Συγκέντρωση υπεράσπισης του ασύλου, Πέμπτη 28/4 στις 12:30 στην Πλατεία Χημείου

//ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 28/4/2022 12.30μμ ΣΘΕ//

Από την πρώτη βδομάδα του Πάσχα με τις σχολές κλειστές και τους/ις φοιτητ(ρι)ες εκτός πόλης ξανά ξεκίνησαν οι εργασίες στο Στέκι στο Βιολογικό. Η αστυνομία είχε στηθεί περιμετρικά του campus κι από τις πρώτες αντιδράσεις των αγωνιστ(ρι)ών που σχημάτισαν συγκέντρωση έγινε ξεκάθαρη η επιθετική στάση της αστυνομίας. Στην πραγματικότητα το βασικό στοίχημα που ήθελε να παίξει το κράτος ήταν η νομιμοποίηση της παρουσίας τους στους χώρους του ασύλου.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις της αστυνομίας, με τουλάχιστον 7 εκκενώσεις και πάνω από 150 συλλήψεις, γίνονται σε «νεκρό χρόνο» βασιζόμενοι στην απουσία του φοιτητικού σώματος προσπαθώντας να εγκαθιδρύσουν νέους συσχετισμούς. Το κτήριο της ΣΘΕ περικυκλώθηκε από την αρχή και δεκάδες διμοιρίες αστυνομικών βρίσκονταν από το πρωί στο campus. Όταν μάλιστα παρεμποδίζονταν οι εργασίες και χανόταν η προσχηματική αιτίαση της παρουσίας τους ασφαλίτες υποδύονταν τους εργαζόμενους, φτιάχνοντας ένα σκηνικό έντασης και προετοιμάζοντας την μόνιμη παρουσία τους.

Το μεταπολιτευτικό παράδειγμα των πανεπιστημίων αλλάζει συλλήβδην. Το άσυλο έχει καταργηθεί με την βούλα της αριστερής διαχείρισης του ΣΥΡΙΖΑ κι έχουν γίνει δεκάδες παρεμβάσεις εντός σχολών, χιλιάδες νέοι/ες μένουν εκτός σχολών εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, εκατοντάδες ιδρύματα μένουν με άδειες θέσεις και οδηγούνται σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις, έχουν ψηφιστεί όριο φοίτησης, διαγραφές και πειθαρχικές διώξεις σε βάρος φοιτητ(ρι)ών. Επιπλέον τα πανεπιστήμια βαθαίνουν τις σχέσεις τους με την κρατική-καπιταλιστική κυριαρχία. Ενισχύεται η οικονομική εξάρτηση από εταιρείες στις οποίες προσφέρουν έρευνα με απλήρωτη κι ανασφάλιστη εργασία προς τα αφεντικά, γίνονται προγράμματα για την αστυνομία κατασκευάζοντας νομικά «πατήματα» και συστήματα ελέγχου ενίσχυσης της καταστολής, καθώς επίσης και με την στρατιωτική βιομηχανία, η οποία αποτελεί βασικό χρηματοδότη, κατασκευάζοντας εξοπλιστικά προγράμματα.

Από τις εισβολές των μπάτσων παραμονή Πρωτοχρονιάς για την εκκένωση της κατάληψης «Στέκι στο Βιολογικό», μέχρι τις εισβολές για την εκκένωση της κατάληψη πίσω από το Χημικό και τις εισβολές των τελευταίων ημερών για την κατεδάφιση του στεκιού, το σχέδιο του κράτους είναι ξεκάθαρο. Στόχος είναι η καταστολή των αντιστάσεων και των αγώνων εντός των πανεπιστημίων. Αφού οι μαχητικοί φοιτητικοί αγώνες ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση – με αιχμή την εναντίωση στην δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας και στην κατάργηση του Ασύλου- κατάφεραν την αναδίπλωση του κρατικού μηχανισμού αναφορικά με τα αρχικά του σχέδια εκείνο επιτίθεται ξανά, με νέα στρατηγική. Όπως λέγαμε και πέρυσι μέσα από την κατάληψη της Πρυτανείας:

