Η Ρωσία απειλεί με αστραπιαία αντίποινα τους Δυτικούς που εξοπλίζουν την Ουκρανία, ενώ κλιμακώνεται ο ενεργειακός πόλεμος

64Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ανησυχίες καταγράφονται στους Ευρωπαίους για τη ροή του φυσικού αερίου από την Ρωσία, που απαιτεί την πληρωμή σε ρούβλια. Μετά την Πολωνία και την Βουλγαρία, έπονται σύντομα άλλες χώρες να αντιμετωπίσουν τη διακοπή της παροχής από την Gazprom. Παράληλλα, το Κρεμλίνο προειδοποιεί τα δυτικά κράτη που προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία, με τον Πούτιν να απειλεί όσους επιχειρήσουν να παρέμβουν με “αστραπιαία” απάντηση. Ενώ οι Κινέζοι παρομοιάζουν τις ΗΠΑ με το διάολο, που η Ευρώπη του κρατάει το κερί…

Ο πόλεμος στην Ουκρανία με την ρωσική εισβολή πριν δύο μήνες βρίσκεται πλέον στη δεύτερη φάση του, με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις να επιχειρούν στην νοτιοανατολική επικράτεια στοχεύοντας την κατάληψη όλης της περιφέρειας του Ντονμπάς. Η οποία μαζί με την Μαριούπολη, την Χερσώνα και την Κριμαία σχηματίζουν μια ενιαία χερσαία ζώνη ελέγχοντας πλέον η Ρωσία όλη την Αζοφική Θάλασσα. Την ίδια ώρα όμως και μετά τις οικονομικές κυρώσεις και τα μέτρα κατά της Ρωσίας, μαζί με τα αντίποινα της Μόσχας, έχει δημιουργηθεί μια γενικευμένη εμπόλεμη κατάσταση σε διάφορα επίπεδα διεθνώς. Από την συνεχή ροή δυτικών όπλων στην Ουκρανία και την φρενίτιδα εξοπλισμού της που έχουν προκαλέσεις τις σφοδρές αντιδράσεις και τις απειλές της Μόσχας κατά των Δυτικών, έως τον ενεργειακό πόλεμο και τη διακοπή εμπορικών σχέσεων με συνεπακόλουθα τις εκρήξεις τιμών, την αντιρωσική υστερία και το χάσμα Δύσης – Ρωσίας, την εκτίναξη των εξοπλιστικών προγραμμάτων κ.α.π.

Όλα όσα γίνονται είχαν διαφανεί στην πορεία αυτών των εννιά βδομάδων, όπως με τις δυτικές κυρώσεις στους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους. Άρχισαν με τον άνθρακα και ακολούθησε το πετρέλαιο, με το φυσικό αέριο όμως να διχάζει τους Ευρωπαίους αφού είναι μεγάλα τα ποσοστά εξάρτησης πολλών Ευρωπαίων από την Ρωσία. Ο ενεργειακός παράγοντας αξιοποιήθηκε πρώτα από τους Δυτικούς και ακολούθησαν οι Ρώσοι, με την απόφασή τους να απαιτήσουν η πληρωμή του φυσικού αερίου που παρέχουν να γίνεται σε ρούβλια. Έτσι ήρθε η ώρα της λήξης των πρώτων συμβολαίων με Πολωνία και Βουλγαρία, προς τις οποίες διακόπηκε η παροχή φυσικού αερίου. Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom έθεσε σε εφαρμογή την απόφαση της ρωσικής ηγεσίας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους πληττόμενους αλλά και άλλα ευρωπαϊκά κράτη που βλέπουν να έρχεται η σειρά τους.

Όλα δείχνουν ότι αυτός ο πόλεμος έχει μέλλον, ξεπερνώντας την Ουκρανία και οδηγώντας σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης της Δύσης με την Ρωσία, σηματοδοτώντας μία ευρύτερη εκτράχυνση στη σύγκρουση των δύο αυτών καπιταλιστικών πόλων ισχύος προς αναδιαμόρφωση των παγκόσμιων γεωπολιτικών ισορροπιών, συμπαρασύροντας όλο τον πλανήτη.

