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του infolibre.gr με το ειδικό ειδησεογραφικό τμήμα του ραδιοφώνου KeHuelga, το διαδικτυακό Nebulosa, στο Μεξικό, μεταδίδουμε τα νέα από τους αγώνες και τις αντιστάσεις:

  • Puebla: εκκενώνουν το Σπίτι των Λαών στο Juan C Bonilla
  • Να σταματήσει ο πόλεμος εξόντωσης κατά των ιθαγενών λαών.
  • Συνεχίζεται η σφαγή δημοσιογράφων και υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ειδήσεις από την υπεράσπιση της Μάνας Γης.

  • Για την υπεράσπιση των υγροβιότοπων του San Cristóbal de las Casas, Chiapas
  • Δικαστικός θρίαμβος για την κοινότητα Tecoltemi της Puebla.
  • Ελεύθερα τα μέλη της κοινότητας Nahuatzen.
  • Ο αγώνας της Ayotzinapa στην γκρίζα ζώνη του 4ου Μετασχηματισμού.
  • Το CNTE (Εθνικό Συντονιστικό Εργαζομένων στην Εκπαίδευση) καταγγέλλει καταστολή.
  • Το IFT (Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιών) κατά των πανεπιστημιακών ραδιοφωνικών σταθμών.

ΔΙΕΘΝΗ

  • Η Διεθνής Αμνηστία ξεσκεπάζει τον εγκληματικό σιωνισμό.
  • Κολομβία: η σφαγή συνεχίζεται.

Μεταφραστική επιμέλεια της Bruja Escarlata

***

Puebla: εκκενώνουν το Σπίτι των Λαών στο Juan C Bonilla

Από τις 22 Μαρτίου 2021, Παγκόσμια ημέρα Νερού, κάτοικοι αυτού του δήμου της Puebla έχουν αποκλείσει το εργοστάσιο εμφιάλωσης της Bonafont. Ο κύριος λόγος ήταν να σταματήσει η υφαρπαγή των υδάτων της περιοχής. Οι καταληψίες αναφέρουν ότι η γαλλικών συμφερόντων εταιρία αντλούσε μέχρι και ένα εκατομμύριο 600 χιλιάδες λίτρα νερού την ημέρα. Απέναντι στην αδιαλλαξία των αρχών, στις 8 Αυγούστου 2021 το εργοστάσιο καταλήφθηκε και μετατράπηκε σε Altepelmecalli, το Σπίτι των Λαών, όπου έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες εκδηλώσεις και συναντήσεις αγώνων για τη Μάνα Γη και την υπεράσπιση των εδαφών.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Φεβρουαρίου δεκάδες εθνοφύλακες και αστυνομικοί της πολιτείας εισέβαλλαν στο Σπίτι των Λαών εκτοπίζοντας τις συντρόφισσες και τους συντρόφους που προστάτευαν το χώρο. Μοιραζόμαστε ένα απόσπασμα της ανακοίνωσης που καταγγέλλει την βίαιη εκκένωση:

Από το χώρο αυτό στέλνουμε την αλληλεγγύη μας στις συντρόφισσες και τους συντρόφους των Pueblos Unidos (Ενωμένων Λαών) και απαιτούμε να σταματήσουν οι επιθέσεις ενάντια στα εγχειρήματα για αυτόνομη ζωή.

*

Να σταματήσει ο πόλεμος εξόντωσης κατά των ιθαγενών λαών

Στις 16 Φεβρουαρίου δημοσιεύτηκε μια κοινή ανακοίνωση του EZLN και του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου – Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης η οποία κατήγγειλε το κύμα καταστολής κατά των ιθαγενών λαών. Οι ιθαγενικές οργανώσεις πέραν της πλήρους αλληλεγγύης που εξέφρασαν στους Ενωμένους Λαούς της περιφέρειας της Cholula οι οποίοι εκτοπίστηκαν από το Σπίτι των Λαών την προηγούμενη μέρα, έκαναν μια απαρίθμηση των πρόσφατων επιθέσεων, την οποία αναπαράγουμε παρακάτω:

Δολοφονία του συντρόφου Francisco Vázquez, προέδρου του συμβουλίου περιφρούρησης του ASURCO, ο οποίος ύψωσε τη φωνή του ενάντια στην κλοπή του νερού των εχίδος της περιοχής Ayala για τη λειτουργία του θερμοηλεκτρικού σταθμού της Huexca, στην πολιτεία Morelos.

