Επαναλαμβάνονται οι διαπραγματεύσεις, με την Μαριούπολη υπό τον έλεγχο των Ρώσων

34Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας επαναλαμβάνουν τις διαπραγματεύσεις από σήμερα στην Τουρκία, με μικρές τις προσδοκίες και χωρίς αισιοδοξία για γεφύρωση του χάσματος σε κρίσιμα ζητήματα. Το βράδυ ο δήμαρχος της Μαριούπολης ανακοίνωνε ότι: Δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών…

Αγωνιώδεις ήταν οι εκκλήσεις όλη τη μέρα του δημάρχου της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο για άμεση εκκένωση της πόλης από τους 160.000 αμάχους, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην πόλη που έχει ισοπεδωθεί μετά τις συγκρούσεις των ρωσικών δυνάμεων με τις ουκρανικές –με τις πρώτες να είναι ενισχυμένες από τους Τσετσένους του πολέμαρχου Καντίροφ και τις δεύτερες από τους νεοναζιστές των εθνικιστικών ταγμάτων Αζόφ. Η Μαριούπολη βρίσκεται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής και πρέπει να εκκενωθεί πλήρως, δήλωνε το πρωί, αλλά το βράδυ είπε στο CNN ότι: Δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών. Μάλιστα από τη νύχτα οι Τσετσένοι κυκλοφορούν ένα βίντεο με πανηγυρισμούς του ηγέτη τους Καντίροφ και την ανύψωση της ρωσικής σημαίας.

Αντικρουόμενες ήταν οι πληροφορίες γύρω από το Κίεβο, με το Γενικό Επιτελείο του Ουκρανικού στρατού να ανακοινώνει ότι: Η Ρωσία αναγκάστηκε να αποσύρει δυνάμεις από την περιοχή του Κιέβου, αφού υπέστη μεγάλες απώλειες. Όμως, ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας της χώρας Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ δήλωνε αργότερα ότι: Η Ουκρανία δεν βλέπει ενδείξεις στο πεδίο ότι η Ρωσία εγκατέλειψε το σχέδιό της να περικυκλώσει την ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο. Ένας άλλος δήμαρχος, της πόλης Ιρπίν λίγο έξω από το Κίεβο, δήλωνε ότι: Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης, που αποτέλεσε ένα από τα κύρια σημεία των μαχών με τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στην πρωτεύουσα.

Ως προς τις διαπραγματεύσεις, τελικά από σήμερα επαναλαμβάνονται αυτές, με τις δύο αντιπροσωπείες Ουκρανίας και Ρωσίας να φθάνουν στην Κωνσταντινούπολη, όπου έχει προγραμματιστεί η έναρξή τους για τις 10:00 στο προεδρικό κτίριο Ντολμά Μπαχτσέ. Μάλιστα, από την τουρκική πλευρά γινόταν γνωστό ότι έχουν γίνει διάφορες προτάσεις για τα επίμαχα ζητήματα, όπως το μοντέλο Χονγκ Κονγκ για την Κριμαία και το Ντονμπάς. Με τις αντιπροσωπείες αναμένεται να συναντηθεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν –που σίγουρα με τις μεσολαβητικές προσπάθειες που αναπτύσσει η Τουρκία, βρήκε διέξοδο στα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει (εσωτερικό και εξωτερικό) αλλά και ρόλο περιφερειακό. Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του ουκρανού προέδρου, Ιχόρ Ζόκοβκα, έλεγε ότι: «Η Τουρκία είναι μεταξύ εκείνων των χωρών που θα μπορούσαν να γίνουν εγγυήτριες της ασφάλειάς μας στο μέλλον.

