Μπροστά στο «κορεατικό σενάριο», οι Ουκρανοί συζητάνε την ουδετερότητα

33Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται, οι διαμεσολαβητές πληθαίνουν. Ο 5ος γύρος διαπραγματεύσεων πραγματοποιείται από σήμερα στην Τουρκία. Η ουκρανική ηγεσία λέει ότι ο Πούτιν θέλει να χωρίσει την Ουκρανία δε Δυτική και Ανατολική, όπως είναι η Βόρειος και Νότιος Κορέα. Ο δε πρόεδρος της χώρας δήλωσε σε ρώσους δημοσιογράφους ότι δέχεται την ουδετερότητα αλλά όχι άλλες ρωσικές απαιτήσεις.

Σενάρια τύπου Κορέας φοβούνται πλέον οι Ουκρανοί, βλέποντας οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις να καταλαμβάνουν το νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας. Στόχος της Ρωσίας είναι να διχοτομήσει την Ουκρανία, να δημιουργήσει μία κατάσταση τύπου «Βόρειας και Νότιας Κορέας», είπε ο επικεφαλής της ουκρανικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Κίριλο Μποντάνοφ. Προτεραιότητες για τον Πούτιν είναι το ανατολικό και το νότιο τμήμα της χώρας. Αν καταφέρει να ενώσει τα εδάφη αυτά, θα προσπαθήσει να τα διασπάσει από την υπόλοιπη χώρα. Πρόσθεσε δε ότι η Ουκρανία σύντομα θα ξεκινήσει ανταρτοπόλεμο στο κατεχόμενο από τη Ρωσία έδαφος.

Παράλληλα, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι μιλούσε σε ρώσους δημοσιογράφους μέσω τηλεσύνδεσης γνωστοποιώντας επίσημα πλέον ότι η Ουκρανία προετοιμασμένη να συζητήσει να υιοθετήσει ένα καθεστώς ουδετερότητας, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, όμως θα έπρεπε αυτό να το εγγυηθούν τρίτα μέρη και να τεθεί σε δημοψήφισμα. «Εγγυήσεις ασφαλείας και ουδετερότητα, μη πυρηνικό καθεστώς του κράτους μας. Είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε. Πρόκειται για το σημαντικότερο σημείο», σημείωσε ο Ζελένσκι. Αλλά συζητάει και τη χρήση της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία. Όμως αρνήθηκε να συζητήσει άλλα ρωσικά αιτήματα, όπως την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα διάφοροι διεθνείς παράγοντες τρέχουν να διαμεσολαβήσουν, όχι χωρίς… ίδιον όφελος. Σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, η Ρωσία και η Ουκρανία ξεκινούν νέο γύρο διαπραγματεύσεων σήμερα και μάλιστα στην Τουρκία  έως την 30η Μαρτίου, γνωστοποίησε ο ουκρανός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Αραχαμία. Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερεις γύροι διαπραγματεύσεων, τρείς στη Λευκορωσία και ένας μέσω τηλεδιάσκεψης. Ενώ είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ουκρανίας και Ρωσίας στην Αττάλεια (και πάλι) της Τουρκίας. Οι διαπραγματεύσεις σε υπουργικό επίπεδο στην Αττάλεια της Τουρκίας είχαν ήδη πραγματοποιηθεί στις 10 Μαρτίου, αλλά δεν είχαν οδηγήσει σε  καμία συγκεκριμένη πρόοδο για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Η τουρκική προεδρία γνωστοποιούσε ότι οι αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους Βλαντιμίρ Πούτιν. Η τουρκική ηγεσία διαδραματίζει το δικό της ρόλο με το βλέμμα στο ειδικό βάρος που επιδιώκει να έχει στη γεωπολιτική αναδιάταξη που φέρνει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έτσι οι τούρκοι παράγοντες προβαίνουν σε διάφορες κινήσεις, παίζοντας και με τις δύο πλευρές.

«Αν όλοι κόψουν τις γέφυρες με τη Ρωσία, τότε ποιος θα μιλάει με εκείνους τελικά; Οι Ουκρανοί πρέπει να έχουν στήριξη με κάθε δυνατό μέσο ώστε να μπορούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους… Το ζήτημα της Ρωσίας πρέπει να ακούγεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», εξηγούσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν από το διεθνές φόρουμ της Ντόχα. Στο Λονδίνο παράγοντες της κυβέρνησης συνέδεαν την κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων με την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Σε κινήσεις επί του στρατιωτικού αλλά και πολιτικοδιπλωματικού πεδίου προβαίνουν αμφότερες οι πλευρές. Τώρα ο ηγέτης της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, , Λεονίντ Πασετσνίκ, στην νοτιοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε πως θέλει να διεξαγάγει σύντομα δημοψήφισμα για την ένταξή της στη Ρωσία. «Οι άνθρωποι θα ασκήσουν το απώτερο συνταγματικό τους δικαίωμα και θα εκφράσουν τη γνώμη τους για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε.

Στο άλλο ζήτημα που προκάλεσε τη νέα αντιπαράθεση της Ουάσιγκτον με την Μόσχα, στη αναφορά του προέδρου των ΗΠΑ ότι ο ρώσος πρόεδρος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία, αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης έτρεχαν να ανασκευάσουν και να λένε ότι δεν εννοούσε αλλαγή καθεστώτος αλλά μείωση της εξουσίας του Πούτιν εκτός Ρωσίας. Η αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Τζούλιαν Σμιθ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κάποια πολιτική αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία, και στην προσπάθεια δικαιολόγησης και (πολιτικά) υποβάθμισης της δήλωσης Μπάϊντεν έλεγε ότι: τα σχόλιά του στην Πολωνία ακολούθησαν μια μέρα κατά την οποία ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους είχε συνομιλήσει με ουκρανούς πρόσφυγες. Πάντως, αρκετοί έσπευσαν να μιλήσουν για γκάφα του προέδρου των ΗΠΑ, αλλά είναι γνωστό ότι η αμερικανική εξωτερική – ιμπεριαλιστική πολιτική δεν… γράφεται έτσι.

Μοιραστείτε το άρθρο