Νέα οπλικά συστήματα στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, η οποία κοντράρεται με την Γερμανία

50Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στέλνει η Ουάσιγκτον στην Ουκρανία, οξύνοντας τη ρητορική της έναντι της Μόσχας και προειδοποιώντας εκ νέου το Πεκίνο να μην συνδράμει τη Ρωσία. Οι Ουκρανοί ζητάνε συνεχώς νέα οπλικά συστήματα, αλλά καταγράφεται διχασμός στους Ευρωπαίους (όπως για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο), με το Βερολίνο να αρνείται. Μετά την απαγόρευση στον γερμανό πρόεδρο να πάει στο Κίεβο, ο καγκελάριος Σολτς ακύρωσε τη μετάβασή του και αφού προηγουμένως η ουκρανική ηγεσία είχε διαμηνύσει… να μην πάει με άδεια χέρια.

Πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν, διευρύνοντας τον εξοπλισμό που στέλνει η Ουάσινγκτον στο Κίεβο για να αντιμετωπίσει το επικείμενο νέο κύμα της ρωσικής επίθεσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Το τελευταίο πακέτο ανεβάζει σε 2,5 δισ. δολάρια τη συνολική αξία της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής και περιλαμβάνει συστήματα πυροβολικού, πυρομαχικά πυροβολικού και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, όπως δήλωσε ο Μπάιντεν μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Συγκεκριμένα και  σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η νέα αποστολή περιλαμβάνει 11 ελικόπτερα Mi-17, 18 οβιδοβόλα Howitzer των 155mm, ραντάρ αντι-πυροβολικού και 200 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Όμως, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι θα απαιτηθεί εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων – κάτι που απαιτεί χρόνο.

Η απάντηση ήρθε αμέσως από την Μόσχα (όπως αρκετές φορές μέχρι τώρα) θεωρώντας νόμιμο στρατιωτικό στόχο την οποιαδήποτε μεταφορά όπλων στο ουκρανικό έδαφος. Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ: Οποιεσδήποτε προσπάθειες της Δύσης να προκαλέσει   ζημιά στον στρατό της Ρωσίας ή στους αυτονομιστές συμμάχους της στην Ουκρανία θα «κατασταλούν σκληρά. «Προειδοποιούμε ότι οι μεταφορές όπλων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ σε όλη την ουκρανική επικράτεια θα θεωρηθούν από εμάς ως νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι. Δίνουμε στους Αμερικανούς και άλλους Δυτικούς να καταλάβουν ότι οι προσπάθειες να επιβραδυνθεί η ειδική μας επιχείρηση, να προκληθεί η μέγιστη ζημιά σε ρωσικά σώματα και σχηματισμούς της DPR και LPR (Λαϊκές δημοκρατίες Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ) θα κατασταλεί σκληρά».

Την ώρα που οι Αμερικανοί προσφέρουν αφειδώς όπλα στους Ουκρανούς, στην Γερμανία επικρατεί διχασμός (και) μέσα στην κυβέρνηση. Η Ουκρανία έχει εξαπολύσει επίθεση κατά του Βερολίνου, με αποτέλεσμα τη μια μέρα να ακυρώνεται η επίσκεψη του γερμανού προέδρου θεωρώντας του ανεπιθύμητο και την επομένη ακυρώνει τη δική του μετάβαση στην ουκρανική πρωτεύουσα ο καγκελάριος Σολτς, μετά την προσβολή κατά της γερμανικής ηγεσίας και αφότου ο ουκρανός πρόεδρος είπε να μην πάει… με άδεια χέρια. Οι αντιδράσεις στο Βερολίνο είναι έντονες όχι μόνο από τους κυβερνώντες αλλά όλο το πολιτικό φάσμα, κρίνοντας την απαγόρευση στον Στάϊνμάγερ να πάει στο Κίεβο… «απαράμιλλη (μη) διπλωματική προσβολή», όπως χαρακτηριστικά γράφει η Stuttgarter Zeitung.

