Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των χειροτεχνών δρόμου στο υπουργείο ανάπτυξης, Τρίτη 5/4 στις 10:30

Εμείς οι χειροτέχνες που στήνουμε πάγκους σε πόλεις και νησιά, σε όλη την επικράτεια και αγωνιζόμαστε για να παραμείνουνε στους δρόμους συνεχίζοντας την επιβίωσή μας μέσα από την δική μας ελεύθερη και αδιαμεσολάβητη έκφραση.

Καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το υπουργείο ανάπτυξης, στην Αθήνα, στην οδό Νίκης 5-7, την Τρίτη στις 5/4, στις 10:30 π.μ.

Ενάντια στον νόμο 4849/2021, άρθρο 8.

Καιρός να σηκωθούμε από τους πάγκους μας σε δρόμους και πλατείες και να αγωνιστούμε μαζί για τις ζωές μας και τις ελευθερίες μας.

Χειροτέχνες δρόμου απ’ όλη την επικράτεια


Κείμενο συμπαράστασης στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των χειροτεχνών δρόμου

Το κτήνος/Λεβιάθαν μεταμορφωμένο σε Εξευγενισμός, αναδύεται ύπουλα από τα απύθμενα σκοτάδια της υποκρισίας και απλώνει τα πλοκάμια του συνθλίβοντας στην σφιχτή αγκαλιά τους όλες τις πλευρές της ζωής. Από την πολιτική ορθότητα της «ατομικής ευθύνης» και του «ταξικού καθήκοντος» που εισέβαλε με εξαναγκαστικές ιατρικές πράξεις στο εσωτερικό των σωμάτων, στις στειρώσεις ανθρώπινων και μη όντων, το ξήλωμα και τη λεηλασία της φύσης, μέχρι τις επιχειρήσεις σκούπα και το «κυνήγι μαγισσών» που επιβάλλει σε πλατείες και δρόμους. Μια πλήρη ισοπέδωση και αποστείρωση των πάντων που στη θέση τους, αντί για τη ζωντάνια της ύπαρξης, θα εδραιωθεί μια γλυκανάλατα φτιασιδωμένη βιτρίνα του τίποτα. Όμως, όλα αυτά τα δυσοίωνα σχέδια, για να γίνουν

KINÓWKI.pl

ορατά μέσα στη δυστοπική ψευδαίσθηση που ζούμε, πρέπει να προσπαθήσουμε, να ενημερωθούμε, να αγωνιστούμε, να ματώσουμε… 

Η συντονισμένη επίθεση στο «παιχνίδι της τέχνης του δρόμου» που γεμίζει την «κούφια» καθημερινότητά μας είναι παλιά και ψυχρή σαν ξασπρισμένο μάρμαρο. Μέσα από τη σαπίλα της, μιλάει για υγεία, ασφάλεια και ομορφιά. Παραμυθιάζει τον κόσμο με κανόνες τελειότητας κρύβοντας συστηματικά τη βαθιά ασχήμια της. Μιλάει για «ανώτερους ανθρώπους» μεταλλάσσοντας τη λέξη ηθική. Παίρνει τη «σκούπα» και «σκουπίζει» τα πάντα, μεταναστά, αδέσποτα, δέντρα, ανεμβολίαστα και τώρα προσπαθεί «με το γάντι» να «ξεσκονίσει» κάθε ίχνος δημιουργικότητας από τους δρόμους της καθημερινότητάς μας. 

Όμως η τέχνη στον δρόμο υπήρχε ανέκαθεν όπως, το παιχνίδι των παιδιών στις γειτονιές και τις αλάνες, το κουλούριασμα των γατιών και των σκυλιών κάτω από τις σκιές των θάμνων και των δέντρων, τα γέλια, οι κουβέντες και οι φωνές που μας ωθούν να βγούμε έξω από τα κουτιά-κελιά μας για μια στιγμή απόδρασης από τη σκλαβωμένη ζωή μας. Είναι ένα είδος ελεύθερης τέχνης που λειτουργεί αδιαμεσολάβητα, αυθόρμητα, αυτοσχεδιαστικά και οργανώνεται αντιθεσμικά, πέρα από την ψεύτικη, διακοσμητική διανόηση των ιδρυμάτων, γκαλερί και μουσείων που εγκλωβίζουν και κονιορτοποιούν ό,τι αντιστέκεται. 

Στηρίζουμε τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των χειροτεχνών απ’ όλη την επικράτεια, έξω από το υπουργείο ανάπτυξης (νίκης 5-7, Αθήνα), την Τρίτη 5/4/22, στις 10:30 μ.μ. ενάντια στο νόμο 4849/2021, άρθρο 8, που μετά από τους νόμους των πιστοποιητικών υγειονομικών φρονημάτων και των «ζώων συντροφιάς», φέρνει με τη σειρά του «φίμωτρα», «στειρώσεις» και πρόστιμα στους δημιουργούς που εκφράζονται ελεύθερα σε δρόμους και πλατείες.

olikomavroalfa


ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, ΟΛΕΣ/ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ/ΟΙ – ΟΛΕΣ/ΟΙ ΜΑΖΙ!

