Κινητοποίηση στα γραφεία της ΟΕΦΕ, την Δευτέρα 20/12 10:30 στο μνημείο Λαμπράκη

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΟΕΦΕ Δευτέρα 20/12, 10:30, μνημείο Λαμπράκη (Ερμού με Βενιζέλου)

Άλλος ένας Δεκέμβρης έφτασε και η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης, Κέντρα Ξένων Γλωσσών και γενικότερα στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν πρόκειται να λάβουν το προβλεπόμενο δώρο Χριστουγέννων, είτε λόγω συμψηφισμού του με το «μαύρο»/αδήλωτο κομμάτι του μισθού, είτε πολύ χειρότερα θα υποχρεωθούν στην επιστροφή του στον εργοδότη μετά την καταβολή του, πληγώνοντας για άλλη μια φορά την αξιοπρέπειά μας. Το ίδιο, λίγο πολύ, θα ισχύσει και με το επίδομα και την αποζημίωση αδείας, ενώ για τις μέρες άδειας θα αναγκαστούν να υπογράψουν ότι έλαβαν την προβλεπόμενη άδεια, χωρίς φυσικά αυτό να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Τέλος, μάλλον δεν θα πρέπει να υπολογίζουν σε αμοιβή για τις αργίες και τις χαμένες ώρες, τις οποίες θα έπρεπε να πληρωθούν βάσει της σύμβασης εργασίας αλλά και των αντίστοιχων εγκυκλίων για τον κλάδο. Τυχόν έξτρα εργασία, όπως διαγωνίσματα, ενημερώσεις γονέων, meetings και οποιοδήποτε άλλο θέλημα ή χάρη, θα αμειφθούν ως τέτοια, ήτοι καθόλου.

Αυτά είναι κάποια από τα «παραδοσιακά» αποτελέσματα της εργοδοτικής ασυδοσίας και του καθεστώτος των ατομικών διαπραγματεύσεων που επικρατούν στον κλάδο, κυρίως λόγω της απουσίας μιας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Όλα τα παραπάνω ισχύουν για κάθε δώρο, επίδομα, αποζημίωση, αργία, έξτρα εργασία, χαμένη ώρα κλπ. του εργασιακού μας βίου, τα οποία πλαισιώνονται από το κυρίαρχο και βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, αυτό της υποδηλωμένης ή μαύρης εργασίας και των επαναλαμβανόμενων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Κάθε χρόνο βρισκόμαστε άνεργοι και απλήρωτοι για 3-4 μήνες στην καλύτερη περίπτωση, αδυνατώντας να λάβουμε το αντίστοιχο ταμείο ανεργίας, χωρίς να μπορούμε να εξασφαλίσουμε τις ώρες της επόμενης χρονιάς, όντας πλήρως εκτεθειμένοι και ευάλωτοι και εν’ τέλει, χωρίς να μπορούμε να σχεδιάζουμε τις ίδιες μας τις ζωές.

Όλα τα παραπάνω ζητήματα θα περιλάμβανε μια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία απουσιάζει από το 2010. Με την ΣΣΕ που προσπαθούμε να υπογράψουμε θέτουμε το ζήτημα της αύξησης των μισθών και το ξεπάγωμα των τριετιών, καθώς και το ζήτημα της δέσμευσης για ανανέωση της σύμβασης κάθε νέα ακαδημαϊκή χρονιά και την μετατροπή της σύμβασης σε αορίστου χρόνου, έτσι ώστε να μπορούμε να σχεδιάζουμε τις ζωές μας και να εξασφαλίσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Η υπογραφή Σ.Σ.Ε. από το σωματείο είναι ο μόνος και αποτελεσματικότερος δρόμος για την εξυπηρέτηση των αναγκών μας, ενώ η μεγαλύτερη εγγύηση της εφαρμογής της στην πράξη είναι η οικοδόμηση ενός δυνατού Σωματείου ριζωμένου στους χώρους δουλειάς.

Απαιτούμε – παλεύουμε για:

– Υπεράσπιση και διεύρυνση των συνδικαλιστικών/δημοκρατικών δικαιωμάτων/ελευθεριών. Κάτω τα χέρια από τους εργαζομένους και την αξιοπρέπειά τους!

– Να απορριφθεί άμεσα η κατάπτυστη προσφυγή της ΟΕΦΕ. Όχι στα 3,5/ώρα. Δεν θα ζήσουμε σαν δούλοι! Καμιά ανοχή στη μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Να πληρώνονται όλα τα δώρα και τα επιδόματα.

– Πραγματική επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων – Συλλογική Σύμβαση στα φροντιστήρια, υποχρεωτική για όλους, με υποχρεωτικές αυξήσεις στους μισθούς και τα ωρομίσθια.

– Κανένας εργαζόμενος χωρίς ασφάλιση! Πλήρης ασφάλιση για όλους. Κάτω οι αντιασφαλιστικοί νόμοι.

ΣΜΕΘ

Μοιραστείτε το άρθρο