Οι Ουκρανοί μιλάνε για προσχέδιο συμφωνίας, αλλά οι Ρώσοι δεν έχουν απαντήσει ακόμη

39Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι ουκρανοί διαπραγματευτές υποστηρίζουν ότι η ρωσική πλευρά έχει αποδεχθεί πολλές από τις προτάσεις της Ουκρανίας, αν και οι Ρώσοι μιλάνε γενικά για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, γνωστοποιώντας μόνο ότι… θα απαντήσουν. Κι αυτά την ώρα που ο Ζελένσκι λέει ότι δεν εμπορεύονται το έδαφός τους, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις μετά την ανασύνταξη από τα περίχωρα του Κιέβου διακηρύττουν ότι στοχεύουν στην πλήρη απελευθέρωση του Ντονμπάς.

Ο εκ των ουκρανών διαπραγματευτών Νταβίντ Αραχάμια δήλωσε ότι η Μόσχα αποδέχτηκε «προφορικά» τις βασικές θέσεις της Ουκρανίας και το Κίεβο αναμένει τώρα τη γραπτή επιβεβαίωση, με τα προσχέδια μιας συνθήκης ειρήνης να είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο ώστε να καθίστανται πιθανές οι απευθείας διαβουλεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών, του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ουκρανού Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο τελευταίος σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox  News και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δυνατότητα παραχώρησης ορισμένων ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία για χάρη της υπογραφής ειρηνευτικής συμφωνίας, είπε: «Δεν εμπορευόμαστε το έδαφός μας. Το θέμα της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας δεν συζητείται».

Στην ίδια συνέντευξη ο Ζελένσκι γνωστοποίησε ότι ένα προσχέδιο συμφωνίας σχετικά με τις εγγυήτριες δυνάμεις που θα διασφαλίζουν την Ουκρανία (αφού πλέον έχει απεμπολήσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και τώρα δέχεται την ουδετερότητα) έχει δοθεί από τον Ζελένσκι σε κάποιες κυβερνήσεις κρατών που έχουν δεχθεί να παράσχουν δυνάμεις. Ανέφερε μάλιστα τις πρώτες που έχουν προθυμοποιηθεί και κάνουν τις σχετικές προετοιμασίες: ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Τουρκία. Ενώ έχουν δηλώσει την διάθεσή τους το Ισραήλ και η Ιρλανδία, δηλώνοντας που θα επιθυμούσε να δεί και την Κίνα.

Σχετικά με τον τόπο μιάς συνάντησης Πούτιν και Ζελένσκι και σύμφωνα με τον Αραχάμια, πιθανότατα θα φιλοξενηθεί στην Τουρκία. Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «μας τηλεφώνησε (Παρασκευή), όπως και στον Βλαντιμίρ Πούτιν» λέγοντας ότι θα φιλοξενούσε μια τέτοια συνάντηση. «Δεν γνωρίζουμε ούτε το πότε ούτε το που, όμως πιστεύουμε ότι ο τόπος θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η Άγκυρα ή η Κωνσταντινούπολη». Ο ουκρανός διαπραγματευτής είπε επίσης ότι η Μόσχα συμφώνησε ότι ένα δημοψήφισμα για την ουδετερότητα της Ουκρανίας θα ήταν «ο μοναδικός τρόπος εξόδου από αυτήν την κατάσταση». Αν οι Ουκρανοί δεν εγκρίνουν αυτό το καθεστώς ουδετερότητας «τότε τα επιστρέψουμε είτε σε εμπόλεμη κατάσταση, ίσως, είτε σε νέες διαπραγματεύσεις».

Από τη ρωσική πλευρά, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι οι συνομιλίες με την «εχθρική» Ουκρανία δεν ήταν εύκολες, αλλά το σημαντικό είναι ότι συνεχίζονται. «Η Ουκρανία είναι μια πολύ δύσκολη χώρα, πολύ δύσκολη για εμάς. Στη σημερινή κατάσταση, είναι εχθρική απέναντί μας», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της Λευκορωσίας. Ο ίδιος είπε επιπροσθέτως ότι: Ένας από τους στόχους της στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας στην Ουκρανία είναι να «σώσει» τις αυτοανακηρυχθείσεις «δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και να τις αποκαταστήσει στα σύνορα του 2014.

Για το επιχειρησιακό και ο εκ των ουκρανών διαπραγματευτών Μιχαήλο Ποντόλιακ είπε ότι: Οι ρωσικές δυνάμεις «αποχωρούν γρήγορα» από τις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχιβ, στη βόρεια Ουκρανία, με στόχο να αναδιαταχθούν προς τα ανατολικά και τα νότια. «Είναι προφανές ότι η Ρωσία επέλεξε μια άλλη τακτική». Η τακτική αυτή συνίσταται στην «αναδίπλωση προς τα ανατολικά και τα νότια» ενώ ταυτόχρονα επιχειρούν να διατηρήσουν τον έλεγχο των μεγάλων εδαφών που κατέλαβαν, όχι μόνο στις περιοχές του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ. Ο στόχος της Ρωσίας είναι «να εγκατασταθεί» στα νότια και τα ανατολικά και «να υπαγορεύσει με σκληρότητα τους όρους της».