Ο γερμανός καγκελάριος ξεκαθάρισε ο ίδιος ότι δεν σκέφτεται να πάει στο Κίεβο και εμφανώς δυσαρεστημένος χαρακτήρισε «το λιγότερο εκνευριστική» την απόφαση της Ουκρανίας να κηρύξει τον γερμανό πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγερ persona non grata λόγω της «φιλορωσικής πολιτικής του. Ο Σολτς τόνισε χαρακτηριστικά ότι: θέλει να αποτρέψει τη Γερμανία και τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ από το να εξελιχθούν σε εμπόλεμο μέρος σε αυτή τη σύγκρουση.

Νωρίτερα, ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Ολεξέϊ Αρέστοβιτς, είχε δηλώσει ότι: Ο πρόεδρός μας περιμένει τον καγκελάριο ώστε να μπορεί να λάβει άμεσα πρακτικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης όπλων. Ενώ ο ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο απηύθυνε μέσω τηλεοπτικής εκπομπής ανοιχτή πρόκληση για το Κίεβο στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, λέγοντας ότι είναι ευπρόσδεκτος… αν φυσικά δεν πάει με άδεια χέρια αλλά με προσφορά βαρέως οπλισμού.

Ο Ζελένσκι τα έβαλε χθες και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, γιατί απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο γενοκτονία για όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία, όπως έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. “Αν αληθεύουν, τέτοιες δηλώσεις μας πληγώνουν πολύ”, δήλωσε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τους αρχηγούς των κρατών της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Λετονίας που πραγματοποιούσαν επίσκεψη στο Κίεβο. Ενώ ο εκπρόσωπος της ουκρανικής διπλωματίας αντέδρασε δηλώνοντας ότι θεωρεί τη θέση του Μακρόν “απογοητευτική”.

Οι Αμερικανοί όμως έχουν θέσει στο στόχαστρό τους και την Κίνα, την οποία απειλούν και προειδοποιούν να μη βοηθήσει την Ρωσία διαφορετικά θα υποστεί κυρώσεις. Γι αυτό είχε βγεί ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών και είπε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συνεχίσουν να το παίζουν παγκόσμιος σερίφης…

Η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν απηύθυνε έκκληση στην Κίνα και άλλες χώρες να βοηθήσουν να τερματιστεί ο «ειδεχθής πόλεμος» της Ρωσίας στην Ουκρανία προειδοποιώντας πως εκείνοι που επιδιώκουν να υπονομεύσουν τις κυρώσεις της Δύσης αντιμετωπίζουν συνέπειες. Μιλώντας στο Ατλαντικό Συμβούλιο στην Ουάσινγκτον δήλωσε ότι ήλπιζε «διακαώς» ότι η Κίνα θα εκμεταλλευόταν θετικά την «ειδική σχέση» της με τη Ρωσία και η θέση του Πεκίνου στη διεθνή πολιτική σκηνή θα υποστεί πλήγμα εάν δεν το κάνει. «Να είστε βέβαιοι, έως ότου ο Πούτιν δώσει τέλος στον ειδεχθή πόλεμο που επέλεξε, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεργαστεί με τους εταίρους μας για να ωθήσουμε περαιτέρω τη Ρωσία προς την οικονομική, χρηματοπιστωτική και στρατηγική απομόνωση».

Η Ρωσία με τη σειρά της προχωράει σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Δυτικοί εναντίον της. Η Μόσχα επέβαλε κυρώσεις σε βάρος 398 μελών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων και 87 καναδών γερουσιαστών. Όπως ανακοινώθηκε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών: η απόφαση ελήφθη μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ σε βάρος 328 μελών της ρωσικής Δούμας και εκείνων που ανακοίνωσε στη συνέχεια ο Καναδάς. Παράλληλα, προαναγγέλλει πως θα ακολουθήσουν περαιτέρω κυρώσεις σε αντίποινα για τα τιμωρητικά μέτρα κατά της Ρωσίας.

