Συγκέντρωση εργατικών σωματείων – Πανεργατική απεργία, Τρίτη 29/3 στις 9:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος

Συγκέντρωση εργατικών σωματείων

Τρίτη 29/3 στις 9.00 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Θα ακολουθήσει πορεία στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Πανεπιστημίου και Πεσματζόγλου), όπου θα εκδικάζεται η προσφυγή του Εργατικού Κέντρου Αθήνας ενάντια στις αντι-συνδικαλιστικές διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη (ηλεκτρονικά μητρώα, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες κοκ)

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

η κυβερνητική επίθεση σε βασικά μας δικαιώματα συνεχίζεται. Με όχημα το νόμο Χατζηδάκη (ν. 4808/2021) καταστρατηγούνται θεμελιώδη εργασιακά μας δικαιώματα και επιχειρούν να μας οδηγήσουν σε μία εποχή εξαθλίωσης και φτώχειας.

Το όριο των ετήσιων υπερωριών αυξήθηκε στις 150 από 120 και ταυτόχρονα επανέρχεται στο προσκήνιο η “ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας” με ατομικές συμβάσεις. Παρέχεται δηλαδή σε κάθε εργοδότη η δυνατότητα να ορίζει 10ωρες και 11ωρες βάρδιες όταν το χρειάζεται και να “γυρνάει” αυτές τις ώρες πίσω όταν η δουλειά τού το επιτρέπει. Πάντα με “τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου”, μία φράση που προκαλεί τρόμο σε όλους μας, επειδή γνωρίζουμε τι πραγματικά σημαίνει και κατά πόσο λαμβάνονται “από κοινού” αυτές οι αποφάσεις.

Στο στόχαστρο μπήκε και η Κυριακάτικη αργία. Διευρύνονται σημαντικά οι κλάδοι και οι χώροι εργασίας όπου μπορούν να απασχοληθούν οι εργαζόμενοι Κυριακή. Γίνεται ένας ευρύτερος χαρακτηρισμός της Κυριακής ως εργάσιμη ημέρα για διάφορους κλάδους. Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο γνωρίζουμε ήδη πολύ καλά πόσο δύσκολη είναι η δουλειά τις Κυριακές. Η Κυριακάτικη εργασία σε συνδυασμό με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, όχι μόνο μειώνουν έμμεσα το εισόδημά μας αλλά περνάνε την προσωπική μας ζωή και το χρόνο μας στα χέρια του εργοδότη.

Ταυτόχρονα, ο νόμος Χατζηδάκη για να προλάβει και να καταστείλει τις αντιδράσεις των εργαζομένων απέναντι σε αυτές τις αδικίες, αποκλείει τα σωματεία από τους χώρους δουλειάς, προσθέτει τεχνητά και νομικίστικα εμπόδια στη δράση τους και την κήρυξη απεργίας και κινητοποίησης και επιχειρεί να ελέγξει τα σωματεία, να τα “φακελώσει”, για να αφήσει τον κάθε έναν από εμάς μόνο του απέναντι στον εργοδότη του.

Σε μια περίοδο που βλέπουμε το εισόδημά μας να αδυνατεί να καλύψει πλέον τις βασικές μας ανάγκες, με το κύμα ακρίβειας να έχει κυριολεκτικά πνίξει τον προϋπολογισμό μας και να έχει μετατρέψει καθημερινές δραστηριότητες σε δραστηριότητες πολυτελείας, η λύση δεν είναι η “ατομική διευθέτηση εργασίας”. Ουσιαστικές, πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς είναι το μόνο αντίβαρο στην ακρίβεια. Συλλογική οργάνωση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας πρέπει να είναι η δική μας απάντηση.

Πανεργατική Απεργία

Τετάρτη 6 Απρίλη

Απεργιακή Συγκέντρωση Κλαδικών και Επιχειρησιακών Σωματείων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα

11 π.μ. στα Προπύλαια

Θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή
 
 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ – ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΣΥΒΧΨΑ)
Μοιραστείτε το άρθρο