Με μπαράζ βομβαρδισμών απάντησε η Ρωσία, με διακοπή των διαπραγματεύσεων απειλούν οι Ουκρανοί

53Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 

Δεκάδες ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις έγιναν στόχοι ρωσικών πυραυλικών χτυπημάτων, λίγες ώρες αφότου βυθίστηκε η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στην Μαύρη Θάλασσα. Οι Ρώσοι κατέρριψαν και αεροσκάφος που μετέφερε όπλα δυτικών κρατών κοντά στην Οδησσό. Την ίδια ώρα απηύθυναν τελεσίγραφο στους τελευταίους ουκρανούς μαχητές στην Μαριούπολη να παραδοθούν. Εξόντωσή τους θα θέσει τέλος στις ειρηνευτικές συνομιλίες, προειδοποιεί ο ουκρανός πρόεδρος. Παράλληλα, δυτικά κέντρα και ολιγάρχες, Ουκρανοί και Ρώσοι, ετοιμάζονται για νέες μπίζνες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι η «εξόντωση» των τελευταίων ουκρανών στρατιωτών που βρίσκονται στην πολιορκημένη από τις ρωσικές δυνάμεις Μαριούπολη «θα έθετε τέλος σε κάθε ειρηνευτική διαπραγμάτευση». «Η εξόντωση των στρατιωτών μας, των ανδρών μας στην Μαριούπολη θα θέσει τέλος σε κάθε διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία, δηλώνει σε συνέντευξή του στην ενημερωτική ιστοσελίδα Ukraïnska Pravda προειδοποιώντας ότι στην περίπτωση αυτή οι δύο πλευρές θα βρεθούν «σε αδιέξοδο».

Η Ρωσία προχώρησε σε πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς σε πολλά σημεία στην ουκρανική επικράτεια, σε αντίποινα για πράξεις “δολιοφθοράς” και “τρομοκρατίας” και λίγες ώρες αφότου επιβεβαίωνε τη βύθιση της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας Moskva. Ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το Λβιβ και ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το Κίεβο και το Χάρκοβο.

Παράλληλα, οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν ένα στρατιωτική μεταγωγικό αεροσκάφος που μετέφερε δυτικά όπλα έξω από την Οδησσό. «Κοντά στην Οδησσό ρωσικές αντιαεροπορικές αμυντικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα ουκρανικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε ένα μεγάλο φορτίο όπλων σταλμένων από δυτικές χώρες», γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κοβασένκοφ. Ο ίδιος είπε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν 67 περιοχές συγκέντρωσης στρατιωτικού προσωπικού και εγκαταστάσεων τις τελευταίες 24 ώρες.

Ένα στρατιωτικό εργοστάσιο σε προάστιο του Κιέβου, το οποίο κατασκευάζει κυρίως άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα έγινε στόχος βομβαρδισμού. Ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε πως ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από τη Λευκορωσία εκτόξευσαν επίσης πυραύλους στην περιοχή του Λβιβ κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, όπου τέσσερις πύραυλοι Κρουζ καταρρίφθηκαν από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα. Στο Χάρκοβο ο περιφερειάρχης δήλωσε πως τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 18 τραυματίστηκαν σε πυραυλικό πλήγμα. Στη Μικολάγιφ στο νότιο μέτωπο, η Ρωσία ανέφερε ότι έπληξε ένα εργοστάσιο επισκευής στρατιωτικών οχημάτων.

Στην Μαριούπολη και στο εργοστασιακό συγκρότημα χαλυβουργίας Illich έχει μετατραπεί σε έναν σιωπηλό σωρό ερειπίων από σίδερα και τσιμέντο, χωρίς να φαίνεται κανένα σημάδι υπερασπιστών. Η Ουκρανία δήλωσε πως τα στρατεύματά της αντιστέκονται ακόμη στα ερείπια της Μαριούπολης, όπου η άμυνα πλέον επικεντρώνεται γύρω από το τεράστιο χαλυβουργικό εργοστάσιο Azovstal. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «έχει εκκαθαρίσει το σύνολο της αστικής ζώνης της Μαριούπολης από τις ουκρανικές δυνάμεις» και ότι μόνο λίγοι μαχητές παραμένουν στην μεταλλουργική μονάδα Azovstal. «Η μόνη ευκαιρία να σώσουν τις ζωές τους είναι να καταθέσουν τα όπλα και να παραδοθούν», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Μάλιστα δόθηκε τελεσίγραφο μέχρι το πρωί.

