Οι ΗΠΑ νουθετούν την Κίνα, η Ρωσία εντείνει τις επιχειρήσεις και οι άμαχοι υπό πολιορκία

20Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τη στάση της Κίνας και τις σχέσεις της με τη Ρωσία. Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν εντατικά τους βομβαρδισμούς και τις πολιορκίες των πόλεων, στοχεύοντας εκ νέου στα δυτικά της Ουκρανίας. Οι διαπραγματεύσεις Ουκρανών και Ρώσων συνεχίζονται, ενώ άνοιξαν κάποιοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι, με την κατάσταση να γίνεται απελπιστική για τους αμάχους στην Μαριούπολη.

Οι ΗΠΑ θεωρούν «βαθύτατα ανησυχητική» την ευθυγράμμιση της Κίνας με τη Ρωσία απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, μετά τη συνάντηση που είχαν στη Ρώμη ένας σύμβουλος εθνικής ασφαλείας  του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με ένα ανώτατο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Η συζήτηση μεταξύ του Τζέικ Σάλιβαν και του Γιανγκ Τζιετσί κράτησε επτά ώρες και ήταν «έντονη» και «πολύ ειλικρινής». Να σημειωθεί ότι παραμονή αυτής της συνάντησης (καθόλου τυχαία μπορούμε να εικάσουμε) είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες αμερικανικών μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα ζήτησε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια από το Πεκίνο. Η Ρωσία διέψευσε κάτι τέτοιο, διά στόματος του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Όπως και η Κίνα που κατηγόρησε τους Αμερικανούς ότι διαδίδουν «ψευδείς ειδήσεις». Την Κυριακή, ο Σάλιβαν προειδοποίησε το Πεκίνο ότι οι ΗΠΑ «δεν θα αφήνουν καμία χώρα να αντισταθμίσει τις απώλειες της Ρωσίας» λόγω των οικονομικών κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί. Αυτό που επιδιώκουν οι Αμερικανοί είναι να εμποδίσουν μία συμμαχία της Κίνας με την Ρωσίας. Ενώ δεν θεωρείται καθόλου βέβαιη μία υποστήριξη του Πεκίνου στη Μόσχα. Ένα τρίγωνο παγκόσμιων δυνάμεων σε αναζήτηση διαμόρφωσης των ζωνών συμφερόντων τους.

Την ίδια ώρα, οι Ρώσοι επαναλάμβαναν το μήνυμα προς τους Δυτικούς που ενισχύουν οπλικά  την Ουκρανία διοχετεύοντας τον οπλισμό μέσω των δυτικών χωρών της Ουκρανίας. Οι ρωσικές δυνάμεις, μετά τη βάση Γιαβορίβ μόλις 20  χιλιόμετρα από τα πολωνικά σύνορα, χτύπησαν έναν τηλεοπτικό πύργο κοντά στο Ρίβνε, βορειότερα, σκοτώνοντας εννιά ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους τόσους. Αυτό που στοχεύουν οι Ρώσοι είναι οι γραμμές ανεφοδιασμού από τα κράτη του ΝΑΤΟ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα διατύπωσε σοβαρές κατηγορίες κατά της Γερμανίας για τη μακροχρόνια πολιτική της απέναντι στη Ρωσία. «Λυπάμαι που το λέω, αλλά ουσιαστικά η Γερμανία βοήθησε στην οικοδόμηση της σημερινής δύναμης της Ρωσίας», είπε στο ARD. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ΗΠΑ ήταν πρόθυμες να προχωρήσουν περισσότερο, αλλά η Γερμανία είπε: «Περιμένετε ένα λεπτό, πρέπει να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί, πρέπει να περιμένουμε και να δούμε».

Ως προς την πορεία των διαπραγματεύσεων, αυτό που βγαίνει από τις δύο αντιπροσωπείες και με δηλώσεις των επικεφαλής τους είναι ότι συζητάνε αναμένοντας πρόοδο και αποτελέσματα, ίσως στο τέλος της βδομάδας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η Ρωσία θα εντείνει αυτές τις μέρες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ώστε να πετύχει όσα περισσότερα στο εδαφικό αλλά και άσκηση περισσότερης πίεσης στον πιο αδύναμο αυτής της πολεμικής σύγκρουσης. Έτσι ενισχύεται η ρωσική διαπραγματευτική θέση. Η Ρωσία μπορεί να σταμάτησε τα τελεσίγραφα στη ρωσική πλευρά λόγω του ρυθμού των ρωσικών στρατευμάτων, όμως ήδη έχει φανεί ότι στοχεύει περισσότερα στο πεδίο.

Ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας και διαπραγματευτής Μιχάιλο Ποντόλιακ ανέβασε στο Twitter φωτογραφία των συνομιλιών, οι οποίες διεξάγονται μέσω τηλεδιάσκεψης, λέγοντας ότι «τα (δύο) μέρη εκφράζουν ενεργά τις συγκεκριμένες θέσεις τους», γράφοντας:  Σκληρή συζήτηση. Ενώ ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Ιχόρ Ζόβκα, είπε στο BBC ότι πιστεύει ότι η στάση της Μόσχας είναι πιο εποικοδομητική τώρα από ό,τι ήταν στο παρελθόν. «Αντί να μας δώσουν τελεσίγραφο ή κόκκινες γραμμές ή να ζητήσουν από την Ουκρανία να συνθηκολογήσει, τώρα φαίνεται να ξεκινούν τις εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις».

Ο Ζελένσκι όμως, είπε, ότι η Ουκρανία χρειάζεται «εγγυήσεις» σε ορισμένα ζητήματα, μεταξύ των οποίων οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τις πολιορκημένες πόλεις. Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι «σώθηκαν» μέσω εκκενώσεων σε διάστημα έξι ημερών, αλλά πολλοί περισσότεροι παραμένουν παγιδευμένοι σε πόλεις που πολιορκούνται, όπως η Μαριούπολη.

