13Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αντιπολεμικό χαρακτήρα παίρνουν οι σημερινές κινητοποιήσεις για την 8η Μάρτη και τους αγώνες των γυναικών που διοργανώνονται παγκοσμίως, ακόμη και στη Ρωσία όπου οργανώσεις έχουν καλέσει σε κάθοδο των γυναικών στους δρόμους για να ζητήσουν τον τερματισμό του πολέμου. Συμπίπτουν με την συμφωνηθείσα για σήμερα εκεχειρία και άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για να φύγουν οι άμαχοι από τις πολιορκημένες από τον ρωσικό στρατό πόλεις της Ουκρανίας. Την ίδια ώρα αναπτύσσονται διάφορες διπλωματικές πρωτοβουλίες, με την Μόσχα να απαιτεί την εκπλήρωση όλων των όρων τους για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί. Ενώ έχουν αρχίσει συζητήσεις και για χρήση των ενεργειακών στα μέτρα της Δύσης κατά της Μόσχας, με πολλούς Ευρωπαίους να διαφωνούν και τους Αμερικανούς να βλέπουν νέες αγορές του υγροποιημένου φυσικού αερίου τους.
Ο χθεσινός τρίτος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας δεν κατέληξαν και σε πολλά, παρά μόνο για το άνοιγμα έξι ανθρωπιστικών διαδρόμων από τέσσερεις πολιορκημένες πόλεις από το ρωσικό στρατό. Χθες δεν κατέστη δυνατόν κάτι τέτοιο με τις δύο πλευρές να επιρρίπτουν η μία την ευθύνη στην άλλη. Οι Ουκρανοί έλεγαν ότι η αιτία της μη λειτουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων δεν κατέστη δυνατή λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών και οι Ρώσοι ότι τα ακραία εθνικιστικά τάγμα του Αζόφ και Αϊντάρ ήταν αυτά που εμπόδισαν τους κατοίκους να φύγουν θέλοντας να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες. Οι σημερινή έξοδος θα πραγματοποιηθεί από 6 ανθρωπιστικούς διαδρόμους σε 4 πόλεις: Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη, Σούμι. Οι Ουκρανοί διαφωνούσαν με τους διαδρόμους που οδηγούν στη Ρωσία και την Λευκορωσία και όχι στην ενδοχώρα.
Ως προς τις διαπραγματεύσεις γενικότερα, που πραγματοποιήθηκαν στο Μπρεστ της Λευκορωσίας, δεν προχώρησαν στα πλέον ακανθώδη ζητήματα, γνωστοποιώντας ότι σύντομα θα γίνει και 4ος γύρος συνομιλιών. Ο ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαήλ Ποντόλιακ είπε ότι: Έχουμε επιτύχει κάποια θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την επιμελητεία των ανθρωπιστικών διαδρόμων. Δεν υπήρξε όμως κάποιο αποτέλεσμα που να βελτιώνει σημαντικά την κατάσταση. Από κοντά και ο ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι που είπε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για οτιδήποτε θετικό.
Πάντως, ως προς τις διαπραγματεύσεις και το νέο 4ο γύρο, υπάρχει η εκτίμηση ότι αυτός θα είναι… κι ο τελευταίος. Με την ολοκλήρωση της απομάκρυνσης όσων αμάχων, ανοίγει ο δρόμος για τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις να προχωρήσουν περαιτέρω στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και στόχους τους.
Άλλωστε κάτι τέτοιο δείχνει και η ρωσική ηγεσία με όσα λέει ότι θα σταματήσει ο πόλεμος μόνο όταν εκπληρωθούν όλες οι απαιτήσεις τους. Ο εκπρόσωπός του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τις διατύπωσε εκ νέου συγκεκριμένα: Η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να σταματήσει τη στρατιωτική δράση, να αλλάξει το σύνταγμά της για να κατοχυρώσει την ουδετερότητα στόχο να εισέλθει σε οποιοδήποτε μπλοκ, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωρίσει τις αυτονομιστικές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητα κράτη.
