Παρουσίαση του βιβλίου “Η νέα μου ζωή” της Μπεναζίρ Χοσσεϊνί στην Υφανέτ – Φωτοστιγμιότυπα

Παρουσίαση του βιβλίου “Η νέα μου ζωή” της Μπεναζίρ Χοσσεϊνί πραγματοποιήθηκε στην Υφανέτ, μία εκδήλωση που διοργάνωσαν οι εκδόσεις των ξένων και η συλλογικότητα Room 39. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης μίλησαν η συγγραφέας Μπεναζίρ Χοσσεϊνί, η εκπαιδευτικός Σόνια Βλάχου και ο μεταφραστής Αμάντ Γιαζντί, ενώ ακολούθησε συζήτηση με τις/τους παρευρισκόμενες/νους.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση του βιβλίου από τη συγγραφέα και την ταυτόχρονη μετάφραση στα Αγγλικά. Η εκπαιδευτικός και μεταφράστρια του βιβλίου Σόνια Βλάχου εξιστόρησε αναλυτικά τα βιώματά της με τα παιδιά του καμπ στο οποίο έχει αναλάβει το κομμάτι της εκπαίδευσης. Περιέγραψε τις ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές, στα όρια της κλινικής κατάθλιψης που περνάνε έφηβες και έφηβοι με τον εγκλεισμό τους στο καμπ, με τη διασπορά της πανδημίας στην κοινωνία να δυσχεραίνει ακόμα περισσότερα τον εγκλεισμό τους. Οι συνεδρίες που ξεκίνησε με τα παιδιά, οδήγησαν στην αποκάλυψη από μέρους τους των σκληρών στιγμών και της οδύσσειας που πέρασαν, αντιμετοπίζοντας τους πνιγμούς, τις επαναπροωθήσεις και τις απλειλές εις βάρος της ζωής τους.

Στη συνέχεια η εκπαιδευτικός εξήγησε πώς έγραψαν το βιβλίο βήμα βήμα μαζί με τη μαθήτριά της. Η Μπεναζίρ Χοσσεϊνί εκμυστηρεύτηκε στην εκπαιδευτικό ότι έγραφε μικρή και ακολούθησε η ιδέα να καταγράψουν σε έκδοση όλα όσα έχει περάσει η Χοσσεϊνί, από τις εμπειρίες της στα καμπ της Σάμου αλλά και ολόκληρο το ταξίδι της μέχρι να φτάσει εδώ. Η Μπεναζίρ διηγούνταν τα βιώματά της και ταυτόχρονα ακολουθούσε η καταγραφή τους. Οι περιγραφές που ακολούθησαν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ήταν συγκλονιστικές. Όπως δήλωσε η συγγραφέας αν έπρεπε να περιγράψει την μέχρι τώρα διαδρομή της με τρεις λέξεις θα ήταν: Σκοτάδι – Πόνος – Αγωνία.

Στο κλείσιμο της παρουσίασης η συγγραφέας μίλησε για τις ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες που βίωσε στη διαδρομή της έως εδώ. Η εκπαιδευτικός Σόνια Βλάχου μίλησε για τον ρόλων των συνόρων, τους διαχωρισμούς και τους τρόπους αντίστασης των πολιτών που μπορούν να αναπτυχθούν στη γεωγραφία μας και περιέγραψε ένα μέλλον δικαιοσύνης γι΄αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα μας.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, με το λόγο να δίνεται κυρίως στις μετανάστριες – προσφύγισσες που παρευρίσκονταν στην παρουσίαση.

Φωτοστιγμιότυπα



https://new.infolibre.gr/2021/11/26/quot-i-nea-moy-zoi-quot-tis-mpenazir-chosseini-vivlioparoysiasi-savvato-27-11-stin-yfanet/

Μοιραστείτε το άρθρο