Την απόφαση της ρωσικής Gazprom χαρακτηρίζει ως απόπειρα «εκβιασμού της Ευρώπης» η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάϊνεν. «Η ανακοίνωση της Gazprom ότι σταματά μονομερώς την παράδοση φυσικού αερίου σε πελάτες στην Ευρώπη είναι μια ακόμη προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως μέσο εκβιασμού». Είπε επίσης ότι: «Τα κράτη μέλη έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης. Χαρτογραφούμε τη συντονισμένη απάντησή μας στην ΕΕ. Θα συνεχίσουμε επίσης να εργαζόμαστε με διεθνείς εταίρους για να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές ροές. Και θα συνεχίσω να εργάζομαι με Ευρωπαίους και παγκόσμιους ηγέτες για να διασφαλίσω την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη». Η ίδια γνωστοποίησε επίσης ότι η ΕΕ εργάζεται «εντατικά» σε ένα σχέδιο να «χτυπήσει το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν» με ένα νέο το 6ο πακέτο κυρώσεων.

Το Κρεμλίνο διά του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε ότι χρησιμοποιεί τις προμήθειες φυσικού αερίου ως μέσο εκβιασμού της Ευρώπης. Ο ίδιος αρνήθηκε να γνωστοποιήσει πόσες χώρες συμφώνησαν να πληρώσουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια. Αλλά το Bloomberg ανέφερε ότι υπάρχουν τέσσερις Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου που έχουν ήδη πληρώσει τη Ρωσία σε ρούβλια, ενώ δέκα ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ανοίξει τους λογαριασμούς στη Gazprombank, όπως απαιτεί πλέον η Μόσχα.

Στο άλλο επίπεδο, της συνεχούς αποστολής νέων οπλικών συστημάτων από τους Δυτικούς στην Ουκρανία, έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση με το Κρεμλίνο να απειλεί τις χώρες που στέλνουν όπλα. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν άστραψε και βρόντηξε μιλώντας στο Συμβούλιο των Βουλευτών στην Αγία Πετρούπολη. Προειδοποίησε πως  όποιες χώρες επιχειρήσουν να παρέμβουν στη σύγκρουση θα αντιμετωπίσουν «αστραπιαία» αντίποινα. Ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Δύση θέλει να κόψει την Ρωσία σε κομμάτια και την κατηγόρησε γιατί ώθησε την Ουκρανία στη σύγκρουση με την Ρωσία. Πρόσθεσε δε: Αν κάποιος έχει την πρόθεση να παρέμβει στα διαδραματιζόμενα από το εξωτερικό και δημιουργήσει μιά μη αποδεκτή στρατηγική απειλή για εμάς, τότε θα πρέπει να ξέρει ότι η απάντησή μας σε αυτά τα χτυπήματα θα είναι άμεση και αστραπιαία. Έχουμε όλα τα εργαλεία γι αυτό και κανένας να μην αμφιβάλει. Εμείς όχι. Θα τα χρησιμοποιήσουμε αν χρειαστεί. Και θέλω όλοι να το ξέρουν αυτό.

Αναφερόμενος στις κυρώσεις που επέβαλλε η Δύση, είπε ότι το ρούβλι, το τραπεζικό σύστημα, ο τομέας των μεταφορών και η οικονομία της Ρωσίας στο σύνολό τους έχουν αντέξει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Μόσχας και υποσχέθηκε απάντηση στις προσπάθειες απομόνωσης της Ρωσίας.

Από κοντά και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα η οποία είπε ότι: «Προκειμένου να διακόψουμε την ροή αποστολής όπλων μπορούμε να χτυπήσουμε στρατιωτικούς στόχους στο έδαφος εκείνων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ που προμηθεύουν όπλα στο καθεστώς του Κιέβου». Στην ουσία απαντούσε στην δήλωση του υπουργού Άμυνας της Βρετανίας Τζέιμς Χίπι ότι η χώρα του στηρίζει τις αεροπορικές επιδρομές σε ρωσικούς στόχους, προσθέτοντας ότι είναι απόλυτα νόμιμη η χρήση βρετανικών όπλων σε αυτά τα χτυπήματα.

Την ίδια ώρα, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωνε ότι κατέστρεψε «μεγάλη ποσότητα» όπλων που έχουν παραδοθεί στο Κίεβο από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες, την ώρα που εντείνονται οι δυτικές προσπάθειες για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας απέναντι στη Μόσχα. «Υπόστεγα με τεράστια ποσότητα ξένων όπλων και πυρομαχικών, που έχουν παραδοθεί στις ουκρανικές δυνάμεις από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες, καταστράφηκαν με πυραύλους υψηλής ακρίβειας Kalibr που ερίφθησαν από τη θάλασσα στο εργοστάσιο αλουμινίου της Ζαπορίζια». Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι πραγματοποίησε αεροπορικά πλήγματα κατά 59 ουκρανικών στόχων, μεταξύ των οποίων 50 στους οποίους βρίσκονταν στρατεύματα και 4 αποθήκες πυρομαχικών.