Ο ρώσος πρόεδρος, προς απάντηση των αμερικανικών επιδιώξεων, διαβεβαιώνει ότι η Ρωσία μπορεί εύκολα να ανακατευθύνει τις εξαγωγές των τεράστιων ενεργειακών της πόρων μακριά από τη Δύση σε χώρες που πραγματικά τις χρειάζονται και να αυξήσει παράλληλα την εγχώρια κατανάλωση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.  Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βρετανία και η Αυστραλία έχουν επιβάλει απαγορεύσεις στις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου αντιδρώντας στην “ειδική στρατιωτική επιχείρησή” της στην Ουκρανία, ενώ η ΕΕ παραμένει διχασμένη στο θέμα αυτό. Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η Δύση ευθύνεται για την ενεργειακή κρίση που βιώνει επειδή αρνείται να συνεργαστεί με τη Ρωσία. «Η άρνηση ορισμένων δυτικών χωρών να συνεργαστούν κανονικά, συμπεριλαμβανομένου όσον αφορά τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους έχει ήδη πλήξει εκατομμύρια Ευρωπαίους, έχει προκαλέσει μια πραγματική ενεργειακή κρίση», υπογράμμισε ο ρώσος πρόεδρος σε συνάντησή του με αξιωματούχους για να συζητήσουν την ανάπτυξη της Ρωσικής Αρκτικής.

Πάντως, οι αντιδράσεις μέσα στην ΕΕ σε ένα ενεργειακό εμπάργκο (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) και πέραν της εξάρτησης, των αποθεμάτων και των τιμών, ενισχύονται και από άλλους παράγοντες. Όπως την Airbus που προέτρεψε την Ευρώπη να μην μπλοκάρει τις εισαγωγές τιτανίου από τη Ρωσία, λέγοντας ότι οι κυρώσεις για το στρατηγικό μέταλλο που χρησιμοποιείται σε αεροπλάνα και κινητήρες τζετ θα βλάψουν την αεροδιαστημική βιομηχανία ενώ μόλις που βλάπτουν τη ρωσική οικονομία.

Στο πεδίο των μαχών, ο ρωσικός στρατός απείλησε να πλήξει κέντρα διοίκησης στο Κίεβο, κατηγορώντας την Ουκρανία για επιθέσεις και δολιοφθορές σε ρωσικό έδαφος. “Βλέπουμε απόπειρες δολιοφθοράς και πλήγματα από ουκρανικές δυνάμεις σε στόχους στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εάν συνεχιστούν τέτοια γεγονότα, θα πραγματοποιηθούν πλήγματα από τον ρωσικό στρατό σε κέντρα λήψης αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, τα οποίο ο ρωσικός στρατός έχει αποφύγει μέχρι στιγμής”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Το ρωσικό υπουργείο ανέφερε ότι το λιμάνι της Μαριούπολης είναι υπό πλήρη έλεγχο και πως όλοι οι “όμηροι” από πλοία έχουν απελευθερωθεί. Ενώ πάνω από 1.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις. «Στη Μαριούπολη, στην περιοχή του εργοστασίου μεταλλουργίας Ίλιτς 1.026 Ουκρανοί στρατιωτικοί της 36ης ταξιαρχίας των πεζοναυτών κατέθεσαν οικειοθελώς τα όπλα και παραδόθηκαν», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο.

& Δύο μέτρα και δύο σταθμά στη μέτρηση των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές, στις φρικαλεότητες του πολέμου, στο θάνατο αμάχων, στη λιμοκτονία αθώων, κατήγγειλε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς. «O κόσμος δεν δίνει την ίδια προσοχή στις ζωές των μαύρων και στις ζωές των λευκών», δήλωσε, συγκρίνοντας την προσοχή που δίνεται στην Ουκρανία με αυτήν σε άλλες εμπόλεμες χώρες. “Όλη η προσοχή δίνεται στην Ουκρανία, αλλά ούτε ένα κλάσμα στην Αιθιοπία, στην Υεμένη, το Αφγανιστάν, τη ΣυρίαΠρέπει να παίρνουμε κάθε ζωή στα σοβαρά γιατί κάθε ζωή είναι πολύτιμη».

Μοιραστείτε το άρθρο