«Χώρες του ΝΑΤΟ επιθυμούν να συνεχιστεί ο πόλεμος με στόχο να αποδυναμωθεί η Ρωσία»

57Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Μετά την Ρωσία και την Κίνα που καταφέρονται κατά της Δύσης, ήρθε και η Τουρκία να καταγγέλλει ότι ΝΑΤΟϊκά κράτη επιδιώκουν με το ουκρανικό να χτυπήσουν την Ρωσία. Οι διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει εδώ και μέρες, με τους Ρώσους να υποστηρίζουν ότι έχουν παραδώσει στην ουκρανική πλευρά σχέδιο συμφωνίας και αυτή δεν απαντάει –κάτι που αρνείται το Κίεβο. Οι Ουκρανοί μέσα στη νύχτα ζητούσαν άμεσα έναν ειδικό γύρο διαπραγματεύσεων για την εκκένωση της Μαριούπολης.

Μετά τους Ρώσους και χθες τους Κινέζους, που προέβησαν σε καταγγελίες ότι οι Δυτικοί με την παροχή οπλικών συστημάτων στους Ουκρανούς επιδιώκουν την συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία με στόχο να χτυπήσουν την ίδια την Ρωσία, ήρθαν και οι Τούρκοι να πούν το ίδιο. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ ότι επιθυμούν έναν πόλεμο διαρκείας στην Ουκρανία ώστε να αποδυναμωθεί η Μόσχα. «Υπάρχουν χώρες στους κόλπους του ΝΑΤΟ που επιθυμούν να συνεχιστεί ο πόλεμος. Ο στόχος τους είναι να αποδυναμωθεί η Ρωσία», είπε, προφανώς βλέποντας τι παίζει στο παρασκήνιο.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία, που τελευταία είχαν πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη τέλη Μαρτίου, σήμερα φαίνεται ότι βρίσκονται σε νεκρό σημείο. Ο τούρκος υπουργός είχε επικοινωνήσει με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος του είπε ότι η έκβαση των συνομιλιών με την Ουκρανία εξαρτάται πλήρως από την ετοιμότητα του Κιέβου να λάβει υπόψη τις ρωσικές απαιτήσεις. Από την άλλη πλευρά της Ευρώπης ήρθε η δήλωση του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος βγήκε και δήλωσε: Πως μπορείς να διαπραγματευτείς με έναν κροκόδειλο όταν έχει το πόδι σου στα σαγόνια του και αυτό αντιμετωπίζουν οι Ουκρανοί.

Η Μόσχα έχει παραδώσει σχέδιο συμφωνίας στην Ουκρανία από τις 15 Απριλίου ακόμη δεν έχει λάβει καμία απάντηση, είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Κατηγόρησε το καθεστώς του Κιέβου για τον τρόπο που διαπραγματεύεται μη λαμβάνοντας υπόψη όσα ειπώθηκαν δημόσια ή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Γι αυτό όλα γραπτά σε χαρτί. Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι οι Ουκρανοί «υπαναχωρούν» διαρκώς από τα σημεία στα οποία είχε επιτευχθεί συμφωνία, ενώ η Ρωσία παρουσίασε στην Ουκρανία ένα σαφώς διατυπωμένο και εμπεριστατωμένο σχέδιο εγγράφου, στο οποίο περιγράφονται οι θέσεις της στα ζητήματα που κατατέθηκαν στις ειρηνευτικές συνομιλίες. «Η μπάλα είναι στο γήπεδο τους και περιμένουμε απάντηση», είπε. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν έχει δει, ούτε έχει ακούσει κάτι σχετικά με το σχέδιο που το Κρεμλίνο λέει ότι έστειλε στο Κίεβο και τους όρους που θέτει  για τον τερματισμό του πολέμου

Πάντως, οι Ουκρανοί απεγνωσμένα χθες βράδυ απευθύνθηκαν στη ρωσική πλευρά ζητώντας επειγόντως διαπραγματεύσεις στην Μαριούπολη. Όπως είπε ο ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαήλο Ποντόλιακ: Η Ουκρανία είναι έτοιμη για άνευ όρων διαπραγματεύσεις, προτείνοντας ένα ειδικό γύρο στην Μαριούπολη. Ενώ ο άλλος ουκρανός διαπραγματευτής Νταβίντ Αραχαμία αναφέρθηκε σε άμεσες διαπραγματεύσεις για την εκκένωση της στρατιωτικής μας δύναμης.

Στο πεδίο των συγκρούσεων, έχει αυξηθεί τις τελευταίες ώρες η ένταση των ρωσικών επιθέσεων στην ανατολική Ουκρανία και συγκεκριμένα στο Χάρκοβο, στο Ντονμπάς και στην περιοχή του Ντνιπροπετρόβσκ. Οι ρωσικές επιχειρήσεις στοχεύουν στην περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων κατά μήκος αξόνων από το Ιζιούμ προς τα νοτιοανατολικά και από την πόλη του Ντονέτσκ προς τα βόρεια, ενώ παράλληλα εντείνουν επίσης την πίεση δυτικά από την Ποπάσνα και βόρεια του Σεβεροντόνετσκ.

