Επαναρρύθμιση του ΝΑΤΟ και νέα εξοπλιστική κούρσα προς αντιμετώπιση της Ρωσίας

Katerina Kolesnik, kyivindependent


46Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Τα στρατιωτικά επιτελεία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας επεξεργάζονται νέα σχέδια προς ενίσχυση και προσαρμογή της στρατηγικής της για αντιμετώπιση της Ρωσίας. Οι Δυτικοί σπεύδουν προς στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας. Η εξοπλιστική κούρσα των ευρωατλαντικών έχει ξεκινήσει… σε βάρος των κοινωνικών αναγκών. Επικριτικές φωνές για την ενημέρωση για τον πόλεμο. 

Το ΝΑΤΟ επεξεργάζεται σχέδια για μία μόνιμη στρατιωτική παρουσία στα σύνορά του σε μια προσπάθεια αποτροπής της ρωσικής επιθετικότητας, αποκάλυψε ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στον Telegraph. Όπως γνωστοποίησε: Το ΝΑΤΟ είναι στο μέσο ενός πολύ θεμελειώδους μετασχηματισμού προς αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων συνεπειών των ενεργειών της Ρωσίας του Πούτιν. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι μία νέα πραγματικότητα, μια νέα κανονικότητα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Γι αυτό έχουμε ζητήσει από τους στρατιωτικούς διοικητές να παράσχουν οπτικές γι αυτό που αποκαλούμε επαναρρύθμιση, μια μακροπρόθεσμη προσαρμογή του ΝΑΤΟ. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη σύνδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο στην Μαδρίτη.

Για τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι η Ουκρανία δεν έχει χρόνο για να περιμένει και ακόμη μια φορά ζήτησε την επιβολή εμπάργκο πετρελαίου στην Ρωσία. Παράλληλα, επανέλαβε την έκκλησή  του για αποστολή όπλων από κάποια κράτη και μάλιστα τώρα που οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις επικεντρώνουν στα ανατολικά. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, χιλιάδες επιπλέον ρώσοι στρατιώτες συγκεντρώνονται στα όρια της ουκρανικής πόλης Χάρκοβο για να ξεκινήσει επιχείρηση για την κατάληψη της περιοχής Ντονμπάς.

Οι πρώτοι που σπεύδουν προς εξοπλιστική ενίσχυση της Ουκρανίας είναι Αμερικανοί και Βρετανοί. Χθες μάλιστα, ο βρετανός πρωθυπουργός πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο όπου συναντήθηκε με τον ουκρανό πρόεδρο και ανακοίνωσε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια. Η Βρετανία θα παράσχει στην Ουκρανία 120 τεθωρακισμένα οχήματα και νέα αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα. Η βοήθεια προστίθεται στον υψηλού επιπέδου στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 100 εκατομμυρίων στερλινών (130 εκατομμυρίων δολαρίων) που ανακοινώθηκε την Παρασκευή. Επίσης, η Βρετανία θα εγγυηθεί επιπλέον ποσό 500 εκατ. δολαρίων στον δανεισμό της Παγκόσμιας Τράπεζας προς την Ουκρανία, ανεβάζοντας τη συνολική της εγγύηση του δανείου στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια, και θα απελευθερώσει τους δασμούς στις περισσότερες εισαγωγές από την Ουκρανία όπως θα λάβει κι άλλα μέτρα για την απελευθέρωση του εμπορίου. “Και άλλα δυτικά δημοκρατικά κράτη πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου”, δήλωσε ο Ζελένσκι.

Την ίδια ώρα οι Δυτικοί ετοιμάζουν την επόμενη μμέρα ανοικοδόμησης της Ουκρανίας… με όλες τις ανάλογες μπίζνες σε τέτοιες περιπτώσεις. Η διάσκεψη δωρητών για την Ουκρανία συγκέντρωσε 10,1 δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονται να δοθούν για την υποστήριξη της χώρας αυτής, ανακοίνωσε από τη Βαρσοβία η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάϊνεν. Ο κόσμος τελικά υποσχέθηκε 9,1 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο της εκστρατείας Stand up for Ukraine. Επιπλέον, η Κομισιόν, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (BERD), προσθέτει ένα δισεκατομμύριο για τους εκτοπισμένους στην Ουκρανία. Συνεπώς 10,1 δισεκατομμύρια ευρώ, είπε. Η Πολωνία φιλοξένησε τη διάσκεψη των δωρητών προκειμένου να βοηθήσει τους περισσότερους από 11 εκατομμύρια ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην Ουκρανία λόγω της εισβολής της Ρωσίας και να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες ή στο εσωτερικό της χώρας. Η εκστρατεία Stand Up for Ukraine με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για τους ουκρανούς πρόσφυγες διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και τη διεθνή οργάνωση Global Citizen.

