Αντιπολεμική συγκέντρωση, Τρίτη 8/3 στις 18:00 στην Ανουντσιάτα (Κέρκυρα)

Την Πέμπτη 24 Φλεβάρη η κυβέρνηση της Ρωσίας εισβάλλει στα εδάφη της Ουκρανίας με πρόσχημα την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας και την απελευθέρωση των ρωσόφωνων περιοχών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Ο πόλεμος που συνεχίζεται μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει τεράστια ανθρωπιστική κρίση, έχει εκτοπίσει ως ώρας εκατοντάδες χιλιάδες (Ουκρανούς και όχι μόνο) ανθρώπους και υπάρχουν ήδη αναφορές για εγκλήματα πολέμου. Μπροστά σε αυτή την τεράστια (αν και όχι μοναδική) τραγωδία που ζούμε, το σύνολο σχεδόν του πλανήτη στέκεται έκπληκτο για το πως φτάσαμε ως εδώ σε μια ευρωπαϊκή χώρα, και είναι έτοιμο να χωρίσει τον κόσμο σε καλούς και κακούς για να διαλέξει μεριά. Μια πρακτική που αποδεδειγμένα οξύνει τους εθνικισμούς παγκόσμια και οδηγεί στη διαιώνιση των πολέμων.

Η εικόνα στην Ουκρανία

Καθώς άλλη μια φορά ο πόλεμος και η τραγωδία γίνονται “εικόνα στις ειδήσεις”, ένα θέαμα που παρακολουθούμε από τους καναπέδες μας, κατακλυζόμαστε από άπειρες πληροφορίες, από τους μέχρι χθες ειδικούς στις πανδημίες. Και ενώ όλα τα δυτικά μέσα αναφέρουν για τον κατα βάση δικτάτορα και ψυχασθενή Πούτιν που κυβερνά απολυταρχικά και για τα συμφέροντα των ολιγαρχών, που φιμώνει οποιαδήποτε φωνή διαμαρτυρίας, ξεχνούν παραυτα να αναφέρουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ποτέ δε σταμάτησε από το 2014 και το υποκινούμενο από τις ΗΠΑ πραξικόπημα, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 15000 μέχρι τις 24/02. Ξεχνούν να αναφέρουν ότι οποιαδήποτε στρατιωτική, οικονομική, πολιτική επέμβαση σε κυρίαρχο κράτος είναι καταδικαστέα από όπου κι αν προέρχεται, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Κίνα κλπ. Ξεχνούν ακόμα να αναφέρουν ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας μετά το πραξικόπημα δεν τήρησε τη συνθήκη του Μινσκ που η ίδια υπέγραψε, σκοτώνοντας και καταπιέζοντας τους ρωσόφωνους Ουκρανούς στις περιοχές του Ντονετσκ και Λουγκανσκ.

Για να το πετύχουν αυτό δε δίστασαν να ενσωματώσουν ναζιστικά τάγματα ασφαλείας στον Ουκρανικό στρατό και ναζιστές σε κυβερνητικές θέσεις, με την ΕΕ να κάνει τα στραβά μάτια. Αυτό γιατί ο σκοπός ΗΠΑ και ΕΕ δεν ήταν ποτέ η ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά το να εντάξουν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και την ευρωπαική ένωση ώστε να αποδυναμώσουν τη Ρωσία. Και ξέρουμε ότι ο πιο εύκολος τρόπος να αποπροσανατολίσεις και να ελέγξεις ένα λαό είναι ο εθνικισμός. Ενας εθνικισμός που επιβάλλεται από τα πάνω, και προσπαθεί να ενοποιήσει με τη βία διαφορετικές πολιτισμικές και εθνοτικές ομάδες. Η Ουκρανία φυσικά δεν είναι η πρώτη χώρα που συμβαίνει αυτό, τα παραδείγματα είναι πολλά: Καταλονία, Κύπρος, Ιταλία, Σκωτία, Ελλάδα κλπ.

Μέσα σε όλα αυτά παρατηρούμε και το αίμα στα χέρια της ΕΕ, η οποία έχει εμπλακεί σε ένα πόλεμο δι’ αντιπροσώπων, αφενός χωρίς να συμμετέχει στρατιωτικά, αφετέρου να πυροδοτεί το πολεμικό κλίμα με κυρώσεις στη Ρωσία και να αναπτύσσει εξοπλιστικά προγράμματα. Αντί δηλαδή να προσπαθήσει να μεσολαβήσει για εκεχειρία και εξεύρεση λύσης, ρίχνει λάδι στη φωτιά και οδηγεί στη συνέχιση του πολέμου, κάτι που δείχνει τις πραγματικές προθέσεις της πέρα από την προπαγάνδα των μέσων ενημέρωσης.

