“Τα Χριστούγεννα …αλλιώς”, έκθεση του ζωγράφου Χρήστου Αλαβέρα, από 18/12 μέχρι 7/1/22 στο στέκι της Πόλης αλλιώς

Συνεχίζοντας αμείωτα την πολιτιστική του παρέμβαση το στέκι της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ παρουσιάζει έκθεση έργων του Χρήστου Αλαβέρα με τίτλο «τα Χριστούγεννα … αλλιώς». Μια εντελώς πρωτότυπη έκθεση με πίνακες που «βλέπουν» την γιορτή των Χριστουγέννων σε αντίθεση με τον καταναλωτισμό ή την θρησκευτική υποκρισία που μας πλημμυρίζουν αυτές τις μέρες .

Οι πίνακες του Αλαβέρα είναι κραυγές οργής, αντίστασης και διαμαρτυρίας.

Για την καταστολή, τις γυναικοκτονίες, την καταστροφή της φύσης, της εξαφάνισης της ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης και τόσα άλλα δυστοπικά του άσπλαχνου καιρού μας. Στη «φάτνη» του Αλαβέρα -και της ψυχής μας – βρίσκουν θαλπωρή … ο Μαραντόνα , ο Ζακ , ο Αλέξης, ο Παύλος κ.α.

Εξ άλλου τα περισσότερα έργα του γίνανε σε παραστάσεις διαμαρτυρίας, πορείες, εικαστικά δρώμενα με πολιτικό περιεχόμενο. Δεν είναι δηλαδή έργα που γίνανε για να μπουν σε κάποια γκαλερί. Γίνονται πανό στις διαδηλώσεις, εκτίθενται σε κατειλημμένα εργοστάσια.

Έργα (και) με πολιτικό περιεχόμενο που σου θυμίζουν πως η Τέχνη μπορεί να παίξει ισχυρό κοινωνικό ρόλο στη ζωή και φυσικά να αφυπνίσει.

Ο ιδιόμορφος κόσμος που συνθέτει ο Αλαβέρας κατακρίνει αμείλικτα τον παράλογο , απάνθρωπο κόσμο που ζούμε κι ονειρεύεται ένα άλλο . Έναν κόσμο γεμάτο «oργισμένες μπογιές κι εξεγερμένα πινέλα» όπως δηλώνει ο ίδιος.

Ο Χρήστος Αλαβέρας γεννήθηκε το 1965 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην AKI Academie voor Beeldende Kunst του Enschede της Ολλανδίας. Διορίστηκε ως καθηγητής Καλλιτεχνικών στη Μέση Εκπαίδευση.

Πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, ενώ σημαντική είναι η συμμετοχή του και σε ομαδικές εκθέσεις. Έργα του, ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής, βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Εικονογράφησε λογοτεχνικά βιβλία και περιοδικά πολιτιστικού και λογοτεχνικού περιεχομένου. Έχει οργανώσει και παρουσιάσει εργαστήρια και workshops και έχει συμμετάσχει σε συνέδρια ως εισηγητής. Έχει πραγματοποιήσει καλλιτεχνικά δρώμενα και περφόρμανς σε διάφορες πόλεις τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 18 Δεκέμβρη στις 7 το βράδυ και η διάρκεια της έκθεσης θα είναι μέχρι τις 7 Γενάρη (καθημερινά 7-9 μ.μ.)

(την αφίσα της έκθεσης φιλοτέχνησε ο φωτογράφος Τηλέμαχος Γαροφαλλίδης)

Η Πόλη Αλλιώς

Μοιραστείτε το άρθρο