Στρατηγικό χτύπημα της Ρωσίας στα δυτικά της Ουκρανίας

19Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι Ρώσοι έστειλαν διπλό μήνυμα σε Ουκρανούς και ΝΑΤΟϊκούς, βομβαρδίζοντας στρατιωτική βάση – κέντρο ανεφοδιασμού από τη Δύση στα σύνορα με την Πολωνία. Οι ΗΠΑ ζητάνε από την Κίνα να μη βοηθήσει τη Ρωσία και το Πεκίνο εκφράζει ανησυχίες για εκτός ελέγχου κατάσταση. Διαδηλώσεις σε τρείς πόλεις της Ουκρανίας εναντίον των κατοχικών ρωσικών δυνάμεων. Χιλιάδες συλλήψεις αντιπολεμικών διαδηλωτών στη Ρωσία. Πλήθος κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο κατά του πολέμου.

Η Ρωσία έστειλε διπλό μήνυμα στην ουκρανική ηγεσία και τους Δυτικούς, βομβαρδίζοντας μία στρατιωτική βάση στη δυτική Ουκρανία και μάλιστα μόλις 22 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία και άρα το ΝΑΤΟ. Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε ξένους μισθοφόρους κατά τη διάρκεια πληγμάτων στην τοποθεσία Σταρίτσι και της στρατιωτικής βάσης στο Γιαβορίβ, με τον  εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ‘Ιγκορ Κονατσένκοφ να δηλώνει ότι: αυτά τα πλήγματα είναι το έργο όπλων μεγάλης εμβέλειας υψηλής ακρίβειας.

Ο ίδιος είπε ότι: Συνεπεία αυτού του πλήγματος, έως 180 ξένοι μισθοφόροι και σημαντική ποσότητα ξένων όπλων εξουδετερώθηκαν. Τα πυρά κατέστρεψαν ένα κέντρο εκπαίδευσης για ξένους μαχητές, καθώς και έναν χώρο αποθήκευσης όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού που παραδόθηκαν στην Ουκρανία. Αυτό το τελευταία αποτελεί ευθεία βολή κατά των ΝΑΤΟϊκών που σπεύδουν να ενισχύσουν με οπλισμό την Ουκρανία μέσω της Πολωνίας. Αμέσως απάντησε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου προειδοποιώντας πως αν πέσει έστω και μία σφαίρα σε ΝΑΤΟϊκό έδαφος θα ενεργοποιήσει το άρθρο 5 της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και τη συλλογική συνδρομή στο μέλος του που δέχεται επίθεση.

Η βάση Γιαβορίβ χρησιμεύει ως σημείο εισόδου στην Ουκρανία ξένων εθελοντών ή μισθοφόρων, όπως αναφέρει στο Time ένας από τους συντονιστές αυτής της «διεθνούς ταξιαρχίας». Ενώ η Liberation ότι: Η στρατιωτική βάση Γιαβορίβ χρησιμεύει τα τελευταία χρόνια ως χώρος εκπαίδευσης για τις ουκρανικές δυνάμεις υπό την επίβλεψη ξένων εκπαιδευτών και ήταν ένα από τα κύρια κέντρα για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ των δυνάμεων της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ. Σε αυτή τη βάση φθάνει επίσης μέρος της στρατιωτικής βοήθειας που παραδίδεται στην Ουκρανία από δυτικές χώρες και λειτουργεί ως κέντρο ανεφοδιασμού.

Στο ευρύτερο διεθνές πλαίσιο, η Κίνα απάντησε σε δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης ότι η Μόσχα ζήτησε από το Πεκίνο στρατιωτικό εξοπλισμό, λέγοντας ότι η προτεραιότητα της Κίνας είναι να εμποδίσει την κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου. Σύμφωνα με την κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον: Η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία είναι πράγματι ανησυχητική και η υψηλή προτεραιότητα τώρα είναι να αποτραπεί η κλιμάκωση της τεταμένης κατάστασης ή ακόμη και να βγει εκτός ελέγχου.

Νωρίτερα, δημοσιεύματα των εφημερίδων New York Times και Financial Times ανέφεραν ότι η Ρωσία ζητάει από την Κίνα στρατιωτική και οικονομική βοήθεια. Η Μόσχα ζητεί από το Πεκίνο να παρέχει στρατιωτικές προμήθειες για χρήση στην Ουκρανία, λένε οι FT που επικαλούνται ανώνυμα αμερικανούς αξιωματούχους και αναφέρουν ότι η Ρωσία ζητούσε κινεζικό εξοπλισμό από την έναρξη της εισβολής. Άλλο δημοσίευμα, από τους NYT που πάλι επικαλείται αμερικανούς αξιωματούχους, ισχυρίζεται ότι η Ρωσία ζητά επίσης οικονομική βοήθεια για να μετριάσει τον αντίκτυπο των κυρώσεων.

