Συγκέντρωση υπεράσπισης της κατάληψης Φάμπρικα Υφανέτ, Τρίτη 18/01 στις 18:00 στο Radionorth 98.0

ΣΤΟ RADIONORTH ΖΟΥΝΕ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΟΛH – Η ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΥΦΑΝΕΤ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΧΩΡΟΣ ΑΝΟΙΧΤΟΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ, ΖΩΝΤΑΝΟΣ. ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΑΤΑΛΗΨΗ.

«Βρήκαμε παπά, ας θάψουμε 5-6». Κάπως έτσι θα μπορούσε να συνοψιστεί η πρόθεση των ραδιοφωνικών παραγωγών του Radionorth 98.0, να ανοίξουν το ζήτημα της εκκένωσης της κατάληψης Υφανέτ, στον απόηχο της κατασταλτικής επιχείρησης στο στέκι στο βιολογικό. Οι τυχοδιώκτες εκπομπάρχες είδαν ότι το μηντιακό σούσουρο που έστησε η κυβέρνηση γύρω από το στέκι στο βιολογικό έχει ψωμί και έσπευσαν να ταΐσουν το δεξιό ακροατήριό τους με περισσότερο δόγμα «νόμος και τάξη», βάζοντας και αυτοί ένα λιθαράκι στη βαρβαρότητα των ημερών. Γιατί περί βαρβαρότητας πρόκειται, η στοχοποίηση των ελάχιστων χώρων ελευθερίας, δημιουργικότητας και αλληλεγγύης στην πόλη, μέσα σε αυτήν τη συγκυρία.

Σε μια περίοδο όπου υπάρχουν δεκάδες κοινωνικά μέτωπα ανοιχτά, όπου η πανδημία κορυφώνεται, όπου κόσμος πεθαίνει καθημερινά μέσα και έξω από τα νοσοκομεία, όπου οι αυξήσεις τιμών δεν έχουν ταβάνι, όπου οι μετανάστες δολοφονούνται κατά δεκάδες, όπου τα περιστατικά έμφυλης βίας συνεχώς πληθαίνουν, κάποιοι επιλέγουν να στρέψουν τα φώτα της δημοσιότητας στις καταλήψεις για να ισχυριστούν ότι αυτές είναι το πραγματικό πρόβλημα της κοινωνίας. Επιχειρούν λοιπόν, να διαγράψουν την ιστορία αγώνων δεκαετιών, τις συλλογικές και ατομικές διαδρομές εκατοντάδων ανθρώπων, χαρακτηρίζοντας τις καταλήψεις ως χώρους περιθωριοποίησης και εγκληματικότητας προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με το κρατικό αφήγημα του «εσωτερικού εχθρού».

Οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί του radionorth βεβαία, δεν ήταν μόνοι τους. Είχαν και τη συνδρομή διάφορων καλοθελητών που έσπευσαν να αναδείξουν τη δική τους ατζέντα. Από βουλευτές της κυβέρνησης και νεοεκλεχθέντες τοπικούς παράγοντες που θέλουν να δώσουν τα διαπιστευτήρια τους, μέχρι ψωνισμένους μεγαλο-αρχιτέκτονες με επενδυτικές ευαισθησίες. Αυτοί όμως, μέσα στην πρεμούρα τους να αυτοπροβληθούν, προδίδονται από την ίδια τους τη γλώσσα και φανερώνουν τις βαθύτερες ανασφάλειές τους. Όπως μας λέει ο βουλευτής της κυβέρνησης Θόδωρος Καράογλου «η Υφανέτ αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση». Και έχει δίκαιο! Αποτελεί στοίχημα γιατί ξέρουν ότι η υπεράσπιση των καταλήψεων παραμένει μια ανοιχτή υπόθεση. Αποτελεί στοίχημα γιατί ξέρουν πως δεν έχουμε πει την τελευταία λέξη. Αποτελεί στοίχημα γιατί ξέρουν πως η κατάληψη Υφανέτ δεν αποτελεί έναν απονεκρωμένο χώρο, όπως θέλουν να την παρουσιάσουν, αλλά είναι γεμάτη ζωή.

