Βρετανικο δικαστήριο αποφάσισε την έκδοση Ασάνζ:
Ο φασισμός ρίχνει και το τελευταίο του προσωπείο!

Άρθρο 19 της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Καθένας έχει δικαίωμα στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης. Αυτό το δικαίωμα περιλαμβάνει την ελευθερία της γνώμης χωρίς παρεμβάσεις και την αναζήτηση, λήψη και μετάδοση πληροφοριών και ιδεών μέσω οποιωνδήποτε μέσων και ανεξαρτήτως συνόρων.

Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σήμερα. Στις 10 Δεκεμβρίου του 1948 υπεγράφη η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για έναν κόσμο, όπως σε αυτήν αναφερόταν, με δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις.

Ανήμερα της παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η  κυβέρνηση των ΗΠΑ κέρδισε την έφεσή κατά της απόφασης  βρετανικού δικαστηρίου που αρχικώς απέρριψε το αίτημα  για έκδοσή του  Julian Assange στις ΗΠΑ. Έτσι δημιουργεί τις συνθήκες για έκδοσή και δίωξη του για τη δημοσιογραφική του δράση βάσει του νόμου περί κατασκοπείας από τις ΗΠΑ.

Αντί να αποφυλακιστεί, ο ιδρυτής του WikiLeaks όμως, θα συνεχίσει να μαραζώνει στη φυλακή Belmarsh, όπου έχει περάσει ήδη περισσότερα από δυόμισι χρόνια, αν και δεν έχει καταδικαστεί για κανένα έγκλημα!

«Στη συνέχεια, το αίτημα έκδοσης θα σταλεί στην υπουργό Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Priti Patel. Τυπικά η υπουργός πρέπει να εγκρίνει  τα αιτήματα έκδοσης… Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα το εγκρίνει. Χωρίς συζήτηση», γράφει ο Glenn Greenwald .

«Οι εκπρόσωποι του Assange, συμπεριλαμβανομένης της αρραβωνιαστικιάς του Στέλλα Μόρις, έχουν ορκιστεί να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης. Η σημερινή νίκη όμως για τις Ηνωμένες Πολιτείες σημαίνει ότι η ελευθερία του Assange, αν έρθει ποτέ, είναι πιο μακριά από ποτέ: όχι μήνες, αλλά χρόνια, ακόμη και κάτω από τις καλύτερες των περιστάσεων».

Ο φασισμός ρίχνει και το τελευταίο του προσωπείο

«Θυμηθείτε αυτή τη μέρα ως την ημέρα που ο φασισμός έριξε τη μάσκα του», έγραψε στο Twitter ο δημοσιογράφος John Pilger σχετικά με την απόφαση.

Pilger

“Ο φασισμός αποκαλύπτεται” γράφει στην ιστοσελίδα της η CaitlinJohnstone.com.

Αυτή η απόφαση που επιτρέπει στις ΗΠΑ να συνεχίσουν να εργάζονται για την έκδοση ενός δημοσιογράφου επειδή  αποκάλυψε εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ έρχεται την τελευταία ημέρα της αποκαλούμενης «Συνόδου Κορυφής για τη Δημοκρατία» της Ουάσιγκτον. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έκανε ένα μεγαλειώδες σόου για τον ρόλο που διαδραματίζει η ελευθερία του Τύπου. “Ένας απαραίτητος ρόλος στην ενημέρωση του κοινού, στην ανάληψη ευθύνης από τις κυβερνήσεις και στην αφήγηση ιστοριών που διαφορετικά δεν θα λέγονταν» και πρόσθεσε «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται το γενναίο και απαραίτητο έργο των δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο».

Αυτή η απόφαση έρχεται την Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ .

Αυτή η απόφαση έρχεται την ημέρα που δύο δημοσιογράφοι έλαβαν επισήμως το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, οι οποίοι  και ζήτησαν προστασία για τους δημοσιογράφους στην ομιλία  τους κατά την παραλαβή του βραβείου

Αυτή η απόφαση έρχεται καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπόσχεται εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για υποστήριξη των «ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης» σε όλο τον κόσμο σε συντονισμό με τα βρετανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης .

Αυτή η απόφαση έρχεται αφότου αποκαλύφθηκε ότι η CIA κατάρτισε σχέδια για την απαγωγή και τη δολοφονία του Assange στην πρεσβεία του Ισημερινού.

Αυτή η απόφαση έρχεται αφότου αποκαλύφθηκε ότι πληρεξούσιοι της CIA  κατασκόπευαν τον Assange και τους δικηγόρους του  στην πρεσβεία του Ισημερινού, καθιστώντας έτσι αδύνατη τη δίκαιη δίκη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτή η απόφαση έρχεται μετά την αποκάλυψη ότι η εισαγγελία των ΗΠΑ  βασίστηκε σε ψευδή μαρτυρία  ενός  διαγνωσμένου κοινωνιοπαθή και καταδικασμένου παιδεραστή .

Αυτή η απόφαση έρχεται μετά από πρόσφατες ερευνητικές εκθέσεις για αεροπορικές επιδρομές αμάχων των ΗΠΑ που μας υπενθύμισαν γιατί είναι τόσο σημαντικό για τον Τύπο να μπορεί να διεξάγει κριτική δημοσιογραφία για την πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη που έχει συγκεντρωθεί ποτέ.

Το “τέλος” της δημοσιογραφίας

Στο σημείο αυτό αξίζει να μνημονευτεί ένα τμήμα της συνέντευξης που είχε παραχωρήσει ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια Nils Melzer, που δεν έκρυβε την ανησυχία του. Με αφορμή την περίπτωση του Assange, στη συνέντευξή του στον ανεξάρτητο ενημερωτικό ιστότοπο Republik τόνιζε ότι η περίπτωση του αυστραλού δημοσιογράφου είναι μια εικόνα του μέλλοντός μας.

Στην ερώτηση: Τι θα σήμαινε αυτό (η περίπτωση Assange)  ως πιθανό προηγούμενο για το μέλλον της δημοσιογραφίας;

Ο Μέλτζερ απαντά: Σε πρακτικό επίπεδο αυτό σημαίνει ότι εσείς, ως δημοσιογράφος, θα πρέπει τώρα να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας. Γιατί, αν η ερευνητική δημοσιογραφία χαρακτηρίζεται ως κατασκοπεία και μπορεί να τιμωρείται παγκοσμίως, τότε η λογοκρισία και η τυραννία θα ακολουθήσουν. Ένα δολοφονικό σύστημα δημιουργείται μπροστά στα μάτια μας. Τα εγκλήματα πολέμου και τα βασανιστήρια δεν διώκονται. Βίντεο κυκλοφορούν στο YouTube, στα οποία αμερικανοί στρατιώτες καυχιούνται ότι έχουν οδηγήσει ιρακινές γυναίκες στην αυτοκτονία μετά από συστηματικούς βιασμούς. Κανείς δεν ερευνά αυτό το θέμα. Ταυτόχρονα, ένα πρόσωπο που εκθέτει τέτοια πράγματα απειλείται με 175 χρόνια φυλάκισης. Για μια ολόκληρη δεκαετία απευθύνουν εναντίον του αναπόδεικτες κατηγορίες επιχειρώντας έτσι να τον τσακίσουν. Και κανείς δεν είναι υπόλογος. Κανένας δεν αναλαμβάνει ευθύνη. Αυτό σηματοδοτεί τη διάβρωση του κοινωνικού συμβολαίου. Δίνουμε εξουσίες στις χώρες και τις αναθέτουμε στις κυβερνήσεις – αλλά σε αντάλλαγμα αυτές πρέπει να λογοδοτούν για τον τρόπο άσκησης αυτών των εξουσιών. Αν δεν ζητήσουμε οι ευθύνες να καταλογιστούν, τότε αργά ή γρήγορα θα χάσουμε τα δικαιώματά μας. Τα ανθρώπινα όντα δεν είναι δημοκρατικά από τη φύση τους. Η εξουσία διαφθείρει εάν δεν επιτηρείται. Η διαφθορά είναι το αποτέλεσμα αν δεν επιμείνουμε στον έλεγχο της εξουσίας.