Την ίδια  ώρα έληγε το ρωσικό τελεσίγραφο προς τους ουκρανούς υπερασπιστές της Μαριούπολης που βρίσκονται στο τελευταίο οχυρό το εργοστάσιο Azovstal. «Ζούμε τις τελευταίες μέρες της ζωής μας, αν όχι τις τελευταίες ώρες», είπε σε βιντεοδήλωσή του ο διοικητής της 36ης ταξιαρχίας του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού Σερχίι Βολίνα, που είναι οχυρωμένος στο εργοστάσιο Azovstal, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να επέμβει και να τους «βγάλει» από εκεί.  «Ο εχθρός έχει δεκαπλάσια δύναμη από εμάς», ανέφερε.

Σε όλα αυτά που γίνονται γύρω από το ουκρανικό, την κάθε είδους υποστήριξη των Δυτικών στην Ουκρανία, τα μέτρα και τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, η τελευταία στέλνει διάφορα μηνύματα. Ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε δοκιμή του νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat. Ενός στρατηγικού όπλου που, όπως είπε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν υπάρχει πουθενά αλλού ανάλογο του, το οποίο θα κάνει όσους προσπαθούν να απειλήσουν τη Ρωσία να το ξανασκεφτούν. Ο Πούτιν εμφανίστηκε στην τηλεόραση να ενημερώνεται από τον στρατό ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από το Πλεσέτσκ στα βορειοδυτικά της χώρας και έπληξε στόχους στη χερσόνησο Καμτσάτκα στα ανατολικά που απέχει 5.000 χιλιόμετρα. «Το νέο σύστημα διαθέτει τις υψηλότερες προδιαγραφές από άποψη τακτικής και τεχνολογίας και είναι σε θέση να αντιπαρέλθει όλα τα σύγχρονα μέσα αντιπυραυλικής άμυνας. Δεν έχει ανάλογο στον κόσμο και δεν θα έχει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό το πραγματικά μοναδικό όπλο θα ενισχύσει τις δυνατότητες των ενόπλων μας δυνάμεων, θα εγγυηθεί αξιόπιστα την ασφάλεια της Ρωσίας από εξωτερικές απειλές και θα υποχρεώσει να το ξανασκεφθούν εκείνοι που μέσα από την απροκάλυπτη επιθετική τους ρητορική προσπαθούν να απειλήσουν την χώρα μας» είπε ο Πούτιν.

Οι Δυτικοί συνεχίζουν καθημερινά να προσθέτουν νέες κυρώσεις και μέτρα κατά της Ρωσίας, παράλληλα με τη διαρκή αποστολή όλων, πρωτοστατούντων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Καναδά. Με τη σειρά της και εν μέσω όλης της κριτικής από τους Ουκρανούς για την απρόθυμη στάση του Βερολίνου, χθες η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ γνωστοποίησε ότι η Γερμανία θα σταματήσει να εισάγει πετρέλαιο από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους. «Μετά θα ακολουθήσει το φυσικό αέριο, σε έναν κοινό ευρωπαϊκό οδικό χάρτη, γιατί η κοινή μας έξοδος, η πλήρης έξοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η κοινή μας ισχύς», δήλωσε. Η ίδια αναγκάστηκε να πεί ότι: Το Βερολίνο έχει επιλέξει να μην αποκαλύψει όλα τα όπλα που έχει αποστείλει για να υποστηρίξει την Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα βοηθήσει το Κίεβο στην συντήρηση πιο προηγμένων οπλικών συστημάτων που μπορεί να αγοράσει και στην εκπαίδευση των στρατιωτών στη χρήση τους.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ήταν ένας ακόμη δυτικός αξιωματούχος που επισκέφθηκε το Κίεβο και συναντήθηκε με τον ουκρανό πρόεδρο, ο οποίος είπε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ αποτελεί «προτεραιότητα» της χώρας του. Στην Ουάσιγκτον και στη σλυνοδο των υπουργών των G20, την ώρα ππου ήταν να τοποθετηθεί η ρωσική αντιπροσωπεία, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Καναδά σηκώθηκαν και έφυγαν -χωρίς να μπορέσουν οι Δυτικοί να αποκλείσουν τελικά την Ρωσία.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με επιστολές που έστειλε στους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας ζήτησε να γίνει δεκτός στη Μόσχα και το Κίεβο. «Αυτήν την περίοδο των μεγάλων κινδύνων, όσον αφορά τις συνέπειες, θέλει να συζητήσει τα καταπείγοντα μέτρα για την επαναφορά της ειρήνης στην Ουκρανία και το μέλλον της πολυμερούς προσέγγισης με βάση τη Χάρτα του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο». Με αυτές τις επιστολές προσπαθεί να αναλάβει πρωτοβουλία για να ξαναρχίσει ο διάλογος ώστε να βρεθεί μια λύση στον πόλεμο, αν και ο ΟΗΕ δεν έχει διαδραματίσει κάποιο ρόλο στη σύγκρουση και τις προσπάθειες μιάς ειρηνευτικής συμφωνίας.

Μοιραστείτε το άρθρο