Ξεκίνησε η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη

Ιατροδικαστής Κοτρέτσος: «Δεν υπήρχε συναίνεση, οποιαδήποτε ερωτική πράξη που έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο δεν μπορεί να έχει συναίνεση».

Της Σοφίας Σπυριδωνίδου

Ξεκίνησε σήμερα, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών, μετά από τρεις διακοπές, η δίκη σε δεύτερο βαθμό για τον ομαδικό βιασμό, τον βασανισμό και την δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη. Οι γονείς της Ελένης δεν βρίσκονταν στην αίθουσα, καθώς στην προηγούμενη συνεδρίαση είχαν υποβάλει αίτημα να μην καταθέσουν σήμερα αλλά στις 28 Μαρτίου, το οποίο και είχε γίνει δεκτό.

Για πρώτη φορά παρέστη στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος Αλέξανδρος Λουτσάι, δηλώνοντας προς την έδρα «Ήρθα για να σας πω την αλήθεια, Θα αποδεχθώ τις ευθύνες μου. Ήρθα με όλο το σεβασμό στο δικαστήριό σας να πω τα γεγονότα όπως έγιναν. Υπήρξε αυτή η καθυστέρηση (σημ.: αναφερόμενος στις μέχρι τώρα αναβολές, τις οποίες είχε ζητήσει ο συνήγορός του) αλλά ο συνήγορος που είχα διορίσει αρχικά δεν είχε χρόνο να μελετήσει τη δικογραφία». Επίσης, η υπεράσπιση του δεύτερου κατηγορούμενου, Μανώλη Κούκουρα, κατέθεσε αίτημα για διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης, το οποίο απερρίφθη.

Η διαδικασία ξεκίνησε με τις καταθέσεις των επόμενων στον κατάλογο μαρτύρων: του ιατροδικαστή που διενήργησε την νεκροψία-νεκροτομή, Παναγιώτη Κοτρέτσου και του λιμενικού Θωμά Ζώβα, ο οποίος είχε δράσει άμεσα μετά την ανακάλυψη του άψυχου σώματος της Ελένης Τοπαλούδη και είχε καταφέρει να εντοπίσει τους δράστες, ενώ παράλληλα είχε αποσπάσει πολύ σημαντικές πληροφορίες από τον Αλέξανδρο Λουτσάι.

Κατάθεση ιατροδικαστή

Ιατροδικαστής: Η εγκληματική ενέργεια διαπιστώθηκε εξ’ αρχής. Τα ευρήματα φώναζαν για εγκληματική ενέργεια. Υπήρχαν χαρακιές στο λαιμό ήταν από αιχμηρό όργανο. Υπήρχαν και οι εκχυμώσεις στο τράχηλο που έδειχναν απόπειρα στραγγαλισμού. Έγιναν με δυο χέρια.

Πρόεδρος: Πείτε μας τι βρήκατε πόντο-πόντο, όταν εξετάσατε τη σορό;

Ιατροδικαστής: Βρήκα μια χαρακιά, η οποία έδειχνε κίνηση της λεπίδας. Η χαρακιά είχε διακλάδωση στη μια της μεριά. Αυτό σημαίνει ότι το μαχαίρι έχει κινηθεί, υποθέτω ότι η χαρακιά ήταν από όργανο, από κάποιο είδους μαχαιριού όχι από βράχο. Εκεί κατάλαβα ότι ήταν εγκληματική ενέργεια. Στην κεφαλή υπήρχαν πολλαπλά τραύματα, τα οποία δεν μπορεί να διευκρινιστεί αν όλα έγιναν εν ζωή. Κάποια έγιναν εν ζωή, κάποια μεταθανάτια από τη πτώση στους βράχους. (..) Στον εγκέφαλο υπήρχαν αιμορραγίες και αιματώματα. Τα τελευταία έγιναν εν ζωή, δεν μπορούν να γίνουν μετά θάνατον τα αιματώματα. Θα μπορούσαν πάντως να επιφέρουν το θάνατο τις επόμενες ημέρες και ώρες. Ακόμη και η απόπειρα στραγγαλισμού αν συνεχίζονταν η πίεση θα μπορούσε να έχει επιφέρει το θάνατο. Δεν υπήρχαν πάνω στο σώμα προσωπικά αντικείμενα που θα μπορούσαν να μας έχουν βοηθήσει στην ταυτοποίηση. Το τατουάζ ήταν ένα χαρακτηριστικό για να ταυτοποιήσουμε. Σημάδια στο υπόλοιπο σώμα υπήρχαν στο κορμό και ήταν μεταθανάτια. Η αιτία του θανάτου ήταν ο πνιγμός. Υπήρχαν ευρήματα πνιγμού. Τα τραύματα της κεφαλής, θα μπορούσαν να είναι δυνητικά θανατηφόρα. Δεν πρόλαβαν όμως, μεσολάβησε ο πνιγμός. Επίσης αυτά τα τραύματα της κεφαλής τα εντοπίζουμε όταν υπάρχει μειωμένη δυνατότητα αντίδρασης. Είναι πιθανό το άτομο να βρίσκονταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση. Τα χτυπήματα στο κεφάλι θα μπορούσαν από μόνα τους να επιφέρουν θάνατο. Ο θάνατος επήλθε όμως αργότερα.

