Πρώτη δικάσιμος της νέας χρονιάς των δολοφόνων της Zackie-Oh, Τρίτη 18/01 στις 9:00 στο Πρωτοδικείο Αθηνών

18 ΓΕΝΑΡΗ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ!

Επτά συνεδριάσεις και οι καταθέσεις 34 μαρτύρων συμπληρώθηκαν το 2021 για τη δίκη των δολοφόνων του Ζακ. Από τη μέχρι τώρα διαδικασία, έχει αναδειχθεί καθαρά ότι ο Ζακ υπέστη έναν ανελέητο φονικό ξυλοδαρμό και ότι ο ξυλοδαρμός αυτός είχε ρατσιστικό κίνητρο.
Τρεις ιατροδικαστές και ένας γιατρός που κατέθεσαν ξεκαθάρισαν ότι ο θάνατος του Ζακ οφείλεται στα χτυπήματα που δέχτηκε – και μάλιστα όλα μαζί προκάλεσαν την ισχαιμία, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους. Η καρδιά του ήταν μια υγιής καρδιά και κανένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο δεν βρέθηκε. Το αφήγημα της υπεράσπισης, ότι ο Ζακ είχε τόσο κακή υγεία που “έτυχε” και κατέρρευσε στη Γλάδστωνος, μόνο ο διορισμένος από την οικογένεια του κοσμηματοπώλη ιατροδικαστής τόλμησε να υποστηρίξει και δεν κατάφερε παρά να εξοργίσει την έδρα.
Αυτόπτες μάρτυρες που είδαν τον ξυλοδαρμό μίλησαν για την αγριότητα του εγκλήματος. Με τα λόγια μιας από τους αυτόπτες “στη Γλάδστωνος γινόταν φονικό”, ενώ οι λέξεις “μίσος”, “μανία”, “μένος”, ακόμη και “τιμωρία”, που χρησιμοποίησαν οι μάρτυρες για να περιγράψουν τι είδαν, είνα χαρακτηριστικές. Και τα βίντεο και οι καταθέσεις αποτυπώνουν αυτό το μένος. Ο Ζακ δέχτηκε 14 κλωτσιές μέσα σε 11 μόλις δευτερόλεπτα από τους δυο επιχειρηματίες. Πολλές τον πέτυχαν στο κεφάλι, εκεί ακριβώς που στόχευαν.
Οι μάρτυρες αστυνομικοί -κάποιοι από τους οποίους θα έπρεπε να κάθονται στο εδώλιο μαζί με τους συναδέλφους τους- προσπάθησαν να ισχυριστούν ότι η σύλληψη έγινε με την “ηπιότερη” μέθοδο, δεν έπαψαν όμως να αποκαλούν τον Ζακ “δράστη”, μαρτυρώντας ποια είναι ακόμη και σήμερα η στάση της αστυνομίας απέναντι στον αδικοχαμένο αδελφό μας. Μέσα από την ακροαμάτική διαδικασία έχει αποδειχθεί ότι ο Ζακ δεν αντιστεκόταν κι όμως οι αστυνομικοί συνέχισαν να τον κακοποιούν.
Τόσο από τις καταθέσεις αυτοπτών, όσο και από την κατάθεση του διασώστη του ΕΚΑΒ που είχε αναλάβει να παρέχει τις πρώτες βοήθειες στον Ζακ, αλλά και από την ανάλυση του βιντεοληπτικού υλικού από την ερευνητική ομάδα Forensic Architecture, προκύπτει ότι ο Ζακ ξεψύχησε στα χέρια της αστυνομίας – ανέβηκε στο ασθενοφόρο χωρίς σφυγμό και αναπνοή. Το ότι ανέβηκε χειροπεδημένος με τα χέρια πίσω, μπορεί να του στέρησε την πιθανότητα ανάνηψης – σύμφωνα με την κατάθεση του διασώστη, είναι λιγότερο αποτελεσματική η διαδικασία ανάνηψης έτσι.
Η αστυνομία τον μεταχειρίστηκε σαν θύτη, αντί για θύμα που εμφανώς ήταν. Κι αυτό έχει φανεί και σε καταθέσεις που δείχνουν ότι έτσι συνέχισαν και μετά τον θανατό του – η διερεύνηση που έγινε μετά ήταν για ληστεία, ενώ ακόμη κι όταν καταρρίφθηκε αυτό, η διαδικασία συλλογής του βιντεοληπτικού υλικού και εύρεσης μαρτύρων ήταν ελλιπής.
