Απεγνωσμένες εκκλήσεις των Ουκρανών για εκεχειρία στην Μαριούπολη και άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων

61 ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι ουκρανοί ζητάνε να διεξαχθεί ένας ειδικός γύρος διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός ώστε να καταστεί δυνατό το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων. Στόχος είναι η απομάκρυνση των εγκλωβισμένων στην Μαριούπολη, που πλέον ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις, εκτός του χαλυβουργικού συγκροτήματος Αζοφστάλ όπου έχουν καταφύγει οι τελευταίοι ουκρανοί υπερασπιστές. Δυσαρέσκεια Κιέβου για γγ ΟΗΕ.

Οι Ουκρανοί τις τελευταίες μέρες με κορύφωση τις μέρες του Πάσχα των Ορθοδόξων (αμφότεροι οι λαοί Ουκρανίας και Ρωσίας) απευθύνουν συνεχώς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός στην Μαριούπολη, ώστε να καταστεί δυνατή η απομάκρυνση των αμάχων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην πολιορκούμενη εδώ και δύο μήνες πόλη από τις ρωσικές δυνάμεις οι οποίες πλέον την ελέγχουν. Προτείνουν τη διεξαγωγή ενός ειδικού γύρου διαπραγματεύσεων ώστε να συζητηθεί η τύχη των αμάχων και των ουκρανών στρατιωτών που παραμένουν παγιδευμένοι στην πόλη αυτή, ανέφερε ένας σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Όπως ανέφερε σε βιντεοσκοπήμενο μήνυμά του ο Ολέξι Αρέστοβιτς: Στόχος των συνομιλιών αυτών θα είναι η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Μαριούπολη, το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων και η απελευθέρωση ή η ανταλλαγή των ουκρανών μαχητών που έχουν παγιδευτεί στη βιομηχανική μονάδα τυο Αζοφστάλ.

Νωρίτερα, ο Αρέστοβιτς ανέφερε ότι «Ρώσοι στρατιώτες προσπαθούν να αποτελειώσουν τους υπερασπιστές του Αζοφστάλ και τους περισσότερους από 1.000 πολίτες που κρύβονται στο εργοστάσιο». Σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους, οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν να καταλάβουν το Αζοφστάλ, παρότι την περασμένη εβδομάδα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι δεν είναι αναγκαίο κάτι τέτοιο. Όπως ανέφερε η διοίκηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, οι ρώσοι βομβαρδίζουν και διεξάγουν «επιθετικές επιχειρήσεις» στην περιοχή του Αζοφστάλ, ενώ ταυτόχρονα εξαπολύουν πλήγματα και σε πολιτικές υποδομές. Ο διορισθείς από τους Ρώσους δήμαρχος της Μαριούπολης Κονσταντίν Ιβασένκο, ο οποίος όμως δεν αναγνωρίζεται από την Ουκρανία, διέψευσε ότι γίνονται μάχες στην πόλη.

Κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος δεν ήταν εφικτό να δημιουργηθεί που να οδηγεί εκτός του λιμανιού της Μαριούπολης χθες, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, κατηγορώντας τις ρωσικές δυνάμεις ότι δεν σταμάτησαν τις εχθροπραξίες. Ο ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος της προεδρίας, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, ζήτησε «μια πραγματική, πασχαλινή εκεχειρία στη Μαριούπολη». «Αυτό θα πρέπει ο (γγ του ΟΗΕ Αντόνιο) Γκουτέρες να συζητήσει στη Μόσχα, εάν προετοιμάζεται να μιλήσει σχετικά με την ειρήνη», τόνισε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.

Να σημειώσουμε ότι ευδιάκριτη είναι η δυσαρέσκεια Ουκρανών για την επίσκεψη του γγ του ΟΗΕ πρώτα στη Μόσχα. Χθες, ο διπλωματικός σύμβουλος του Ζελένσκι, Ιγκόρ Ζόβκβα, επικρίνει τον Αντόνιο Γκουτέρες και δηλώνει ότι αυτός δεν έχει την εξουσιοδότηση να μιλάει στο όνομα της Ουκρανίας.

Ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του για το Πάσχα και μπροστά από τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο (μια εκκλησία χιλίων χρόνων) επεσήμανε ότι η χώρα θα ξεπεράσει το σκοτάδι που έχει φέρει ο πόλεμος. Την χθεσινή μέρα επέλεξαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο Άμυνας Λόϊντ Όστιν να μεταβούν στο Κίεβο, των οποίων οι συζητήσεις με την ουκρανική ηγεσία επικεντρώθηκαν στην στρατιωτική βοήθεια και στήριξη της Ουκρανίας. Μέχρι αργά τη νύχτα δεν είχαν γίνει γνωστά περιεχόμενο και λεπτομέρειες των επαφών τους με την ουκρανική ηγεσία.

Η Ουκρανία ζήτησε από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας να μεριμνήσει για να εξασφαλιστεί η κάλυψη του «μεγάλου καταλόγου του εξοπλισμού» τον οποίο έχει ανάγκη για τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι. Ανάμεσα στα είδη που ζήτησε το Κίεβο είναι μετρητές ραδιενέργειας, προστατευτικός εξοπλισμός, εργαλεία πληροφορικής, γεννήτριες ντίζελ και άλλα συστήματα εξασφάλισης της παροχής ενέργειας, εξήγησε. Στην Ουκρανία είναι ενεργοί 15 πυρηνικοί αντιδραστήρες σε τέσσερις εγκαταστάσεις, εκ των οποίων 7 είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, οι δύο στο εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός. Ο Γκρόσι διευκρίνισε ότι ο ΔΟΑΕ δεν λαμβάνει ακόμη απευθείας δεδομένα από τα συστήματά του που είναι εγκατεστημένα στο κατεστραμμένο εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ.

Μοιραστείτε το άρθρο