Η αμέριστη στρατιωτική συνδρομή των Δυτικών στους Ουκρανούς δεν κρύβεται και όπως φαίνεται γίνεται με πολλούς τρόπους. Η βρετανική εφημερίδα Times επικαλείται πηγές από δυο τάγματα του ουκρανικού στρατού, οι οποίες ισχυρίζονται πως ουκρανοί νεοσύλλεκτοι εκπαιδεύτηκαν δυο φορές τις τελευταίες δυο εβδομάδες από εν ενεργεία βρετανούς κομάντο. Συγκεκριμένα ο λοχαγός Γιούρι Μιρονένκο, το τάγμα του οποίου βρίσκεται στη περιοχή Όμπολον της Ουκρανίας δήλωσε ότι βρετανοί στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων έφτασαν εδώ, καθώς οι νεοσύλλεκτοι έπρεπε να μάθουν να χρησιμοποιούν τους αντιαρματικούς πυραύλους NLAWs, οι οποίοι είχαν σταλεί από το Ηνωμένο Βασίλειο τον Φεβρουάριο στην Ουκρανία. Ουκρανοί στρατιωτικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία βρετανοί απόστρατοι, οι οποίοι βοηθούν εθελοντικά τα ουκρανικά στρατεύματα, όχι όμως εν ενεργεία μέλη του βρετανικού στρατού.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα του βρετανού πρωθυπουργού Μπορίς Τζόνσον, λόγω της «εχθρικής» στάσης του Ηνωμένου Βασιλείου στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον είναι επίσης μεταξύ των 13 μελών της βρετανικής κυβέρνησης και πολιτικών στους οποίους απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα. Η απόφαση ελήφθη «υπό το φως της πρωτόγνωρης εχθρικής δράσης της βρετανικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα της επιβολής κυρώσεων εναντίον υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.

Μπροστά στα ερείπια και τα χαλάσματα… οι ολιγάρχες βλέπουν την επόμενη μέρα. Ο ένας, Ρώσος, μεσολαβεί κι ο άλλος, Ουκρανός, κάνει σχέδια ανοικοδόμησης προσδοκώντας ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία. Ο ιδιοκτήτης αμφότερων των τεράστιων χαλυβουργιών της Μαριούπολης, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ουκρανίας, Ρινάτ Αχμέτοφ, δήλωσε ότι θα εργαστεί για την ανοικοδόμηση της πόλης. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η καθαρή περιουσία του Αχμέτοφ το 2013 έφτασε τα 15,4 δισ. δολάρια. Σήμερα ανέρχεται στα 3,9 δισ. δολάρια. «Είμαι βέβαιος ότι, ως η μεγαλύτερη ιδιωτική επιχείρηση της χώρας, η SCM θα παίξει βασικό ρόλο στη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», πρόσθεσε, επικαλούμενος αξιωματούχους που εκτιμούν ότι η ζημιά από τον πόλεμο έφτασε το 1 τρισ. δολάρια.  «Θα χρειαστούμε οπωσδήποτε ένα άνευ προηγουμένου διεθνές πρόγραμμα ανασυγκρότησης, ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία», είπε. Νέο πεδίο για μπίζνες λαμπρό…

Ένας άλλος ολιγάρχης και φίλος του Πούτιν, ο ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς ταξίδεψε στο Κίεβο σε μια προσπάθεια να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες σταμάτησαν μετά την εμφάνιση στοιχείων για ρωσικές θηριωδίες εναντίον αμάχων. Ο Αμπράμοβιτς συναντήθηκε με ουκρανούς διαπραγματευτές για να συζητήσουν τρόπους αναβίωσης των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα και μεταδίδονται από δυτικά μέσα ενημέρωσης. Ο Αμπράμοβιτς ενεργεί ως άτυπος μεσολαβητής από την έναρξη του πολέμου στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι του ζήτησε να εμπλακεί.

Οι Αμερικανοί καλούν τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ, τον υπουργό Οικονομικών Σερχίι Μαρτσένκο και τον κεντρικό τραπεζίτη Κιρίλο Σεφτσένκο να επισκεφθούν την Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Το ταξίδι θα γίνει για την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο πρόεδρος της ΠΤ Ντέιβιντ Μάλπας είχε δηλώσει προ ημερών στη Βαρσοβία ότι προετοιμάζει ένα πακέτο στήριξης ύψους 1,5 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία. Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα τη δημιουργία ενός νέου λογαριασμού που δίνει σε διμερείς δωρητές και σε διεθνείς οργανώσεις έναν ασφαλή τρόπο αποστολής οικονομικών πόρων στην Ουκρανία.

Δυτικά κέντρα και ολιγάρχες ετοιμάζονται για τις νέες μπίζνες… προς όφελος των ίδιων που έριξαν τον κόσμο στα πεδία των μαχών…

Για επίλογο… ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου: Ο Πέτρος, ο Γιόχαν κι ο Φράντς…

 

Μοιραστείτε το άρθρο