Ποινικοποίηση του λαού otomí και του συντρόφου Diego García από τον επικεφαλής αυτού του σκοτεινού θεσμικού οργάνου της κακής κυβέρνησης που ονομάζουν INPI (Εθνικό Ινστιτούτο Ιθαγενών Λαών), το οποίο λειτουργεί ως όργανο αναπαραγωγής του ιθαγενισμού και για τον πελατειακό έλεγχο στις κοινότητές μας, ένα όργανο που κάποτε είχε τα γραφεία του στο σημερινό Σπίτι των Λαών Samir Flores Soberanes.

Διώξεις κατά του Ανώτατου Ιθαγενικού Συμβουλίου του Michoacán, με αφορμή τις πρόσφατες κινητοποιήσεις του ενάντια στην απαξίωση, τον ρατσισμό και την υφαρπαγή και υπέρ της αφαίρεσης του εξοργιστικού μνημείου γνωστού ως Οι Δημιουργοί στη Morelia, Michoacáni.

Αδιαφορία και εγκληματική συνενοχή της Εθνοφυλακής απέναντι στη βία στο Guerrero, ενώ τα καρτέλ των ναρκωτικών επιτίθενται στις κοινότητες του Ιθαγενικού και Λαϊκού Συμβουλίου του Guerrero- Emiliano Zapata που εναντιώνονται στα εξορυκτικά μεγαπρογράμματα και καταγγέλλουν την συνέργεια κυβερνήσεων και ναρκο-παραστρατιωτικών ομάδων στις δολοφονίες και εξαφανίσεις των αδελφών μας.

Στρατιωτικοποίηση του Ισθμού του Tehuantepec για την επιβολή του μεγαπρογράμματος του Δια-ωκεάνιου Διαδρόμου Salina Cruz-Coatzacoalcos, καθώς και παράνομη κατάληψη των εδαφών των κοινοτήτων μας για το εν λόγω πρόγραμμα, όπως στην περίπτωση της κοινότητας ιθαγενών binnizá του Puente Madera, που ανήκει στα κοινοτικά εδάφη του San Blas Atempa, Oaxaca.

Χρησιμοποίηση της Εθνοφυλακής και των ένοπλων ομάδων από τις πολιτείες και τους δήμους για την καταστολή των φοιτητών των αγροτικών παιδαγωγικών σχολών της Ayotzinapa, του Tiripetío και της Mactumatzá, που απαιτούν δικαιοσύνη και κατάλληλες συνθήκες για τις σχολές τους.

Υπεύθυνη γι’ αυτή την κατασταλτική κλιμάκωση σε βάρος των λαών μας είναι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Μεξικού και απαιτούμε να σταματήσουν οι ενέργειες της Εθνοφυλακής και των αστυνομικών δυνάμεων εναντίον όσων αντιδρούν στην εκμετάλλευση/καταστροφή της φύσης και στην υφαρπαγή των εδαφών και της κοινοτικής κληρονομιάς των ιθαγενών λαών για την επιβολή των σχεδίων θανάτου που προωθεί το Μεξικανικό Κράτος.

Εντάξει ή να το πούμε ακόμα πιο ξεκάθαρα;

Σταματήστε τις επιθέσεις κατά των ιθαγενών λαών!

*

Συνεχίζεται η σφαγή δημοσιογράφων και υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κι ενώ ο López Obrador συνεχίζει να ξερνά ψέματα μέσα από τις καθημερινές πρωινές του συνεντεύξεις τύπου, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνησή του προστατεύει τους δημοσιογράφους και τους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι δολοφονίες πολλαπλασιάζονται.