Και μέσα σε όλα, βγήκε η πάλαι ποτέ εισαγγελέας του ΔΠΔ Κάρλα ντελ Πόντε (εκείνη που είχε βάλει στόχο της ζωής της το κυνήγι των Σέρβων και  κατορθώσει να στείλει τον Μιλόσεβιτς, τον Μλάντις, τον Κάρατζιτς στη Χάγη). Τώρα κάλεσε το δικαστήριο (που σημειωτέον δεν αναγνωρίζεται ούτε από τη Ρωσία, ούτε από την Ουκρανία, ούτε από τις ΗΠΑ) να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, γιατί «είναι το μόνο μέσο που υπάρχει που επιτρέπει τη σύλληψη του δράστη ενός εγκλήματος πολέμου και την προσαγωγή του ενώπιον του ΔΠΔ» . Ωστόσο, ένα ένταλμα σύλληψης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο Πούτιν θα συλληφθεί και από ποιόν στη Ρωσία. Όπως και να ‘χει η δαμόκλειος σπάθη του ΔΠΔ χρησιμοποιείται ως ένα ακόμη εργαλείο του πολέμου.

Στο πεδίο οι Ουκρανοί ανέκτησαν τον έλεγχο όλης της περιοχής του Κιέβου, μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από πόλεις-κλειδιά στην περιφέρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας, όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ. Οι κοινότητες «Ιρπίν, Μπούτσα, Χοστόμελ και όλη η περιοχή του Κιέβου απελευθερώθηκαν από τον εισβολέα» ανέφερε η Μαλιάρ σε ανάρτηση στο Facebook. Ο δήμαρχος της Μπούτσα Ανατόλι Φεντορούκ είπε ότι σχεδόν 300 άνθρωποι έπρεπε να ταφούν “σε ομαδικούς τάφους”. «Σε κάποιους δρόμους, βλέπουμε 15 με 20 πτώματα στο έδαφος» , αλλά «δεν μπορώ να πω πόσα υπάρχουν ακόμα στις αυλές, πίσω από τα περίχωρα». «Εφόσον οι αποναρκοθέτες δεν έχουν έρθει να τους ελέγξουν, δεν συνιστάται η παραλαβή τους».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας προειδοποίησε συνεργούς Ρώσων σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία στο νότιο τμήμα της χώρας να μην συνεργάζονται με τους κατακτητές. Στο καθημερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ζελένσκι είπε ότι η ανάληψη ευθύνης για μια τέτοια συνεργασία θα ήταν «αναπόδραστη». Σύμφωνα με πληροφορίες των υπηρεσιών της Ουκρανίας, η Ρωσία επιχειρεί να δημιουργήσει φιλορωσικές διοικήσεις σε περιοχές της Ουκρανίας που έχει καταλάβει.

Στο προσφυγικό, οι ουκρανοί που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία έχουν υπερβεί τα 4 εκατομμύρια, με τα 2.5 μόνο στην Πολωνία.

Την ίδια ώρα, μια διαδήλωση αμάχων στο Energodar στη νότια Ουκρανία που καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, διαλύθηκε χθες βίαια, σύμφωνα με ουκρανό αξιωατούχο.

Από την άλλη, στη Μόσχα, περίπου είκοσι άτομα συνελήφθησαν ενώ συμμετείχαν σε καθιστική διαμαρτυρία σε πάρκο εν μέσω χιονοθύελλας για να καταγγείλουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ίδιος τρόπος δράσης και συλλήψεις στην Αγία Πετρούπολη, όπου συνελήφθησαν 25 άτομα επειδή κάθονταν στο κέντρο της πόλης.

Άλλος ένα δημοσιογράφος βρήκε τον θάνατο στην Ουκρανία. Πρόκειται για τον ουκρανό φωτορεπόρτερ και ντοκιμαντερίστα Μαξ Λέβιν (δική του είναι η κεντρική φωτογραφία της ανάρτησης) που βρέθηκε νεκρός, ενώ αγνοούνταν από τις 13 Μαρτίου. Εντοπίστηκε κοντά στο χωριό Γκούτα Γκούτα Μεζιγίρσκ. Είχε εξαφανιστεί κάνοντας ρεπορτάζ στην περιοχή Βίσγκοροντ, όπου γίνονταν σφοδρές μάχες. Ο Λέβιν, σύμφωνα με το μέσο για το οποίο εργαζόταν, το LB.ua, είχε πάει στην περιοχή για να καταγράψει «τις συνέπειες της ρωσικής επιθετικότητας». Αφότου ξεκίνησαν οι μάχες στην περιοχή χάθηκαν τα ίχνη του. Ο Λεβίν άφησε πίσω του τέσσερα αγόρια, τη σύζυγό του και τους ηλικιωμένους γονείς του. Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 12 δημοσιογράφοι και συνολικά 56 εργαζόμενοι στα ΜΜΕ.

Ένας αυξανόμενος αριθμός ανεξάρτητων δημοσιογράφων εγκαταλείπουν την Ρωσία, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) Κριστόφ Ντελουάρ, κατά το οποίον να σημειώσουμε ότι η απόφαση της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις σε RT και Sputnik  είναι… κατανοητή, εκφράζοντας απλώς τη λύπη του για το γεγονός ότι η απόφαση «ελήφθη στο πλαίσιο του καθεστώτος των κυρώσεων, που δεν σχετίζεται με τη ρύθμιση των μέσων ενημέρωσης».

Μοιραστείτε το άρθρο