Εξίσου τρομακτικοί με τον πραγματικό πόλεμο που μαίνεται αυτή τη στιγμή στα εδάφη της Ουκρανίας είναι ο παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος που έχει ήδη ξεκινήσει αλλά και ο πόλεμος της προπαγάνδας. Ο οικονομικός στραγγαλισμός του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ρωσίας είναι και αυτός ένας πόλεμος με παράπλευρες απώλειες και αμάχους σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέσα σε όλα αυτά, η πρωτοφανής μονόπλευρη ενημέρωση σε όλο το “δυτικό” κόσμο, η απαγόρευση ουσιαστικά οποιασδήποτε άλλης άποψης και η δαιμονοποίηση ενός και μόνο ανθρώπου, μας θυμίζει πόσο λεπτή είναι η γραμμή που μας χωρίζει από το σκοταδισμό, ακόμα και στην “πολιτισμένη” Ευρώπη.

Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ

Εάν η ελληνική κυβέρνηση έμενε στις γελοιότητες του Οικονόμου και της Μενδώνη δε θα ανησυχούσαμε – το πολύ πολύ να γελούσαμε. Ωστόσο με τις εμπρηστικές δηλώσεις του Μητσοτάκη, την αποστολή (ρώσικων) όπλων στην Ουκρανία και τη βάση της Αλεξανδρούπολης να παίζει βασικό ρόλο στις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις η Ελλαδίτσα μας ακόμα μια φορά έχει πάρει σαφή θέση σε ένα πόλεμο με άγνωστες συνέπειες, χωρίς ποτέ να ερωτηθεί ο ελληνικός λαός. Ισως δεν είναι και μακριά η ώρα που θα πρέπει να γίνουμε ήρωες για τα αφεντικά μας.

Τελικά..

Ξέρουμε ότι μια ψύχραιμη πρώτη ανάλυση για να ξετυλίξουμε αυτό το κουβάρι είναι να δούμε ποιοι είναι οι χαμένοι και ποιοι οι κερδισμένοι σε αυτό τον πόλεμο. Κερδισμένο είναι το ενεργειακό και στρατιωτικό λόμπυ των ΗΠΑ καθώς με την απομόνωση της Ρωσίας, η Ευρώπη θα εξαρτηθεί ενεργειακά και στρατιωτικά από την Αμερική. Κερδισμένη είναι η Κίνα καθώς δεν έχει ανάμειξη στον πόλεμο και θα ωφεληθεί οικονομικά μέσω συμφωνιών με τη Ρωσία, και κερδισμένη θα είναι και η κυβέρνηση της Ρωσίας με τη βελτίωση της θέσης της μετά τη νίκη στην Ουκρανία. Κερδισμένες θα είναι επίσης οι αμερικάνικες και ευρωπαϊκές εταιρίες που θα αναλάβουν την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Κερδισμένο είναι και το ΔΝΤ που ετοιμάζει ήδη πακέτα στήριξης στην Ουκρανία. Οι μόνοι πραγματικά χαμένοι σε όλη αυτή την ιστορία είναι πάλι οι άνθρωποι, ο λαός της Ουκρανίας, της Ρωσίας, και της κάθε χώρας που γίνεται έρμαιο στα κερδοσκοπικά και εξουσιαστικά σχέδια των ισχυρών δυνάμεων του πλανήτη. Αυτό το πράγμα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει.

Επειδή λοιπόν οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν τις πόλεις και τα χωριά μας ως τετραγωνάκια στη “γεωπολιτική σκακιέρα” τους και τις ζωές μας ως νούμερα στα κέρδη τους, εμείς δεν παίρνουμε το μέρος κανενός. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον Ουκρανικό και οποιοδήποτε λαό ανεξαρτήτως εθνοτικής ομάδας γιατί ξέρουμε ότι δεν επιλέγουμε που γεννιόμαστε. Ως εργαζόμενοι, άνεργες, μετανάστες και γενικότερα με κάποιο τρόπο κάτω από μια μπότα, καταδικάζουμε τον εθνικισμό παγκόσμια και δε θέλουμε να παίξουμε μέρος στα γεωπολιτικά παιχνίδια τους. Ξέρουμε ότι ο μόνος τρόπος να τους σταματήσουμε είναι να συνειδητοποιήσουμε την πιο απλή αλήθεια: τα συμφέροντά μας θα είναι πάντα αντίθετα από τα δικά τους.

ΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΓΕΝΝΟΥΝ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΊΑ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Κατάληψη Ελαία

Μοιραστείτε το άρθρο