Την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου δολοφονήθηκε η Ana Luisa Garduño, μητέρα της Karen Huicochea, θύματος γυναικοκτονίας το 2012. Η δολοφονία έγινε στο χώρο εργασίας της Karen, στο Temixco, Morelos. Η Ana Luisa Garduño συμμετείχε στον αγώνα κατά των γυναικοκτονιών και δεν έπαψε ποτέ να απαιτεί τη διαλεύκανση της δολοφονίας της κόρης της. Τώρα είναι νεκρή και οι δράστες παραμένουν ατιμώρητοι και ελεύθεροι.

Και συνεχίζοντας με τον καταραμένο ρυθμό με τον οποίο εξοντώνονται οι δημοσιογράφοι στην χώρα, την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου, δολοφονήθηκε ο δημοσιογράφος Heber López, στη Salina Cruz της Oaxaca. Ο Heber διεύθυνε τη διαδικτυακή πύλη Noticias web και έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς. Τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση δύο ύποπτοι φέρονται να έχουν συλληφθεί για την 5η δολοφονία δημοσιογράφων μέσα στο 2022.

Για να συμπληρωθεί η γκάμα των δολοφονιών, την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου στο Abelardo Rodríguez της πόλης Ayala, έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς ο σύντροφος Francisco Vázquez, πολέμιος του θερμοηλεκτρικού εργοστασίου της Huexca και του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Morelos. Ο Francisco είχε δεχθεί απειλές κατά της ζωής του την προηγούμενη μέρα σε συνεδρίαση του Συλλόγου Χρηστών του ποταμού Cuautla και κατηγόρησε τον πρόεδρο του εν λόγω συλλόγου, Rogelio Plascencia για οποιαδήποτε πιθανή επίθεση εναντίον του.

Σε αυτό πρέπει να προστεθεί η καθημερινή σφαγή σε μεγάλο τμήμα της χώρας, και ιδιαίτερα στις πολιτείες Colima, Zacatecas, Guanajuato και Michoacán, αν και ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένα μέρος στη χώρα που να μην επιτρέπεται ο θάνατος. Φαίνεται πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ήδη παραιτηθεί από την προσπάθεια επίτευξης οποιασδήποτε μορφής ειρήνης.

Από αυτό το χώρο καλούμε να ενισχυθούν οι κινητοποιήσεις απαιτώντας να τερματιστεί η καθημερινή σφαγή που βιώνει το Μεξικό.

***

Ειδήσεις από την υπεράσπιση της Μάνας Γης

Για την υπεράσπιση των υγροβιότοπων του San Cristóbal de las Casas, Chiapas

Την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Υγροβιοτόπων, καταγγέλθηκε η καταστροφή των ορεινών υγροβιοτόπων María Eugenia και La Kisst, που για χρόνια έχουν εγκαταλειφθεί από τις τοπικές και πολιτειακές αρχές. Εκτός από την ποικιλία ζωικών και φυτικών ειδών, οι υγροβιότοποι αυτοί προμηθεύουν το 70% του νερού της πόλης. Την Τετάρτη 2 του μηνός, εκπρόσωποι διαφόρων οργανώσεων και οικισμών διαδήλωσαν μπροστά από το δημαρχείο για να απαιτήσουν την προστασία των υγροβιότοπων. Μεταξύ των βασικών προβλημάτων είναι η παράνομη δόμηση και η επιχωμάτωση τμημάτων των υγροβιότοπων. Μια διαδηλώτρια επεσήμανε ότι η παραμέληση των υγροβιότοπων στην πόλη έχει προκαλέσει «την εξαφάνιση των λιμνών που κάλυπταν την κοιλάδα του Jovel περισσότερα από 100 χρόνια πριν. Οι πράσινοι λόφοι έχει μετατραπεί σε γκρίζα, άψυχα, αρειανά τοπία. Σε αυτούς ξεπροβάλλουν νεοσύστατοι οικισμοί χωρίς βασικές υπηρεσίες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων τους και όσων ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας…