«Ο νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη αποτελεί ξεκάθαρη επίθεση στο φοιτητικό κίνημα και τους αγωνιστές. Ξεδιπλώνει ένα οργανωμένο κρατικό σχέδιο επιβολής, καταστολής και βίας. Οι διαγραφές, το όριο φοίτησης, τα πειθαρχικά επιχειρούν να αλλάξουν συνολικά τη ζωή μας ως φοιτητές/τριες. Παράλληλα η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, οι κάρτες εισόδου και τα συστήματα παρακολούθησης επιχειρούν να εντείνουν τον έλεγχο και την καταστολή όποιου/ας σηκώσει κεφάλι. Τα γεγονότα πρώτης αστυνομικής εισβολής όσο κι αυτά που ήθελαν να επιχειρήσουν στην τελευταία απόπειρά τους οι αστυνομικές δυνάμεις θεσμοθετούνται ως κανονικότητα με το νέο νόμο. (Συντονιστική Συνέλευση Κατειλημμένης Πρυτανείας 9/3/21)»

Την πραγμάτωση ακριβώς αυτού βλέπουμε και σήμερα, με τους μπάτσους να εισβάλλουν όποτε είναι αναγκαίο για την καταστολή των φοιτητικών αγώνων, των καταλήψεων και της ριζοσπαστικής δράσης ευρύτερα. Σε συνδυασμό με την εμπορευματοποίηση του πανεπιστημίου, κυρίως μέσω της πρότασης νόμου «Πανεπιστήμιο 2030» αποκρυσταλλώνεται η εφαρμογή του σύγχρονου ολοκληρωτισμού σε ακόμα μία πτυχή της κοινωνικής πραγματικότητας.

Απέναντι στην κρατική καταστολή και στην προσπάθεια αποστείρωσης των πανεπιστημιακών χώρων οι φοιτητικοί αγώνες θα νικήσουν. Ήδη, σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, τα αντανακλαστικά των φοιτητ(ρι)ών ήταν άμεσα και δύο μέρες οι μπάτσοι δεν πέρασαν αλώβητοι από το πανεπιστήμιο. Με όπλο μας την αυτοοργάνωση, με καταλήψεις, πορείες και συγκρούσεις να αποτρέψουμε την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας που ορκίζεται στις 17 Μάη.

ΠΟΡΕΊΕΣ ΚΑΤΑΛΉΨΕΙΣ ΣΥΓΚΡΟΎΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΈΣ ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΤΟ ΆΣΥΛΟ ΑΝΉΚΕΙ Σ’ΌΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΊΑ ΈΞΩ ΑΠ’ ΤΙΣ ΣΧΟΛΈΣ ΜΠΆΤΣΟΙ ΚΑΙ ΜΑΦΊΑ

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ 2 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ 19/4

Αναρχική Συνέλευση Φοιτητών/τριών Quieta Movere


Για ακόμα μία μέρα η ΣΘΕ ήταν αστυνομοκρατούμενη, με διμοιρίες ΜΑΤ και ασφαλίτες εντός του ΑΠΘ.

