Συγκέντρωση αλληλεγγύης για τη στήριξη επιζώσας έμφυλης βίας, Τρίτη 22/3 στα Δικαστήρια Ευελπίδων

ΤΡΙΤΗ 22/3, στις 10.00, ΌΛΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΚΤΙΡΙΟ 4. ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ στη ΒΙΡΧΙΝΙΑ!

Κάλεσμα για Στήριξη Επιζώσας Έμφυλης Βίας.

Με την Βιρχίνια!

Η Βιρχίνια, μητέρα δύο παιδιών, ζούσε στη Λάρισα με τον σύζυγό της, ο οποίος για 15 χρόνια της ασκούσε λεκτική, ψυχολογική και φυσική βία. Της είχε αφαιρέσει τον έλεγχο της ζωής της, την είχε απομονώσει από τον κοινωνικό της περίγυρο και, ακόμα και όταν εργαζόταν, την παρακολουθούσε μέσα από κάμερες. Την τρομοκρατούσε για να μην φύγει, με απειλές για τη ζωή της και για την επιμέλεια των παιδιών της.

Στις 24/1, η Βιρχίνια ήταν από τους επιβάτες του δρομολογίου Αθήνα-Θεσσαλονίκη που εγκλωβίστηκαν στο τρένο λόγω της χιονόπτωσης. Ο σύζυγός της αρνήθηκε να της δώσει τα εισιτήρια, εμποδίζοντάς την να διεκδικήσει την αποζημίωση των 1.000 ευρώ από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προκειμένου να μην έχει δικά της χρήματα. Άλλωστε για όσα χρόνια εκείνη εργαζόταν στην επιχείρησή του, δεν είχε πληρωθεί ούτε ένα ευρώ.

Η Βιρχίνια στις 24/2 κατάφερε να δραπετεύσει και να πάει στην Αθήνα. Στις 4/3 κατέθεσε στο Α.Τ Αγίας Παρασκευής μήνυση για ενδοοικογενειακή βία. Ο σύζυγος την κατήγγειλε σε αστυνομικό τμήμα της Λάρισας και ο εισαγγελέας Λάρισας της άσκησε λανθασμένα ποινική δίωξη για αρπαγή ανηλίκου. Λίγες μέρες αργότερα, έξω από την πρεσβεία της Βενεζουέλας εμφανίστηκε ο εν διαστάσει σύζυγος με άλλους τρεις άντρες. Η Βιρχίνια οδηγήθηκε στο Α.Τ. Χαλανδρίου, όπου υποχρεώθηκε για τέσσερις ώρες να παραμείνει στον ίδιο χώρο με τον κακοποιητή της, ο οποίος προσπαθούσε να την αγκαλιάσει με σκοπό να τη μεταπείσει, ενώ ένας αστυνομικός παρίστανε τον σύμβουλο γάμου, προτρέποντάς τους “να τα ξαναβρούνε”, γιατί “είναι κρίμα να χωρίσει ένα τόσο νέο και ωραίο ζευγάρι”.

-Μετά από παρέμβαση του εισαγγελέα Αθηνών, η ποινική δίωξη για αρπαγή του εισαγγελέα Λάρισας, μετατράπηκε ορθά σε ποινική δίωξη για αυτοδικία και η Βιρχινία αφέθηκε ελεύθερη.

Δεν πέφτουμε βέβαια από τα σύννεφα για τον τρόπο με τον οποίο η ΕΛ.ΑΣ αντιμετωπίζει τις επιζώσες έμφυλης βίας και δεν περιμένουμε καμία υποστήριξη από το βαθιά πατριαρχικό κράτος και τους προστάτες του.

-Στις 14 Μαρτίου, ο εν διαστάσει σύζυγος κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα στη Λάρισα με αίτημα την αποκλειστική επιμέλεια των παιδιών. Στις 16 Μαρτίου συζητήθηκε η προσωρινή διαταγή και η Πρόεδρος Πρωτοδικών Λάρισας απέρριψε το αίτημα του συζύγου. Την ίδια μέρα στην Αθήνα, κατατέθηκε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων αυτή τη φορά από τη Βιρχίνια.

Την ερχόμενη Τρίτη, 22/3/2022 εκδικάζεται η προσωρινή διαταγή για τα ασφαλιστικά μέτρα, για την υποχρέωση διατροφής, καθώς και για την αποκλειστική επιμέλεια των παιδιών της.

Η Βιρχίνια χρειάζεται τώρα τη συμπαράσταση του κινήματος που βρέθηκε στους δρόμους ενάντια στον νόμο για τηΝ υποχρεωτική συνεπιμέλεια, του κινήματος που τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται ενάντια στις γυναικοκτονίες και που έχει στηρίξει δεκάδες ακόμη επιζώσες έμφυλης βίας. Απευθυνόμαστε σε φεμινιστικές, ΛΟΑΤΚΙ – και όχι μόνο – συλλογικότητες και ατομικότητες και τις καλούμε να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στη Βιρχίνια με μία δυναμική παρουσία την Τρίτη (22/3) στις 10:00 στο Κτήριο 4 του Πρωτοδικείου Αθηνών.

#ΚαμίαΜόνη #ΑμετάκληταΟΧΙ

Μοιραστείτε το άρθρο