*

Δικαστικός θρίαμβος για την κοινότητα Tecoltemi της Puebla

Την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ της κοινότητας Tecoltemi, διατάσσοντας το υπουργείο οικονομίας να διενεργήσει διαβούλευση για να διαπιστωθεί αν η κοινότητα αποδέχεται την εγκατάσταση μεταλλείου που σκοπεύει να εκμεταλλευθεί κοιτάσματα χρυσού και αργύρου με τη μέθοδο της επιφανειακής εξόρυξης. Αν και δεν κατέστη δυνατό το Ανώτατο Δικαστήριο να κηρύξει αντισυνταγματικό το Νόμο για τις Εξορύξεις, ο δικαστικός αυτός θρίαμβος δημιουργεί δεδικασμένο για να μπει ένα φρένο στις εξορύξεις με βάση τον «προηγηθέντα, ελεύθερο και εν πλήρει γνώσει» χαρακτήρα των διαβουλεύσεων. Συγχαρητήρια σύντροφ@ς!

*
Ελεύθερα τα μέλη της κοινότητας Nahuatzen

Και στις τόσες κακές και θλιβερές ειδήσεις, διακρίνουμε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου διέταξε την άμεση απελευθέρωση των José Antonio Arreola Jiménez, José Luis Jiménez Meza και José Gerardo Talavera Pineda, μελών του Συμβουλίου Ιθαγενών Πολιτών της Nahuatzen, μιας κοινότητας purépecha που αποφάσισε να αυτοδιοικείται σύμφωνα με το δικό της κανονιστικό σύστημα, χωρίς πολιτικά κόμματα, και να ορίζει τις αυτόνομες αρχές της. Οι σύντροφοι είχαν συλληφθεί το 2018 με την κατηγορία του σαμποτάζ. Το Ανώτατο Δικαστήριο τους ενέκρινε το αίτημα, αφού διαπίστωσε αρκετές παρατυπίες κατά τη διάρκεια της δίκης τους, μεταξύ των οποίων ότι βασανίστηκαν και ότι οι αποδείξεις για το έγκλημα της δολιοφθοράς δεν ήταν αξιόπιστες. Οι σύντροφοι έγιναν δεκτοί στην Nahuatzen με εορτασμούς. Στην ιστοσελίδα μας kehuelga.net μπορείτε να ακούσετε μια εξιστόρηση του αγώνα αυτής της κοινότητας, από την οποία αντλήσαμε το παρακάτω απόσπασμα.

*

Ο αγώνας της Ayotzinapa στη γκρίζα ζώνη του 4ου Μετασχηματισμού

Ο López Obrador, στο ξεκίνημα της θητείας του, είχε δηλώσει, και ορθώς, τα εξής: πρέπει να βρεθεί η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη για τους εξαφανισμένους, δολοφονημένους και τα θύματα της νύχτας της Iguala. Τουλάχιστον τα δύο πρώτα χρόνια της σημερινής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών της σημερινής κυβέρνησης, διάφοροι φορείς ανέφεραν πρόοδο, οι οικογένειες παρατήρησαν ότι υπήρχε μια άλλη αντιμετώπιση και γεννήθηκαν προσδοκίες ότι θα βρεθούν οι 43 αγνοούμενοι της Ayotzinapa. Αλλά τους τελευταίους μήνες, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει γίνει όλο και πιο κλειστή, κυρίως όσον αφορά τη διερεύνηση του στρατού.

Την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, ένα ισχυρό κλιμάκιο της Εθνοφυλακής και των ΜΑΤ του Guerrero, εμπόδισαν μια ομάδα με επικεφαλής τ@ς συγγενείς των εξαφανισμένων της Ayotzinapa να καταλάβει τα διόδια του Palo Blanco στο Chilpancingo σε μια δράση οικονομικής ενίσχυσης για τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους. Μπορεί να φαίνεται ένα επεισόδιο ήσσονος σημασίας, αλλά πρέπει να πούμε ότι οι δράσεις αυτές πραγματοποιούνταν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εδώ και 7 χρόνια.