Πάντως, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι La7  η ουκρανή αντιπρόεδρος Ιρίνα Βερεστσούκ είπε ότι: «Δεν μπορούμε να δεχθούμε να παραμείνουν οι Ρώσοι στην Κριμαία και στο Ντονμπάς, ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν θα μπορούσε να εξηγήσει στον λαό μας για ποιο λόγο πέθαναν τόσοι άνθρωποι, από το 2014 μέχρι σήμερα.

Από την άλλη πλευρά, ένας εκ των ισχυρότερων αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας της Μόσχας, ο αρχηγός της Εθνοφρουράς Βίκτορ Ζολότοφ, παραδέχθηκε ότι η ρωσική «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία δεν εξελίσσεται όσο γρήγορα ήθελε το Κρεμλίνο, στην πρώτη μέχρι στιγμής επίσημη δημόσια παραδοχή ότι η ρωσική επίθεση δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τα επιχειρησιακά πλάνα του Κρεμλίνου. Απέδωσε την αργή εξέλιξη των ρωσικών επιχειρήσεων στη δράση «ακροδεξιών ουκρανικών δυνάμεων» που «κρύβονται» πίσω από πολίτες.

Σφοδρές οι επιθέσεις σε όλα τα μέτωπα τις τελευταίες ώρες. Η Μαριούπολη υπό συνεχή βομβαρδισμό, με χιλιάδες πολίτες να έχουν εγκλωβιστεί στην πολιορκημένη πόλη για σχεδόν δύο εβδομάδες, περικυκλωμένοι από ρωσικά στρατεύματα που εκτοξεύουν ρουκέτες και οβίδες, οι οποίες έχουν καταστρέψει πολλά κτίρια. Το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει η μαζική εκκένωση της Μαριούπολης, γνωστοποιώντας ότι από τις 10 διαδρομές που προτάθηκαν ως «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» για την απομάκρυνση των αμάχων, οι αρχές του Κιέβου συμφώνησαν μόνο για τις τρεις. Νωρίτερα Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι μια αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από περισσότερα από 160 οχήματα αναχώρησε από τη Μαριούπολη.

Στο Χάρκοβο η πόλη σφυροκοπείται ασταμάτητα από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες βάλλουν εναντίον συνοικιών στο κέντρο της, σκοτώνοντας 23 ανθρώπους από έναν ουκρανικό πύραυλο στην πόλη Ντονέτσκ, που ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με την πολιτοφυλακή άμυνας του Ντονέτσκ, η αντιαεροπορική άμυνα των αυτονομιστών αναχαίτισε έναν ουκρανικό πύραυλο “Totchka”, τα «συντρίμμια» του οποίου προκάλεσαν τα θύματα.

Στο Κίεβο μια εννιαόροφη πολυκατοικία τυλίγεται στις φλόγες στην περιοχή Όμπολον του Κιέβου, του οποίου τα περίχωρα βομβαρδίζονται.

«Στην αρχή της επιχείρησης, ο πρόεδρος της Ρωσίας έδωσε πράγματι εντολή στο υπουργείο Άμυνας να απόσχει από άμεση επίθεση σε μεγάλους οικισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, λόγω του γεγονότος ότι ένοπλοι εθνικιστικοί σχηματισμοί αναπτύσσουν βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό μέσα σε κατοικημένες περιοχές και οι μάχες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε βαριές απώλειες μεταξύ των αμάχων. Και η επιχείρηση σχεδιάστηκε ακριβώς έχοντας κατά νου αυτή την περίσταση», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Στα 2,8 εκατομμύρια έφθασαν οι πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία των ΟΗΕ.

Στη Ρωσία η δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης Μαρίνα Οβσιγιανίκοβα παρενέβη την ώρα του δελτίου ειδήσεων του καναλιού 1 προβάλλοντας ένα πλακάτ που έγραφε: Σταματήστε το πόλεμο και είχε υπογραφή: Ρώσοι εναντίον του πολέμου. Ενώ φώναζε: Μη πιστεύετε την προπαγάνδα. Σας λένε ψέματα. Η δημοσιογράφος συνελήφθη και τώρα κινδυνεύει να δικαστεί με το νέο νόμο που πέρασε το καθεστώς Πούτιν που επιφέρει ποινές έως και 14 χρόνια φυλάκιση.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε την τοποθέτηση του γνωστού αμερικανού γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς (και υποψήφιο για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών). Είπε ότι οι ΗΠΑ ήταν στα πρόθυρα ενός πυρηνικού πολέμου το 1963 επειδή η Σοβιετική Ένωση ήθελε να βάλει πυραύλους στην Κούβα και η Ρωσία ομοίως δεν θέλει οι αντίπαλοι της να έχουν στρατιωτικό εξοπλισμό κοντά στα σύνορά της. «Υπάρχει κάποιος που πιστεύει πραγματικά ότι οι ΗΠΑ δε θα έλεγαν τίποτα, αν για παράδειγμα το Μεξικό, η Κούβα ή κάποια χώρα στην Κεντρική ή Λατινική Αμερική, ήθελε να συστρατευθεί στη στρατιωτική συμμαχία που είναι αντίπαλη στις ΗΠΑ; «Πιστεύετε ότι τα μέλη του κογκρέσου θα σηκώνονταν και θα λέγανε, λοιπόν το Μεξικό είναι μία ανεξάρτητη χώρα, έχει το δικαίωμα να κάνει ότι θέλει;» διερωτήθηκε ο Σάντερς.

Μοιραστείτε το άρθρο