Παράλληλα, ο ουκρανικός στρατός αναγνώρισε την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, με την κατάληψη αρκετών περιοχών στην περιφέρεια του Χαρκόβου και στο Ντονμπάς. Οι ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν στην ανατολική Ουκρανία στρέφονται κατά μήκος της γραμμής από το Ιζιούμ έως το Ρουμπίζνε, χτυπώντας στόχους παράλληλα.

Στην ελεγχόμενη από τους Ρώσους Υπερδνειστερία στην Μολδαβία και μετά τις εκρήξεις που καταγράφηκαν, πλήθος σεναρίων διατυπώνονται για τους δράστες και τις σκοπιμότητες αυτήν την ώρα της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Μολδαβίας δήλωσε ότι η λύση του ζητήματος της Υπερδνειστερίας είναι δυνατή μόνο με πολιτικά μέσα, αποκλείοντας το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti. Νωρίτερα, ο σύμβουλος του γραφείου του ουκρανού προέδρου,   Αλεκσέι Αρίστοβιτς, είχε δηλώσει ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να καταλάβει την Υπερδνειστερία εάν υπάρξει επίσημο αίτημα από το Κισινάου. «Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε προκλητική τη δήλωση του ουκρανού πολιτικού», αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, επισημαίνοντας ότι τις τελευταίες ημέρες, έχουν εκδηλωθεί αρκετές επιθέσεις στην Υπερδνειστερία, τις οποίες οι αρχές στο Τιρασπόλ αποδίδουν σε ουκρανικά στοιχεία. Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Μόσχα ότι προσπαθεί να παρασύρει την αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας στον πόλεμό της στο Κίεβο.

Πάντως, χαρακτηριστικό του διεθνούς κλίματος που καταγράφεται ως απόρροια της σύγκρουσης στην Ουκρανία, είναι όσα εκπορεύονται από το Πεκίνο, το οποίο δεν έχει καταδικάσει την ρωσική εισβολή και η Ουάσιγκτον απειλεί αν συνδράμει την Μόσχα. Σφοδρή επίθεση κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γουενμπίν, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσινγκτον είναι «ο μεγαλύτερος σαμποτέρ της διεθνούς και περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας» και καλώντας την ΕΕ «να σταματήσει να κρατά το κερί στον διάβολο».

Χαρακτηριστικά της οπτικής του Πεκίνου, με ό,τι σημαίνει γεωπολιτικά, είναι όσα είπε αναλυτικά: «Τα γεγονότα έχουν αποδείξει ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος διαδότης παραπληροφόρησης, ένοχος της καταναγκαστικής διπλωματίας και σαμποτέρ της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας. Από τον διάλογο ΗΠΑ-ΕΕ μέχρι την τριμερή εταιρική σχέση ασφαλείας AUKUS, την Quad and the Five Eyes Alliance, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους κανόνες και την τάξη ως πρόσχημα για να καλύψουν τις σκοτεινές δραστηριότητές τους για δημιουργία διχασμού, πυροδότηση αντιπαράθεσης και αποκόμιση οφέλους σε βάρος άλλων. Ως αποτέλεσμα, δεν πλήττονται μόνο μικρές και αδύναμες χώρες, αλλά και σύμμαχοι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, πληρώνουν επίσης βαρύ τίμημα για τις εγωιστικές πράξεις των ΗΠΑ. Ελπίζουμε ότι η ΕΕ μπορεί να δει την αλήθεια και να σταματήσει να κρατά το κερί στον διάβολο». «Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά οι επιθετικοί πόλεμοι που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σε χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ σκότωσαν περισσότερους από 300.000 αμάχους και έκαναν πάνω από 26 εκατομμύρια ανθρώπους πρόσφυγες. Ωστόσο, κανείς δεν λογοδοτεί για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μάλιστα κυρώσεις στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο που θα ερευνούσε τα εγκλήματα πολέμου του αμερικανικού στρατού».

Μοιραστείτε το άρθρο