Στην καταληψιακή συλλογική καθημερινότητα της Φάμπρικας συναντιόμαστε εκατοντάδες εργαζόμενοι, άνεργες, φοιτητές, μετανάστριες, χαμένα παιδιά ορίζοντας από κοινού τους τρόπους της ζωής μας στον κοινό τόπο της κατάληψης. Τρόποι οι όποιοι αμφισβητούν στην πράξη, τις καπιταλιστικές προσταγές, τις θεαματικές επιτελέσεις και τις εμπορευματικές σχέσεις. Τρόποι που αμφισβητούν στην πράξη τον ρατσισμό, τον σεξισμό και την πατριαρχία. Τρόποι ζωντανοί και σε διαρκή κίνηση που απορρίπτουν τις νεκρολογίες της κατασταλτικής επιβολής.

Οι επίδοξοι «αξιοποιητές» κλαψουρίζουν λέγοντας πως η Υφανέτ δεν είναι ανοιχτή για όλους και εννοούν πως δεν μπορούν να κάνουν μπίζνες όπως έχουν συνηθίσει. Και σε αυτό έχουν δίκαιο. Όσοι το μόνο που σκέφτονται είναι πως θα βγάλουν φράγκα, όσοι θαμπώνονται από τα ντουβάρια και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του κτιρίου, αδιαφορώντας για τους ανθρώπους του, όσοι νοιάζονται μόνο για τα πολιτικά βιογραφικά τους και όσοι φαντασιώνονται να αποικούν τους τόπους της συλλογικής μας ζωής με τη σαπίλα τους, θα βρίσκουν τοίχο.

Γιατί απλά είμαστε δύο διαφορετικοί κόσμοι. Δυο κόσμοι σε σύγκρουση.

Συγκέντρωση υπεράσπισης της Φάμπρικα Υφανέτ Τρίτη 18.02.2022 στις 18.00, Μητροπόλεως 34.

Κοινότητα κατάληψης Φάμπρικα Υφανέτ


Εν μέσω μίας σοβαρότατης έξαρσης των κρουσμάτων, ενώ ο θάνατος έχει γίνει καθημερινότητα, το κράτος επιλέγει παραμονή πρωτοχρονιάς να χτυπήσει την επί 34 χρόνια εντός του πανεπιστημιακού ασύλου κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό». Καμώνεται πως «πατάσσει την ανομία στα πανεπιστήμια» και προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινωνική οργή από την δολοφονική πέρα ως πέρα διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, από την οικονομική ανέχεια, από το ζοφερό μέλλον που κράτος και αφεντικά ετοιμάζουν. Παράλληλα βρίσκει την ευκαιρία να εισβάλει στον χώρο του πανεπιστημιακού ασύλου, προετοιμάζοντας το έδαφος για την εφαρμογή της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης και της εγκαθίδρυσης της ΟΠΠΙ στις σχολές. Πρόκειται για μια επίθεση στο κίνημα, που έχει ιδιαίτερη σημασία για τον κρατικό μηχανισμό μετά τις αναγκαστικές υποχωρήσεις που έκανε περισυ, ερχόμενο αντιμέτωπο με το φοιτητικό κίνημα. Τα ΜΜΕ προπαγανδίζουν με φαμφάρες την επικείμενη εισβολή, ο υπουργός δημοσίας τάξης κάνει βαρύγδουπες δηλώσεις, ο Πρύτανης σπεύδει να συγχαρεί περιχαρής την αστυνομία.

Λίγες μέρες μετά την επιχείρηση στο βιολογικό και την εκκένωση της νέας κατάληψης στο χημικό, στοχοποιείται η κατάληψη «Φάμπρικα Υφανέτ» μέσω των ραδιοφωνικών παραγωγών του Radionorth 98.0, οι οποίοι επιλέγουν να ανοίξουν το ζήτημα της εκκένωσης της κατάληψης.

Η ιδέα της κατάληψης εν τη γενέσει της αποτελεί μία ηχηρή εναντίωση στον κόσμο της εξουσίας. Αμφισβητώντας στην πράξη την έννοια της ιδιοκτησίας και των καπιταλιστικά δομημένων σχέσεων, οι καταλήψεις οραματίζονται και χτίζουν έναν νέο κόσμο , λειτουργώντας ως κύτταρα ριζοσπαστικοποίησης που δίνουν έδαφος στον αγώνα ενάντια στους καταπιεστές αυτού του κόσμου. Γι αυτόν τον λόγο, κράτος και κεφάλαιο πασχίζουν να τις εκκενώσουν, σπεύδοντας να επικαλεστούν την «τάξη και την ασφάλεια» ή ενίοτε σερβίρουν πλάνα αξιοποίησης των κατειλημμένων χώρων με σκοπό την κερδοφορία.