Στις 2 Φεβρουαρίου, ο Vidulfo Rosales, δικηγόρος των οικογενειών της Ayotzinapa, δήλωσε ότι το θέμα της εμπλοκής του Στρατού στην εξαφάνιση των 43 φοιτητών της αγροτικής παιδαγωγικής σχολής της Ayotzinapa έχει προκαλέσει τριβές στο τραπέζι του διαλόγου, ακόμα και με τον ίδιο τον πρόεδρο, και «ουσιαστικά στις τρεις τελευταίες συναντήσεις δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος». Ο δικηγόρος σημειώνει ότι η ομοσπονδιακή και πολιτειακή κυβέρνηση έχουν σκληρύνει τη στάση τους απέναντι στους εντολείς του. « Όχι μόνο στέλνουν την Εθνοφυλακή στους σταθμούς των διοδίων, αλλά πλέον διώκονται και παρακολουθούνται».

Την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου σημειώθηκε και άλλη επίθεση, αυτή τη φορά εναντίον φοιτητών της Ayotzinapa. Η Εθνοφυλακή εμπόδισε εκ νέου την κατάληψη των διοδίων του Palo Blanco. Στην επίθεση, οι φοιτητές απάντησαν πετώντας αντικείμενα στους εθνοφύλακες ενώ άφησαν να περάσει ακόμα και ένα φορτηγό. Το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε στο Chilpancingo πολυάριθμη πορεία φοιτητών και κοινωνικών οργανώσεων για να καταγγείλει την επίθεση που δέχθηκαν. Όταν έφτασαν στο Αντιμνημείο για τους 43 δήλωσαν ότι κατά τις συγκρούσεις με την Εθνοφυλακή τραυματίστηκαν 20 φοιτητές τρεις από τους οποίους νοσηλεύονται στην Tixtla – ο ένας σε σοβαρή κατάσταση. Κατήγγειλαν, επίσης, την κυβερνήτη Evelyn Salgado ως υπεύθυνη για τα επεισόδια, η οποία ενδιαφέρεται να προστατεύσει τους παραχωρησιούχους του αυτοκινητόδρομου και όχι να διαλευκάνει το έγκλημα της Ayotzinapa. Τέλος, διαβεβαίωσαν ότι θα σταματήσουν τις καταλήψεις των διοδίων όταν βρεθούν οι 43 σύντροφοί τους.

Τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, αναφερόμενος στα γεγονότα αυτά, ο López Obrador δήλωσε ότι διαθέτει πληροφορίες που δείχνουν ότι στους φοιτητές έχει παρεισφρύσει το οργανωμένο έγκλημα. Απαντώντας ο Abel Barrera, διευθυντής του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων La Montaña Tlachinollan, τόνισε ότι πρέπει να διερευνηθούν ο Μεξικανικός στρατός και οι ομάδες της εξουσίας που, κατά καιρούς, έχουν παρεισφρήσει στην Αγροτική Παιδαγωγική Σχολή της Ayotzinapa με σκοπό να υπονομεύσουν το κίνημά τους, διαψεύδοντας ηχηρά τα λόγια του προέδρου. Ο μεξικανικός στρατός «έχει παρεισφρήσει στην Αγροτική Παιδαγωγική Σχολή της Ayotzinapa για να διασπάσει, να αποδεκατίσει και να ενσωματώσει το κίνημα, με στόχο το αποδυνάμωμα του αγώνα – χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει», και έχει κάνει «εγγραφές προσωπικού του ως φοιτητές, χρησιμοποιώντας άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με τη Σχολή. Και το ίδιο ακριβώς κάνουν και οι ομάδες εξουσίας». Υπάρχει μια διγλωσσία του προέδρου, ο οποίος από τη μια δηλώνει ότι ερευνώνται οι φοιτητές και από την άλλη τους καλεί σε διάλογο. «Το πιο σημαντικό είναι να μην ποινικοποιηθεί ο αγώνας των νέων, και κυρίως πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι πρόκειται για ένα φοιτητικό κίνημα».