Για προσχέδιο συμφωνίας, σχετικά με την κατάπαυση του πυρός αλλά χωρίς τα βασικά ρωσικά αιτήματα περί αποναζιστικοποίησης, αποστρατιωτικοποίησης και προστασίας της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία κάνουν λόγο σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.  Σύμφωνα με την εφημερίδα συζητείται παύση των εχθροπραξιών  με τον όρο την εγκατάλειψη της προσπάθειας από την  Ουκρανία για ένταξη στο ΝΑΤΟ –  με αντίστοιχες εγγυήσεις ασφαλείας – και την προοπτική να ενταχθεί στην ΕΕ. Η Ουκρανία θα πρέπει να απέχει επίσης από την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ή τη φιλοξενία ξένων στρατιωτικών βάσεων.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέϊ Λαβρόφ δήλωσε ότι: Οι συνομιλίες δεν είναι σε τέτοιο σημείο ώστε να επιτρέψουν τη συμμετοχή των προέδρων των δύο χωρών. Όπως είπε, για να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Βολοντίμιρ Ζελένκσι πρέπει πρώτα οι δύο πλευρές να έρθουν πιο κοντά σε συμφωνία σε βασικά ζητήματα. Μιλώντας σε σερβικά μέσα ενημέρωσης, ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι για ανταλλαγή απόψεων για τη σύγκρουση αυτή τη στιγμή θα ήταν αντιπαραγωγική.

Ο ίδιος όμως επισήμανε ότι: Η Μόσχα πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ έχει ακούσει ορισμένες από τις ανησυχίες της για την ασφάλεια. Επομένως, εξακολουθώ να βλέπω ότι υπάρχει πιθανότητα για μια συμφωνία, επειδή υπάρχει κατανόηση των χονδροειδών λαθών των δυτικών εταίρων μας εδώ και πολλά χρόνια, μπορείς να το δεις τώρα, αν και για ευνόητους λόγους δύσκολα θα το πουν φωναχτά. Έχουμε συμφέρον αυτές οι συνομιλίες να έχουν επιτυχή έκβαση, ένα αποτέλεσμα που θα ικανοποιήσει τους βασικούς μας στόχους. Μάλιστα ο Λαβρόφ αναφέρθηκε στα αιτήματα που θέτει η ρωσική πλευρά:  αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, λέγοντας: Όταν διαπραγματευόμαστε με την ουκρανική πλευρά τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα σταματήσει να προσανατολίζεται στρατιωτικά στη Δύση και το ΝΑΤΟ.

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στο πεδίο των μαχών ή στο διπλωματικό επίπεδο, διάφορες πτυχές εμφανίζονται δημοσίως, που κάθε άλλο μπορούν να επιβεβαιωθούν. Τελευταίο τέτοιο σενάριο βγαίνει στους Times. Σύμφωνα με αυτούς ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να είπε στον ρώσο ολιγάρχη όταν αυτός την περασμένη βδομάδα του παρέδωσε σημείωμα με τους όρους ειρήνευσης από ουκρανό πρόεδρο: Πες στον Ζελένσκι ότι θα τους τσακίσω. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα: Ο Αμπράμοβιτς αναχώρησε από την Κωνσταντινούπολη για να συναντήσει τον Πούτιν κοντά στην Μόσχα. Αλλά όταν δόθηκε το χειρόγραφο σημείωμα από τον ουκρανό πρόεδρο που περιγράφει τους όρους ειρήνης, ο ρώσος πρόεδρος φέρεται να ξέσπασε με οργή. Ο  Αμπράμοβιτς επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και συναντήθηκε με τον ουκρανό πολιτικό Ρουστέμ Ουμέροφ, ο οποίος λέγεται ότι ενεργεί ως διαπραγματευτής του Κιέβου, συνάντηση που είχε κλείσει ο  εκπρόσωπος του τούρκου προέδρουν, Ιμπραήμ Καλίν. Όπως αυτός είπε στην εφημερίδα Hurriyet: Εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές σχετικά με το μέλλον της Κριμαίας και το Ντονμπάς, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων.

