22/03: Παγκόσμια Ημέρα Νερού – Το νερό είναι στο χέρι σου!

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι οι ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων αγαθών φέρνουν άσχημες εξελίξεις και στην ποιότητα των υπηρεσιών και στην περιβαλλοντική διαχείριση και στην τιμή.

Το ρεύμα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο κοστίζουν χρυσάφι ακριβώς γιατί η παραγωγή και οι υπηρεσίες παροχής έχουν παραδοθεί στα ιδιωτικά συμφέροντα. Δεν συμβαίνει -ακόμη- το ίδιο με το νερό χάρη στους αγώνες ενάντια στην ιδιωτικοποίησή του. Τη στιγμή που το ελληνικό νοικοκυριό στενάζει υπό το βάρος των λογαριασμών θέρμανσης και ρεύματος, η τιμή του νερού παραμένει προσιτή για την καθεμιά και τον καθένα. Το νερό είναι κοινό αγαθό και πρέπει να είναι κάτω από δημόσιο, κοινωνικό και εργατικό έλεγχο!

Ως Πόλη Ανάποδα:

  • Στεκόμαστε δίπλα σε όλα τα κινήματα και τις συλλογικότητες της πόλης μας, αλλά και όλης της χώρας, που έδωσαν και δίνουν τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Tα κινήματα έχουν μέχρι τώρα κερδίσει και στον δρόμο και στα δικαστήρια. Πολλές είναι οι αποφάσεις είτε της Ολομέλειας του ΣτΕ, είτε Τμημάτων του, που επικυρώνουν αυτό που βροντοφωνάζει όλη η κοινωνία, ότι δηλαδή το νερό δεν είναι εμπόρευμα, δεν χρεώνεται λογιστικά, δεν αποτελεί αντικείμενο κέρδους. Μάλιστα, στις 10 Μαΐου 2022 εκδικάζονται στην Ολομέλεια του ΣτΕ (εκτός αν πάρουν αναβολή) δύο ακόμα υποθέσεις: Η υπόθεση της ΚΥΑ για την τιμολόγηση του Νερού και η υπόθεση του ΣΔΙΤ για την διαχείριση του ΕΥΣ (Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα Αθήνας).
  • Καλούμε όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης σε επαγρύπνηση, καθώς ο κίνδυνος της ιδιωτικοποίησης του νερού είναι ακόμα ζωντανός! Μαζί με τα κινήματα, στον δρόμο, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στα δικαστήρια και παντού, μόνο οι ενεργοί πολίτες είναι αυτοί που θα προστατέψουν το νερό!
  • Στηρίζουμε το αίτημα της «Πρωτοβουλίας 62 φορέων και συλλογικοτήτων για τη συνεργατική διαχείριση του νερού της Θεσσαλονίκης από τους πολίτες» προς τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια να εφαρμόσουν τους νόμους και να διαθέτουν δημόσιες κοινόχρηστες βρύσες για δωρεάν πόσιμο νερό, αλλά και να προωθήσουν την υποχρεωτική διάθεση δωρεάν πόσιμου νερού σε κάθε τραπέζι εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια).
  • Χαιρετίζουμε την έκδοση της συλλογής διηγημάτων «Το νερό είναι στο χέρι σου!», καρπό του λογοτεχνικού διαγωνισμού που διοργανώθηκε από την καμπάνια @eoxikaitonero. Κατεβάστε δωρεάν τη συλλογή διηγημάτων χρησιμοποιώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ.pdf  ή διαβάστε τη online εδώ: https://issuu.com/ped_km/docs .

Η Πόλη Ανάποδα

https://ipolianapoda.gr/?p=2333

Μοιραστείτε το άρθρο