– Εδώ και πολλές δεκαετίες κάθε είδους ελεύθερη δημιουργία χωρίς μεσάζοντες δέχεται αλλεπάλληλους διωγμούς σε μια εμμονική προσπάθεια εξαφάνισής της από τους κοινούς δημόσιους χώρους (πεζόδρομους, πάρκα, πλατείες, κλπ.). Αυτοί οι φαινομενικά χώροι συνεύρεσης, επικοινωνίας και κοινωνικοποίησης, ολοένα και περισσότερο αποδεικνύεται στην πράξη ότι ελέγχονται καταχρηστικά από κάθε είδους εκμεταλλευτές, συνήθως με απώτερο σκοπό την πλήρη εμπορευματοποίησή τους.

– Όμως, σ’ αυτήν την περίπτωση, οι διωκόμενοι ελεύθεροι δημιουργοί ομοιάζουν με τη λεηλατημένη φύση (μετά το κάψιμο των δασών, το ξήλωμα των δέντρων, το κλείσιμο των πάρκων έρχονται και οι διωγμοί στους πεζόδρομους) γιατί ό,τι ξηλώνεται κάπου παραπέρα ξαναφυτρώνει κόντρα σε εκείνους που επιδιώκουν την υποβάθμιση και την τελική εξαφάνιση της ελεύθερης φύσης και της ελεύθερης δημιουργίας.

– Επομένως, οι υπονομευτές μας ό,τι σπέρνουν θα θερίσουν. Είναι αναπόφευκτο ότι ο διωγμός κάθε είδους έκφρασης από τους δρόμους σημαίνει επιπλέον ανεργία, υλική και πνευματική φτώχια, απώλεια έμπνευσης, δημιουργικότητας, επιλογών κοινωνικοποίησης, μοναξιά, απομόνωση, περισσότερο έλεγχο και πειθαρχία και τελικά έλλειψη αυθορμητισμού σε έναν κόσμο που βαδίζει γοργά στον απόλυτο ολοκληρωτισμό.

– Επιδίωξη της προκείμενης ανοιχτής συνέλευσης είναι η συμπερίληψη όλων των εμπλεκόμενων με σκοπό την δυναμική της ενότητας στον λόγο και τη δράση απέναντι στην εκδίωξη και εξαφάνιση της υπάρχουσας έκφρασης και δημιουργίας που επιτελείται στο δρόμο. Στόχος τους είναι ο απόλυτος έλεγχος της τέχνης και της καθημερινής ζωής και αυτό δεν θα τους το επιτρέψουμε.

– Παραμένουμε ακλόνητοι στις ανάγκες μας για αδιαμεσολάβητη εργασία ως βασική προϋπόθεση του ανθρώπου και αυτό προσπαθούμε να το επικοινωνήσουμε στους δρόμους της Αθήνας και όλων των πόλεων. Γενικά, το μεγάλο μέρος της δημόσιας τέχνης της καθημερινής ζωής βρίσκεται ως επί το πλείστον στα χέρια των ψηφιακών πλατφορμών και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να εκλείψει το καθαυτό δια ζώσης ανάλογό του.

– Συγκεκριμένα ως δημιουργοί, τεχνίτες, εργάτες της τέχνης, στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου, στην Αθήνα στον οποίον βρισκόμαστε πάνω από 10 χρόνια, θεωρούμε πως με την παρουσία μας, έχει κλιμακωθεί ένας θύλακας επικοινωνίας, ψυχαγωγίας-διασκέδασης και εναρμόνισης με τον περιβάλλοντα χώρο. Μιας ζωντάνιας που δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί σε οποιοδήποτε τερατώδες και απόλυτα ελεγχόμενο εμπορικό κέντρο.

– Πρέπει εδώ να τονίσουμε πως ο δρόμος για μας δεν είναι απλώς ένα καπρίτσιο ή μια πολυτέλεια, είναι ζήτημα επιβίωσης, ανθρωπιάς, πηγή έμπνευσης και αγώνα για τη ζωή και την ευτυχία όλων. Πολλοί από εμάς αποζητούν να βρεθούν στο δρόμο για να συναναστραφούν αυθόρμητα με το ανώνυμο, το άγνωστο και να προκαλέσουν δίαυλους επικοινωνίας πέρα από την στεγνή υποκρισία των κενών από συναίσθημα εμπορικών συναλλαγών.

– Η θεσμική συμπερίληψή μας στο νέο νομοσχέδιο ουσιαστικά σημαίνει την οικονομική, κοινωνική και βιολογική μας εξόντωση. Άλλωστε, οι συνθήκες εργασίας μας πραγματοποιούνται κάτω από
πολύμορφες διαδικασίες που έχουν να κάνουν με τον καιρό, με τον χρόνο παραγωγής των έργων μας, συλλογής και επιλογής των υλικών μας και πολλά άλλα.

Ζητάμε να συνεχίσουμε να δίνουμε όλοι μαζί ζωή στους δρόμους.

Η συνέλευση γίνεται κάθε Τετάρτη στις 2:00μ.μ. και το κάλεσμα είναι ανοιχτό ώστε να

συνδιαμορφώσουμε τις προτάσεις που έχουν ακουστεί μέχρι τώρα.

Μοιραστείτε το άρθρο