Δράσεις και κινητοποιήσεις σε πόλεις της Ευρώπης για την 8η Μάρτη από ελληνόφωνες ομάδες

Ελληνόφωνες ομάδες στην Ευρώπη συμμετείχαν σε φεμινιστικές κινητοποιήσεις στα πλαίσια της 8ης Μάρτη συντονίζοντας τη δράση τους. Ενάντια στην έμφυλη βία, την πατριαρχία και όλους τους μηχανισμούς καταπίεσης και υποτίμησης της γυναίκας που οδηγούν στις κακοποιητικές, παραβιαστικές συμπεριφορές και τις γυναικοκτονίες.

Παρακάτω το κοινό κείμενο των πρωτοβουλιών


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ

Ένας μεγάλος αριθμός γυναικών, κοριτσιών και θηλυκοτήτων που θα διαβάσετε αυτό το κείμενο έχετε ήδη δεχτεί βία ή παρενόχληση από σύντροφο, συγγενή, εργοδότη ή συνάδελφο.
Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι 736 εκατομμύρια γυναίκες (περίπου μια στις τρείς γυναίκες) έχουν υποστεί σωματική ή/και ψυχολογική σεξουαλική βία από το σύντροφό τους, από κάποιον τρίτο ή και από τους δύο, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.
Η έμφυλη βία διακρίνεται από τις άλλες μορφές βίας καθώς πηγάζει από την σχέση εξουσίας της αρρενωπής ισχύος πάνω στην θηλυκότητα. Αυτή η μορφή βίας δεν αναγνωρίζεται σαν επίσημος όρος, και πρακτικά δεν τιμωρείται. Παρότι η έμφυλη βία είναι διαχρονική, διαπολιτισμική και διαταξική, το πατριαρχικό καπιταλιστικό σύστημα, δημιουργεί, αναπαράγει, καλλιεργεί, και χρησιμοποιεί αναλόγως με τις ανάγκες του την έμφυλη βία, τον σεξισμό, και γενικά την υποδεέστερη θέση των θηλυκοτήτων. Ακόμα και στις “αναπτυγμένες” ευρωπαϊκές χώρες η έμφυλη βία παραμένει ατιμώρητη και οι δράστες καλύπτονται από ολόκληρο το σύστημα με πολιτικούς, αστυνομία, και συχνά δικαστές.
Τα ΜΜΕ αναπαράγουν διαρκώς τον σεξισμό, και ξεπλένουν τους δράστες, αναπαράγοντας την κυρίαρχη κουλτούρα της πατριαρχίας. Έτσι οι γυναίκες είναι χρήσιμες μόνο για το σώμα τους, την αναπαραγωγή του είδους και να εξυπηρετούν τις ανάγκες των κυρίαρχων αρσενικών οι οποίοι με τη σειρά τους καλούνται να αποδεικνύουν την αρρενωπότητα τους διαιωνιζοντας την κουλτούρα του βιασμού.
Τα εκατομμύρια γυναικών που βιάζονται ή σκοτώνονται και παρενοχλούνται καθημερινά, δεν είναι κάτι αφηρημένο ή μια εικόνα στις ειδήσεις. Εμείς οι ίδιες, οι κόρες μας και οι μανάδες μας και ολόκληρη η lgbtqi+ κοινότητα είμαστε στο στόχαστρο. Στην Ελλάδα το 2021 καταγράφηκαν επίσημα 17 γυναικοκτονίες και πολλά ακόμα καθημερινά περιστατικά που δεν τα μαθαίνουμε ποτέ.
Βασιλική, Κωνσταντίνα, Κάρολάιν, Ελένη, Γαρυφαλλιά, Αννίσα, Μαρία, Σταυρούλα, Μόνικα, Δώρα, Νεκταρία, Τζεβριέ, Αλεξάνδρα, και τόσες άλλες που δεν θα μάθουμε ποτέ τα ονόματα τους. Ας μην ξεχάσουμε και την ZackieOh που δολοφονήθηκε το 2018 απο “νοικοκυραίους” πολίτες.
Στις 8 Μαρτίου, κάθε χρόνο, εκατομμύρια γυναίκες, lgbtqi+ και άντρες σε όλο τον κόσμο, διαμαρτύρονται για την υποδεέστερη κοινωνική, οικονομική, και διαπροσωπική θέση που κατέχουν γυναίκες και θηλυκότητες στην σύγχρονη εποχή. Η υποδεέστερη αυτή θέση είναι που δημιουργεί, επιτρέπει, και συγκαλύπτει την έμφυλη βία.
Οι ελληνόφωνες ομάδες της Ευρώπης θα είμαστε και φέτος παρούσες στις κινητοποιήσεις.
Ενάντια στην έμφυλη βία, την κουλτούρα του βιασμού και το σύστημα που τα γεννά.
Τα λέμε στους δρόμους!

Οι πρωτοβουλίες :

Reinform – Oλλανδία
SO.U.RE.A.L – Mόναχο
Göteborgs Grekiska Solidaritetsrörelse – Γκέτεμποργκ
Greek Migrants Solidarity Initiative Scotland – Εδιμβούργο
GR Solidarity Initiative – Βαρκελώνη
Greek Solidarity Network – Ηνωμένο Βασίλειο
Ιnitiative des travailleur.euses et étudiant.es grec.ques à Paris – Παρίσι
Grec.ques solidaires de Belgique – Βέλγιο

Συντονισμός ελληνόφωνων πρωτοβουλιών Ευρώπης

Μοιραστείτε το άρθρο