Τέλος, από μια σειρά καταθέσεις αναδείχθηκε το ρατσιστικό κίνητρο της δολοφονίας. Αυτόπτης μάρτυρας κατέθεσε ότι άκουσε τους αστυνομικούς να λένε “η πουστάρα” για τον Ζακ, ενώ ζητούσαν οινόπνευμα για τα χέρια τους – για να μην “κολλήσουν” τίποτα προφανώς. Όπως τονίστηκε στις καταθέσεις το έγκλημα αυτό είναι η επιτομή του ρατσιστικού, γιατί ο Ζακ ενσάρκωνε για όλους τους δράστες αυτό που αποστρέφονταν. Επίσης, ακόμη και να μην ήταν γνωστή εκ των προτέρων η ταυτότητά του, ο Ζακ είχε μεγάλη ορατότητα ως ομοφυλόφιλος, κάτι το οποίο τονίστηκε μέσα στο ακροατήριο.
Πρόκειται για πολύ σημαντικές εξελίξεις. Αυτά τα οποία πάλεψε το κίνημα εξαρχής να ακουστούν και να μην τα θάψει ο οχετός ομοφοβίας και συκοφαντίας που εξαπέλυσαν σε βάρος του Ζακ, έφτασαν πλέον και στη δικαστική αίθουσα. Υπάρχει πλέον μια καθαρή εικόνα του τι έγινε στη Γλάδστωνος στις 21 Σεπτέμβρη ’18: μια δολοφονία. Οι δράστες επιτέθηκαν στον Ζακ γιατί γι’ αυτούς ήταν μια κατώτερη ύπαρξη και ήξεραν πολύ καλά ότι με τα χτυπήματα που του έφεραν μπορούσαν να τον σκοτώσουν. Το ίδιο και οι αστυνομικοί: τον είδαν αιμόφυρτο, τον είχαν στα χέρια τους αναίσθητο, ήξεραν ότι μπορεί να πεθάνει και δεν έκαναν τίποτα γι’ αυτό, αντίθετα τον έσπρωξαν γρηγορότερα στον θάνατο.
Γι’ αυτό η μάχη συνεχίζεται για να κερδίσουμε όλα τα αιτήματα που θα αποτελέσουν “δικαιοσύνη για τον Ζακ / τη Zackie Oh”: να παραπεμφθούν και οι υπόλοιποι δράστες, να αναγνωριστεί ρατσιστικό κίνητρο (υπάρχει άλλωστε παραγγελία της εισαγγελέως Ξ. Δημητρίου να διερευνηθεί), να αναβαθμιστεί η κατηγορία σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Αλλά και να βρεθεί αίθουσα για τη συνέχιση της δίκης με πλήρη δημοσιότητα – ακόμη και τώρα.
Η μάχη αυτή συνδέεται με τις μάχες ολόκληρου του κινήματος ενάντια στη δολοφονική κυβέρνηση της ΝΔ. Η ΝΔ βρίσκεται σε πολλαπλή κρίση και δεν μπορεί να βγει από τα αδιέξοδά της. Ο μόνος τρόπος για να κερδίζει λίγο ακόμη χρόνο είναι με την καταστολή και την ιδεολογική αντεπίθεση. Τα αποτελέσματα της τακτικής της καταστολής τα βλέπουμε ξανά και ξανά στα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και το είδαμε και με τη δολοφονία του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη. Ταυτόχρονα ιδεολογικά η ΝΔ επωφελείται από τις ακροδεξιές φωνές – από την ομοφοβία, την τρανσφοβία, τον ρατσισμό, τον σεξισμό. Δεν θέλει ο κόσμος που βλέπει τα αδιέξοδα να βρίσκει την απάντηση στην αριστερά και στην κοινή πάλη.
Γι’ αυτό καλούμε σε μια πλατιά συμμετοχή στην πρώτη δικάσιμο της νέας χρονιάς, στις 18 Γενάρη. Καλούμε τους φοιτητικούς συλλόγους, που ήδη έχουν πάρει αποφάσεις στήριξης της δίκης, να οργανώσουν τη μαζική συμμετοχή των φοιτητών/τριών έξω από το πρωτοδικείο. Καλούμε και κάθε άλλο σύλλογο να πάρει αντίστοιχη απόφαση. Το οργανωμένο εργατικό κίνημα πρέπει να δώσει το παρών, με αποφάσεις σωματείων και συνδικάτων και οικονομική ενίσχυση του δικαστικού αγώνα.

Όλες και όλοι την Τρίτη 18 Γενάρη, στις 9:00 στη Δέγλερη 4!

Πρωτοβουλία “Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie-Oh”

Μοιραστείτε το άρθρο