Ερώτηση: Λέτε ότι η στόχευση στο πρόσωπο του Assange απειλεί την ίδια την καρδιά της ελευθερίας του Τύπου.

Θα δούμε πού θα είμαστε σε 20 χρόνια αν καταδικαστεί ο Assange – τι θα μπορούσατε άραγε ακόμη να γράφετε ως δημοσιογράφος. Είμαι πεπεισμένος ότι κινδυνεύουμε σοβαρά να απολέσουμε  την ελευθερία του Τύπου. Αυτό συμβαίνει ήδη: Ξαφνικά επιτέθηκαν στα κεντρικά γραφεία της ABC News στην Αυστραλία σε σχέση με το «Ημερολόγιο Αφγανικού Πολέμου». Ο λόγος; Για άλλη μια φορά ο Τύπος αποκάλυψε την κακή διαχείριση εκπροσώπων του κράτους. Προκειμένου να λειτουργήσει ο διαχωρισμός των εξουσιών, το κράτος πρέπει να ελέγχεται από τον Τύπο, ως τέταρτη εξουσία. Τα Wikileaks αποτελούν τη λογική συνέπεια μιας συνεχιζόμενης διαδικασίας διευρυμένης μυστικότητας: Αν η αλήθεια δεν μπορεί πλέον να διερευνηθεί λόγω του ότι τα πάντα κρατούνται μυστικά. Αν τα αποτελέσματα ερευνών σχετικά με την πολιτική βασανιστηρίων της κυβέρνησης των ΗΠΑ παραμένουν επτασφράγστα μυστικά. Αν ακόμη και μεγάλα τμήματα των δημοσιευμένων περιλήψεων είναι αποτέλεσμα επεξεργασίας. Τότε οι διαρροές δεν μπορεί παρά να αποτελέσουν το αναπόφευκτο αποτέλεσμα.

Τα Wikileaks είναι η συνέπεια αυτής της αχαλίνωτης μυστικότητας και αντικατοπτρίζει την έλλειψη διαφάνειας που υπάρχει στο σύγχρονο πολιτικό μας σύστημα. Υπάρχουν βεβαίως και περιοχές όπου το απόρρητο μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας. Αλλά αν δεν γνωρίζουμε πλέον τι κάνουν οι κυβερνήσεις μας και ποια τα κριτήρια που ακολουθούν, αν τα εγκλήματα πλέον δεν διερευνώνται, τότε αυτό θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την κοινωνική ακεραιότητα.

Ερ:Ποιες είναι οι συνέπειες;

Ως Ειδικός Εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα βασανιστήρια, και πριν από αυτό ως εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού, είδα πολλή φρίκη και βία και είδα πόσο σύντομα ειρηνικά κράτη όπως η Γιουγκοσλαβία ή η Ρουάντα μπορεί να μετατραπούν σε κόλαση. Στις ρίζες αυτής της κατάστασης υπάρχει πάντα έλλειψη διαφάνειας και ανεξέλεγκτης πολιτικής ή οικονομικής εξουσίας, σε συνδυασμό με την αφέλεια, την αδιαφορία και την ελαφρότητα του πληθυσμού. Ξαφνικά, αυτό που συμβαίνει στον άλλο -βασανιστήρια, βιασμοί, απελάσεις, διωγμοί, δολοφονίες- μπορεί εξίσου εύκολα να συμβεί σε εμάς ή στα παιδιά μας. Και κανείς δεν θα ενδιαφερθεί. Μπορώ να σας το υποσχεθώ αυτό…

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Μαρίνα Γ. Μεϊντάνη

Μοιραστείτε το άρθρο