2η Ανοιχτή Συνέλευση του REclaim Pride για το 6ο Αυτοοργανωμένο Thess Pride, Παρασκευή 15/4 στις 19:00 στο infolibre

Συνεχίζουμε τις ανοιχτές συνελεύσεις για το 6ο Αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride και σας καλούμε να συμβάλετε μαζί μας στην προετοιμασία του. Κεντρική θεματική του Pride θα είναι ο αντιμιλιταρισμός σε σχέση με τις επιπτώσεις του πολέμου και του μιλιταρισμού στα λοατκια+ άτομα και τις γυναίκες. Περιμένουμε στη συνέλευση τις ιδέες σας για το κεντρικό σύνθημα στην αφίσα, πάνω σε αυτή τη θεματική!

Περισσότερα για το πολιτικό πλαίσιο του φετινού Pride μπορείτε να διαβάσετε στο κείμενο-κάλεσμα της 1ης συνέλευσης, αλλά και στο κείμενο αρχών του REclaim PRIDE – Thessaloniki:
https://mobile.kinimatorama.net/event/136231
και
https://www.facebook.com/REclaimPRIDEthess/photos/a.100974865503502/122874809980174

Η συνέλευση είναι ανοιχτή και σε άτομα και σε συλλογικότητες.

Παρασκευή 15 Απριλίου στις19:00

στο Infolibre
οδός Φιλίππου Δραγούμη 4, περιοχή Ροτόντας

* Ισχύουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την πανδημία.
** Φοράμε μάσκα – φροντίζουμε το ένα το άλλο.

REclaim Pride


Κάθε χρόνο η προετοιμασία μας για το Αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride είναι μια περίοδος δημιουργικής χαράς. Φέτος, ωστόσο, τη βαραίνει μια μεγάλη ανησυχητική σκιά: η σκιά του πολέμου. Ξέρουμε καλά ότι ένας πόλεμος πλήττει με βάναυσο τρόπο γυναίκες και λοατκια+ άτομα την ίδια στιγμή που στραγγίζει τους πόρους που θα έπρεπε να κατευθύνονται σε δομές φροντίδας, υγείας, παιδείας, πολιτισμού, αλλά και στη στήριξη των εργαζόμενων, των άνεργων και των αυτοαπασχολούμενων, που πλήττονται από την ακρίβεια σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Το 6ο αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride θα είναι για εμάς ένα τεράστιο και ηχηρό «ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΟ»! Θα είναι ένα ηχηρό ΟΧΙ σε κάθε πτυχή του μιλιταρισμού, αρθρωμένο από λοατκια+ άτομα, γυναίκες, θηλυκότητες και κάθε προοδευτικό άνθρωπο.

Ξεκινώντας την προετοιμασία για το φετινό 6ο αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride, βρισκόμαστε μπροστά σε:

– Μια χρονιά, κατά την οποία η δίκη των δολοφόνων του Ζακ/της Zakie Oh μπαίνει στην τελική της ευθεία. Μια δίκη, κατά την οποία ο Ζακ δολοφονείται ξανά και ξανά, σχεδόν σε κάθε δικάσιμο, με τους υπερασπιστές των δολοφόνων του/της να διαστρεβλώνουν την αλήθεια, να επανέρχονται στο χυδαίο αφήγημα περί «ληστείας», να μουντζουρώνουν την προσωπικότητά του/της. Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσουν οι φωνές που απαιτούν να αλλάξει η κατηγορία και να διωχθούν οι κατηγορούμενοι όχι για θανατηφόρο σωματική βλάβη (που συνεπάγεται χαμηλότερη ποινική αντιμετώπιση), αλλά για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσουν οι φωνές που απαιτούν δικαίωση για τη μνήμη της Ζάκι.

– Μια χρονιά όπου ο λοατκια+ γάμος και το δικαίωμα γονεϊκότητας στερείται ως δυνατότητα για χιλιάδες πολίτες αυτής της χώρας για να μας υπενθυμίζει ότι δεν είμαστε ίσοι, ίσες και ίσα και να μας διαχωρίζει. Μια χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας τα περιστατικά τρανς/ομοφοβικής βίας είναι σχεδόν καθημερινά, η πανδημία έχει αφήσει πίσω της χιλιάδες λοατκια+ ανθρώπους και γυναίκες τραυματισμένους/ες ψυχικά-πολλές φορές και σωματικά, Δεν υπάρχει σεβασμός από τις επιτροπές ασύλου και η παραμικρή πρόνοια για τους λοατκια+ πρόσφυγες και προσφύγισσες από τις επιθέσεις στα καμπς. Οι ίντερσεξ άνθρωποι είναι «αόρατοι» φέροντας σιωπηλά το τραύμα του ακρωτηριασμού στη βρεφική τους ηλικία, οι τρανς άνθρωποι παραμένουν στο περιθώριο στο οποίο τους έχουν σπρώξει.

– Μια χρονιά, βουτηγμένη -όπως και η προηγούμενη- στο αίμα γυναικών που δολοφονήθηκαν από (πρώην και νυν) συντρόφους, συζύγους, γιους. Και ενώ εμείς συνεχίζουμε να καταμετρούμε τις δολοφονημένες μας, κάποιοι ακόμα δεν τολμούν να προφέρουν τη γυναικοκτονία με το όνομά της. Πόσο μάλλον να κάνουν κάτι για να την αποτρέψουν.

– Μια χρονιά-ορόσημο για το κίνημα metoo στην Ελλάδα. Είναι σε εξέλιξη οι δίκες Φιλιππίδη, Λιγνάδη, το Εφετείο για τους βασανιστές και δολοφόνους της Ελένης Τοπαλούδη, πολλές δίκες γυναικών, που βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν τους βιαστές τους και αναβιώνουν το τραύμα τους μέσα στις δικαστικές αίθουσες. Και όλα αυτά μέσα σε ένα κλίμα που διαμορφώνεται από τη διάθεση των κρατούντων να πισωγυρίσουν κατακτήσεις δεκαετιών του φεμινιστικού κινήματος στην Ελλάδα (νόμος Τσιάρα, συνέδρια γονιμότητας, αντιεπιστημονικές θεωρίες περί «αγέννητου παιδιού» κλπ).

– Κρίνουμε πολύ ανησυχητική την κλιμάκωση παραβιαστικών σεξιστικών περιστατικών σε σχολεία (Πανόραμα), την ίδια ώρα που επανεμφανίζονται φασιστικές γκρούπες και επιχειρούν να κερδίσουν έδαφος στον δημόσιο χώρο (φασιστικές επιθέσεις σε σχολεία σε Σταυρούπολη και Εύοσμο στη Θεσσαλονίκη). Δεν ξεχνάμε, επίσης, τις περσινές επιθέσεις στο 9ο εταιρικό/θεσμικό Thessaloniki Pride (Σεπτέμβριος 2021) και στη συγκέντρωση του Ανοιχτού Συντονισμού για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Τρανς Θυμάτων (Νοέμβριος 2021). Η φασιστική βία συχνότατα συνυπάρχει με ρατσιστική και σεξιστική βία για να μας διασπά και να μας τρομοκρατεί.

Για όλους αυτούς τους λόγους καλούμε τόσο άτομα όσο και Λοατκια+ φεμινιστικές ,αντιρατσιστικές και πολιτιστικές ομάδες, φοιτητικά σχήματα, σωματεία και πολιτικές οργανώσεις για ένα ανοιχτό, συμπεριληπτικό και μαζικό αυτοοργανωμένο REclaim Pride.

Μοιραστείτε το άρθρο