Πρόεδρος: Αν πήγαινε νοσοκομείο;

Ιατροδικαστής: Θα έμπαινε σε ΜΕΘ και θα διασωληνωνόταν, χωρίς να ξέρουμε αν θα ζούσε

Πρόεδρος: Το τραύμα στο αυτί, από τη προήλθε;

Ιατροδικαστής: Δε μπορώ πω με βεβαιότητα. Ήταν ένα σοβαρό πλήγμα μάλλον από θλων όργανο. Η κοπέλα ήταν μεγαλόσωμη, ένα ψηλό κορίτσι περίπου 1.80 ύψους και με εκτίμηση 70 και κιλά και πάνω.

Πρόεδρος: Θα μπορούσε ένα άτομο να τη σηκώσει;

Ιατροδικαστής: Ο πιο δυνατός άνθρωπος του κόσμου, ναι, θα μπορούσε. Είναι δύσκολος ο χειρισμός του σώματος ενός ανθρώπου που χάνει τις αισθήσεις του. Δεν ήταν μόνο το να τη σηκώσει. Δεν είναι αδύνατο να το κάνει ένας άνθρωπος αλλά αν το έκανε ένας άνθρωπος θα μένανε σημάδια. Τέτοια σημάδια δεν υπήρχαν. Φαίνεται να μεταφέρθηκε στα χέρια. Δεν υπήρχε το παραμικρό στη σορό. Ούτε τρίψιμο σε κάποια επιφάνεια και μάλιστα το σώμα ήταν γυμνό.

Πρόεδρος: Θα μπορούσαν να ξέρουν ότι ήταν ζωντανή όταν την έριχναν στη θάλασσα;

Ιατροδικαστής: Ξέρουμε με βεβαιότητα πως όταν την έριξαν στη θάλασσα ήταν ζωντανή. Τώρα αν το ήξεραν ή δε το ήξεραν δεν μπορώ να πω. Αν είχαν ειδικές γνώσεις να μετράνε σφυγμούς, να δουν αναπνοή. Το να διαπιστωθεί πως κάποιος είναι νεκρός απαιτεί ειδικές γνώσεις.

Πρόεδρος: Οι κακώσεις στο κρανίο έγιναν για εξαναγκασμό σε σεξ;

Ιατροδικαστής: Αυτό δε μπορώ να το ξέρω. Το ότι τα τραύματα ήταν πολλαπλά δείχνει το λιγότερο βασανισμό. Τον βασανίζεις τον άλλο έτσι, ακόμη και αν δε θες να τον σκοτώσεις. Δεν υπάρχει συναίνεση στο θάνατο. Όλα αυτά μάλλον έγινε από δυο άτομα. Μια μπουνιά, ένας στραγγαλισμός μπορεί να γίνει και από έναν αλλά έχεις τη μεγάλη εικόνα. Αυτή τη πολλαπλότητα που αυξάνει τη πιθανότητα να εμπλέκονται περισσότεροι από ένας.

Πρόεδρος: Η παρουσία τόσου αίματος σε όλους τους χώρους, στο μπάνιο, στο δωμάτιο τι μας λέει;

Ιατροδικαστής: Χαρακτηριστικό των κακώσεων της κεφαλής είναι η μεγάλη απώλεια αίματος. Το ότι τα αίματα βρίσκονταν σε διαφόρους χώρους δείχνε ότι πρόκειται για κάτι με διάρκεια μεγαλύτερη από αυτό που λέμε μια στιγμή, καθώς ότι υπήρχε μετακίνηση.