Συγκέντρωση υπεράσπισης του ασύλου,

ΠΕΜΠΤΗ 28/4, 12:30 Πλατεία Χημείου

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

Ανοιχτή συνέλευση για την υπεράσπιση του ασύλου


Με το κλείσιμο των σχολών για το πάσχα, όπως και την παραμονή πρωτοχρονιάς, η γνωστή ένοπλη συμμορία που λέγεται ΕΛ.ΑΣ. εισέβαλε ξανά στο campus του ΑΠΘ, ώστε να διασφαλίσει ότι θα εξελιχθεί ανεμπόδιστα το σίριαλ που λέγεται “ανάπλαση του ισογείου του βιολογικού και αξιοποίησή του για τη δημιουργία ενιαίας βιβλιοθήκης της ΣΘΕ”. Αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου επεισοδίου που λεγόταν “τέλος της ανομίας στο ΑΠΘ” με το γκρέμισμα των ντουβαριών του στεκιού στο Βιολογικό. Οι κινήσεις αυτές, που είναι “προς το συμφέρον των φοιτητών/ριών”, γίνονται όχι υπό τα χειροκρτήματα των τελευταίων, αλλά με έρημες σχολές και με ένοπλους στρατούς κατοχής. Στρατούς οι οποίοι συλλαμβάνουν φοιτητές και αγωνίστριες, που αντιτίθενται σε αναπλάσεις που υποτίθεται βελτιώνουν τις εξαθλιωμένες ζωές μας. Η αστυνομία, με την παρουσία της όλες αυτές τις μέρες, δρα ουσιαστικά για την διασφάλιση των κερδών του εργολάβου στον οποίο έχει ανατεθεί το έργο της ανάπλασης, ο οποίος ήταν παρόν την Τρίτη 19/4 δίπλα δίπλα με τους μπάτσους. Αποδεικνύεται καθ’ αυτό τον τρόπο το ήδη δεδομένο: η αστυνομία έχει ρόλο να προστατεύει τις περιουσίες και τα κέρδη των πλουσίων, των αφεντικών, του κεφαλαίου συνολικά, αλλά και να επιβάλλει την εφαρμογή των ταξικών και αντικοινωνικών νόμων του κράτους. Γι’ αυτό χτυπιούνται λιμενεργάτες που διεκδικούν, γι’ αυτό καταστέλλονται υγειονομικοί και καθηγήτριες, γι’ αυτό συλλαμβάνονται φοιτητές και φοιτήτριες και όποιο άλλο υποκείμενο αντιστέκεται. Το άσυλο και τη σύνδεση του πανεπιστημίου με τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες, αυτήν την περίοδο με τη συνεχή παρουσία των μπάτσων στο campus, υπερασπίστηκε εκατοντάδες κόσμου, υπενθυμίζοντας ότι η προσπάθεια για την ανατροπή του νόμου 4777 και το μπλοκάρισμα της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης είναι αγώνας που κατανοεί και στηρίζει μεγάλο κομμάτι των εκμεταλλευόμενων. Την Τρίτη 19/4 συνελήφθησαν 2 φοιτητές, με σκοπό η εξουσία να εκφοβίσει και να τρομοκρατήσει τον κόσμο που αγωνίζεται για το συμφέρον της κοινωνικής βάσης.

Τα αφηγήματα της εξουσίας, γύρω από την “ανομία” καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι, διότι δε μπορεί ακόμα και ο πιο επιδέξιος απατεώνας της πολιτικής να κρύψει την αλήθεια. Τα προβλήματα των φοιτητών είναι ότι κινδυνεύουν να διαγραφούν, ότι πληρώνουν στα μεταπτυχιακά, ότι δε μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο και τα πανάκριβα προϊόντα, ότι ασφυκτιούν με το να εργάζονται και να σπουδάζουν ταυτόχρονα, ότι συγχωνεύονται και μεταφέρονται οι σχολές τους, ότι περιμένουν ατελείωτα στην ουρά της λέσχης για να πάρουν μια σταλιά φαγητό, ότι το πανεπιστήμιό τους κινδυνεύει να μετατραπεί σε στρατιωτικοποιημένη ζώνη. Στον αντίποδα, η εξουσία προσπαθεί να πείσει με καρότο και μαστίγιο ότι είναι λογικό να μας παίρνουν κεκτημένα δεκαετιών και να σκύβουμε το κεφάλι, ότι το πρόβλημα είναι ότι δε γίνεται αρκετή έρευνα για τις εταιρίες και το ιδιωτικό κεφάλαιο, ότι για τα ζητήματα των φοιτητ(ρι)ών φταίει μία κατάληψη (βολικό αφήγημα άλλωστε). Απαντάμε ότι ο αγώνας για την πρόσβαση στα βασικά αγαθά, παιδεία, υγεία, στέγαση, τροφή, πάντοτε θα εχθρεύεται το κράτος και το κεφάλαιο, τα οποία συντηρούνται εκμεταλλευόμενα την εργασία μας και τις ελευθερίες μας. Η οργάνωση στη βάση σε σχολεία, γειτονιές, σχολές, χώρους εργασίας και η δημιουργία κοινοτήτων αγώνα και αλληλεγγύης δίνει ελπίδα σε καιρούς εξατομίκευσης, μιζέριας και κρατικής τρομοκρατίας.

ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ 4777

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ, ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Αυτόνομο Σχήμα Φυσικού

Μοιραστείτε το άρθρο