Στην ουκρανική πρωτεύουσα μετέβη χθες και ο πρωθυπουργός της Αυστρίας Καρλ Νεμάχερ. Φαίνεται πως ο Ζελένσκι, μετά τις τηλεσυνδέσεις και ομιλίες του σε ξένα κοινοβούλια, τώρα υποδέχεται ξένους αξιωματούχους, οι οποίοι μεταβαίνουν στις περιοχές του Κιέβου όπου βρέθηκαν σκοτωμένοι άμαχοι εκφράζοντας τον αποτροπιασμό τους –που όμως μόνο επιλεκτικά κάνουν, την ώρα που τέτοιες σφαγές γίνονται… από τους ίδιους τους Δυτικούς σε πολλά μέρη του κόσμου όπου οι επεμβάσεις τους έχουν φέρει σφαγές και καταστροφές.

Στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, περισσότεροι από 4,4 εκατομμύρια Ουκρανοί εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά την ρωσική εισβολή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας το ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ενώ 7,1 εκατ. είναι ο αριθμός των εκτοπισμένων μέσα στην Ουκρανία. Περίπου το 90% αυτών είναι γυναίκες και παιδιά, καθώς οι ουκρανικές αρχές δεν επιτρέπουν την αναχώρηση ανδρών που είναι σε ηλικία να φέρουν όπλα. Συνολικά, είναι περισσότεροι από 11 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το ένα τέταρτο που πληθυσμού, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους είτε διασχίζοντας τα σύνορα για να φθάσουν στις γειτονικές χώρες, είτε βρίσκοντας καταφύγιο κάπου αλλού μέσα στην Ουκρανία.

Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν την υπηρεσία βίντεο Youtube, που ανήκει στον αμερικανικό κολοσσό Google, ότι μπλόκαρε τον λογαριασμό της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή του ρωσικού Κοινοβουλίου) Douma-TV και υποσχέθηκαν ότι θα υπάρξουν αντίποινα. H εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε πως το Youtube “υπέγραψε την καταδίκη του”.

Κάτι δεν πάει καλά με την ενημέρωση για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Τον τρόπο με τον οποίο καλύπτεται ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία κατακρίνουν 11 πολεμικοί ανταποκριτές στην Ιταλία, που είχαν καλύψει πολέμους από το Βιετνάμ και τον Περσικό Κόλπο έως την Γιουγκοσλαβία και το Ιράκ. Με ανοιχτή επιστολή τους αναφέρουν ότι:

Διαβάζοντας τις εφημερίδες και βλέποντας τα δελτία ειδήσεων όπου παρουσιάζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, αντιληφθήκαμε ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι κάτι κινείται προς λάθος κατεύθυνση. Eχουμε πλημμυρίσει από ειδήσεις, αλλά στον τρόπο με τον οποίο τις παρουσιάζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι δύο πλευρές διαχωρίζονται, χωρίς κριτική προσέγγιση, σε καλούς και κακούς. Ή μάλλον σε κάλλιστους και χείριστους. θεωρείται αξιόπιστη μόνον η κυρίαρχη σκέψη και όποιος δεν σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο, χαρακτηρίζεται αμέσως αρνητικά, ως φίλος του Πούτιν και, κατά κάποιον τρόπο, ως συνυπεύθυνος των σφαγών στην Ουκρανία.

Δεν είναι έτσι, διότι πρέπει να καταλάβουμε ότι ο πόλεμος κρύβει ανομολόγητα συμφέροντα και ότι η αποκάλυψή τους στο ευρύ κοινό αποφεύγεται. Κατά συνέπεια η προπαγάνδα έχει μόνο ένα θύμα: τη δημοσιογραφία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο άνθρωπος που προκάλεσε πόνο και θάνατο εκτοξεύοντας πυραύλους. Βεβαίως. Αλλά πρέπει να αναρωτηθούμε: Είναι ο μόνος υπεύθυνος; Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της, αλλά πρέπει να αναρωτηθούμε και πώς προκλήθηκε ο πόλεμος αυτός. Δεν μπορούμε να παραθέσουμε επιφανειακές αιτίες, μια υποτιθέμενη τρέλα του Πούτιν.

Τα μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να προτείνουν σπαρακτικές ιστορίες θανάτου και πόνου, οι οποίες εντυπωσιάζουν βαθιά την κοινή γνώμη και την προετοιμάζουν σε μια τρομερά επικίνδυνη εξοπλιστική κούρσα -μέχρι το 2% του ΑΕΠ- με αναπόφευκτη συρρίκνωση των κονδυλίων που καλύπτουν τις διάφορες κοινωνικές ανάγκες. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του πολέμου φαίνεται πως μας ώθησε στο να περιθωριοποιήσουμε τις αρχές εκείνες ανοχής με τις οποίες θα έπρεπε να λειτουργεί η πληροφόρηση σε φιλελεύθερες και δημοκρατικές κοινωνίες σαν τις δικές μας.

Μοιραστείτε το άρθρο