Με αυτό τον τρόπο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δείχνει ότι οι υποσχέσεις της να φτάσει στην αλήθεια στην υπόθεση των εξαφανισμένων της Ayotzinapa έχουν ως όριο την ανάγκη τους να προστατεύσουν τα νέα αφεντικά της χώρας: το στρατό. Ας ξαναγυρίσουμε στην αφετηρία: πρέπει να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις για να γίνει πραγματικότητα η διεκδίκηση που εγείραμε το 2014: Ζωντανούς τους πήραν, ζωντανούς τους θέλουμε πίσω!

*

Το CNTE ( Εθνικό Συντονιστικό Εργαζομένων στην Εκπαίδευση) καταγγέλλει καταστολή

Την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου σε συνέντευξη τύπου, στελέχη του Εθνικού Συντονιστικού Εργαζομένων στην Εκπαίδευση, κατήγγειλαν διάφορες κατασταλτικές ενέργειες κατά των εκπαιδευτικών. Μεταξύ αυτών διακρίνεται η αστυνομική επίθεση στη Morelia εναντίον της καθιστικής διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών, κατά την οποία συνελήφθησαν αρκετοί εκπαιδευτικοί συμπεριλαμβανομένου του γραμματέα του τομέα 18, Gamaliel Guzmán, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι λίγες ώρες μετά την σύλληψή τους. Οι εκπαιδευτικοί του Michoacán πραγματοποιούν κινητοποιήσεις διεκδικώντας να πληρωθούν οι 1200 έκτακτοι καθηγητές που εδώ και 2 χρόνια δεν έχουν λάβει τους μισθούς τους, καθώς και να γίνουν προσλήψεις 650 φοιτητών των αγροτικών παιδαγωγικών σχολών που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους. Αναφέρθηκαν, επίσης, στις κατασταλτικές ενέργειες στο Guerrero και την Chiapas, τονίζοντας πως πρόκειται για κυβερνήσεις του κόμματος Morena, και καταγγέλλοντας ότι το Μ του 4ου Μετασχηματισμού σημαίνει επιθέσεις και αδιαλλαξία. Οι δημοκρατικοί εκπαιδευτικοί ανήγγειλαν ότι μετά το δεύτερο εθνικό τους συνέδριο το οποίο θα διεξαχθεί στις 8, 9 και 10 Απριλίου, θα προβούν σε διάφορες κινητοποιήσεις.

*

Το IFT (Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιών) κατά των πανεπιστημιακών ραδιοφωνικών σταθμών.

Και μιλώντας για καταστολή, την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, μέλη του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τηλεπικοινωνιών (IFT), συνοδευόμενοι από την Εθνοφυλακή, μπήκαν στις εγκαταστάσεις του Radio Universidad Autónoma de Guerrero (Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Guerrero) με σκοπό να κατασχέσουν τον εξοπλισμό ραδιομετάδοσης. Ο ραδιοφωνικός αυτός σταθμός βρίσκεται στον αέρα εδώ και 40 χρόνια και σύμφωνα με τα λεγόμενα του διευθυντή του, Víctor Wences, πρόκειται για ένα «πολιτιστικό ραδιόφωνο που λειτουργεί χωρίς επιχορηγήσεις και διαφημίσεις», και ως εκ τούτου δεν εμπίπτει στην κατηγορία της εκμετάλλευσης του ραδιοηλεκτρικού φάσματος.

Στο σημείο έφτασαν πολίτες και δημοσιογράφοι που διαμαρτυρήθηκαν για την παρουσία της Εθνοφυλακής. Επίσης, μεταξύ άλλων, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων La Montaña Tlachinollan και το Συντονιστικό Εργαζομένων στην Εκπαίδευση της πολιτείας Guerrero (Ceteg). Η κατάσχεση τελικά δεν πραγματοποιήθηκε αλλά ο κίνδυνος του κλεισίματος εξακολουθεί να πλανάται πάνω από αυτόν το αδελφό ραδιοφωνικό σταθμό.