Οι καταλήψεις και οι δομές αγώνα δεν παραδίδονται, αλλά μάχονται υψώσουμε ξανά οδοφράγματα αλληλεγγύης και αντίστασης, στις σχολές και τις γειτονιές μας.

Όλα μας ανήκουν γιατί όλα είναι κλεμμένα, κατάληψη σε βίλες και εγκαταλελειμμένα.

Πίσω από τα κράτη η τρομοκρατία, μέσα στις καταλήψεις η ελευθερία.

10, 100, 1000 καταλήψεις ενάντια σε έναν κόσμο οργανωμένης σήψης .

Κατάληψη Mundo Nuevo


Καταλήψεις – χώροι ελευθερίας, πεδία αγώνα, τοπογραφίες ενός κόσμου πέρα από τον καπιταλισμό

Λίγες ημέρες μετά την εκκένωση της κατάληψης Στέκι στο Βιολογικό και πριν ακόμα καλά-καλά κάτσει η σκόνη των συντηρητικών αντανακλαστικών που βγήκαν στην επιφάνεια υπό το κυβερνητικό αφήγημα του τέλους της ανομίας, μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού Radio North 98.0 ανακινήθηκε το ζήτημα εκκένωσης και της κατάληψης Φάμπρικα Υφανέτ. Φυσικά, η συγκυρία δεν είναι παρά κατάλληλη για κάτι τέτοιο· πρόκειται απόπειρες επικοινωνίας και εξωστρέφειας της πολιτικής ατζέντας της κυβέρνησης με το κοινό που παραδοσιακά την στηρίζει σε μία προσπάθεια σφυγμομέτρησης της εκλογικής δεξαμενής, την ίδια στιγμή που σε πεδία όπως αυτά της πανδημίας, του κόστους ζωής που αυξάνει και των κοινωνικών θεμάτων που οι συντηρητικές πολιτικές επιλογές όχι μόνο αναπαράγουν μα και συγκαλύπτουν έχει χαθεί για τα καλά η μπάλα με τις κρατικές πολιτικές να αποδεικνύονται απόπειρες εξυπηρέτησης νεοφιλελεύθερων πολιτικών και συμφερόντων και με τις αντιδράσεις και τη δυσαρέσκεια στο κοινωνικό πεδίο να είναι κάτι παραπάνω από έκδηλες.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι καταλήψεις βρίσκονται στο στόχαστρο, αποτελώντας το τυράκι της ακροδεξιάς ατζέντας της κυβέρνησης. Σε αυτό το περιβάλλον, της διαρκούς ανασφάλειας, του φόβου, της εκμετάλλευση, της χωρίς όρια μεγέθυνσης του καπιταλιστικού κόσμου υπέρ της κερδοφορίας εις βάρος των ζωών μας και του θανάτου που συνηθίζουμε, η υπεράσπιση των καταλήψεων και των κοινωνικών χώρων δεν είναι μόνο ένα στοίχημα αναμέτρησης με την καταστολή, αλλά ένα στοίχημα για δημιουργήσουμε εκείνους τους όρους που βάζουν την ζωή και τον άνθρωπο στο επίκεντρο, χωρίς διαμεσολαβήσεις και ανισότητες. Θέλοντας να δημιουργήσουμε μέσα και έξω από τις καταλήψεις τα πολιτικά, κοινωνικά και πολιτισμικά αναχώματα στην ρήξη μας με το σύστημα του θανάτου, στην διαρκή προσπάθειά μας να θεσμίσουμε εμείς οι ίδιοι και οι ίδιες τις ζωές μας.

Αλληλεγγύη με όσα άτομα και χώρους δοκιμάζονται από τις κρατικο-καπιταλιστικές μεθοδεύσεις και την καταστολή

Αλληλεγγύη στην Φάμπρικα Υφανέτ

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο (Βασ. Γεωργίου 27 & Μπιζανίου)

Μοιραστείτε το άρθρο