Να σημειωθεί ότι σήμερα Δευτέρα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέϊκ Σάλιβαν, αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον κορυφαίο κινέζο αξιωματούχο εξωτερικής πολιτικής Γιανγκ Τζιέτσι στη Ρώμη.Μιλώντας στο NBC χθες, ο Σάλιβαν είπε ότι οι ΗΠΑ θα διασφαλίσουν ότι η Κίνα ούτε οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να αποζημιώσει τη Ρωσία για τις οικονομικές της απώλειες.

Η Κίνα μέχρι στιγμής έχει προσπαθήσει να εμφανιστεί ως ουδέτερη στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και δεν έχει καταδικάσει την εισβολή. Ενώ γνωρίζει τα όσα εκπορεύονται εναντίον της από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του εμπορικού ανταγωνισμού και της κινεζικής επέκτασης στην παγκόσμια οικονομία. Την ίδια ώρα είναι γνωστή η διακύμανση των ρωσο-κινεζικών σχέσεων, εκτός αν ο Πούτιν έχει διασφαλίσει ήδη το επίπεδο αυτών των σχέσεων. Αναλυτές επισημαίνουν ότι η αναταραχή στον ευρωασιατικό χώρο έχει να κάνει με την περιχαράκωση των σφαιρών ελέγχου ενόψει της επικέντρωσης-στόχευσης στην Κίνα τελικά.

Στα νότια της Ουκρανίας και στην πόλη Χερσώνα (βορείως της Κριμαίας και ανατολικά της Οδησσού) που είναι η πρώτη μεγάλη πόλη που καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους και διαδήλωσε κατά της ρωσικής κατοχής.  Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι μια μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιληθηκε στην πόλη χθες. Σύμφωνα με φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από το Souspilné, ένα περιφερειακό μέσο ενημέρωσης, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην πλατεία Ελευθερίας  και κοντά στον κινηματογράφο που ονομάζεται Ουκρανία, κυματίζοντας πολλές σημαίες και πανό στα μπλε και κίτρινα χρώματα της Ουκρανίας και φωνάζοντας: Γυρίστε πίσω! Μια κινητοποίηση που ήρθε μετά τις καταγγελίες του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ότι οι Ρώσοι θέλουν να οργανώσουν ένα ψεύτικο δημοψήφισμα προκειμένου να δημιουργηθεί μια ψεύτικη λαϊκή δημοκρατία. Διαδηλώσεις έγιναν και στις πόλεις Μπερντιάνσκ και Μελιτόπολη, όπου οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν την απελευθέρωση του δημάρχου.

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις όμως έγιναν και μέσα στη Ρωσία σε 37 πόλεις, από τη Μόσχα έως το Βλαδιβοστόκ, όπου έγιναν 817 συλλήψεις, σύμφωνα με την οργάνωση OVD info που παρακολουθεί και καταγράφει αυτές τις διαδηλώσεις. Το καθεστώς Πούτιν έχει συλλάβει συνολικά από την αρχή του πολέμου μέχρι τώρα  15.000 διαδηλωτές. Ενώ κινητοποιήσεις κατά του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία έγιναν σε πολλές ευρωπαϊκές και άλλες πόλεις σε όλον τον κόσμο μέσα στο Σαββατοκύριακο, με χαρακτηριστική  για τη μαζικότητά της στο Βερολίνο.

Στο Κίεβο ο ουκρανός πρόεδρος διακήρυττε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με μία μάχη μέχρι θανάτου. Ενώ και στην Οδησσό όλοι ετοιμάζονται για μία πιθανή επίθεση των ρωσικών δυνάμεων. Στη Μαριούπολη ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός προειδοποιεί για το χειρότερο σενάριο στην υπό πολιορκία-εισβολή πόλη, όπου οι κάτοικοι που έχουν μείνει δεν έχουν ηλεκτρικό, επικοινωνίες, θέρμανση, τρόφιμα, νερό. Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η πόλη είναι ήδη καταστραμμένη-ισοπεδωμένη, με 2.100 αμάχους να έχουν σκοτωθεί.

Ο πρώτος ξένος δημοσιογράφος βρήκε ακαριαίο θάνατο την ώρα που κάλυπτε τις συγκρούσεις στο προάστιο Ιρπίν του Κιέβου, το οποίο έχουν περικυκλώσει και εισβάλλουν οι ρωσικές δυνάμεις. Πρόκειται για τον φωτογράφο-κινηματογραφιστή Μπρέντ Ρενό, ο οποίος οδηγούσε με το συνεργείο του χτυπήθηκε από σφαίρες, αφήνοντας τον ίδιο νεκρό και δύο άλλους συνεργάτες του τραυματίες. Ήταν γνωστός από τα ντοκιμαντέρ του, ενώ παλαιότερα είχε συνεργαστεί με τους New York Times, ταυτότητα των οποίων έφερε και γι αυτό μεταδόθηκε ότι ήταν απεσταλμένος της αμερικανικής εφημερίδας. Τώρα κινηματογραφούσε την έξοδο των κατοίκων μέσα από τις συγκρούσεις. «Αν θέλετε πραγματικά ένα θέμα, απλώς πηγαίνετε εκεί και κάντε το μόνοι σας», είχε πεί  σε μια συνέντευξή του στο Filmmaker Magazine.

Μοιραστείτε το άρθρο