Χθες τη νύχτα πάντως ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντομίρ Ζελένσκι βγήκε και είπε ότι συζητάει όλα τα θέματα απευθείας με τον Πούτιν αλλά χωρίς τελεσίγραφα. Εδώ να μεταφέρουμε και τις εκτιμήσεις ότι αν αυτά που θέτει η ρωσική πλευρά γίνουν δεκτά από τον ουκρανό πρόεδρο τότε αυτός δεν μπορεί να σταθεί στο εσωτερικό της χώρας του με πιθανότητα πρόκλησης και εσωτερικών συγκρούσεων στους μηχανισμούς εξουσίας. Εκτός κι αν οι Ρώσοι ευελπιστούν να εξοντώσουν τα νεοναζιστικά τάγματα εφόδου που βρίσκονται στα όρια της περιφέρειας Ντονμπάς (και τις ανακηρυχθείσες ως ανεξάρτητες δημοκρατίες Ντονέτσκ και Λογκάνσκ) περικυκλώνοντάς τα από το νότο (Μαριούπολη) και το βορά (Χάρκοβο) όπου προωθούνται.
Την ίδια ώρα, τα ΝΑΤΟϊκκά γεράκια πυκνώνουν την παρουσία τους στις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες πέριξ της Ρωσίας. Οι Δυτικοί μπορεί να λένε ότι δεν στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη ή επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, αλλά στέλνουν συνεχώς όχι μόνο οπλισμό στην Ουκρανία, αλλά και στρατιωτικές δυνάμεις σε μέλη του ΝΑΤΟ της Ανατολικής Ευρώπης όπως Πολωνία και Ρουμανία, ή χρησιμοποιούν τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε άλλες χώρες περιλαμβανομένης της Ελλάδας με τις αμερικανονατοϊκές βάσεις. Μάλιστα, πρωϊνές πληροφορίες ανέφεραν ότι καταφθάνουν αμερικανικά αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού.
Στον άλλον παράλληλο πόλεμο που διεξάγεται, αυτόν της οικονομίας, ακούγονται πλέον φωνές και για χρήση του ενεργειακού ως ένα ακόμη μέσο πίεσης προς την Ρωσία. Ο Ζελένσκι ζήτησε μποϊκοτάζ του ρωσικού πετρελαίου, αερίου και άλλων εξαγωγών. Μόνο που κάτι τέτοιο κάθε άλλο παρά βρίσκει σύμφωνους πολλούς, αφού γίνεται κατανοητό ότι σε τέτοια περίπτωση θα πληγούν και οι Δυτικοί. Το πετρέλαιο έχει πάει ήδη στα 140 δολάρια με κάποιους να προβλέπουν ότι μπορεί να πάει ακόμη και στα 300 δολάρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παγκόσμια οικονομία. Οι πρώτοι που διαφωνούν είναι οι Γερμανοί, οι οποίοι γνωρίζουν την εξάρτησή τους από τους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας. Η κατανάλωση ρωσικού φυσικού αερίου αποτελεί το 40% και του πετρελαίου το 20% της κατανάλωσης της Γερμανίας.
Ο ίδιος ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς βγήκε χθες και παραδέχθηκε την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας του από την Ρωσία: Ο ενεργειακός ανεφοδιασμός της Ευρώπης δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να διασφαλιστεί με κανέναν άλλον τρόπο. Δεν υπάρχει επί του παρόντος άλλος τρόπος για να διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό σε ενέργεια για θέρμανση, μετακίνηση, παροχή ρεύματος και βιομηχανία. Η προσπάθεια απεξάρτησης βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά θα πάρει κάποιο χρόνο. Δεν συμβαίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Αποτελεί λοιπόν συνειδητή απόφαση εκ μέρους μας να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες εμπορικών εταιριών στον τομέα του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία. Από την Μόσχα η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης πετούσε το γάντι λέγοντας ότι αν θέλουν ας κλείσουν και τον North Stream 1 (μετά τη διακοπή ολοκλήρωσης του 2 που αποφάσισε το Βερολίνο).
Ήδη οι Αμερικανοί έχουν σπεύσει για κάλυψη του ενεργειακού κενού που μπορεί να δημιουργηθεί στην Ευρώπη, με την μεταφορά του δικού τους υγροποιημένου φυσικού αερίου. Πάντως, η εκτίναξη των τιμών της βενζίνης, του αερίου, των σιτηρών (όπως δείχνει και ο σχετικός χάρτης παραδίπλα) κάνει τους περισσότερους Δυτικούς διστακτικούς στο να προχωρήσουν και σε άλλες οικονομικές κυρώσεις. Εκτός κι αν εκτραχυνθεί η κατάσταση σε τέτοιο βαθμό που η Ουκρανία αποτελέσει ευρύτερη πυριτιδαποθήκη που θα ταράξει όλον τον κόσμο.