Συγκέντρωση ενάντια στις κρατικές δολοφονίες και καταστολή, Σάββατο 12/2 στις 12:00 στην πλατεία Δημαρχείου Βόλου

ΚΑΜΙΑ ΣΦΑΙΡΑ ΔΕΝ ΕΠΕΣΕ ΑΠΟ ΛΑΘΟΣ
ΕΝΟΧΟΙ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ, ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΕΡΔΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Η δολοφονία του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη τρεις μήνες πριν στο Πέραμα από αστυνομικούς με καταιγισμό πυρών γιατί δεν σταμάτησε σε τροχαίο έλεγχο, δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός αλλά το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου.
Αντίθετα, τυχαίο είναι ότι δεν υπήρξε κανένας νεκρός από την επανάληψη σχεδόν όμοιων γεγονότων το Σάββατο το βράδυ στις 29 Γενάρη, όταν σφαίρα αστυνομικού διαπέρασε το τζάμι οδηγού ακινητοποιημένου αυτοκινήτου που καταδίωκαν για πάνω από μισή ώρα. Ο 15χρονος Ρομά δεν σταμάτησε σε τροχαίο έλεγχο καθώς δεν είχε δίπλωμα οδήγησης. Κατάφερε να φθάσει μέχρι την πόρτα του σπιτιού του στο συνοικισμό Αλιβέρι Βόλου μαζί με τους άλλους τέσσερις ανήλικους (η μικρότερη μόλις 7 ετών) συνεπιβάτες. Καθώς έβγαινε από το αυτοκίνητο γλίστρησε κι έπεσε με αποτέλεσμα η σφαίρα του αστυνομικού να διαπεράσει το τζάμι του οχήματος από την πλευρά του οδηγού και να καρφωθεί στον τοίχο του σπιτιού.
Οι αστυνομικοί επιχείρησαν να πάρουν το όχημα στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας αλλά η άμεση κινητοποίηση των κατοίκων του συνοικισμού, παρά τη χρήση δακρυγόνων, εμπόδισε την αρπαγή του οχήματος προκειμένου να μην χαθούν ή αλλοιωθούν τα τεκμήρια όπως στην περίπτωση του Νίκου Σαμπάνη όπου το όχημα έγινε …. σκραπ πριν αποκαλυφθούν πλήρως τα ασύστολα ψεύδη της ΕΛ.ΑΣ για τη δολοφονία του.
Η αστυνομική βία, η καταστολή, τα βασανιστήρια, το άγριο ανθρωποκυνηγητό από τα ανατολικά της πόλης 20 μήνες πριν στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ μέχρι χθες στα δυτικά, τα πρόσφατα γεγονότα στο Αλιβέρι, είναι η μόνη επιλογή του χρεοκοπημένου καπιταλισμού και της άρχουσας τάξης μπροστά σε έναν φτωχοποιημένο πληθυσμό, απελπισμένο και οργισμένο.
Η κρατική βία δεν στρέφεται στα golden boys που πλούτισαν μέσα στη κρίση αλλά ενάντια στην εργατική τάξη και τους φτωχότερους των φτωχών. Πολιτισμικές κοινότητες, τους “άλλους” όπως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, τους μη “κανονικούς” χρήστες, ομοφυλόφιλους, διαδηλωτές και συνδικαλιστές, μέλη της μαχόμενης αριστεράς και του ελευθεριακού αναρχικού χώρου, αγωνιστές του κινήματος όπως στην περίπτωση του Βασίλη Μάγγου που πέθανε ένα μήνα μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του στα Δικαστήρια του Βόλου και τον βασανισμό του στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας. Η διενεργούμενη ΕΔΕ παραμένει θαμμένη στα συρτάρια της αστυνομίας ενώ οι διώξεις αγωνιστών τρέχουν με ταχύτητα φωτός.
Η πανδημία δύο χρόνια τώρα συνδυασμένη με τη φτώχεια, οργάνωσε τους ελέγχους και την διαρκή αστυνομική επιτήρηση του πληθυσμού. Οι δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν με τίμημα τις εκατόμβες θυμάτων χωρίς να υπολογίζονται οι…παράπλευρες απώλειες ενώ αυξήθηκαν δραματικά οι δαπάνες για την αστυνομική καταστολή και τον πόλεμο. Την ίδια στιγμή, παρά την καταδίκη των ναζιστών, οι ακροδεξιές και φασιστικές ομάδες κάνουν “πάρτι” με τις πλάτες της αστυνομίας.
Στρατηγικός στόχος της άρχουσας τάξης είναι η σωτηρία του καπιταλισμού σε ένα διεθνές αδιέξοδο εύρεσης οποιασδήποτε λύσης για να συμβιβαστούν τα κέρδη της με τη ζωή των φτωχών. Η ανθρώπινη ζωή αποκτά την ελάχιστη αξία της. Στο σημερινό χρηματιστήριο του καπιταλισμού η ζωή αξίζει όσο μια σφαίρα ή ένα μικρό σπρώξιμο στον πάτο του Αιγαίου.
Η ενότητα και αλληλεγγύη όλων των καταπιεσμένων ενάντια στο αστικό κράτος και τη βία του είναι όρος για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα αλλά και για να παλέψουμε για τη ζωή μας, για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις ταξικές, κοινωνικές, φυλετικές, θρησκευτικές για μια κοινωνία καθολικής ελευθερίας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΡΗΝΗ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΒΟΛΟΥ

Μοιραστείτε το άρθρο