Τουλάχιστον 3 ραδιοφωνικοί σταθμοί στους δήμους της Chilapa και δύο στο Chilpancingo έκλεισαν χτες, όταν αξιωματούχοι του IFT, με τη στήριξη της Εθνοφυλακής κατάσχεσαν τον εξοπλισμό τους.

***

ΔΙΕΘΝΗ

Η Διεθνής Αμνηστία ξεσκεπάζει τον εγκληματικό σιωνισμό

Την 1η Φεβρουαρίου δημοσιεύθηκε έκθεση με τίτλο «Το ισραηλινό απαρτχάιντ κατά του παλαιστινιακού πληθυσμού: Βάναυσο σύστημα κυριαρχίας και έγκλημα ενάντια στην ανθρωπότητα», στην οποία η οργάνωση υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Διεθνής Αμνηστία, παρουσιάζει μια πανοραμική εικόνα των πολλαπλών μεθόδων με τις οποίες το σιωνιστικό καθεστώς του Ισραήλ καταπιέζει τις και τους παλαιστίνιους. Η έκθεση καταγράφει πώς οι μαζικές κατασχέσεις παλαιστινιακής γης και περιουσίας, οι δολοφονίες, οι εξαναγκαστικές μετακινήσεις, οι περιορισμοί στην κυκλοφορία και η άρνηση της εθνικότητας και της υπηκοότητας στον παλαιστινιακό πληθυσμό αποτελούν στοιχεία ενός συστήματος που, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ισοδυναμεί με απαρτχάιντ. Αυτό το σύστημα διατηρείται από παραβιάσεις δικαιωμάτων που συνιστούν το απαρτχάιντ ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας σύμφωνα με τους ορισμούς του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και τη Σύμβαση για το Απαρτχάιντ. Από αυτό το χώρο σας καλούμε να διαβάσετε και να διαδώσετε αυτό το σημαντικό έγγραφο ως μια μικρή χειρονομία αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό. Μπορείς να το συμβουλευτείτε στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Αμνηστίας ή στο ιστολόγιό μας kehuelga.net.

Ζήτω η ελεύθερη Παλαιστίνη!

*
Κολομβία: η σφαγή συνεχίζεται

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελετών για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη, 29 κοινωνικοί ηγέτες έχουν δολοφονηθεί μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου 2022, δηλαδή πάνω από ένας την ημέρα. Μεταξύ άλλων δολοφονιών έχουν καταγραφεί 4 τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου: ο Ovidio Alemeza και δύο ιθαγενείς κάτοικοι της κοινότητας El Tambo, στην Cauca, τρία άτομα στην Angostura της Antioquía, οι Hernán Narnajo και Víctor Manuel Pacheco στην Arauca και ο Efrén Ramos στο Puerto Leguizamo. Οι πιο πρόσφατες δολοφονίες, που αναφέρθηκαν στις 23 Φεβρουαρίου, είναι αυτές των Teófilo Acuña και Jorge Tafur, οι οποίοι συμμετείχαν στον αγώνα για την ανάκτηση κατειλημμένων από τους παραστρατιωτικούς εδαφών και ήταν μέλη της Επιτροπής Διαλόγου στις περιοχές του Νότιου Bolívar, της Νότιας Magdalena και των Santanderes.

Μια επιχείρηση εξόντωσης που φαίνεται πως τίποτε δεν μπορεί να τη σταματήσει. Μέχρι πότε;

i Το 1995 ανεγέρθηκε το μνημείο του Francisco Antonio de San Miguel (1724-1804, μοναχός του τάγματος των Ιερωνυμιτών που επιλέχθηκε επίσκοπος της Comayagua της Γουατεμάλα από τον βασιλιά Κάρολο ΙΙΙ και στη συνέχεια εκλέχτηκε επίσκοπος του Μichoacán), γνωστό και ως μνημείο των «Δημιουργών της πόλης». Ένα μνημείο που αντανακλά αιώνες λεηλασίας, κυριαρχίας, αποικιακής εκμετάλλευσης, ένα σύμβολο του ρατσισμού, της υποταγής και της δουλείας.

Μοιραστείτε το άρθρο