Πρόεδρος: Δείχνει ότι έγινε μάχη;

Ιατροδικαστής: Η συγκεκριμένη περίπτωση δείχνει μια ακραία απάνθρωπη συμπεριφορά, δεν υπήρχε ίχνος ανθρωπισμού. Να πάρεις ένα σώμα και να το πετάξεις; Δεν υπήρχε συναίνεση, οποιαδήποτε ερωτική πράξη που έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο δεν μπορεί να έχει συναίνεση.
Κατάθεση λιμενικού

Ο επόμενος μάρτυρας που κλήθηκε να καταθέσει ήταν ο λιμενικός Θωμάς Ζώβας. Η άμεση κινητοποίηση του από την επόμενη της δολοφονίας και ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε τις έρευνες έχει αναμφισβήτητα αποτελέσει ένας από τους πιο καθοριστικής διαδικασίας της υπόθεσης αυτής. Ο λιμενικός τότε είχε καταφέρει όχι μόνο να ταυτοποιηθεί το θύμα αλλά και να εντοπιστούν οι δύο δράστες.
Λιμενικός: Πήγαμε στο τόπο του εγκλήματος. Μόνο κάποιος που ήξερε καλά την περιοχή θα μπορούσε να γνωρίζει τη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία είναι φοβερά δύσβατη. Από τις κάμερες φαινόταν να περνούν εκείνη τη μέρα μόνο δυο αυτοκίνητα. Ένα τέτοιο αυτοκίνητο φαινόταν και στο βίντεο κάτω από το σπίτι της Ελένης, και εκεί άρχισε να ξετυλίγεται η υπόθεση. Αρχικά εντοπίσαμε τον Αλέξανδρο, στην αρχή συνεργάστηκε πολύ λίγο. Πήγαμε μαζί με τον Αλέξανδρο στο σπίτι του Μανώλη, εκείνος δεν ήταν εκεί, μας είπαν ότι είναι στο ξυλουργείο του πατέρα του. Πήγα στο ξυλουργείο, εκεί ήταν μόνο ο πατέρας, ο οποίος δεν συνεργαζόταν καθόλου και έτσι τον προσήγαγα. Η μητέρα στην αρχή μας μιλούσε αλλά μετά διέκοψε την επικοινωνία. Στην πορεία πιέστηκε ο πατέρας και έτσι φτάσαμε στο Μανώλη, πάντως δεν ήταν καθόλου συνεργάσιμοι.

Αρχικά ο Αλέξανδρος μου είπε ότι ο εκείνος ήρθε πρώτα σε συνουσία και μετά πήγε ο Μανώλης για συνουσία, με την Ελένη να αρνείται και μετά της επιτέθηκαν. Μας είπε ότι τη χτύπησαν και οι δυο, γιατί τους είπε ότι θα πάει στην Αστυνομία. Μας είπε ότι την κρατούσε ο ένας και ο άλλος τη χτυπούσε. Από τα ευρήματα φαινόταν ότι η κοπέλα έχει χτυπηθεί πολύ άσχημα. Ο Αλέξανδρος είπε ότι τα χτυπήματα με το σίδερο το έκανε ο Μανώλης. Είπε ότι μετά αποφάσισαν να την τελειώσουν. Πήραν και το μαχαίρι για να τη μαχαίρωσαν “αλλά στράβωσε γιατί ήταν σκληρόπετση”, έτσι μου είπε ακριβώς. Πήγαμε στο σημείο με τον Αλέξανδρο, αν και αυτός δεν ήξερε καλά τη διαδρομή και μετά από κόπο βρήκαμε το γκρεμό που την έριξαν. Μου είπε ότι την πέταξαν μαζί και μετά επέστρεψαν να καθαρίσουν το σπίτι. Εκεί βρήκαμε ένα πλαστικό κομμένο κουβά που είχαν πετάξει τα ρούχα της κοπέλας αλλά κάποια αντικείμενα είχαν μείνει στα βράχια. Ψάξαμε και είδαμε πως κάτω από το σπίτι του Μανώλη έμενε η γιαγιά του.

Πρόεδρος: Θεωρείτε ότι άκουσε κάτι;

Λιμενικός: Όπως είδαμε, είχε γίνει μακελειό. Σίγουρα είχε γίνει φοβερή φασαρία.

Δηλώση συνηγόρων οικογένειας Ελένης Τοπαλούδη

«Το υλικό της δικογραφίας αποκαλύπτει μια θηριωδία. Το θύμα βασανίστηκε αδιάκοπα και επί αρκετή ώρα. Πρόκειται για ένα στυγνό έγκλημα το οποίο οι κατηγορούμενοι διέπραξαν με τρομακτική σκληρότητα. Ουδέποτε επέδειξαν μεταμέλεια για τις πράξεις τους και η στάση τους μετά το τραγικό συμβάν το επιβεβαιώνει. Να καταδικαστούν»
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 28 Μαρτίου με την κατάθεση των γονιών της Ελένης.

Μοιραστείτε το άρθρο