Άλλα πάλι σενάρια κυκλοφόρησαν σχετικά με δηλητηρίαση που φέρονται να υπέστησαν ο ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς και δύο ουκρανοί διαπραγματευτές. Σύμφωνα με το BBC: Συμπτώματα, που παραπέμπουν σε πιθανή δηλητηρίαση, εμφάνισε ο   Αμπράμοβιτς και  τουλάχιστον δύο μέλη ουκρανικής ομάδας διαπραγματευτών μετά από συνάντηση στο Κίεβο. Κατά την ερευνητική ιστοσελίδα Bellingcat, οι τρείς παρουσίασαν  προβλήματα νευρολογικής φύσης. Όπως ανέφερε η Wall Street Journal τα κύρια συμπτώματα που κράτησαν όλη την νύχτα, ήταν φλεγμονή στο δέρμα, ερεθισμένα μάτια και έντονος πόνος με δακρύρροια. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Guardian, ο οποίος γράφει ότι: ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς έχασε την όρασή του για αρκετές ώρες» και νοσηλεύτηκε στην Τουρκία». Πάντως, η ζωή τους δεν κινδυνεύει, ενώ αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε  ότι οι υπάρχουσες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η ασθένεια οφειλόταν… σε «περιβαλλοντικούς παράγοντες» και όχι σε δηλητηρίαση.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάϊντεν συνεχίζει τις αναφορές του στον Πούτιν και την αλλαγή καθεστώτος στο οποίο αναφέρθηκε στην Πολωνία. «Δεν τις ανακαλώ» και «δεν ζητώ συγγνώμη» είπε στους δημοσιογράφους για τις δηλώσεις του. «Εξέφραζα απλώς την αγανάκτησή μου αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε κάποια θεμελιώδη αλλαγή πολιτικής», συνέχισε. «Κανείς δεν πιστεύει ότι θα ρίξουμε τον Πούτιν». «Κύριε πρόεδρε ζητάτε αλλαγή καθεστώτος;» τον ρώτησε ένας δημοσιογράφος στην Ουάσινγκτον. «Όχι», απάντησε αυτός. Η εφημερίδα New York Times σχολιάζει τις δηλώσεις Μπάϊντεν με τον χαρακτηριστικό πρωτοσέλιδο τίτλο: Τα σχόλια Μπάϊντεν για Πούτιν είναι προσωπικά και δεν αποτελούν πολιτική.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται ο οικονομικός πόλεμος και μετά την επιβολή κυρώσεων από δυτικά κράτη στην Ρωσία, αυτή με τη σειρά της γνωστοποιεί ότι θα περιορίσει την είσοδο σε άτομα από «μη φιλικές χώρες», όπως χαρακτηρίζει όσες έχουν επιβάλει κυρώσεις. Η Ρωσία ετοιμάζεται να περιορίσει την είσοδο σε πολίτες «μη φιλικών» χωρών», στις οποίες θα περιλαμβάνονται όλες οι χώρες της ΕΕ (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα), το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, επιβάλλοντας ορισμένους περιορισμούς στην είσοδο στη Ρωσία, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Από την άλλη πλευρά, οι G7 συμφώνησαν να απορρίψει την απαίτηση Πούτιν να πληρώνουν σε ρούβλια για το φυσικό αέριο, όπως γνωστοποίησε ο γερμανός υπουργός Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Στον άλλο πόλεμο, αυτόν της ενημέρωσης, η ρωσική εφημερία Novaya Gazeta ανακοίνωσε αναστέλλει τις εργασίες της μέχρι το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, αφότου έλαβε δεύτερη προειδοποίηση από τις αρχές για φερόμενη παραβίαση του νόμου για “ξένους πράκτορες”. Κι αυτό γιατί ο αρχισυντάκτης της Ντμίτρι Μουράτοφ (βραβευμένος με νόμπελ Ειρήνης) συμμετείχε σε μια ομαδική συνέντευξη του ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι με ρώσους δημοσιογράφους, η οποία αμέσως απαγορεύτηκε από την κρατική υπηρεσία παρακολούθησης των μέσων ενημέρωσης Roskomnadzor.

Μοιραστείτε το άρθρο